A făcut asta, desigur, întâi de toate, prin clasica metodă a pomenilor electorale, pe care o practică şi acum, bazându-se pe majoritatea parlamentară, iar mai apoi, prin promovarea clientelismului la rang de lege, în instituţiile centrale şi în teritoriu. S-au format, în 27 de ani, adevărate dinastii locale alcătuite din şefi şi şefuleţi de inspectorate, de instituţii-cheie şi de aşa-numite "descentralizate". Totul era, de fapt, foarte bine centralizat, o mică mafie care a controlat un purcoi de bani publici şi o întreagă reţea de posturi călduţe.
Am văzut reacţia şefilor de instituţii culturale, când fostul ministru Alexandrescu a dat startul concursurilor pentru ocuparea acestor posturi. N-a trecut mult timp şi a apărut, ca din senin, un scandal, care l-a forţat să plece din guvern. Am văzut, mai recent, câtă putere de rezistenţă a manifestat sistemul când s-au început concursurile pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli. S-au pus toate tunurile pe ministrul Dumitru, i s-a scuturat dosarul de la Securitate, da' de va cădea vreo notă informativă, scăpată din vedere. Azi, e rândul tânărului ministru Voiculescu de la Sănătate să se pună de-a curmezişul sistemului. Noua lege privind managementul spitalelor vine cu prevederi mult mai dure, mult mai europene, iar asta i-a înfuriat pe rectorii universităţilor de medicină din ţară şi pe marii profesori care păstoresc, de ani de zile, spitalele din România (vedem şi noi cu ce rezultate).
Zilele acestea se împlineşte un an de la începutul mandatului Guvernului Cioloş. Premierul însuşi le-a cerut, în şedinţa de guvern de miercuri dimineaţa, miniştrilor săi să pregătească scurte bilanţuri ale performanţelor lor, pentru "cei interesaţi de realitate şi de adevăr". "Mâine" (joi, 17 noiembrie), declara premierul, "se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca, fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul, să profităm de această oportunitate şi să ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an. Prefer să îl facem noi, pentru că, dacă nu, vedeţi, sunt alţii care ni-l fac şi vin cu bilanţ de genul «guvernul-zero» şi trebuie să spunem că, da, suntem guvernul zero-corupţie, zero-populism, zero-minciună, şi să pornim de aici, să trecem să explicăm câteva lucruri care au fost făcute în acest an". Premierul a şi enunţat câteva dintre realizările certe ale mandatului său, de la cele peste 150.000 de locuri de muncă noi, la creşterea salariului mediu cu 13%, de la măsurile pentru scăderea abandonului şcolar, la atragerea de fonduri europene. Rămâne ca miniştrii să iasă în faţă şi să explice ce au făcut. Însă marele semnal dat de acest guvern "tehnocrat" în anul aflat la guvernare, dincolo de conduita membrilor săi, este tocmai această încercare de "depolitizare" a managementului din mediul public. Înţelegem acum mai bine de ce spurcă atât de tare mediul PSD-ist ideea de tehnocraţie. Tocmai pentru că se opune radical viziunii sale de politizare a funcţiei publice şi de servire a clientelei sale de partid.