Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapă, 4 linguri de untdelemn, 350 g carne tocată (de vacă şi porc), sare, piper proaspăt măcinat, un praf de scorţişoară, o conservă mică de pulpă de roşii (200 g), 1 ou, 600 g gulii mari, grăsime şi pesmet pentru uns forma. * Sosul: o lingură de grăsime, o lingură de făină, o jumătate de pahar de lapte, 100 g caşcaval ras, 1 ou, puţină nucşoară rasă.
Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, apoi se căleşte în două linguri de untdelemn. Se adaugă carnea tocată şi se apasă cu furculiţa, lăsându-se să se pătrundă bine, până ce capătă o culoare maro. Se sărează carnea, se piperează, se presară scorţişoara. Se adaugă roşiile şi se lasă să fiarbă până ce zeama dispare complet. Se gustă din nou şi se adaugă condimente. Când e gata, se trage tigaia deoparte, se lasă tocătura să se răcească uşor şi se adaugă oul. Între timp se curăţă guliile de coajă şi se taie în două, apoi fiecare jumătate în felii cam de 1-2 cm. Se prăjesc repede pe ambele părţi în untdelemnul rămas. Se unge o formă rezistentă la foc cu grăsime şi pesmet, după care se pun în straturi alternative guliile şi carnea tocată. * Sosul: Se topeşte grăsimea într-o tigaie, se adaugă făina, se lasă să se rumenească uşor, apoi se pune laptele, amestecând întruna (ca pentru rântaş). Se lasă sosul să fiarbă 5 minute la foc mic, apoi se încorporează în el două linguri de caşcaval ras şi oul. Se trage vasul de pe foc. Se gustă de sare, piper, nucşoară şi se toarnă peste compoziţia de carne tocată şi gulii. Se presară deasupra caşcavalul rămas şi se bagă în cuptorul gata încins, la treapta doi. Cam într-o oră e gata.
Budincă de mămăligă cu sos de carne
Ingrediente (pentru 4 persoane): * Mămăliga - 200 g mălai grişat, 10 frunze uscate de salvie, 50 g caşcaval ras. * Sosul de carne: 1 legătură de legume pentru supă, 2 căţei de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 500 g carne tocată (amestec), piper măcinat, 100 ml vin roşu sec, o conservă de roşii decojite (400 g), 1 legătură de cimbru, paprika dulce, grăsime pentru formă, 100 g telemea.
Mod de preparare: * Mămăliga - Se pune la fiert o jumătate de litru de apă cu o jumătate de linguriţă de sare. Când fierbe, se trage vasul pe flacără mică şi se toarnă mălaiul în ploaie, amestecând întruna cu telul sau cu un făcăleţ. Se lasă să fiarbă 5 minute. Se fărâmiţează bine frunzele de salvie şi se bagă în mămăligă, împreună cu caşcavalul ras. Se amestecă bine, apoi se varsă mămăliga într-un castron clătit cu apă. Se lasă să se răcească. * Sosul de carne - Se curăţă zarzavatul, se spală şi se taie mărunt. Se curăţă usturoiul şi se toacă. Se încinge uleiul şi se pune carnea tocată la prăjit până se rumeneşte. Se gustă de sare şi de piper. Într-o altă tigaie, se călesc zarzavaturile şi usturoiul. Se amestecă carnea tocată, vinul şi roşiile presate cu furculiţa, se adaugă legumele călite şi usturoiul, se pune puţină apă şi se lasă să fiarbă pe flacără mică cca 5 minute. Se adaugă firişoarele de cimbru, sarea, piperul, paprika dulce (un vârf de cuţit). Se scoate mămăliga din formă şi se taie în felii groase de 1 cm. Se aşează în rânduri, într-un vas rezistent la foc şi uns cu grăsime. Deasupra se toarnă sosul de carne şi se adaugă telemeaua tăiată în bucăţele (sau caşcaval). Se bagă la cuptor (treapta 3) timp de 25 de minute.