RODICA CULCER despre... Basarabia, Bulgaria şi ce-ar trebui făcut
Potrivit experţilor, UE este un partener comercial de trei ori mai important pentru R. Moldova decât Rusia, cea de la care Dodon promite că vor curge laptele şi mierea către Chişinău. Plahotniuc, liderul din umbră, nu vrea să renunţe la banii europeni; el l-a sprijinit pe Dodon pentru a apăra puterea oligarhilor şi sistemul lor corupt, pe care le ameninţa Maia Sandu, nu pentru a provoca o ruptură definitivă cu UE.
Citeste tot articolul
Săptămâna 25 noiembrie - 1 decembrie
Se anunţă un final de săptămână plin de intensitate emoţională. Aceasta se poate manifesta sub forma unor trăiri extrem de profunde în dragoste. Ar trebui să ne străduim însă să evităm latura obsesivă sau nevoia de control ce poate decurge din conjuncţia Venus-Pluton. Pentru alţii, acest aspect poate coincide cu o afacere de mari proporţii, dar însoţită şi de un anumit factor de risc.
Citeste tot articolul
Politizare contra tehnocraţie
Am tot auzit, în ultima vreme, comparaţia pertinentă că, spre deosebire de partidele aflate de-a lungul vremii, mai la dreapta sa pe eşichierul politic, PSD-ul a avut mereu grijă de cadrele sale şi de masa electorală care l-a votat. A făcut asta, desigur, întâi de toate, prin clasica metodă a pomenilor electorale, pe care o practică şi acum, bazându-se pe majoritatea parlamentară, iar mai apoi, prin promovarea clientelismului la rang de lege, în instituţiile centrale şi în teritoriu.
Citeste tot articolul
Diaspora, ţara v-a trădat!
De la Briceni (nord) la Găgăuzia (sud), Republica Moldova a votat masiv cu rusul Dodon! Ce explicaţie să fie? Un basarabean de vârsta mea, bun cunoscător al istoriei naţionale, crede că singurul motiv este nostalgia faţă de epoca sovietică. Din voalul subţire de europenizare ce se întinsese binişor până la Nistru şi dincolo de el, s-a salvat puţin, în aceste tragice alegeri.
Citeste tot articolul
DACIAN CIOLOŞ - Primul Ministru al României - "Pentru mine, acasă este în România. Locul meu este aici"
Niciodată nu am fost departe de România. Chiar dacă am studiat doi ani în Franţa, când mi-am făcut studiile de specializare, şi am lucrat patru ani şi jumătate la Bruxelles, în Belgia, cât am fost comisar european, am considerat întotdeauna că sunt experienţe temporare, deşi valoroase, perioade de acumulare, care au contribuit la definirea şi maturizarea mea personală şi profesională. Nu am plecat cu gândul să rămân în străinătate.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IOANA V. - Suceava, F. AS nr. 1238 - "Nepoţelul meu are hemangiom plan"
Informaţiile solicitate cu privire la hemangiomul plan sunt următoarele: hemangiomul este cel mai răspândit tip de semn vascular şi, deşi nu se cunoaşte exact cauza apariţiei sale, cea mai acceptabilă teorie este cea a malformaţiei anumitor vase sanguine pe parcursul dezvoltării fetale.
Citeste tot articolul
"Cu ceaiul doamnei Georgeta Stanciu m-am vindecat de ciroză hepatică"
Vă scriu aceste rânduri pentru a mulţumi doamnei Georgeta Stanciu din comuna Măgurele, judeţul Prahova, o vindecătoare cu plante, căreia i s-au luat mai multe interviuri în revista "Formula AS". Am fost diagnosticat cu ciroză hepatică, în urmă cu cinci ani. Am luat tratamentul prescris de medici, dar boala avansa, ficatul se fibroza din ce în ce mai mult.
Citeste tot articolul
O problemă de viaţă şi de moarte - FLORA INTESTINALĂ
Supărarea "greu de digerat", dezamăgirea pe care "trebuie s-o înghiţim" sau "fluturii din stomac" - acestea nu sunt nişte simple expresii colorate. Ele conţin un mare adevăr cunoscut nu doar omului modern, ci şi strămoşilor săi: acela că există o legătură foarte strânsă între senzaţiile din zona abdominală şi sănătate. "Intestinul reflectă sentimentele noastre".
Citeste tot articolul
Descifraţi mesajele corpului: Mâinile şi picioarele
A fi stângaci. În textul care urmează, nu e vorba despre oamenii neajutoraţi, care duc cu greu lucrurile la bun sfârşit, ci de cei ce folosesc mâna stângă pentru treburile care, în mod obişnuit, se fac cu dreapta. Stângacii sunt o minoritate. Ei nu reprezintă decât aproximativ 10% din populaţie.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Sunt o cititoare de origine japoneză, a revistelor dvs. (tata e japonez iar mama, româncă), primii ani de şcoală i-am făcut acolo, în casa bunicii mele paterne, o femeie înţeleaptă şi foarte legată de tradiţia medicinii orientale. Iată câteva leacuri uşoare, pe care le ştiu de la ea...
Citeste tot articolul
Un obraz de smalţ
Vreţi un leac contra posomorelii provocate de ceaţă şi frig? În clipele libere, drăgăliţi-vă obrazul cu preparate de frumuseţe cumpărate de la piaţă: fructe proaspete. Indiferent ce alegeţi, mere, pere sau struguri, aplicarea lor pe obraz are efectul unui institut de cosmetică. Secretul stă în vitaminele şi enzimele care-i dau pielii fermitate şi luciu de smalţ.
Citeste tot articolul
Bronz natural în Noiembrie
Ce să faceţi ca să aveţi o tuşă de bronz, chiar când plouă sau ninge? Există mai multe metode pentru a obţine un ten arămiu, fără a vă expune la soare: autobronzante, consumul zilnic de morcovi şi roşii. Procedeul cel mai ieftin şi mai uşor este, totuşi, loţiunea de ceai.
Citeste tot articolul
Mâncăruri la cuptor (Bune de tratat frigul)
Musaca de gulii. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, apoi se căleşte în două linguri de untdelemn. Se adaugă carnea tocată şi se apasă cu furculiţa, lăsându-se să se pătrundă bine, până ce capătă o culoare maro. Se sărează carnea, se piperează, se presară scorţişoara. Se adaugă roşiile şi se lasă să fiarbă până ce zeama dispare complet...
Citeste tot articolul
Împărăteasa Ardealului - VETA BIRIŞ
Acum, la vârsta asta, totul mă bucură. M-am legat atât de tare de sat, încât chiar nu pot să-l mai părăsesc. Vine primăvara, te duci în grădină, sapi, îţi pui să ai de toate pe iarnă. Avem livadă de pomi, avem animale în poiată... M-am obişnuit aşa, cu munca asta de aici şi cu traiul meu, un trai sănătos.
Citeste tot articolul
Poveşti din Micul Paris - Hipodromul Băneasa
Scotocind într-o zi într-un sertar plin de hârtii şi scrisori ofilite de vreme, a ieşit la iveală un caiet învelit, ca pe vremuri, cu hârtie albastră. Eticheta lipsea, dar paginile erau aşternute cu litere mărunte şi frumoase. Mi-am amintit imediat: era scrisul mamei. Scrisul ei, dintr-un jurnal neştiut, pierdut într-un sertar.
Citeste tot articolul
LAURENŢIU CONSTANTIN - "La concurenţă cu melancoliile toamnei, oferim bucuria muzicii"
La concurenţă cu melancolia toamnei, noi oferim stări de bine, de freamăt interior, chiar de voioşie copilărească şi, mai ales, sentimentul de a împărtăşi cu ceilalţi semeni bucuria muzicii cu adevărat frumoase. Ca să le provocăm spectatorilor noştri această minunată preschimbare de stare de spirit, aducem pe scenă artişti tot unul şi unul, cu instrumentele lor vechi şi minunate, fiecare cu istoria şi cu povestea lui, căci fără poveste nimic nu este!
Citeste tot articolul
ANNA IONAŞCU - "Dumnezeu mi-a dat ideea să pictez pe piatră"
Pictez de când eram copil, doar că n-am avut posibilitatea niciodată să fac şcoli sau cursuri de arte plastice. Şi când erau copiii mei mici, după ce le spălam scutecele, cum erau pe-atunci, mai ales duminică după-amiaza, îmi făceam timp să pictez. Aşa simţeam nevoia. Nu ştiu să vă explic. Ca şi cum, dacă ar fi trecut mai mult de o săptămână fără să pictez, pur şi simplu n-aş mai fi putut respira.
Citeste tot articolul
MIRCEA RADU - "În meseria asta, laudele pot să-ţi ia minţile"
Îmi place să stau de vorbă cu invitaţii interesanţi din platou, aşa cum îmi place să dau replica oamenilor de pe stradă, care intră în vorbă cu mine. De ce nu aş face-o? Faptul că sunt cunoscut, că sunt o persoană publică, că apar la TV nu mi-a modificat ADN-ul şi nici n-a umblat la cei şapte ani de-acasă.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Însemnările unor persoane care au simţit nevoia să fixeze în scris şi la cald ceea ce trăiau, coroborate cu alte jurnale intime şi memorii din aceeaşi perioadă, ne pot teleporta în realitatea cotidiană din vremuri apuse, în intimitatea unor oameni deveniţi nume de referinţă în istoria şi cultura naţională. Din această categorie de documente subiective face parte şi volumul pe care vi-l propun azi.
Citeste tot articolul
Pr. PETRU MARCEL SUCIU - "Într-o lume tot mai secularizată, credinţa e un miracol"
Eu n-am fost cu biserica. Doar când mergeam la bunicii de la Reghin, acolo participam la slujbe şi aveam o viaţă cât de cât duhovnicească, mai ales prin grija bunicii mele. Însă când mă întorceam acasă, continuam să fiu indiferent la viaţa religioasă. Am terminat liceul în 1989, iar în septembrie, acelaşi an, am fost luat în armată, căci n-am reuşit la facultate.
Citeste tot articolul
Puterea rugăciunii
Minunile Părintelui Arsenie Boca - "Când am ajuns la crucea lui, am căzut în genunchi, secerată"
Citeste tot articolul
BONEY M şi BZN
În "epoca veche", înainte de '89, au fost printre cele mai iubite formaţii străine care le-au dezmorţit românilor îngheţaţi, şi trupul, şi sufletul. Iar după ce li s-a permis să cânte şi-n România, dragostea s-a transformat în delir. Boney M şi BZN nu erau ascultaţi doar la radio şi pe magnetofoane, ci şi în marile magazine, în prăvălii şi pe stradă, ba chiar şi în căştile de la coafor. Vremuri duse, dar nu apuse...
Citeste tot articolul