"Fabricăm produse pur naturale, din extracte totale şi pulberi de plante, fără nimic altceva care ne-ar putea apropia de ideea de medicament"
La Orăştie, frumoasa localitate transilvăneană de la poalele munţilor, pe locul unde, în urmă cu aproape 100 de ani, farmacistul Farago a fondat "Digitalis", prima companie română pentru cultivarea plantelor medicinale, se înalţă, azi, o renumită fabrică de produse naturale din România. Un loc în care specialişti şi iubitori de plante transformă leacurile satelor româneşti în preparate cu eficienţă dovedită ştiinţific, testată şi confirmată de specialişti. Marginalizată, adesea, de legi absurde, croite parcă pentru a deturna încrederea în plantele medicinale, fitoterapia a biruit, totuşi, la firma Fares - aşa cum au biruit şi plantaţiile întinse pe zeci de hectare, care oferă o materie primă pur biologică farmaciştilor şi chimiştilor care le transformă în preparate excepţionale, dar accesibile, ca preţ. Despre secretele acestei reuşite, dar şi despre eficienţa unora dintre reţetele lor celebre, am stat de vorbă cu d-na dr. Carmen Nonn, director medical la Fares Bio Vital.
"Dumnezeu lasă plantele să crească şi omul înţelept nu le nesocoteşte"
- V-aţi consolidat un binemeritat loc fruntaş în producţia de ceaiuri din România, garantându-le o calitate şi-o prezentare de nivel internaţional. Care este secretul acestei performanţe aşa de spectaculoase?
- Explicaţia vine din faptul că ducem mai departe o tradiţie de mai bine de opt decenii. Curând, pe 10 decembrie, vom sărbători 86 de ani de când farmacistul Farago, vizionarul nostru înaintaş, a pus bazele acestei instituţii. Pe un studiu despre plantele medicinale, pe care l-a publicat în 1920, a scris un motto care ne-a călăuzit şi pe noi până azi: "Dumnezeu lasă plantele să crească şi omul înţelept nu le nesocoteşte". Există această moştenire preţioasă care ne onorează, dar dincolo de ea, secretul succesului nostru stă, de fapt, în interesul de a face produse cât mai bune, care să vină în ajutorul oamenilor bolnavi şi chiar sănătoşi. Punem accent, în primul rând, pe calitate încă de la pregătirea seminţelor, pe care le folosim pentru propriile culturi biologice. Apoi, fluxul tehnologic beneficiază de un control foarte riguros; avem certificări ISO şi IFS pentru siguranţă alimentară, certificatul GMP pe fluxul tehnologic al ceaiului, acordat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, un certificat internaţional de bune practici în producţie. Deci, fluxul tehnologic se respectă întru totul, nu se face rabat în nicio direcţie. Ca să fim siguri că produsele noastre au o eficienţă deosebită, le evaluăm constant prin studii clinice. În colaborare cu centre medicale din Cluj şi din Bucureşti, am făcut studii pentru produsele din gama "Stomac Sănătos", destinate afecţiunilor gastrice, pentru cele destinate ficatului şi afecţiunilor prostatei, şi avem şi alte studii în derulare. Bineînţeles, ne străduim să venim şi cu ceva nou în întâmpinarea clienţilor, în concordanţă cu cerinţele de azi şi cu noile boli ale societăţii moderne.
- Reţetele combinate de ceaiuri pe care le aveţi sunt tot o moştenire străveche?
- O parte din ele, da. Reţetele de ceaiuri ale farmacistului Farago, descoperite întâmplător, au pus bazele unei game de mare succes. Dar avem şi inovaţii: de curând, am realizat pulberea carbonizată Rumex Carbo, pe care am trecut-o şi prin studii clinice. La origine a fost o reţetă monahală, culeasă de la Mânăstirea Răteşti, de d-l prof. dr. Pavel Chirilă. Dumnealui a folosit această reţetă la centrul Naturalia, timp de 25 de ani, şi a avut rezultate deosebite, ceea ce ne-a încurajat să facem câteva studii ştiinţifice. Rezultatele au demonstrat, fără echivoc, că formula fitoterapică reduce semnificativ transaminazele, iar valorile lor rămân scăzute, chiar şi la 3 luni de la întreruperea tratamentului. E un produs cu efecte extraordinare. Îl realizăm atât sub formă de pulbere, cât şi sub formă de capsule.
- Am observat că reţetele Fares conţin şi plante care nu cresc pe meleaguri româneşti. Se spune, totuşi, că ierburile din zona în care te-ai născut sunt mai bune. Au plantele din alte zone geografice acelaşi efect terapeutic ca cele din flora locală?
- Calitatea plantelor este foarte importantă, indiferent de originea lor. Noi folosim doar plante cu conţinut optim de substanţă activă, sub formă de pulberi sau extracte totale, care acţionează cu totul altfel decât un extract izolat. Efectul terapeutic este garantat, chiar dacă uneori se vede într-un timp mai îndelungat. În ce priveşte plantele aduse din alte zone, noi nu importăm decât plante însoţite de certificate de calitate, ale căror substanţe active le mai verificăm încă o dată, ca să corespundă reţetei pe care dorim să o realizăm. Sigur, sunt foarte bune plantele care cresc pe meleagurile noastre, dar de ce să nu beneficieze compatrioţii noştri şi de alte remedii valoroase, dovedite ştiinţific, cristalizate din înţelepciunea altor popoare, din alte zone, care se găsesc de-a lungul şi latul pământului? În plus, nici alimentele, fructele, condimentele nu mai provin, în zilele noastre, doar din arealul pe care-l ocupăm, ci de pe toată planeta. Poate de aceea, uneori, un anumit produs lipseşte de pe piaţă o vreme. Decât să facem rabat la calitate, preferăm să aşteptăm până putem importa produsul la calitatea pe care ne-o dorim.
- E şi cazul Biomicinului A14, unul dintre produsele Fares, încercat cu succes şi de colegii noştri de la "Formula AS". În farmaciile din Bucureşti se găseşte foarte greu...
- Probabil a fost o sincopă în aprovizionare, pentru că Biomicinul, cu cele două formule ale lui - Biomicin şi Biomicin Forte, este foarte cerut în această perioadă. E un antibiotic natural pe bază de uleiuri esenţiale, totodată un foarte bun antiviral şi antibacterian, pe care îl realizăm după o reţetă originală. Este foarte căutat, pentru că înlocuieşte cu succes antibioticele de sinteză, dar fără efectele secundare ale acestora. Nu modifică flora bacteriană, nu scade imunitatea şi este perfect tolerat de pacienţii cu intoleranţă la antibiotice.
"Medicina alopată se deschide tot mai mult către fitoterapie"
- Preferinţa pentru terapiile şi preparatele naturale devine preponderentă în toată lumea. Cum văd medicii această tendinţă? Au înţeles, şi ei, valoarea plantelor medicinale?
- De la an la an, constat o deschidere tot mai mare a medicinii alopate către fitoterapie, ceea ce mă bucură. În 2012, aveam colaborări cu circa 50 de medici, care au trecut prin evaluări şi studii clinice peste 800 de pacienţi. Acum, avem cel puţin 2000 de pacienţi, pe care îi monitorizăm direct, iar colaborările cu medicii au depăşit cu mult suta. Nu e vorba doar de medici de familie, ci şi de medici internişti, ginecologi, urologi, pneumologi, infecţionişti, alergologi, medici de terapie intensivă. Avem o relaţie directă, discutăm cu ei despre produse, despre afecţiuni, monitorizăm împreună rezultatele şi facem fişe de evaluare. La întâlnirile pe care le organizăm în diverse oraşe, vin tot mai mulţi medici, la care vedem un interes crescut pentru fitoterapie. Cred că acest lucru s-a întâmplat din două motive: în primul rând, pentru că medicii au început să vadă că formulele fitoterapice dau rezultate; în al doilea rând, pentru că majoritatea pacienţilor au început să le forţeze mâna, cerându-le tratamente naturale, care să nu le intoxice ficatul.
- Pot, oare, produsele naturale să înlocuiască, cu succes, un tratament alopat? Sau ar trebui să le considerăm doar ajutoare complementare?
- Sunt afecţiuni în care tratamentul medicamentos poate fi total înlocuit. Uneori, e chiar recomandat să începi cu o terapie naturală. Dar sunt şi situaţii severe, când tratamentul naturist se poate lua numai complementar. Contează foarte mult ce strategie de vindecare urmezi. Acesta este motivul pentru care colaborăm atât de strâns cu medicii - ca ei să poată recomanda cel mai eficient tratament, în interesul bolnavilor.
- Pe lângă plante, Fares oferă şi consult de specialitate. Pacienţii care vin la dvs. au nevoie şi de recomandarea medicului?
- Nu neapărat. Dacă nu există riscuri majore pentru sănătate, orice pacient care are o problemă poate apela la noi. Bineînţeles, în anumite cazuri e bine să ceară şi părerea medicului curant, iar dacă urmează deja un tratament alopat, trebuie să-l informeze despre suplimentele pe care le ia. E foarte important ca oamenii să cunoască şi produsele naturale, cu avantajele lor. Noi ne străduim să informăm cât mai corect: produsul acesta merge de aici până aici, are următoarele efecte, dar nu rezolvă alte probleme. Unele sunt terapii în sine, altele doar adjuvante, unele combat efectele negative ale medicamentelor de sinteză, altele le pot înlocui cu totul. Faptul că am fost întotdeauna extrem de corecţi, în ceea ce am afirmat despre produsele noastre, ne-a adus o mare deschidere în rândul specialiştilor, care au apreciat acest lucru.
"Poluarea agresivă ne obligă să ne apărăm de îmbătrânire"
- Fitoterapia modernă s-a dezvoltat foarte mult în zona tratamentelor antiaging, care combat îmbătrânirea precoce. Se realizează şi la Fares astfel de produse?
- Sunt atât de mulţi factori care ne agresează pe toate căile, de la poluarea aerului la cea alimentară, încât devine din ce în ce mai evident că trebuie să ne protejăm celulele de îmbătrânirea prematură. Acesta şi este, de fapt, conceptul anti-aging: prevenirea îmbătrânirii şi a oxidării, la nivel celular. Bineînţeles că am luat şi acest aspect în calcul, ţinând cont de cerinţele consumatorilor. Avem formule de tratament eficiente, sub formă de capsule: Antioxidant + antiaging şi Ceai Antioxidant, care pot fi folosite atât preventiv, cât şi complementar. Dacă pe lângă tratamentul alopat adăugăm şi produse naturale, care protejează celula, efectul e potenţat, şi ajutăm la curăţarea vaselor de sânge şi la prevenirea îmbătrânirii celulare. Antioxidanţii naturali extraşi din plante au un rezultat foarte bun. Există formule foarte bune şi pentru eliminarea colesterolului în exces, Capsulele de clorofilă, care merg şi ele extraordinar de bine. Avem şi un Detoxifiant cu ganoderma, foarte bun, cu rezultate excelente în eliminarea reziduurilor toxice din organism.
- Observ că aveţi unele produse care sunt marcate 1+2. Trebuie luate împreună?
- E vorba de un concept unic, realizat de echipa noastră de cercetare. Sunt produse gândite foarte simplu, cu formule diferite, dar pentru aceeaşi afecţiune şi cu eficienţă similară. Se ştie că, dacă urmezi pe termen lung un anumit tratament, organismul ajunge la obişnuinţă, iar eficacitatea produsului scade. Or, când ai boli care necesită un tratament îndelungat, alternanţa e recomandată şi chiar necesară. Ele nu se iau împreună, ci pe rând. Dar partea bună e că nu există o schemă fixă, nu e nevoie să începi, neapărat, cu 1 şi să continui cu 2, se poate începe cu oricare dintre ele şi pot fi alternate. În felul acesta, nu mai e nevoie de pauze între tratamente. Acest concept l-am aplicat la mai multe produse destinate unor afecţiuni cronice care necesită cure prelungite: "Colesterol 1 şi 2", "Fitotensin 1 şi 2", "Diuretic 1 şi 2", "Hepatofit 1 şi 2", "Calmocard 1 şi 2".
- Se apropie iarna. Ce produse Fares ne-ar putea fi de ajutor?
- Orice preparat din gamele Biomicin, Biosept, Hapciu, Plantusin, Răceală şi Gripă. Biomicinul este un antibiotic natural foarte util în infecţiile respiratorii. Nu se administrează preventiv, ci numai ca tratament, dacă infecţia s-a instalat deja. Şi spun acest lucru, pentru că lumea s-a obişnuit să ia tot felul de tratamente naturale preventiv, dar unele chiar nu-şi au rostul. Biomicin are rolul să distrugă bacteriile care atacă organismul. Dar dacă nu suntem atacaţi de nimic, degeaba îl luăm! Dacă ne prinde o viroză, avem nevoie de tratament antiviral şi antiinflamator, deci apelăm la gamele Biosept, la Hapciu solubil - un antiinflamator foarte eficient, reconfortant şi deosebit de plăcut la gust, care îţi desfundă aproape imediat căile respiratorii. Dacă ne apucă tusea, avem la îndemână Siropul Plantusin, care este pe piaţă de 20 de ani şi are eficienţă dovedită. Pentru cei cu tuse cu expectoraţie supărătoare există Plantusin Forte, o formulă mai concentrată. Iar pentru diabetici, care nu suportă zaharurile din sirop, am gândit preparate împotriva tusei, sub formă de ceaiuri şi comprimate.
- Care dintre produsele Fares ne-ar fi de folos pentru ridicarea imunităţii? Îi aveţi în vedere şi pe copii?
- După vacanţa de vară, copiii s-au întors în colectivităţi, unde pot lua răcelile unii de la alţii foarte uşor. Fireşte că ne-am gândit şi la ei, pentru că şi noi suntem părinţi. De exemplu, pentru copiii de grădiniţă avem Sirop cu propolis pentru imunitate, care are o compoziţie complexă, e foarte eficient, bun la gust şi le ajută organismul să facă faţă invaziei de virusuri şi schimbărilor de temperatură. Comprimatele masticabile Echinacea cu propolis merg bine la primele semne de durere în gât. Imunitate cu Echinacea este o formulă în care am introdus plante recunoscute pentru efectul asupra reacţiei de apărare a organismului. Noni cu echinacea e foarte nimerit pentru pacienţii cu boli reumatice şi digestive - le ridică imunitatea, protejându-le în acelaşi timp stomacul şi intestinele. Persoanelor cu afecţiuni cronice, aflate sub tratamente cu polimedicaţie, şi bolnavilor care urmează cure de radioterapie ori chimioterapie, le recomandăm un imunomodulator de excepţie: Imunitate cu 7 ciuperci.
- Aş vrea să închei interviul cu un compliment: ambalajele produselor dvs. sunt de-a dreptul artistice. Aveţi angajaţi specializaţi?
- Avem o echipă de marketing, comunicare şi design, care lucrează împreună cu colegii din cercetare, astfel încât să existe o bună armonizare între destinaţia, denumirea, compoziţia produsului şi ambalaj. Acesta să fie plăcut la vedere şi sugestiv, să reflecte ideea de tradiţie şi de natură. Ambalajele trebuie să transmită principiul nostru de bază - fabricăm produse pur naturale, din extracte totale şi pulberi de plante, fără nimic altceva care ne-ar putea apropia de ideea de medicament.