Experimentul Cioloş
Cabinetul "de tranziţie" al lui Dacian Cioloş şi-a început misiunea. Noul prim-ministru şi-a anunţat priorităţile, cea dintâi sarcină fiind structurarea şi finalizarea bugetului pentru exerciţiul financiar 2016. Cabinetul Ponta anunţase, într-o interesată mărinimie pre-electorală, scăderi de taxe şi măriri de salarii şi pensii. Despre investiţii, sursa unor noi locuri de muncă şi a dezvoltării economice a ţării, nu se stabilise aproape nimic.
Citeste tot articolul
1 Decembrie pentru toţi românii!
Se împlinesc 97 de ani de la evenimentul astral din istoria românilor: Marea Unire. Tulburaţi de crimele de o groaznică laşitate ale terorismului fără frontiere, de invazia musulmană a Europei, de scrâşnetul şenilelor din Ucraina, de încrucişarea de interese războinice din Siria şi Irak, ca să nu mai vorbim de stupida doborâre a unui avion de vânătoare rusesc de către "aliatul" otoman, orbiţi, în fine, de toate aceste energii războinice, am ajuns să trecem cu vederea evenimentele interne şi aniversările naţionale.
Citeste tot articolul
Războiul Catedralei
De când a început construcţia noii Catedrale Patriarhale, cred că s-au scris tomuri întregi pe aceasta temă, iar polemicile nu s-au sfârşit nici acum. Se pare că vrea să le pună capăt domnul Remus Cernea, fost deputat PSD, actualmente independent, autorul unei iniţiative legislative care, dacă va fi aprobată, va interzice finanţarea de la stat a acestui lăcaş de cult.
Citeste tot articolul
THEODOR PALEOLOGU - "De ani de zile, există o stare de război civil larvar"
Recentul masacru de la Paris, pe lângă alte atentate mai "mici", din Tunisia sau Mali, au scos în evidenţă două dintre marile vulnerabilităţi ale lumii occidentale: multiculturalismul şi corectitudinea politică. Acceptate ca minorităţi etnice şi religioase în urmă cu multe decenii, ca o compensaţie pentru veacurile de colonialism, comunităţile musulmane din Franţa, Belgia, Olanda, Anglia, Germania etc. au sfârşit prin a deveni stat în stat, refuzând integrarea culturală.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SILEA CONSTANTIN - Buzău, F. AS nr. 1191 - "Cum se tratează diverticuloza?"
Pentru diverticuloza fără semne şi simptome, tratamentul nu este de obicei necesar, o alimentaţie bogată în fibre şi consumul de lichide în cantitate suficientă fiind capabile să reducă riscul complicaţiilor (abces, perforaţie etc.) şi dezvoltarea altor diverticuli. În schimb, dacă se ajunge în stadiul de diverticulită, proces patologic inflamator, care se manifestă la nivelul porţiunii inferioare a colonului (sigmoid), tratamentul presupune, adeseori, repaus la pat, administrarea de laxative, alimentaţie bogată în lichide şi antibioterapie pe cale orală.
Citeste tot articolul
"Domnule doctor Simu, sunteţi bun de pus pe rană!"
Aş vrea să îi mulţumesc public domnului doctor Rareş Simu, specialist în alergologie şi imunologie clinică la Centrul de Sănătate şi Viaţă "Armonia" din Bucureşti, pentru ajutorul oferit în tratarea suferinţelor mele. Sunt pacientul domnului doctor de peste 10 ani, timp în care mi-am tratat diferite boli cronice sau acute. De fiecare dată, dumnealui m-a ajutat să trec cu bine peste ele şi am devenit adeptul tratamentelor naturale.
Citeste tot articolul
Leacuri cu ştampilă ştiinţifică (2)
Făina de muştar. La problemele vezicii urinare s-au dovedit eficace băile cu făină de muştar: ele irită pielea, activând astfel circulaţia, iar reacţia nu este numai locală, ci se transmite reflex către anumite organe, printre care şi vezica urinară. În consecinţă, organismul devine capabil să combată mai bine germenii patogeni.
Citeste tot articolul
Performanţe maxime, în preparatele româneşti din plante: FARES BIO VITAL
La Orăştie, frumoasa localitate transilvăneană de la poalele munţilor, pe locul unde, în urmă cu aproape 100 de ani, farmacistul Farago a fondat "Digitalis", prima companie română pentru cultivarea plantelor medicinale, se înalţă, azi, o renumită fabrică de produse naturale din România. Un loc în care specialişti şi iubitori de plante transformă leacurile satelor româneşti în preparate cu eficienţă dovedită ştiinţific, testată şi confirmată de specialişti.
Citeste tot articolul
Unghiile "însemnate" - Un semnal de alarmă?
Plăci de culoare gălbuie? O micoză, cu siguranţă! Sub unghii apar plăci gălbui sau albicioase (mai ales sub cele de la picioare) care provoacă o dezlipire. Onicomicozele trebuie luate în serios, pentru că se extind repede şi pot contamina unghiile din apropiere.
Citeste tot articolul
Remedii din coji de fructe şi legume
Marea majoritate a oamenilor aruncă la gunoi, fără regrete, coaja fructelor şi a legumelor. Păcat! Ea poate preveni şi chiar vindeca o mulţime de boli. Deşi coaja cartofilor este o sursă importantă de minerale, precum potasiu, calciu, fier, şi de vitamine - B1, B3, C, aceste legume trebuie alese cu atenţie. Se vor utiliza cartofii cu coaja cât mai intactă, neîncolţiţi, neloviţi, cei de culoare galbenă sau roşiatică. Nu se folosesc cartofii verzi!
Citeste tot articolul
9 idei salvatoare pentru un ten strălucitor
Încercaţi des creme noi, iar tenul dvs. nu le tolerează? Prea multe experimente pot dăuna pielii, făcând-o să devină tot mai sensibilă. Aceasta începe, de regulă, în zona din jurul gurii sau al ochilor. Acum aveţi nevoie de creme cu o formulă parcimonioasă, alcătuită din puţine ingrediente, care vor reface treptat bariera pielii.
Citeste tot articolul
ACAI - fructul pentru slăbit
Câteodată, dietele de slăbit devin "o corvoadă", prin faptul că, după un efort înverşunat, rezultatele se lasă mult aşteptate. În ajutorul celor preocupaţi de siluetă vine - tocmai din pădurea amazoniană - acai, fructul unei specii de palmier. El acţionează cu blândeţe dar eficient: elimină toxinele, scade senzaţia de foame - în special de dulce, accelerează metabolismul.
Citeste tot articolul
La Herculane, pe urmele împărătesei Sissi
De cum intri în Băile Herculane, istoria şi poveştile ţâşnesc din fiecare piatră şi de după fiecare colţ de clădire. Oraşul şi-a mai venit în fire, de câţiva ani, din paragina care îi rodea vechea eleganţă şi splendoare.
Citeste tot articolul
ANCHETĂ: Cum luptăm cu urâtul lumii?
Anul acesta, noiembrie s-a instalat cu brutalitate. Nu cu ceţuri, ploi şi degerături, ci cu un soare blând, dar care n-a putut pansa niciun dram din suferinţa pe care au adus-o tragediile cu care ne-am confruntat: un incendiu devastator, care a smuls dintre noi 60 de tineri, mai multe ieşiri zgomotoase în stradă, un val de demisii şi arestări şi un guvern schimbat peste noapte, avioane care s-au prăbuşit, atentate cu bombe peste tot în lume şi atacuri sângeroase pe străzile din Paris. Şi lista nu se încheie aici.
Citeste tot articolul
Gaudeamus 2015
De 22 de ani, sfârşitul toamnei vine cu un eveniment cultural aşteptat deopotrivă de autori, editori şi cititori din toate generaţiile, reuniţi sub aceeaşi cupolă a pasiunii pentru carte. De Gaudeamus ne bucurăm igitur fiindcă avem prilejul să întâlnim scriitori admiraţi (altfel citeşti cartea unui om pe care l-ai "cunoscut", adică l-ai văzut şi ascultat de aproape, fie şi pe parcursul unei lansări), dar mai ales să cumpărăm cărţi fără adaosul comercial considerabil al librarilor, ba chiar să găsim la preţuri derizorii (între 5 şi 10 lei) volume foarte bune rămase în stoc din anii trecuţi.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
Dacă literatura maghiară contemporană are mai multe nume cunoscute mondial, asta se datorează faptului că în Ungaria s-a înţeles rolul major al artiştilor în "brandul de ţară" şi se fac programe coerente pentru popularizarea lor. Între acestea - finanţarea traducerilor prin instituţii special create în acest scop. Dacă, de exemplu, Péter Nádas (n. 1942) şi Péter Esterházy (n. 1950) sunt de mulţi ani valori de neignorat ale beletristicii europene, este fiindcă au fost traduşi în limbi de circulaţie şi apoi în multe altele, ceea ce le-a adus aprecierea numeroşilor cititori, premii importante, notorietate internaţională.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
Cu plăcerea lor de a pune etichete, francezii au inventat mai nou termenul exoficţiune, opus autoficţiunii, a cărei modă a trecut. În noul trend, autorul nu se mai identifică, într-un joc facil, cu naratorul, ci accentul cade pe ficţiune, dar una de un tip special, în care personajele nu sunt imaginare, ci personalităţi reale: artişti celebri, filosofi, oameni politici, savanţi etc.
Citeste tot articolul
Radiografia unei catastrofe: Munţii Retezat
Este o situaţie foarte gravă: sub ochii noştri, tocmai a fost distrus cel mai vast templu al naturii din Europa. Munţii Retezat-Godeanu-Ţarcu-Vîlcan adăposteau cea mai vastă sălbăticie din întreaga zonă de climă temperată a Europei. A fost ceea ce cercetătorii numesc un "Peisaj Forestier Intact", o zonă care se distinge prin suprafeţe de cel putin 50.000 de hectare de ecosisteme forestiere în care influenţa omului este minimă. Minunea naturii din România măsura, în anul 2006, când a fost identificată, 101.000 hectare, adică de aproape 10 ori suprafaţa Bucureştiului.
Citeste tot articolul
Prof. univ. dr. mag. Thede Kahl - "Îmi place România. E o ţară deschisă şi relaxată"
Este profesor la Universitatea din Jena, Germania, şi la Universitatea din Viena, Austria. Personalitate a istoriografiei europene, a organizat şi condus mai multe cercetări de teren privind aromânii din ţ?rile balcanice. Pasionat de limbile aflate pe cale de dispariţie şi de culturile tradiţionale care stau să piară, încearcă să le prindă ultimele străluciri şi să le documenteze într-o arhivă pentru generaţiile care vor veni şi nu vor şti unde să-şi găsească rădăcinile.
Citeste tot articolul
Pr. VIOREL EPURE din satul Cib - Alba: "Am vindecat demonizaţi şi bolnavi incurabili, dar nu cu puterea mea, ci cu a lui Dumnezeu"
Dincolo de masa de lemn, aşezat pe o bancă, în faţa mea, se află un om pe care mai mult îl simt decât îl văd. Soarele asfinţeşte în spatele său, orbindu-mă cu lumina lui aurie, care curge peste priveliştile din jur, dealuri, creste de munţi şi păduri în plină toamnă. Aerul e greu de mirosul frunzelor şi al vrejurilor uscate, care ard prin grădini, ca în nişte cădelniţe uriaşe. Un decor închipuit parcă anume pentru povestea pe care o ascult.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII DECEMBRIE
Primele zile ale lui decembrie se anunţă apăsătoare. Există şi un potenţial de conflict, mai ales în ceea ce priveşte semnele mutabile (Săgetătorii şi Peştii sunt primii vizaţi, urmaţi de Gemeni şi Fecioare). Conflictele care izbucnesc acum, în special până pe data de 5, vor fi dureroase şi ireconciliabile. Ambele părţi implicate se vor simţi nedreptăţite. Micul benefic Venus vine să îndulcească lucrurile, din 6.
Citeste tot articolul
Săptămâna 4-10 decembrie
Acesta nu este un weekend de distracţie energică, ci, pentru majoritatea dintre noi, e un prilej de-a ne odihni, deoarece oboseala acumulată nu mai poate fi ignorată. Dacă n-o lăsăm să iasă din sistem, ne putem trezi cu imunitatea scăzută şi cu probleme legate de oase, în special în cazul celor trecuţi de patruzeci de ani.
Citeste tot articolul
Forfotă mare, de Moş Nicolae
Vin sărbătorile, şi satul românesc s-a mutat la oraş. Pentru ca bucureştenilor să nu le îngheţe sufletul fără tradiţii, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi-a deschis larg ograda pentru copii. Încă de sâmbăta trecută, acolo a început forfota sărbătorilor de Crăciun. Până pe 13 decembrie, micuţii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani pot să fie iniţiaţi în ritualurile legate de sărbătorile populare, ori ca să dezlege ştiinţa meşteşugurilor tradiţionale.
Citeste tot articolul