Răspuns pentru MIHAELA - Bucureşti, F. AS 1076 - "Am dureri cumplite la înghiţit, parcă mi se găureşte pieptul"
Deşi tulburările de înghiţire pot fi trecătoare şi neimportante, întotdeauna este posibil ca aceste probleme să indice existenţa unor afecţiuni mai importante. Cauzele deficienţelor persistente de înghiţire sunt variate, pornind de la deteriorarea sau funcţionarea necorespunzătoare a muşchilor din peretele gâtului şi esofagului, până la ulcerele şi cicatricele din ţesutul esofagului, determinate de refluxul acidului gastric.
Citeste tot articolul
"Mulţumesc, Herbagetica!"
Doresc ca prin intermediul revistei să le pot mulţumi specialiştilor de la HERBAGETICA, oameni amabili şi cu suflet, care m-au ajutat într-un moment delicat din viaţa mea. Mama mea a fost diagnosticată cu cancer de col uterin şi a urmat luni de zile tratament chimioterapic intensiv. Am încercat medicamente pe bandă, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe.
Citeste tot articolul
ZĂMOŞIŢA, buruiana rinichilor (Hibiscus trionum)
Am o poveste aparte cu această plantă, având în vedere că a fost printre primele tratamente recomandate mamei mele, pentru o afecţiune a aparatului urinar. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 38 de ani, când, proaspăt farmacist şi, totodată, absolvent al liceului agricol din Vidra, judeţul Giurgiu, trăiam o nedumerire profesională şi o oarecare reţinere legată de Zămoşiţă...
Citeste tot articolul
Alifii de plante
Dacă vă petreceţi vacanţa la ţară, sau dacă vă puteţi procura plante medicinale în locuinţa de la oraş, acum, în toiul verii, e timpul ideal pentru prepararea leacurilor de sănătate la domiciliu. Ierburile sunt în plină maturitate, iar reţetele, uşor de făcut. Cele pe care vi le propunem sunt alifii cu efect garantat.
Citeste tot articolul
Vremea fructelor!
Ceva dulce ne binedispune. Un studiu efectuat la Universitatea din South Alabama dovedeşte că dulciurile pot ameliora eficient şi pe termen lung labilitatea afectivă. Ca să nu vă simţiţi vinovaţi pentru încălcarea unor principii de nutriţie la care aţi aderat, ignoraţi ispitele dulci, prelucrate industrial, din rafturile supermarketurilor, şi delectaţi-vă mai bine cu o salată preparată din pepene galben, banane coapte şi pepene verde.
Citeste tot articolul
APILARNILUL - un ajutor de bază în terapiile pentru copii
La sfârşitul anilor '70, americanii descopereau posibilitatea de a folosi larvele din stupul de albine în alimentaţia umană, pentru încărcătura lor hrănitoare deosebită. La ora aceea, în România, pe o linie de tradiţie de sute de ani, bătrânii apicultori storceau separat fagurii cu larve de trântori, spre a obţine "jintiţa" despre care spuneau că "este leac din bătrâni, aducător de sănătate şi putere".
Citeste tot articolul
Leacuri călugăreşti
Rădăcina de nalbă, fiartă în prealabil, apoi zdrobită şi amestecată cu untură de porc şi terebentină, este eficientă împotriva tumorilor şi a altor afecţiuni uterine. În plus, amestecul relaxează nervii şi vindecă abcesele cele mai grave. Pentru a obţine acest efect, trebuie încălzit puţin şi masat pe zonele bolnave.
Citeste tot articolul
Scara spre rai
18 kilometri de la Băile Herculane înspre Baia de Aramă. 18 kilometri pe un drum care pare neumblat, o şosea proastă şi un asfalt care n-a mai fost peticit de mult, un drum prin inima unei Românii uitate şi de o frumuseţe stranie: Valea Cernei. În mijlocul pustietăţii ăsteia, ar trebui să te opreşti şi să cauţi un semn, un indicator, o potecă. Undeva, pe versanţii care pornesc abrupt de o parte şi de alta a râului, dincolo de vegetaţia nebună care a înghiţit muntele şi mai sus chiar decât cele mai înalte stânci, ar trebui să se afle un sat şi ar trebui să locuiască oameni.
Citeste tot articolul
Cei pe lângă care trecem
Oameni obişnuiţi, fireşti, simpli, trebăluitori cu rost, ştiutori ai rosturilor, adesea isteţi cât cuprinde, cu bună cuviinţa gestului, a vorbei. Cei care te salută cu "Hristos o înviat!", până la Înălţare, şi cu "Hristos s-o înălţat!", până la Rusalii. Îi mai găsim? S-au trecut, se trec, s-au dus, se duce şi satul, bătrân şi el, după ei, odată cu ei. Ăsta-i mersul, da. Dar acum, abia, înţelegem că noi am fost cei care am trecut. De fapt, noi. Am trecut pe lângă.
Citeste tot articolul
"Dumnezeu este cu noi la tot pasul. În ultima vreme, ne face semne foarte puternice"
Părintele John Lincoln Downie, pe care credincioşii de la Biserica Rusă l-au adoptat ca "părintele lor Ioan", este o apariţie delicată, dar cu pecete intelectuală puternică. Stăm de vorbă în trapeza de sub biserica mică, cu o arhitectură luxuriantă, pe care ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, a dăruit-o Bucureştiului, ca pe un semn de frăţie ortodoxă. E linişte în biserică. Câţiva tineri se reculeg cu pioşenie, aşteptând sfatul şi slujbele părintelui. Cu accentul său savuros american, părintele Ioan începe să-mi dezvăluie drumul său spre ortodoxie.
Citeste tot articolul
Un mare muzician poposeşte la Bucureşti: JOE COCKER
Pe 4 august, la Sala Palatului din Bucureşti, iubitorii blues-ului pot să-l asculte live pe inegalabilul Joe Cocker. După un adevărat torent de concerte rock, iată că luna august debutează în Capitală pe ritmuri mai lente şi senzuale. Mr. Joe îşi promovează ultimul album de studio, cel cu numărul 22, intitulat "Fire It Up", album lansat anul trecut, pe 6 noiembrie.
Citeste tot articolul
Parteneriatul de sânge
Vizând creşterea ratingului, mediile dâmboviţene au comentat ca pe un eveniment efemer un fapt ce, pentru viitorul românilor, s-ar putea vădi de importanţă istorică. Miercuri, 17 iulie a.c., preşedintele Traian Băsescu a fost, într-o vizită oficială, la Chişinău.
Citeste tot articolul
Târgul de fete de pe Muntele Găina
O veritabilă reţea a kitsch-ului a împânzit România după 1989. El exista, desigur, şi înainte, personificat în peşti de sticlă, flori de plastic şi nelipsitele carpete de perete cu "Răpirea din serai", scene de vânătoare sau reprezentări biblice de o calitate artistică mai mult decât îndoielnică. Dar liberalizarea pieţei după căderea comunismului a dus expresia kitsch-ului la rang de obligaţie.
Citeste tot articolul
Roşia Montană există prin tine!
"Sunt nişte politicieni pe la Bucureşti care au impresia că vara aceasta este ultima pe care noi ne-o vom petrece la Roşia Montană. Aceşti politicieni lucrează acum de zor să schimbe legi şi să aprobe proiectul de distrugere cu cianuri. Noi nu vom pleca de aici niciodată şi îi invităm pe toţi cei ce vor să cunoască Roşia Montană să ia parte la FânFest şi în acest an, pentru a le arăta că politicienii trebuie să facă şi ce vor românii, nu doar canadienii.
Citeste tot articolul
Ing. IOAN FETEA - "Vindem europenilor mierea noastră de cea mai bună calitate şi consumăm contrafacerile importatorilor, numai pentru că sunt mai ieftine"
În urma unei lupte strânse cu interesele corporatiste din agricultură, organizaţii neguvernamentale precum Avaaz, Greenpeace şi Friends of the Earth au repurtat, la începutul acestei veri, un succes uriaş, determinând Comisia Europeană să interzică folosirea a trei pesticide care ucid albinele. Desigur, Bayer, BASF şi alte mega-corporaţii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a opri interdicţia, dar societatea civilă, ştiinţa şi buna guvernare au ieşit învingătoare!
Citeste tot articolul
Limba noastră
Între cauzele generatoare de războaie au fost (din păcate) şi limbile. Naţiunile s-au format în jurul acestora, deşi acest fapt n-ar trebui să fie un motiv de discordie între oameni. În multitudinea limbilor, eu văd ceva atractiv. Între farmecele unui anumit teritoriu este şi limba vorbită acolo. Cât ar fi de monotonă lumea noastră fără diversitatea limbilor!
Citeste tot articolul
Mistere din Ţara Haţegului (II)
Biserica Sfântul Nicolae din Densuş este situată în judeţul Hunedoara, la aproximativ 10 kilometri de oraşul Haţeg. Este micuţă, pătrată, cu latura de 6 metri. Ea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, de cnejii Densuşeni, pe ruinele unei construcţii din antichitate (din secolul al IV-lea), despre care se presupune că ar fi fost fie un templu păgân închinat zeului Marte, fie mausoleul generalului roman Longinus Maximus.
Citeste tot articolul
Să pleci sau să rămâi?
Aş fi onorată să pot descrie cum arată o căsnicie după cincizeci de ani de convieţuire, care s-a confruntat cu situaţii similare. În curând, eu şi soţul meu vom împlini cincizeci şi trei de ani de la căsătorie. Cu gândul la această aniversare, copiii şi nepoţii noştri ne-au făcut cadou un sejur de câteva zile într-o zonă superbă, din împrejurimile Sibiului. Dar încă nu este pace sub măslini. De ce? Pentru că umbrele trecutului acoperă seninul prezentului.
Citeste tot articolul
Cu tandreţe, din umbra realităţii
...Merg şi merg, mă ard tălpile; merg pe margine de drum, prin buruieni; e noapte, apoi dimineaţă, apoi soare puternic. Nu mă pot opri, m-au speriat nişte câini şi câţiva tineri care râdeau, uitându-se la mine. Am oprit trei trecători şi le-am spus numele străzii pe care locuiesc, nu ştiam cum mă cheamă. M-au privit cu spaimă şi au trecut în fugă pe lângă mine. Nu pot să m-aşez pe o bancă pentru că nu mi se-ndoaie picioarele...
Citeste tot articolul
ANDREEA VOICA - "E o revenire miraculoasă la tradiţiile noastre bănăţene, pur şi simplu lumea se întoarce la rădăcini"
Cu frumuseţea ei de regină şi cu o voce care a făcut-o cunoscută în toată lumea, duce cântecul bănăţean spre înalturi mai mari decât culmile Semenicului. Şi ca şi când n-ar fi de-ajuns, dragostei pentru cântec i s-a alăturat, încă de la vârsta adolescenţei, Marea Dragoste, pe care o întâlneşti (dacă o întâlneşti) doar o dată în viaţă, o iubire care arde, încă, la 38 de ani.
Citeste tot articolul
Vacanţa pe bicicletă - Turul Dunării
Tot mai mulţi europeni aleg să-şi petreacă vacanţele departe de şezlonguri şi de hoteluri de lux, preferând acţiunea şi drumeţiile, cât mai aproape de natură şi de oamenii locului. Cicloturismul este la mare căutare, iar traseele de-a lungul Dunării sunt printre cele mai apreciate destinaţii. În cifre, cicloturismul european atrage anual 44 de miliarde de euro, iar sectorul dunărean Viena - Passau este străbătut de un milion şi jumătate de turişti pe biciclete.
Citeste tot articolul
BOGDAN COŞA - "Am scris romanul «Poker» din nostalgie, în ultima vacanţă după ce am terminat facultatea"
Nopţi petrecute la masa de joc, suspans, cafteli şi curse de maşini, reverii literare şi îndrăgostiri pe repede înainte. Nu sunt doar povestea primului său roman,"Poker", care i-a adus, în 2011, Premiul pentru debut al Editurii Cartea Românească, ci şi mărturia aproape fidelă a ultimului său an de facultate, petrecut la Braşov. Un roman scris în doar 13 zile, care se citeşte pe nerăsuflate şi a cărui parte a doua va fi publicată cât de curând.
Citeste tot articolul