Sondaje "de vară"
Sub avalanşa de evenimente interne (dezbaterile asupra Codului Fiscal) şi externe (prăbuşirea bursei chineze şi efectele ei), puţini observatori au dat atenţie sondajelor de opinie privitoare la popularitatea principalilor noştri actori politici. Cei care le-au comentat s-au menţinut, mai degrabă, în limitele discuţiei uşoare, de vară, considerându-le nereprezentative, din cauza plecării celor mai mulţi români în concediu.
Citeste tot articolul
"Tendinţa distrugerii centrului istoric al Capitalei continuă cu furie"
În spatele Palatului Ştirbei, de pe Calea Victoriei 107, Primăria Generală a Capitalei a aprobat construirea unui mall de şapte etaje, de birouri şi locuinţe. Surprinzător, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a amânat acordarea avizului pentru proiectul controversat al mall-ului, invocând motive de formă şi nu de fond, potrivit aprecierilor lui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".
Citeste tot articolul
Despre modă, modele şi frumuseţe. Altfel
Carmen Dell'Orefice, Daphne Selfe, China Machado, Linda Rodin, Iris Apfel sunt nume de fotomodele care au peste 60 de ani, unele dintre ele fiind trecute de 80. Iris Apfel are chiar 92. Am scris că sunt fotomodele, nu că au fost! Ele prezintă şi astăzi colecţii ale unor designeri celebri sau sunt imaginea unor firme importante de orologerie. Au în spate zeci de ani de mers pe podiumuri şi încă o fac cu o graţie şi o naturaleţe care sfidează vârsta.
Citeste tot articolul
MIHAI PREPELIŢĂ - "Văd posibilitatea reunirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, până la data istorică de 1 Decembrie 2018. Cu o condiţie: Bucureştiul să nu ne abandoneze încă o dată"
Un personaj ca Mihai Prepeliţă este fatalmente legat de existenţa Uniunii Sovietice. Născut în Bucovina istorică, în satul Bahrineşti, fostul judeţ Rădăuţi, azi în regiunea Cernăuţi din Ucraina, poetul, pictorul, dramaturgul, actorul şi jurnalistul Mihai Prepeliţă se trage, parcă, din marea proză rusă, în care "caracterele" de genul lui au devenit nemuritoare. A suferit, ca fiu de ţăran român, toate umilinţele, începând cu deportările staliniste ale familiei sale, cu spitalele psihiatrice în care a fost internat de trei ori, şi sfârşind cu expulzarea din RSS Moldoveanească, pentru "naţionalism şi unionism".
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIUŢA - Buzău, F. AS nr. 997 - "După 4 operaţii, tot nu scap de sinuzită"
Ca specialist în medicina tradiţională chineză, vă pot spune următoarele: factorii care determină apariţia sinuzitei, conform medicinei chineze, sunt cele 6 energii patogene externe, căldura acumulată la nivel de ficat-colecist, căldură şi umezeală la nivel splină-stomac. Simptomele generale sunt: rinoree, obstrucţie nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee. Având în vedere cauzele care generează această afecţiune, putem distinge mai multe tipuri de sinuzită...
Citeste tot articolul
Zici toamnă, zici sistemul imunitar
Venirea toamnei impune în mod permanent măsuri de precauţie pentru evitarea îmbolnăvirilor. Persoanele cu un sistem imunitar echilibrat nu au de ce să-şi facă griji; în cazul unor răceli, vor face forme mai uşoare ale bolii, care vor trece rapid şi fără complicaţii. Imunologii afirmă că este chiar indicat ca organismul să treacă prin viroze sau răceli uşoare, pentru a rămâne "antrenat", gata să facă faţă agresiunii agenţilor patogeni din exterior. Cu toate acestea, unele răceli trenează îngrijorător şi ne dau mari bătăi de cap. Ce avem de făcut în acest caz?
Citeste tot articolul
ARDEII IUŢI
Istoria ardeilor iuţi începe cu 6-7.000 de ani în urmă, în America de Sud, unde străvechile populaţii de pe actualul teritoriu al Braziliei, Columbiei şi Mexicului îi cultivau ca legume-condimente. Primele seminţe au fost aduse în Spania, de un medic care l-a însoţit, în expediţiile sale, pe Cristofor Columb. Ele au fost cultivate în grădinile regale, de unde s-au răspândit, treptat, în întreaga Europă. Ardeiul iute a înlocuit în mare măsură piperul, care era adus cu mari sacrificii din Asia, având un preţ uriaş.
Citeste tot articolul
Leacuri monahale ruseşti
În vechime, oamenii aflaţi în suferinţă, bolnavii, şi mai ales săracii, primeau, la mânăstiri, o vorbă bună, mângâiere sufletească şi vindecarea trupului cu ajutorul cunoştinţelor medicale şi leacurilor deţinute de călugări. Pe lângă mânăstirile mari, funcţionau şi aşa-numitele "bolniţe", unde bolnavii primeau "tratamente" şi erau îngrijiţi la fel ca într-un spital. Monahii care le purtau de grijă erau buni cunoscători ai ştiinţei tămăduirii cu ajutorul plantelor, preluată din tradiţia mânăstirii şi a celei locale, săteşti.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - DIABETUL
Diabeticii sau persoanele cărora li s-a pus un diagnostic de prediabet (toleranţă alterată la glucoză) ştiu din proprie experienţă cât este de dificil să ţii sub control glicemia. Există două tipuri de diabet - şi ele se numesc chiar aşa: tipul 1 şi tipul 2. Sfaturile conţinute în acest articol se adresează cu precădere acestuia din urmă. În diabetul de tip 1, sistemul imunitar distruge sau afectează grav celulele beta din pancreas, responsabile cu producerea insulinei. În diabetul de tip 2, fie pancreasul nu mai secretă cantitatea necesară de insulină, fie organismul a pierdut capacitatea de a o utiliza corect.
Citeste tot articolul
Remedii contra diabetului
Afin (Vaccinium myrtillus). Infuzie din 1 linguriţă frunze uscate mărunţite sau pulbere de frunze, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 20-30 minute. Se strecoară. Se bea conţinutul a 2-3 căni pe zi.
Citeste tot articolul
Roşiile
Legume minunate, mult preţuite pentru savoarea şi sănătatea lor, roşiile au preţ şi mai mare când e vorba de frumuseţe. Ignorate de doamnele dependente de cosmeticele occidentale, au succes mare la gospodine, care atunci când le vâră în oală, nu uită să-şi lipească două-trei felii proaspete pe obraz. Moda nu este nouă. În revistele interbelice pentru femei, reţetele de frumuseţe cu roşii sunt nelipsite, dovadă că preparatele naturale nu sunt inventate săptămâna trecută, aşa cum s-ar crede, după reclamele de la televizor.
Citeste tot articolul
Dieta cu legume la plită
Următoarea dietă, foarte eficientă şi uşor de ţinut, se bazează pe legume fripte în tigaia de ceramică sau pe un grătar. Acestea pot fi: dovlecei, ceapă, ardei, gogoşari, ciuperci, roşii, porumb etc. Nu se adaugă nici un fel de grăsime, doar sare, piper sau alte condimente. Legumele pot fi mâncate în orice cantitate, pentru a vă potoli foamea. Sărace în calorii, dar bogate în fibre, ele "umplu" stomacul şi nu vă lasă să suferiţi de foame.
Citeste tot articolul
Poiana Omului - Călătorie pe potecile dacilor
Scrisul este pe o cruce. Crucea, într-un copac. Copacul, într-o livadă. Livada, în Cioclovina. Cioclovina, aici, în Platforma Luncanilor. Aici, unde am ajuns din nou, cu rucsac şi apă, gata de drum. "Gata de drum?", mă întreabă Laurian Gherman. "Gata". Scrisul. Crucea. Copacul. Livada. Omul ăsta care îmi va fi călăuză. Călătoria. Şi aici, în Cioclovina, sub paşii noştri, răspândiţi prin livezi şi fâneţe, alţi oameni care au fost ca noi. Mii şi mii de oameni ascunşi, sat după sat după sat, în acelaşi loc, de milenii.
Citeste tot articolul
MARCEL PETRIŞOR - "După 14 ani de închisoare, am avut două mari doruri: să călătoresc şi să iubesc. Mi le-am împlinit"
Înainte vreme se spunea că pe un bărbat îl formează familia, şcoala, biserica şi armata. În cazul lui Marcel Petrişor, familia, şcoala şi biserica şi-au îndeplinit sarcina, doar cu stagiul militar a fost complicat, el fiind înlocuit cu detenţia pe motive politice. A ispăşit aproape 14 ani de temniţă în regimul comunist, fiind coleg de celulă cu cei mai iluştri reprezentanţi ai aristocraţiei spirituale a României interbelice. Tot în închisoare şi-a descoperit şi vocaţia de scriitor, care avea să-i dea, după ani de puşcărie, o nouă viaţă.
Citeste tot articolul
HANNO HÖFER - "Nu sunt făcut să stau într-un singur loc"
Sunt în Deltă, la Sfântul Gheorghe, în vacanţă. Am aşteptat să se termine Festivalul de film "Anonimul", ca să vin în locul meu preferat de petrecut vacanţa. Şi nu ajung aici numai vara, ci oricând am câteva zile libere, pentru că am prieteni foarte buni în sat, pe care-i vizitez cu mare drag, oricât de des pot. Nu stau la plajă, aşa că, fie vară, primăvară sau iarnă, am câţiva ani buni de când mă refugiez aici.
Citeste tot articolul
ŞERBAN PAVLU - "Sunt făcut pentru scenă, simt că mă potrivesc al naibii de bine!"
E vorbăreţ, carismatic şi plin de umor. Exact opusul taximetristului Relu din serialul "Umbre", care l-a făcut celebru în toată România. Şi mai are o "calitate": e peste tot! Când nu ne scoate din sărite cu reclamele care au împânzit internetul şi nici nu pozează pentru afişe mari, cât un bloc, Şerban Pavlu e pe platoul de filmare. Regizorii îl iubesc - e talentat, muncitor şi poate, ca nimeni altul, să sară de la un rol lejer la unul serios, în care se implică total. Are peste 40 de filme în palmares şi despre el veţi mai auzi.
Citeste tot articolul
Poveşti de ascultat toamna
Poveştile care urmează le-am aflat de-a lungul anilor, de la apropiaţii mei, rude, vecini, cunoscuţi. Mai ales toamna, se puneau la un pahar de horincă şi la vorbit. Cei mai mulţi dintre ei şi-au dus acum poveştile în alte lumi, dar atunci când i-am ascultat, au uitat pentru o vreme tristeţea bătrâneţii care-i îngenunchea, şi bucuria lor n-a avut margini. Şi-au adus aminte de oameni şi întâmplări peste care au avut puterea să treacă învingători, de cele mai multe ori, făcând haz de necaz.
Citeste tot articolul
Pr. prof. dr. VASILE VLAD - "Roagă-te şi fă ce vrei, dar roagă-te!"
Părintele Vasile Vlad e un preot cu barba încărunţită, dar cu inima tânără. Un om delicat şi atent, în gesturi şi în cuvinte, cu o cultură profundă şi o limbă română vie, care nu se lasă închisă între pereţii limbajului profesional "de lemn". Şi, mai presus de orice, este un duhovnic mult căutat şi dorit, pentru că oricât ar părea de şocant, îndrăzneşte să vadă în orice păcat al credincioşilor lui o căutare a lui Dumnezeu. Un drum rătăcit care nu şi-a găsit încă o ţintă adevărată care trebuie să ducă la cer.
Citeste tot articolul
Un succes internaţional ajunge şi în România - "AMY"
Un talent unic într-o generaţie, Amy Winehouse a fost o cântăreaţă ce a captat atenţia întregii lumi. Un artist de jazz, în cel mai autentic sens al cuvântului - a scris şi a cântat din suflet, folosindu-se de harul său muzical, pentru a-şi analiza propriile probleme. Combinaţia dintre sinceritatea ei pură şi talentul său excepţional a creat unele dintre cele mai adorate melodii ale epocii moderne. Succesul ei imens a venit la pachet cu o invazie a reprezentanţilor mass media, care, împreună cu relaţiile ei defectuoase şi stilul de viaţă precar, au marcat începutul declinului ei tragic.
Citeste tot articolul
Când cărţile prind viaţă
Când Graham Joyce a început să-şi scrie ultimul său roman, nu s-a gândit nici o clipă la aventura bizară în care avea să pătrundă după punctul final. Într-unul din capitolele volumului, a cărui acţiune se petrecea undeva, pe o insulă din Marea Egee, personajul central al cărţii porneşte într-un pelerinaj de iniţiere mistică. Pe drum, el întâlneşte mai multe personaje simbolice: un cioban mustăcios care îi cerea o ţigară, apoi un şarpe mare şi veninos.
Citeste tot articolul
Întâmplări neobişnuite trăite de cititori
Când am adus-o pe lume, medicii au constatat că are o malformaţie cardiacă, datorată unei doze exagerate de medicamente pe bază de cortizon, pe care fusesem obligată să mi le administrez. Pe scurt, la naştere, fetiţa avea o culoare albastră şi inima ei bătea foarte neregulat, pompând sângele într-o altă direcţie decât cea normală. Am crezut cu toţii că o să moară.
Citeste tot articolul
Săptămâna 25 septembrie - 2 octombrie
Eclipsa totală de Lună din Berbec, de pe 28 septembrie, vine să încheie şirul celor patru eclipse ale acestui an şi o face într-o manieră spectaculoasă. Ea însumează de două ori energia lui Marte (prin decan şi prin zodie) şi funcţionează ca o rachetă care o porneşte de pe loc cu o forţă teribilă. Pentru că este vizibilă în Europa, efectele pot fi aşteptate şi la noi şi se vor întinde pe o perioadă de circa cinci săptămâni.
Citeste tot articolul
EROS RAMAZZOTTI - "Oricât ne-am dori-o, perfecţiunea nu există"
Ne-am cam obişnuit ca marile vedete internaţionale să vină să concerteze în Bucureşti. Totuşi, de anul acesta, un alt oraş din România a devenit principalul pol al distracţiei şi al muzicii - Cluj-Napoca. Acolo s-au organizat unele dintre cele mai importante festivaluri de gen ale anului şi tot acolo vă dă întâlnire, în această toamnă, cantautorul italian Eros Ramazzotti. El îşi va lansa pe 24 septembrie, la Sala Polivalentă din Cluj, cel mai recent disc - "Perfetto" (2015).
Citeste tot articolul