Ca specialist în medicina tradiţională chineză, vă pot spune următoarele: factorii care determină apariţia sinuzitei, conform medicinei chineze, sunt cele 6 energii patogene externe, căldura acumulată la nivel de ficat-colecist, căldură şi umezeală la nivel splină-stomac.
Simptomele generale sunt: rinoree, obstrucţie nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee. Având în vedere cauzele care generează această afecţiune, putem distinge mai multe tipuri de sinuzită:
* Tipul vânt-frig - se manifestă prin secreţie nazală apoasă, obstrucţie nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee, febră, absenţa transpiraţiei sau a setei.
* Tipul căldură - se manifestă prin secreţie nazală turbidă galben verzuie, obstrucţie nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee, vertij, congestie nazală, febră, tuse, uscăciune şi amar în gură.
* Tipul căldură la nivel ficat-colecist - se manifestă prin secreţie nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee, absenţa mirosului, uscăciune şi amar în gură.
* Tipul umezeală la nivel splină-stomac - se manifestă prin secreţie nazală turbidă gălbuie, urât mirositoare, în cantitate mare, cefalee, inapetenţă, greaţă, febră în a doua parte a zilei, gât uscat.
* Deficienţa energetică a splinei - se manifestă prin secreţie nazală clară, în cantitate mare, trenantă, obstrucţie nazală intermitentă, scăderea pragului olfactiv, absenţa mirosului.
* Deficienţa energetică a rinichiului - se manifestă prin secreţie nazală turbidă, scăderea pragului olfactiv, căldură la nivelul palmelor şi tălpilor, vertij, acufene, gonalgie.
Tratamentul constă în şedinţe de acupunctură şi presopunctură, ulei special din plante, pentru decongestionare şi combaterea cefaleei, praf inhalant, care se foloseşte atât pentru decongestionare, cât şi pentru combaterea polipilor. Se administrează şi capsule cu plante combinate, după reţete specifice chinezeşti. Tratamentul va fi diferenţiat, în funcţie de tipul de sinuzită şi de particularităţile fiecărui pacient. Ca alimente, vom mânca mai mult mandarine, portocale, sâmburi de caise dulci, coriandru (pătrunjel chinezesc), grepfruit, bulbi de crin sau ciuperci urechi-de-argint (White Fungus). Se găsesc în comerţ. Sunt ciuperci albe, încreţite, aromate, originare din China.
Preparare: se înmoaie ciupercile în apă timp de 1 oră, se scurg. Se fierb cel puţin 10 minute în apă proaspătă. Se scurge apa, se asezonează după gust şi se sotează cu ceapă şi sos de soia. Se consumă numai gătite.
În cazul dvs., vă recomand un consult, pentru a identifica tipul de sinuzită, urmând a aplica tratamentul corect.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Am dureri de cap intense, care nu dispar nici sub tratament"
(Răspuns pentru SIMONA PĂTRAŞCU - Oradea, F. AS 1109)
Stimată doamnă, simptomele dvs. seamănă cu durerile de cap de tip migrenă. Dată fiind apariţia lor relativ recentă, este bine să vă vadă un neurolog (poate aţi şi vizitat unul, după analizele pe care le-aţi făcut). Durerile de cap sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii îşi vizitează medicul. În general, nu au consecinţe grave. Durerile de cap se pot împărţi în două grupe - durerile de cap primare (fără o cauză cunoscută) şi durerile de cap secundare (cu o cauză cunoscută).
A. Dureri de cap primare
* Dureri provocate de tensiune - sunt de departe cel mai frecvent tip de dureri de cap. De obicei sunt simţite că o bandă strânsă în jurul frunţii, sunt mai uşoare dimineaţa, devenind mai intense pe măsură ce înaintează ziua. Unii consideră că încordarea musculară ar putea fi o cauză, la fel ca stresul psihic. Acest tip de durere de cap de obicei nu este atât de severă încât să împiedice munca zilnică.
* Migrene - sunt severe, frecvent întâlnite, adesea însoţite de senzaţia de rău, de greaţă, de pierdere de vedere. În circa o treime din cazuri, sunt precedate de o aură, simptome "premonitorii". Factorii agravanţi includ lumini puternice pe retină, oboseală, foame, deshidratare, unele ciudăţenii, cum ar fi consumul de ciocolată sau de vin roşu.
* Dureri de tip "cluster headache" - adică dureri de cap grupate, care vin în şocuri. Ele sunt foarte severe, de obicei pe o parte a capului, în jurul unui ochi, însoţite de curgere nazală, ochi roşii şi lăcrimare. Au loc în acelaşi timp al zilei, pot fi prezente zile, săptămâni sau chiar luni la rând, dispar şi apoi reapar. Bărbaţii fumători prezintă riscul cel mai mare.
* Nevralgia de trigemen - se manifestă ca dureri de tip curent electric sau junghiuri, într-o parte a feţei, afectând zonele ochilor, nasului, fruntea, mandibulele, buzele. Pot fi declanşate de o simplă adiere de vânt pe faţă sau de o atingere uşoară. Ele sunt întâlnite mai frecvent la oamenii de peste 50 de ani.
B. Dureri de cap secundare
* Dureri provocate de antinevralgice - din cauza unui abuz al medicamentelor pentru dureri de cap. Pacienţii continuă să-şi mărească dozele, iar medicaţia nu mai are efect. Primul pas este renunţarea la antinevralgice.
* Dureri de la toxine - monoxidul de carbon de la gazele de eşapament poate duce la dureri de cap, la fel, consumul excesiv de alcool (mahmureală).
* Dureri de cap venite din alte zone - ele rezultă de la sinuzită, dureri de dinţi, de la urechi sau de la ochi (glaucom).
* Dureri de cap din solicitare fizică - de la efortul la defecare, prin alergare, tuse sau chiar activitate sexuală. Cea din urmă îngrijorează multe persoane. Este o durere care durează vreo 20 de minute şi se resimte în spatele capului, în spatele ochilor, dar câteodată în tot capul. Premerge, însoţeşte sau vine după orgasm. Uneori, poate fi semnul spargerii unui vas sangvin în cap, în timpul actului sexual.
* Spargerea unui vas de sânge în membranele care acoperă creierul poate duce la o durere bruscă, care poate ucide.
* Infecţii ale membranelor care acoperă creierul (meningită) sau ale creierului însuşi (encefalită).
* Creşterea presiunii din craniu. Chiar unele medicamente, cum ar fi retinoizii (isotretinoin), tetraciclina şi corticosteroizii pot fi o cauză.
* Lipsa oxigenului în timpul somnului. Unii oameni, mai ales cei obezi, suferă de oprirea respiraţiei (apnee) în timpul somnului. Lipsa de oxigen şi acumularea de bioxid de carbon care rezultă pot provoca dureri de cap.
* Tumoră în creier - este o cauză rar întâlnită, dar care îngrijorează foarte multe persoane.
* Hipertensiune - apare rar, căci hipertensiunea este adesea lipsită de simptome.
C. Semne care necesită atenţia medicului:
* Dureri de cap însoţite de febră.
* Dureri de cap după un traumatism cranian care a avut loc în ultimele trei luni.
* Dureri de cap însoţite de confuzie, tulburări de memorie, modificări în comportament, probleme cu echilibrul, vederea sau vorbirea.
* Dureri de cap cauzate de tuşit, ridicarea din şezut, strănut.
* Dureri de cap însoţite de vomă.
* Dureri însoţite de ochi dureroşi şi roşii.
* Tulburări ale sistemului imun, împreună cu dureri de cap. Acest lucru vă predispune la infecţii.
* Dacă aţi avut un cancer sau aveţi un cancer.
Deşi durerile de cap sunt neplăcute, trebuie subliniat faptul că majoritatea sunt benigne. Totuşi, dacă vă regăsiţi într-una din ipostazele prezentate mai sus, este bine să consultaţi medicul.
D. Tratamente
Din punct de vedere naturist, durerile de cap pot proveni din tulburări energetice la nivelul stomacului, la nivelul vezicii biliare, la nivelul vezicii urinare. Cele ale stomacului afectează adesea fruntea, cele ale vezicii biliare, părţile laterale ale capului, iar cele ale vezicii urinare, zonele occipitale. De asemenea, sentimente cum ar fi furia tulbură energia ficatului, care urcă spre cap şi duce la dureri de cap. Prea multe îngrijorări pot afecta intestinul gros, cauzând tot dureri de cap.
Abordări naturiste ale durerilor de cap:
* Ţineţi un jurnal al durerilor de cap. Vă ajută să vă daţi seama de factorii declanşatori pe care ar trebui să îi evitaţi.
* Atitudinea pozitivă - ajută la minimalizarea impactului stresului în vieţiile noastre.
* Exerciţiul fizic, fără să ne depăşim limita toleranţei.
* Eliminaţi consumul de cofeină, alcool, ciocolată şi alţi stimulenţi.
* Mâncaţi regulat, nu vă înfometaţi, şi luaţi mese echilibrate.
* Asiguraţi-vă de un somn bun, ceea ce presupune să faceţi timp şi spaţiu în viaţa dvs. pentru somn.
* Beţi zilnic apă, pentru a evita deshidratarea.
* Adoptaţi o postură relaxată. Durerile de cap afectează oamenii care stau încordaţi la birou sau aplecaţi peste calculator, pentru perioade lungi.
* Dormiţi cu maximum 2 perne sub cap. Mai multe pun gâtul sub tensiune, ducând la dureri de cap.
* O cârpă udă - fie cu apă rece, fie caldă, după cum simte fiecare - pusă pe frunte, poate ajuta.
* Masajul, Tai Qi, Qi Gong, meditaţia sau yoga - toate ar putea relaxa organismul, ducând la eliminarea stresului.
* Terapii de modificare a comportamentului, care ajută oamenii să gândească pozitiv, să evite comportamente ce pot provoca stres şi, implicit, dureri de cap.
* Plante medicinale cum ar fi Sunătoarea (Hypericum perforatum), Passiflora (Passiflora incarnata) ar putea fi de ajutor.
* Acupunctura este un tratament prin excelenţă pentru dureri de cap. Punctele cele mai utile se găsesc pe meridianele Intestinul gros, Stomac, Vezică urinară, Vezică biliară, Vasul guvernator.
* Homeopatia este, şi ea, foarte utilă pentru dureri de cap, mai ales că vizează baza psihologică din spatele acestei probleme. Unele medicamente, cum ar fi Argentum nitricum, Ignatia, Iris versicolor, Natrium muriaticum, Petroleum pot fi de ajutor. Însă, cele mai bune sunt cele individualizate, personalizate.
Vă urez succes!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Cunoaşteţi vreun remediu naturist pentru hipotiroidism?"
(Răspuns pentru ANGELICA A., F. AS nr. 1159)
Hipotiroidismul este o afecţiune provocată de insuficienţa secreţiei tiroidiene. Simptomele sunt următoarele: oboseală cronică, lipsa apetitului, incapacitatea de a suporta frigul, ritm rar al inimii, slăbiciune musculară, pierderea părului, constipaţia, infecţii respiratorii.
Tiroida poate fi afectată de o dietă săracă în iod organic, de fluorul din apă, de exerciţii fizice dure, reziduuri de pesticide pe fructe şi legume, radiaţii X şi medicamente. Fluorul, clorul şi bromul scad cantitatea de iod din organism.
Tratament naturist:
Schema de tratament urmăreşte:
* administrarea de plante şi alimente care combat autoimunitatea: aloe vera, noni, rhodiola rosea, schizandra, ciupercile terapeutice (ganoderma, cordyceps, shitake, maitake);
* administrarea unor tipuri de aminoacizi şi minerale care susţin funcţia tiroidei: l-tyrosine, seleniu, vitamine din complexul B, în special B12;
* administrarea anumitor plante care cresc producţia tiroidiană: fucus vesiculosus, pătrunjelul, muşchiul irlandez;
* se evită pastele de dinţi cu fluor;
* se evită legumele crucifere, bogate în glucosinolate (varza, conopida, varza de Bruxelles).
Pentru detalii suplimentare, puteţi să-mi scrieţi pe adresa de e-mail.