Păianjenul negru
Pragul ăsta de lemn, de la mansarda spitalului... Nici de grosimea unui deget de copil. O ieşitură din podea, abia sesizabilă. Ani de zile i-au trebuit Eugeniei, ca să-şi poată ridica piciorul peste această muchie. O jumătate de centimetru... În odaia de dincolo - un fel de holişor - sunt două fotolii, o măsuţă scundă cu câteva reviste medicale, un raft gol pentru cărţi. Obiecte nemişcate, într-un praf străveziu, străbătut de fire de lumină ce coboară prin geamul pieziş al mansardei.
Citeste tot articolul
ROŞIA MONTANĂ - În linia întâi, tinerii!
"Vrem cultură, nu cianură!" Aşa sună unul dintre cele mai scandate slogane ale protestelor care au ajuns deja la 24 de zile, 4 Mari Marşuri şi un lanţ uman creat în jurul Palatului Parlamentului, în cea mai lungă, mai perseverentă, mai coerentă, mai viguroasă şi mai creativă revoltă populară pe care a văzut-o România vreodată. Cauza Roşiei Montane a reuşit, în sfârşit, să unească societatea civilă din România.
Citeste tot articolul
Istoria Sfintei Cruci
Lemnul Sfintei Cruci este cea mai preţioasă relicvă a întregii creştinătăţi, semnul material palpabil al trecerii lui Iisus Hristos prin această lume. Cinstit de comunitatea creştină din Ierusalim, lemnul Sfintei Cruci a fost îngropat, apoi redescoperit de Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin, în secolul IV după Hristos. Capturat de perşi şi recuperat de bizantini, lemnul crucii a fost pierdut în mâinile musulmanilor lui Saladin. Dar, fragmente din Sfânta Cruce au fost răspândite în întreaga lume şi se află până astăzi în mai multe biserici ortodoxe, catolice şi protestante, fiind cinstite de întreaga suflare creştină.
Citeste tot articolul
Adio, dar rămân cu tine...
Scandalul Roşia Montană a părut că declanşează divorţul dintre PSD şi PNL, cuplul Ponta-Antonescu, liderii formaţiunilor implicate, acţionând separat - pentru prima dată - în chestiuni esenţiale pentru stabilitatea politică a ţării. Autorii "loviturii parlamentare de stat" din 2012 nu s-au mai sincronizat în răspunsurile date manifestanţilor din întreaga ţară împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană.
Citeste tot articolul
"Ponta, DA e BA sau BA e DA"?
Data de 1 septembrie 2013 rămâne în istorie ca prima mare ridicare românească împotriva unei corporaţii multinaţionale şi împotriva cârdăşiei vinovate dintre politicieni şi proiecte veroase de spoliere a bogăţiilor ţării. Ca odinioară, în anii '90, o mare de tineri a reocupat Piaţa Universităţii. În fruntea tuturor s-au aflat militanţii de la Fundaţia anticomunistă "Ion Gavrilă Ogoranu", de la mişcarea "Totul pentru ţară", alături de militanţii grupului de ONG-uri de la "Salvaţi Roşia Montană" şi de la "Salvaţi Bucureştiul".
Citeste tot articolul
O dezamăgire: apatia Ardealului, în cazul Roşia Montană
Când, în toamna anului trecut, peste 6.000 de oameni s-au ridicat la Bârlad împotriva exploatării gazelor de şist, opinia publică a privit cu stupoare imaginile de la televizor şi relatările din ziare şi de pe Internet. 6.000 de oameni la Bârlad, la o demonstraţie? 6.000 de oameni nu se mai strânseseră de multă vreme, nici măcar la marşurile anemice - cu scoatere din producţie, sandvişuri şi excursie gratuită în Capitală - ale marilor centrale sindicale. 6.000 de oameni nu adunaseră, la Bucureşti, iarna trecută, toate televiziunile şi toţi banii investiţi de sforarii din spatele actualei puteri, pentru a da jos Guvernul Boc.
Citeste tot articolul
Prof. Univ. Dr. FLORIN TUDOSE - "Demonstraţiile împotriva proiectului Roşia Montană sunt un moment de retrezire a societăţii civile, care descoperă că are multe de spus"
De aproape o lună de zile, protestele zecilor de mii de români din ţară şi din diaspora împotriva proiectului Roşia Montană a lăsat guvernanţii în afara "terenului de joc", în zona autistă a relaţiilor cu publicul revoltat. În timp ce 20-25.000 de bucureşteni şi 10-15.000 de clujeni iau în stăpânire bulevardele, aproape în fiecare zi, purtând cele mai inteligente şi mai inspirate sloganuri din ultimii 24 de ani, primul ministru, parlamentarii, miniştrii şi alţi demnitari, inclusiv preşedintele ţării, fac ureche surdă la cerinţele străzii, prefăcându-se, vorba ceea, că muncesc.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru RODICA, F. AS 1048 - "Soţul meu are varice dureroase şi vă cere un sfat"
Stimată doamnă, Înainte să vă gândiţi la un tratament, ar fi bine ca soţul dvs. să facă o ecografie sau o radiografie a gambelor. Ceea ce descrieţi sugerează mai degrabă o calcifiere distrofică, decât varice. Calcifierea distrofică rezultă din calcifierea ţesuturilor lezate parţial sau în întregime. În cazul soţului dumneavoastră, s-ar putea pune problema unei calcifieri provocate de intervenţia chirurgicală, care a lăsat porţiuni de ţesut lezate, neviabile, în corp.
Citeste tot articolul
"Vă mulţumesc că mi-aţi salvat viaţa"
În primul rând, vă mulţumesc pentru posibilitatea de a trimite o scrisoare deschisă prin intermediul "Formulei AS". În luna decembrie a anului trecut, am aflat că am un cancer în stadiul 0. Doctorul care m-a informat (şi care mă trata la momentul respectiv) mi-a spus că am un cancer uşor, care nu se mai consideră cancer... deci să merg acasă şi să vin din 6 în 6 luni la control şi totul va fi bine. Norocul meu a fost că nu l-am ascultat şi am mers la un oncolog.
Citeste tot articolul
Liberi de frică şi griji
În toate tipurile de stări anxioase, vă pot fi de folos metodele de relaxare, ca de pildă antrenamentul autogen sau relaxarea musculară progresivă (s-a vorbit pe larg despre ele în paginile "Formulei AS"). De asemenea, este util şi un antrenament al atenţiei, în scopul de a învăţa să vă concentraţi asupra momentului prezent, în loc să vă faceţi griji din pricina catastrofelor ce ar putea să vă pândească în viitor.
Citeste tot articolul
Pregătirea pentru sezonul rece: IMUNIZAREA ORGANISMULUI
Se ştie că, odată cu venirea toamnei şi cu scăderea temperaturii, încep să apară infecţiile respiratorii repetate. Copiii (mai ales cei mici şi cei cu boli cronice) şi persoanele în vârstă sunt cel mai frecvent afectaţi. Condiţiile favorizante ale infecţiilor respiratorii sunt cunoscute: intrarea în colectivităţi şi variaţiile mari de temperatură, frecvente în această perioadă.
Citeste tot articolul
Sfaturi la purtător: MENOPAUZA
Mai mult de jumătate dintre femeile aflate la menopauză au de-a face cu bufeurile: o senzaţie intensă de căldură, care porneşte de cele mai multe ori din zona pieptului, fiind adesea însoţită de transpiraţii, înroşirea pielii, palpitaţii şi ameţeli. Motivele pentru care se petrece acest fenomen nu sunt pe deplin clarificate, dar este evident că scăderea producţiei de estrogen joacă un rol important. Valurile de căldură durează câteva minute şi pot apărea oricând - chiar şi la ani de zile după intrarea în menopauză.
Citeste tot articolul
Don Juan înfrânt
De câte ori sunt fericit sau doar puţin trist, dau fuga în Cişmigiu. Parcul acesta are un parfum imperceptibil, un abur curat, de iasomie cerească. De aceea, acolo am avut totdeauna tăria să îmi întrupez şi să-mi trăiesc visele. Şi asta mi se întâmpla încă din adolescenţă, când împreună cu prietenii mei, împătimiţi ca şi mine în religia literaturii şi a matematicii, ne plimbam toată ziua cu bărcile şi prefiram aleile parcului, punând la cale, dezinvolţi şi solari, soarta lumii. După îndrăgostiri nu prea tânjeam noi atunci. Cişmigiul era Capşa noastră de tineri inteligenţi şi nevinovaţi.
Citeste tot articolul
Dimineaţa când a plecat Alexandru
Afară e toamnă. O toamnă ca toate toamnele în care l-am iubit pe Alexandru, când pe trupul meu se amestecau vântul şi atingerile lui, în care ploaia măruntă şi rece devenea sărutarea lui caldă. L-am iubit aşa cum iubesc toamna. Atunci, demult, după atâta tăcere apăsătoare din viaţa mea, care începuse să mă scoată din sărite, după ce mă săturasem până peste cap să mă mai prefac stăpână pe situaţie şi îngropată în muncă, după nişte ani de singurătate şi aşteptări, l-am întâlnit pe el şi s-a auzit iar râsul meu, ca o avalanşă care umplea toate cotloanele casei.
Citeste tot articolul
Marin Mălaicu Hondrari - "Literatura amplifică viaţa, o face mai intensă. Cu bunele şi cu relele ei"
Cred că mi-ar plăcea să am o fotografie cu schiurile pe care mi le făcea tatăl meu, din lemn de paltin fiert şi apoi curbat la vârfuri, să nu se împlânte în zăpadă. Toată copilăria şi până târziu, în adolescenţă, am schiat pe schiurile de lemn făcute de tata şi toate amintirile mele de iarnă sunt legate de ele. Nu făceam altceva decât să merg pe dealurile din afara Sângeorzului şi să-mi pun schiurile în picioare. Până la cinci ani, am locuit cu bunica mea, pe un deal, într-o casă mică, fără curent electric. Coboram rar în oraş, atât de rar încât sora mea nici nu mă cunoştea.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Raymond Queneau (1903-1976) e un caz fericit: se numără şi acum, la 110 ani de la naştere, printre cei mai populari scriitori francezi, dar şi printre cei mai studiaţi în mediile academice. Explicaţia ar fi că experimentele lui literare, algoritmurile prin care demonstrează că limbajul are un potenţial de comunicare infinit sunt ingenios-distractive, dar se pretează de minune şi comentariului savant.
Citeste tot articolul
ANDREEA RAICU - "Singurătatea este un dar minunat"
Întotdeauna aleg locuri liniştite, fără foială mare de oameni, şi care să fie pe un mal de ocean sau măcar la mare. Pe mine apa mă încarcă total. Energia ei îmi dă o putere fantastică şi, în acelaşi timp, parcă îmi picură linişte în suflet, parcă îmi spală trupul de orice energii negative şi mintea de orice gânduri destabilizatoare. Aş putea să stau ore întregi pe malul apei, să meditez ori doar să privesc şi să ascult foşnetul valurilor. La fel de mult îmi plac locurile cufundate în istorie, în care se mai simte vraja trecutului.
Citeste tot articolul
Toamna se numără bobocii: PINK MARTINI şi GIULIANO CARMIGNOLA
Pe 15 octombrie, la Sala Palatului din Capitală, vă puteţi reîntâlni cu cea mai simpatică "orchestruţă" din Statele Unite ale Americii - Pink Martini. Acesta este cel de-al cincilea concert al îndrăgitei trupe americane la Bucureşti. Ei au mai cântat aici şi anul trecut, în luna mai, în faţa unei săli arhipline.
Citeste tot articolul