CARTOFII
Deşi coaja cartofilor este o sursă importantă de minerale, precum potasiu, calciu, fier, şi de vitamine - B1, B3, C, aceste legume trebuie alese cu atenţie. Se vor utiliza cartofii cu coaja cât mai intactă, neîncolţiţi, neloviţi, cei de culoare galbenă sau roşiatică. Nu se folosesc cartofii verzi!
Hipertensiune arterială
Peste cojile de la patru cartofi mijlocii se toarnă un litru şi jumătate de apă clocotită. Vasul se pune pe foc şi totul se fierbe timp de zece minute. Se acoperă şi se lasă la infuzat până la răcirea completă.
Se administrează câte două linguri, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Durata tratamentului este de zece zile; se face o pauză de două săptămâni şi se poate relua.
Hemoroizi
Într-o oală de trei litri se pun coji de cartofi şi se adaugă apă rece, cât să le acopere. Vasul se pune pe plită şi se fierbe la foc mic, până ce cojile s-au înmuiat. Conţinutul se toarnă într-un lighean. Aşezaţi-vă deasupra ligheanului, sprijinindu-vă de margini, fără să vă scufundaţi în apă. Acoperiţi-vă cu o păturică şi lăsaţi aburii să acţioneze timp de 15-20 de minute. Procedura se poate face o dată pe zi, până ce simptomele dispar.
Amigdalită, dureri în gât, bronşită
1. Într-un vas cu un litru de apă se pun la fiert cojile a trei cartofi. După ce lichidul a dat într-un clocot, se adaugă doi căţei de usturoi pisaţi, apoi vasul se trage de pe foc. Se acoperă capul cu un prosop şi se fac inhalaţii timp de zece minute. Procedeul se face la două ore după masă, până la vindecarea completă. Este indicat ca după inhalaţii, timp de o oră, pacientul să nu vorbească, să nu mănânce şi să nu consume lichide.
2. Trei cartofi medii se spală bine şi se pun la fiert în doi litri de apă. Se fierb la foc potrivit, până se înmoaie. Se trage vasul de pe foc, se lasă să se răcească timp de câteva minute, apoi se fac inhalaţii cu vaporii fierturii. Aplecaţi-vă capul deasupra cratiţei şi, la adăpostul unui prosop, inspiraţi aburii calzi, timp de opt-zece minute. Procedeul se practică timp de cinci zile consecutiv, de preferat seara, înainte de culcare, chiar dacă simptomele dispar.
3. Doi cartofi cu coajă cu tot se dau pe răzătoarea mică. Pasta obţinută se amestecă cu o lingură de oţet de mere şi se pune într-un tifon împăturit în câteva straturi. Compresa se aplică pe gât şi se înfăşoară cu un fular mai gros pentru a menţine zona cât mai caldă. Se lasă să acţioneze pentru patru ore. Se repetă în fiecare seară, timp de patru-cinci zile.
Gastrită
2. Patru cartofi medii se spală foarte bine şi se dau pe răzătoarea mică, cu tot cu coajă. Pasta obţinută se stoarce într-un tifon pus în mai multe straturi. Sucul se amestecă cu două linguriţe de miere şi se bea imediat. Este recomandat repausul la pat timp de o jumătate de oră. Tratamentul se face în două reprize: zece zile administrarea sucului, zece zile pauză. Este indicat ca în perioada aceasta să se reducă (dacă nu se poate chiar exclude) consumul de peşte şi de carne.
Glosită (inflamaţia limbii)
După fiecare masă, se clăteşte gura cu suc proaspăt de cartofi.
Mastită
Doi cartofi se spală în mai multe ape şi se dau pe răzătoarea mică, cu tot cu coajă. Pasta obţinută se stoarce bine şi pulpa se întinde pe piept. Se acoperă cu un prosop şi se lasă să acţioneze două ore. Metoda se repetă de trei ori pe zi, timp de două zile consecutiv.
Pungi sub ochi, cearcăne
1. Se fierbe un cartof măricel, în coajă, şi după ce s-a răcit, se taie în jumătate şi se aplică pe ochii închişi, timp de 30-40 de minute.
Atenţie! Cartofii nu trebuie să fie fierbinţi!
2. Un cartof, cu tot cu coajă, se trece prin maşina de tocat sau se dă pe răzătoare. O lingură din pasta obţinută se introduce într-un tifon pus în mai multe straturi şi se aplică pe pleoape (câte o lingură pentru fiecare ochi). Se lasă să acţioneze timp de 15 minute, apoi se aplică o cremă cu vitamina A. După alte 15 minute, se îndepărtează crema cu o dischetă demachiantă, înmuiată în ceai negru, rece. Procedeul se face de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de o săptămână.
MANDARINELE
Cojile de mandarine sunt benefice pentru consolidarea imunităţii, au un efect calmant, antiseptic, combat gripa şi răceala, scad nivelul colesterolului.
Se aleg mandarinele bine coapte, cu coaja intactă, fără lovituri. Se spală bine în mai multe ape şi se pun la uscat pe hârtie, într-o cameră bine ventilată. După uscarea completă se pot măcina sau păstra bucăţi în recipiente închise ermetic.
Bronşită
Peste trei linguri de pulbere de coji de mandarine se toarnă două căni cu apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de două ore. Se strecoară şi se adaugă două linguri de miere. Se administrează câte o jumătate de cană, de patru ori pe zi, după mesele principale. Infuzia are un efect expectorant. Durata tratamentului este de patru-cinci zile.
Mastită, inflamaţii
100 grame de coajă de mandarină uscată, 20 grame de rădăcină mărunţită de lemn-dulce şi două căni de apă rece se pun pe foc. Se fierb la flacără moderată, timp de o jumătate de oră. Se strecoară. Se administrează în două reprize, dimineaţa şi seara. Durata tratamentului este de trei-patru zile.
Gripă şi răceală
O mână de coji de mandarine se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute. Se lasă să se răcorească puţin şi apoi se fac inhalaţii, timp de 10-12 minute. Este indicat ca după tratament să nu ieşiţi afară.
Imunitate
Peste patru linguri de pulbere de coji de mandarine se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Recipientul se închide ermetic şi se pune la macerat într-un loc întunecos, timp de o săptămână. Zilnic, flaconul se agită. Se strecoară şi se conservă la frigider. Se administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile.
Flatulenţă
Se administrează câte un sfert de linguriţă de pulbere de coji de mandarine, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Insomnie, stări de nervozitate
Coaja proaspătă de la trei mandarine se pisează mărunt şi se pune în trei litri de apă clocotită. Se aduce lichidul la fierbere. Se acoperă şi se lasă să se răcească timp de o oră. Infuzia se strecoară şi se toarnă în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 37-38 de grade C. Îmbăiaţi-vă în această apă, timp de 15 minute, seara, înainte de culcare.
BANANELE
Recent, cercetătorii de la Universitatea din Taiwan au descoperit că după trei zile de administrare de coajă de banană nivelul serotoninei din organism creşte cu până la 15%. S-a constatat, de asemenea, că ceaiul din coajă de banană, administrat zilnic, îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce considerabil stresul şi anxietatea, combate depresia, alungă insomnia şi durerile de cap.
Prepararea pudrei din coajă de banană
Se aleg doar bananele cu coaja galben-aurie, fără pete negre sau lovituri. Se spală cu apă caldă, în care s-a dizolvat o picătură de săpun lichid, apoi se clătesc în mai multe ape. Se desfac şi se scoate fructul. Pentru conservare, se introduc cojile în pungi de plastic, la congelator. Dacă la prepararea ceaiului se folosesc coji de banane congelate, se lasă pentru o oră la dezgheţat. Cojile vor deveni brune. Se aşează pe o tavă şi se bagă în cuptorul încălzit la o temperatură de 65 de grade. Se lasă să se usuce bine, timp de aproximativ o oră. După ce s-au răcorit, cojile se rup în bucăţi şi se macină prin blender. Pulberea obţinută se conservă în recipiente închise ermetic şi se depozitează într-un loc întunecat şi răcoros. Se poate adăuga la orice mâncare (nu mai mult de o lingură) sau se foloseşte pentru prepararea ceaiului.
Viermi intestinali
Se administrează câte un vârf de linguriţă de pulbere de coajă de banană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei săptămâni.
Băuturi antidepresive, împotriva migrenelor
1. Peste o linguriţă de pulbere de coajă de banană se toarnă o ceaşcă de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară printr-un tifon şi se bea pe îndelete, de preferinţă seara, înainte de culcare. Durata tratamentului este de 21 de zile.
2. Două coji de banană se spală bine şi se pun la fiert într-un litru de apă. Când apa începe să clocotească, se mai lasă timp de zece minute. Se acoperă şi se pun la infuzat, până la răcirea completă.
Se administrează câte o ceşcuţă zilnic, timp de două săptămâni.
3. Academicianul rus Boris Bolotov, recunoscut pentru tratamentele sale naturiste, recomandă consumul zilnic de cvas din coji de banană, pentru prevenirea cancerului.
Reţeta
Într-un borcan de sticlă, peste trei căni de pulbere de coajă de banană, o cană cu zahăr şi o linguriţă de smântână, se toarnă doi litri de apă fiartă şi răcită. Gura borcanului se leagă cu un tifon pus în trei straturi şi se lasă la fermentat într-un loc întunecos, timp de două-trei săptămâni. Cu cât este mai cald în încăperea respectivă, cu atât fermentaţia se va produce mai rapid. Se strecoară înainte de consum, iar resturile nu se aruncă. Se introduc în borcan, pentru a face o nouă tranşă de cvas. De data aceasta, se adaugă doar zahărul şi apa, iar băutura este gata pentru consum în maximum două-trei zile. Pulberea de pe fundul borcanului se poate refolosi de circa trei-patru ori, până se constată că băutura a devenit mai slabă. Dacă gustul iniţial nu vă este pe plac, puteţi adăuga în borcan coajă de portocală.
Se administrează câte o jumătate de ceaşcă, de două ori pe zi, cu o oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de maximum o lună de zile. După o pauză de câteva săptămâni, se poate relua.
Cvasul din coji de banane este recomandat şi împotriva viermilor intestinali. Se administrează câte cinci linguri de cvas, de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o lună de zile.
Atenţie! Cvasul din coji de banană este contraindicat persoanelor care au suferit un transplant de organe!
Tratamente externe
Aşchii în piele
Dacă v-a intrat în piele o aşchie, o puteţi scoate foarte uşor, cu o coajă de banană. Se ia o fâşie dintr-o banană foarte bine coaptă (maronie la culoare) şi se înveleşte zona afectată, lăsând-o să acţioneze timp de câteva ore. După îndepărtarea cojii, veţi constata că aşchia încearcă să iasă din piele şi o puteţi smulge uşor, cu o pensetă. După procedură, trataţi zona cu tinctură de iod.
Călcâie crăpate
Se ia o coajă de banană proaspătă şi se aplică cu partea crudă pe călcâi, seara, înainte de culcare. Se împachetează laba piciorului în folie de plastic alimentară, apoi se încalţă şosete. Dimineaţa, se îndepărtează coaja de banană şi picioarele se clătesc cu apă călduţă. Pentru o eficienţă maximă, procedeul se repetă în fiecare seară, timp de o săptămână.
Pistrui şi pete maronii pe faţă
Peste 100 de grame de coajă de banană proaspătă sau uscată, se toarnă 300 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de trei-patru ore. Se clăteşte faţa zilnic, dimineaţa şi seara.
Tinctură împotriva durerilor articulare şi musculare
Peste patru coji de banană uscate în cuptor şi rupte în bucăţi, se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Recipientul se închide cu un capac şi se lasă la macerat într-un loc întunecos, timp de şase săptămâni.
Se frecţionează zona afectată, în fiecare seară, înainte de culcare, timp de trei săptămâni. Deşi tinctura are o culoare închisă, nu pătează hainele.
RODIILE
Coaja de rodie a fost folosită în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri. Leacurile din coajă de rodie erau utilizate pentru tratarea diareei, a viermilor intestinali sau pentru dezinfectarea rănilor.
Viermi intestinali
Peste 50 de grame de coji de rodie se toarnă două căni de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de şase ore. Apoi, fără a scoate coaja, se pune la fiert, la foc mic, până ce jumătate din lichid se evaporă. Se strecoară şi se administrează dimineaţa, pe stomacul gol. Nu se consumă întreaga cantitate deodată, ci pe parcursul unei ore, cu înghiţituri mici. După două-trei ore, se administrează un laxativ pentru eliminarea viermilor intestinali.
Infuzie din coji de rodie
Peste 10-12 grame de coji de rodie se toarnă 200 mililitri de apă clocotită. Cana se acoperă şi se lasă la infuzat pentru o jumătate de oră.
Diaree
1. Se consumă o jumătate de ceaşcă de ceai, fără a-l strecura. Cana se reacoperă, şi după o jumătate de oră, se consumă şi cealaltă jumătate. Dacă simptomele nu dispar, este indicat să se consulte medicul.
2. O linguriţă de pulbere de coji de rodie se dizolvă în 200 mililitri de apă clocotită. Vasul se pune pe foc şi se fierbe pe baie de abur, timp de 15 minute. Se acoperă şi se lasă la infuzat o oră. Se administrează câte o linguriţă de preparat de patru ori pe zi, timp de două zile.
Ulcer gastric, colită
Se administrează câte două linguri de infuzie, de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul se face o zi da, una nu, timp de o săptămână. Se poate repeta după o pauză de zece zile. Pe toată perioada, cojile de rodie nu se scot din infuzie, pentru că dizolvarea substanţelor active continuă. Consumul de alcool este contraindicat!
Pulbere din rodie
Rodia se spală bine, se curăţă de seminţe şi de crustele albe şi se întinde pe o foaie de hârtie, la soare sau într-o cameră bine ventilată. După uscarea completă, se dă prin râşniţa de cafea sau se pisează într-un mojar şi se depozitează în recipiente de culoare închisă. Se poate păstra maximum un an. Pulberea din coajă de rodie este o sursă de beta-caroten, potasiu, fosfor, calciu, vitamina C şi taninuri.
Dureri în gât, tuse uscată
Se amestecă opt părţi de pulbere de coji de rodie cu o parte sare de Himalaya. Se adaugă apă fiartă şi răcită, cât să se formeze o pastă groasă. Se formează biluţe cât un bob de fasole. Se suge câte o biluţă, de trei ori pe zi, după mesele principale. După administrare, nu se consumă nimic, timp de cel puţin o jumătate de oră. Tratamentul durează trei-patru zile.
Hemoroizi
O linguriţă de pulbere de coji de rodie se dizolvă într-un pahar cu apă fiartă şi răcită. Se bea de două ori pe zi, până ce simptomele dispar.
Nisip la rinichi
Peste două linguri de pulbere de coji de rodie se toarnă 250 mililitri de apă clocotită. Vasul se pune la fiert, pe baie de abur, la foc mic, timp de o jumătate de oră. Se strecoară şi se completează cu apă fiartă şi răcită, până ajunge la volumul iniţial. Se administrează câte 50 de mililitri, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o săptămână. După o pauză de două săptămâni, se poate relua.
Atenţionare!
Pentru prepararea reţetelor este recomandat să se utilizeze numai fructele şi legumele procurate din surse sigure, care nu au fost stropite cu pesticide!