Fructe pentru mai multă energie şi fericire
Responsabile cu buna dispoziţie
Ceva dulce ne binedispune. Un studiu efectuat la Universitatea din South Alabama dovedeşte că dulciurile pot ameliora eficient şi pe termen lung labilitatea afectivă. Ca să nu vă simţiţi vinovaţi pentru încălcarea unor principii de nutriţie la care aţi aderat, ignoraţi ispitele dulci, prelucrate industrial, din rafturile supermarketurilor, şi delectaţi-vă mai bine cu o salată preparată din pepene galben, banane coapte şi pepene verde. Avantajul special oferit de această combinaţie: găsiţi în ea o cantitate mare de mangan - un oligoelement, cu ajutorul căruia vă veţi simţi proaspeţi, activi şi optimişti.
Antidepresive naturale
Stările depresive şi tulburările de somn legate de ele sunt provocate de un deficit de serotonină. O hrană care să conţină din belşug aminoacidul numit triptofan poate ridica nivelul serotoninei pe cale naturală, deoarece organismul transformă de la sine triptofanul în serotonină, care este considerată "hormonul fericirii". Deosebit de bogate în substanţa cu efect miraculos sunt afinele de pădure, kiwi, merişoarele şi prunele. Dar reţineţi: stările depresive care nu dispar în decurs de două săptămâni au neapărată nevoie de tratament. Deci, aveţi grijă de dvs.
Energizante la purtător
Cei mai mulţi dintre noi au o sumedenie de griji pe cap şi consumă prea multe alimente acidifiante: zahăr, produse din făină albă, carne, cafea şi alcool. Acestea stresează organismul, răpindu-i energia care i-ar fi de fapt necesară pentru întărirea sistemului nervos. Pentru a vă determina echilibrul acido-bazic, puteţi întrebuinţa o lamelă de testare, cumpărată de la farmacie. În cazul când ea vă indică o valoare prea acidă, mâncaţi înainte de fiecare masă o porţie de fructe cu alcalinitate mare: banane, caise, ananas, coacăze negre sau kiwi. Dar de ce nu le-aţi încerca şi preparate termic? Rondelele de banane călite în tigaie sau un curry cu ananas şi caise sunt o delicatesă, şi în lunile de vară.
Fructe pentru sistemul circulator
Protecţie contra accidentului vascular cerebral
Este dovedit ştiinţific faptul că, mâncând zilnic fructe, putem preveni accidentul vascular cerebral. Cercetătorii olandezi au fost interesaţi să afle dacă există o legătură între culoarea fructului şi eficienţa lui ca protecţie. Au fost înregistrate accidentele vasculare apărute pentru prima dată pe un număr de 20.069 de persoane, având vârsta medie de 41 de ani. La începutul studiului, participanţii nu sufereau de niciun fel de afecţiuni cardiovasculare. Într-o perioadă de 10 ani, au survenit în total 233 de accidente vasculare. Din analiza datelor a reieşit că un consum mare de fructe cu pulpă albă a redus riscul de accident vascular cu 52%, procent superior celui constatat la fructele de alte culori. Iată un motiv întemeiat ca să mâncaţi zilnic mere şi pere.
Cum vă micşoraţi tensiunea arterială
Kiwi e absolut imbatabil: trei kiwi pe zi au un efect hipotensor mai puternic decât un măr. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Oslo au ajuns la această concluzie, după ce au testat vreme de două luni 118 persoane, împărţite în două grupuri: primii mâncau în fiecare zi câte un măr mare, iar ceilalţi - trei kiwi. Participanţii, bărbaţi şi femei, aveau în jur de 55 de ani şi prezentau, la debutul studiului, o tensiune arterială uşor mărită. Ea a scăzut la ambele grupuri, însă mai accentuat la mâncătorii de kiwi, decât la grupul hrănit cu mere. Specialiştii presupun că faptul se explică prin acţiunea antioxidantă a luteinei conţinute în kiwi.
Fructe pentru o imunitate mai bună
Adio, răceală!
Dacă doriţi să luaţi măsuri de prevenire împotriva guturaiului şi a tusei, alegeţi fructele cu conţinut bogat de caroten. Acesta le colorează pulpa în portocaliu şi, odată ajuns în organism, este prelucrat şi transformat în vitamina A, indispensabilă bunei funcţionări a sistemului imunitar. Cantităţi apreciabile de caroten se găsesc în mango, papaya, caise, piersici şi nectarine. Când răceala s-a declanşat deja, vitamina C vă ajută să vă însănătoşiţi mai repede: în zilele de vară, beţi cu înghiţituri mici o limonadă fierbinte. Turnaţi zeama stoarsă dintr-o lămâie într-un pahar cu apă încălzită la aproximativ 60°C. Dacă apa e mai fierbinte, principiile active din lămâie se pierd.
Prevenţie anti-cancer
Oncologul T. Colin Campbell demonstrează în celebra sa carte "Studiul China" că un consum sporit de fructe şi legume reduce drastic riscul de apariţie a cancerului, mai ales dacă, în acelaşi timp, vom renunţa în alimentaţie la carne, peşte, ouă şi lactate. Pe scurt: niciun fel de proteine animale. Autorul pune la dispoziţia cititorilor săi cifre care arată că în acele regiuni ale Chinei unde locuitorii se hrănesc aproape exclusiv cu alimente de origine vegetală, excluzând proteinele animale, se înregistrează neobişnuit de puţine îmbolnăviri de cancer. Pentru a conferi valabilitate ştiinţifică observaţiilor sale de pe teren, cercetătorul a confirmat şi prin experimente de laborator acţiunea profilactică a fructelor şi legumelor. S-a stabilit astfel că fructele cele mai eficiente în prevenirea cancerului sunt zmeura, afinele şi căpşunile. De asemenea, sunt bune şi citricele, utile pentru conţinutul lor ridicat de vitamina C, de pildă, portocala şi grepfruitul.
Fructe pentru frumuseţea pielii şi a părului
Ten strălucitor
Cinci porţii de fructe şi legume pe zi, timp de 4 săptămâni, sunt suficiente pentru ca pielea de pe faţă să capete o culoare proaspătă, ne informează un studiu efectuat de dr. Ian Stephen, de la Universitatea Nottingham. Morcovi şi roşii la felul principal, caise, piersici şi pepene verde ca desert - iată ce simplu se poate obţine efectul dorit. Iar nuanţa tenului dvs. va fi mai frumoasă decât bronzul.
Sănătatea pielii, a părului şi unghiilor
Când pielea e uscată şi se descuamează, iar unghiile şi firele de păr devin friabile, organismul are nevoie de un supliment de vitamină C. Pe cât posibil, sursa ar trebui să fie fructele proaspete, deoarece vitamina C naturală este valorificată optim de către organism. Ea neutralizează radicalii liberi care se formează în corpul nostru din cauza alimentaţiei nesănătoase, a stresului şi a substanţelor toxice, preluate din mediu. Printre altele, radicalii liberi sunt responsabili pentru apariţia ridurilor. Deosebit de bogate în vitamina C sunt merele, măceşele, kiwi şi citricele.
Combaterea ridurilor
"Multe soiuri de fructe protejează pielea prin acţiunea lor antioxidantă, putând chiar să repare fibrele de colagen distruse", afirmă specialiştii. Prin urmare, o nutriţie corectă ne poate netezi ridurile! Cele mai eficiente în combaterea ridurilor sunt fructele-boabe: afinele, murele, căpşunile şi zmeura. În lunile de iarnă, cele care ne ajută să avem o piele catifelată şi fermă, cu aspect tineresc, sunt stafidele, prunele şi caisele uscate.
Curăţarea porilor în profunzime
Caisele, piersicile, mango şi alte fructe cu pulpa galben-portocalie vă ajută să luptaţi cu acneea juvenilă, precum şi cu cea apărută după vârsta de 35 de ani, realizând un aport masiv de caroten, care se transformă ulterior în vitamina A. Aceasta stabilizează şi vindecă pielea. Pentru ca organismul s-o poată sintetiza mai repede şi valorifica mai bine, se recomandă ca fructele să fie mâncate împreună cu vitamina E (care se găseşte, de exemplu, în alunele de pădure şi în arahide).
Fructe pentru o siluetă perfectă
Nu vă înfometaţi
Faceţi foame pentru a slăbi? În felul acesta, nu veţi rezista multă vreme. Veţi avea mai multe şanse de succes dacă mâncaţi după pofta inimii fructe cu un conţinut ridicat de fibre. Smochina proaspătă este o revelaţie culinară şi oferă o bogăţie de enzime, care stimulează digestia. Totodată, datorită fibrelor sale, ne ajută să ne simţim sătui mai mult timp. Această calitate o au şi prunele, corcoduşele şi renglotele. În plus, ele acţionează şi ca o vitamină B naturală (vitamina nervilor). Iar persoanele care îşi impun un regim de slăbire au într-adevăr mare nevoie de nervi rezistenţi.
Digestie bună, siluetă fermă
Ananasul curăţă stomacul şi intestinul. Enzima numită bromelaină, prezentă din abundenţă în ananas, descompune proteinele şi stimulează digestia. Pigmentul antocian, care dă cireşelor frumoasa lor culoare roşie, are un efect antiinflamator şi antioxidant. Astfel, cireşele ajută organismul să formeze ţesut conjunctiv nou. Rezultatul estetic: pielea rămâne fermă şi elastică, atât în timpul, cât şi după cura de slăbire. Însă cireşele pot face mai mult: ele acţionează şi împotriva gutei. Cercetătorii din Boston au constatat, în cadrul unui studiu, că două porţii de câte 10 cireşe pe zi scad cu 35% riscul de declanşare a unei crize de gută.
Goji, arma secretă
Datorită bogăţiei sale de nutrienţi şi de substanţe vegetale secundare, goji este nelipsit din terapiile medicinei tradiţionale chineze, fiind supranumit "fructul stării de bine" (se găsesc şi la noi). Boabele deshidratate conţin în cantitate mare antioxidanţi, vitamine din complexul B, vitamina C şi toţi aminoacizii esenţiali. Pot fi amestecate în müsli sau mâncate ca gustare, între mese.
Ce trebuie să ştiţi despre fructele boabe
Căpşunile de cultură fac adesea impresie mai mult prin mărime, decât prin gust. Totodată, ele sunt de multe ori stropite cu pesticide. De aceea, ar fi ideal să vi le procuraţi din culturi bio. Căpşunile nu se mai coc după ce au fost culese, deci cumpăraţi numai fructe roşii, bine coapte. Ca toate fructele-boabe, căpşunile au o pondere mare de antioxidanţi şi în acelaşi timp conţin multă vitamină C.
Zmeură
Zmeura este foarte perisabilă, motiv pentru care trebuie cumpărată şi mâncată proaspătă, fiindcă nu rezistă mai mult de câteva zile. Dulceaţa ei naturală o recomandă ca bază pentru diverse deserturi estivale. Dacă totuşi simţiţi nevoia, îi puteţi adăuga un îndulcitor alternativ, cum ar fi cel din ştevie ori sirop de agave.
Coacăze
Cumpăraţi-le şi păstraţi-le totdeauna pe tulpina lor, deoarece astfel rămân zemoase şi se menţin proaspete mai mult timp. Coacăzele roşii au gustul mai acrişor decât cele albe. Ele au un conţinut de vitamina C mult mai mare decât lămâile. Aţi ştiut?
Agrişe
Pe cât posibil, preparaţi-le cât mai curând după ce au fost culese. Când le cumpăraţi, aveţi grijă ca fructele să mai aibă codiţa care le păstrează prospeţimea. Agrişele tari sunt potrivite pentru a fi fierte şi coapte. Cele cu coaja subţire, aproape transparentă, pot fi mâncate şi crude.
Mure
Cine şi le culege singur ar trebui să se ţină cât mai departe de şosele. Căci praful şi murdăria se lipesc cum nu se poate mai bine de perişorii fini de pe suprafaţa boabelor. Dacă doriţi să le depozitaţi în frigider, întindeţi fructele uscate în prealabil pe un prosop de hârtie, deoarece ele mucegăiesc foarte uşor. La fel ca şi celelalte fructe-boabe, murele au puţine calorii (43 kcal/100 g), în schimb, multă aromă.
Afine
Afinele de pădure au un gust mai bun şi conţin mai mulţi nutrienţi decât cele de cultură. Ambele soiuri nu rezistă mult timp, se înmoaie şi se terciuiesc repede, dar se pot conserva excelent prin congelare, pentru a fi introduse mai târziu în brioşe sau prăjituri.
Spune-mi ce fructe îţi plac, ca să-ţi spun cine eşti
Merele
Iubitorii de mere sunt oameni care iubesc natura, trăiesc cu intensitate clipa prezentă şi cuceresc prin firescul atitudinii lor. Se relaxează cu uşurinţă. Printre punctele lor forte se numără o excelentă capacitate de concentrare.
Bananele
Fiindcă nu staţi locului nici o secundă, aveţi nevoie de o hrană care să vă aprovizioneze cu energie. După programul sportiv, bananele vă umplu rezervorul cu un "combustibil" nou. Vă plac şi călite sau coapte, căci aşa devin şi mai dulci. Psihologii sunt de părere că banana mai indică delicateţe şi tendinţa de a lua mereu lucrurile în glumă.
Căpşunile
Datorită tulpinilor scunde, ele erau privite în Evul Mediu ca un simbol al modestiei şi al nobilei smerenii. Mult mai târziu, poeţii au început să le asemene cu buzele femeilor. Oricum, căpşunile sunt fructele preferate ale multor fete tinere. Precum şi ale acelor femei (de mult) adulte, care şi-au păstrat farmecul adolescentin.
Rodia
Este fructul zeiţelor: al Afroditei din mitologia greacă şi al "omoloagei" sale romane, Venus. Rodia simbolizează frumuseţea, feminitatea, pasiunea şi creativitatea.
Cireşele
Colorate într-un roşu intens, cărnoase şi suculente, cireşele simbolizează abundenţa, savoarea şi erotismul. Le întâlnim folosite ca simbol în toate formele de artă, de la pictură la film şi literatură. Iar dvs.? Le mâncaţi pur şi simplu - şi ştiţi de ce.
Portocala
Atât fructul ca atare, cât şi culoarea portocalie sunt percepute ca fiind energizante, simbolizând bucuria de a trăi. Pentru dvs., o sursă de energie pozitivă este binevenită, întrucât v-aţi propus să obţineţi cât mai mult de la viaţă şi să ţineţi mereu tristeţea la distanţă. Şi când se mai întâmplă să cădeţi, vă ridicaţi de fiecare dată.
Papaya
Localnicii din sud-estul Asiei o mănâncă în diferitele ei etape de maturizare, însă preferă în general pulpa verde a fructului necopt, din care prepară o salată. Având un gust foarte iute, ea e mărunţită şi i se adaugă un sos de peşte. Pe mesele noastre ajung mai degrabă fructele coapte, dulci. Poate că şi la dvs. există o asemenea dualitate? Foarte bine, căci asta vă dă un aer misterios şi incitant.
Mango
Străvechi legende indiene îl laudă ca fiind hrana zeilor. Chiar şi în zilele noastre fructul cu pulpa aurie a rămas un fel de simbol naţional. Indienii nu uită că un arbore de mango făcea umbră în grădina lui Buddha. Şi dvs. cunoaşteţi asemenea locuri magice, care vă dăruiesc linişte şi forţă. Fie ele din realitate sau din vise. De acolo provine strălucirea ce radiază din persoana dvs.
Rubarba
Botanica aşează rubarba în categoria legumelor, însă europenii o prepară ca pe fructe. Altfel stau lucrurile în regiunea ei de provenienţă, Himalaia. Rubarba este o plantă cu atribute la superlativ, dinamismul ei se vede chiar şi din simplul fapt că poate fi culeasă deja în luna aprilie. Mai sus, mai repede, mai departe - aceasta pare să fie deviza ei, dar şi a dumneavoastră.
Fructe sălbatice pentru sănătatea dvs.
Socul
Îl puteţi recolta din luna mai până toamna târziu. Până în iulie, culegeţi florile albe şi parfumate de soc, din care preparaţi jeleuri, îngheţată sau ceai. Din luna august se formează boabele. Acestea se fierb, iar zeama e un leac bun pentru gripe şi răceli.
Porumbele
Cel mai bine va fi să adunaţi fructele de porumbar abia după primul ger, fiindcă atunci gustul lor devine mai puţin aspru. Prin fierbere obţineţi o zeamă astringentă, care combate stările de oboseală şi epuizare fizică, are o acţiune detoxifiantă şi diuretică.
Cătina
Se recoltează în lunile septembrie şi octombrie, însă cu mare prudenţă, fiindcă boabele cresc lipite de crengi, iar acestea sunt prevăzute cu ţepi. De aceea, protejaţi-vă mâinile cu o pereche de mănuşi groase şi "mulgeţi" crengile, adică striviţi fructele direct pe ele, lăsând sucul să se scurgă într-un vas pus dedesubt. Acasă, îl veţi strecura printr-o pânză curată. Sucul de cătină este cea mai bună sursă autohtonă de vitamina C.
Măceşele
Cu cât le culegeţi mai târziu toamna, cu atât gustul lor va fi mai dulce. Fructele conţin foarte multă vitamină C (şi anume, în mod excepţional, una rezistentă la fierbere), ca şi A, împreună cu vitamine din complexul B. Când preparaţi un ceai de măceşe, întrebuinţaţi toate părţile fructului, inclusiv sâmburii şi coaja, pentru a extrage maximum de substanţe nutritive. Măceşe deshidratate găsiţi în magazinele naturiste.