O bombă amorsată
"Tăcerea asurzitoare a preşedintelui a luat sfârşit" - au titrat cu satisfacţie majoritatea canalelor media din România, după ce Klaus Iohannis l-a contrat dur pe premierul V. V. Ponta, în chestiunea adoptării noului Cod Silvic. Declaraţiile prezidenţiale au survenit după o primă punere la punct a relaţiei dintre cei doi actori principali ai scenei politice dâmboviţene, prin care preşedintele îi atrăgea atenţia premierului asupra faptului că o măsură administrativă (distribuirea cardului de sănătate) s-a finalizat prost, heirupist, şi - concomitent - că politica externă a ţării este, constituţional vorbind, un atribut prezidenţial.
Citeste tot articolul
Cum ne apărăm ţara? Modelul lituanian şi cel polonez
Consiliul pentru Apărarea Statului din Lituania a decis, la finele lunii februarie, să reintroducă, temporar, serviciul militar obligatoriu, pentru a spori capacitatea defensivă a ţării, după ce a evaluat situaţia geopolitică şi ameninţările la adresa securităţii statului, în contextul anexării Crimeei de către Rusia şi al conflictului deschis din estul Ucrainei.
Citeste tot articolul
"Marele Zid al Ucrainei"
Potrivit prestigiosului portal online Independent.md de la Chişinău, guvernul de la Kiev a început construcţia unui zid uriaş, la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Construcţia, în lungime de 2400 de kilometri, se va numi "Marele Zid al Ucrainei" şi va avea rolul de a opri livrarea de armament rusesc pentru rebelii din aşa-zisele "republici" din estul ucrainean.
Citeste tot articolul
Dr. ALEXANDRINA CERNOV - "În privinţa românilor din Ucraina, Bucureştiul ar trebui să urmeze modelul maghiar"
Ca români, am ajuns aproape în situaţia de a-i ruga pe ucraineni să ne accepte ca prieteni. După sfidările adresate României în anii trecuţi, când preşedinţii şi guvernele de la Kiev, în frunte cu Victor Iuscenko, au ordonat dragarea canalului Bîstroe, ameninţând ecosistemul Deltei Dunării, şi când multe şcoli româneşti au fost închise sau transformate în şcoli mixte, româno-ucrainene, ţara vecină pare a nu ne iubi nici în ziua de azi, în ciuda sprijinului făţiş şi constant pe care i l-am acordat în conflictul cu Rusia.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LORELEI, F. AS nr. 1138 - "Există tratament pentru boala Addison?"
Boala Addison apare atunci când glandele suprarenale nu pot produce suficient cortizol şi aldosteron. Cauzele bolii pot fi dezechilibrul imunitar (boala autoimună Addison), stresul prelungit, afecţiuni ale glandelor SR (ex.: tuberculoză, infecţii, cancer, insuficienţă congenitală), metastaze carcinomatoase, limfoame, SIDA. Cele mai frecvente simptome ale insuficienţei suprarenalelor sunt oboseala cronică, slăbiciune musculară, pierderea poftei de mâncare...
Citeste tot articolul
"Produsul Apisan Forte i-a dat o nouă speranţă de viaţă soţului meu"
Citesc "Formula AS" de când a apărut, n-am scăpat nici un număr, iar în decursul anilor mi-am notat toate tratamentele naturiste care m-au interesat. Apreciez în mod deosebit sfaturile de sănătate de la cititori şi specialişti, cât şi popularizarea valorilor româneşti. Aşa am aflat şi eu despre suplimentul alimentar Apisan forte, invenţie românească, medaliată cu aur la mai multe târguri internaţionale, autor, d-l ing. Bogdan Victor (fitoterapeut).
Citeste tot articolul
FLORICA MUNTEANU - "Sănătatea sau boala începe în spaţiul dintre celulele organismului"
Dacă ne închipuim corpul ca pe o construcţie, unde celulele sunt reprezentate de cărămizi, mortarul dintre ele este spaţiul extracelular sau interstiţiul, căruia noi, în medicina complementară, preferăm să-i spunem "spaţiul Pischinger", după numele celui care i-a studiat rolul şi i-a relevat însemnătatea. Aici se află staţia terminus, unde sistemul circulator descarcă substanţele nutritive, transportate de el, ca un tren de marfă.
Citeste tot articolul
ALIMENTAŢIA IDEALĂ
Sfaturile care urmează sunt rezultatul unui studiu european, realizat pe zeci de mii de participanţi. Specialiştii le consideră o "biblie" a nutriţiei, care garantează pe termen lung sănătatea şi silueta. Nimic nu este interzis, toate recomandările de faţă indică numai o tendinţă. Deci, dacă veţi citi că e preferabil să nu cumpăraţi brânzeturi grase, aceasta nu înseamnă că nu mai aveţi permisiunea să le mâncaţi, ci doar că sunteţi sfătuiţi să nu le consumaţi cu precădere.
Citeste tot articolul
Urzica de vară
Tinctura din urzică de mai - întăreşte funcţia inimii şi reduce scleroza. Se macerează 200 g de urzică proaspătă, spălată şi tocată mărunt, în 500 ml de ţuică, pusă într-o sticlă cu gâtul larg. Sticla se leagă la gât cu tifon şi se ţine 24 de ore pe un geam însorit, apoi alte 8 zile se ţine la întuneric, la temperatura camerei. Se strecoară prin presare într-un tifon şi se păstrează într-o sticlă de culoare închisă.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Reţetă pentru întărirea ficatului. Ingrediente: 200 g lămâie, 200 g Aloe vera (mai mare de trei ani), 200 g miere de albine, 200 ml alcool/rachiu de circa 50-80°. Mod de preparare:Aloe vera şi lămâile se trec prin mixer sau maşina de tocat carne. Masa obţinută se amestecă cu mierea şi alcoolul, şi se pune într-un borcan de sticlă. Se lasă la macerat cel puţin două săptămâni.
Citeste tot articolul
Laptele de capră şi derivatele lui
Reţetele cosmetice cu lapte de capră se pierd în negura istoriei: împărătese, regine, dar şi femeile de rând îl foloseau în fel şi chip, de la băi, până la creme şi măşti pentru prospeţime şi tinereţe. Cercetările recente au confirmat faptul că laptele de capră şi derivatele lui sunt excelente în îngrijirea pielii. Vitaminele, mineralele şi grăsimea conţinute în el sunt compatibile cu epiderma şi bine absorbite, de aceea, marile centre de înfrumuseţare din lume, precum şi producătorii de cosmetice, s-au grăbit să includă laptele de capră în tratamentele şi produsele lor.
Citeste tot articolul
Dieta cu lapte bătut sau iaurt de capră
Dacă v-aţi ales cu ceva "colăcei" în jurul taliei, de care vreţi să scăpaţi rapid, încercaţi o dietă cu lapte bătut sau iaurt de capră, despre care se spune că ar "spăla" kilogramele. Delicioase şi energizante pentru organism, vindecătoare de diverse boli, cele două alimente sunt uşor digerabile şi asimilabile. Au puţine calorii, dar sunt bogate în substanţe nutritive: fosfor, bacterii lactice, iar calciul şi proteinele conţinute, de înaltă calitate, favorizează arderea grăsimilor şi scad ţesutul gras.
Citeste tot articolul
"Să rămâi alături de noi cât mai mult"
Dragă "Formula AS", Te citesc de mulţi ani, nici eu nu mai ştiu de când. Te îndrăgesc cu fiecare număr tot mai mult, pentru ceea ce reprezinţi şi transmiţi. Te cumpăr şi te citesc cu nespusă plăcere. Trebuie să ştii că parcurg absolut toate rubricile. Preţuiesc pagina de sinteză politică, unde regăsesc şi ideile mele.
Citeste tot articolul
Potopul de pe Valea Buzăului
14 mai 2014. În comuna buzoiană Berca, cerul pare că şi-a pierdut răbdarea cu oamenii. Nori uriaşi, ca nişte balauri, bubuie furioşi, scuipând încontinuu flăcări peste sate şi dealuri. Plouă cumplit, în şuvoaie groase, de parcă din cer s-ar revărsa un ocean. Aşa a plouat şi ieri, şi alaltăieri, de aproape o săptămână. La marginea comunei, în satul Cojanu, apele Buzăului s-au umflat ca un fluviu. Puhoiul a săpat zeci de metri din mal, iar casele abia se mai ţin deasupra hăului, pe o limbă îngustă de pământ mocirlos. Oamenii se tem.
Citeste tot articolul
Basarabia vrea unirea cu România - "Ni s-a spus să cerem Unirea şi o vom avea"
Zeci de mii de oameni au mărşăluit sâmbătă, 16 mai, la Chişinău, pentru a cere Unirea cu România. Deşi o televiziune bucureşteană a prezentat marşul drept "un protest împotriva sărăciei, a corupţiei şi pentru aderarea la UE", în realitate, manifestanţii s-au ridicat pentru o cauză naţională prea mult amânată de autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti. În faţa ambasadei României, manifestanţii au solicitat preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi clasei politice, să urgenteze demersurile pentru apropierea decisivă a celor două state româneşti.
Citeste tot articolul
NICOLAE MANIU - "Am nevoie mai mult ca oricând de linişte şi de prieteni"
De abia aşteptam să-l revăd pe Nicolae Maniu, după întâlnirea şi interviul nostru din "Formula AS" de anul trecut. Şi prilejul mi s-a ivit la cea de a doua ediţie a marelui Târg internaţional de artă de la Bucureşti. Ne-am întâlnit şi-am vorbit, în spaţiul incitant şi neconvenţional al expoziţiei, ridicat, aproape peste noapte, în clădirea frumoasă, cândva, a "Ciclopului" din centrul Capitalei. În spatele nostru, tronau tablourile de un farmec intens şi straniu, ale maestrului.
Citeste tot articolul
"Formula AS" la MARILE LACURI
Paginile de faţă reprezintă doar o ademenire: dorinţa de a ne molipsi cititorii de frumuseţea nemaivăzută a Marilor Lacuri ale Dobrogei, de natura lor fulminantă, de istoria zăvorâtă în cetăţi şi de minunatele sate lipoveneşti. Fotografii şi impresii, care în numerele viitoare ale revistei se vor transforma în poveşti despre locuri şi oameni, în reportaje despre felul de a fi fericit, descoperind raiul ţării în care trăieşti. Raiul raiurilor de pe pământ. Apără-l, Doamne, şi fă-l să existe în veci de veci!
Citeste tot articolul
TEODORA ENACHE - interpretă de jazz - "Doresc ca vocea mea să mă ducă aproape de cer şi de îngeri"
Da, "Tudoriţa", aşa îi plăcea lui Johnny să-mi spună, şi "etichetele" puse de el sunt valabile şi astăzi. Avea darul de a "citi" oamenii. Iar pasiunea vine din mine, cântecele mele sunt rupte din viaţa mea, din întâmplările trăite, mai frumoase sau mai triste, din emoţiile pe care mi le-au adus şi pe care le-am transpus pe scenă. Chiar şi piesele din repertoriul clasic de jazz, cântate de zeci de ani, deveneau ale mele, le "repovesteam", după cum simţeam eu că se potrivesc cu viaţa mea.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Cristian Teodorescu e un prozator de cursă lungă, unul dintre cei mai buni de azi, cu abilităţi narative variate. Deşi scriitor din vocaţie, a fost nevoit, ca majoritatea colegilor lui de generaţie, să-şi câştige existenţa din gazetărie intensivă. Prezenţa lui constantă în mass-media de după 1989 nu s-a redus doar la mii şi mii de articole şi comentarii televizate, ci a avut şi funcţii de conducere, mâncătoare de timp şi nervi, la publicaţii de tiraj, la biroul din Bucureşti al Europei Libere.
Citeste tot articolul
La Jurilovca, în grădina lui Dumnezeu
Când am pus prima dată piciorul pe zidurile bătrâne ale Enisalei, suflarea mi s-a oprit în piept. Nimic nu m-a putut pregăti pentru întâlnirea directă cu ţinutul Marilor Lacuri, peste care Razelmul tronează ca un împărat. Cum ai putea să fii pregătit pentru malurile blânde, învelite în verdele crud al primăverii, care se unduiesc alene, înainte de a se prăvăli în întinderile de apă, săgetate de alaiuri domneşti de păsări?
Citeste tot articolul
Farmece, blesteme şi vrăji
Totul a început odată cu internarea lui Finis Ernest într-un spital din oraşul Oklahoma. Omul suferea de o criză foarte severă de astm. Pus pe picioare, el se întoarce acasă la scurt timp după internare. Dar, şase luni mai târziu, este din nou spitalizat, căci acum are nişte convulsii puternice. Medicii care nu diagnosticau nimic suspect l-au externat şi l-au trimis înapoi acasă, aparent restabilit.
Citeste tot articolul
Superstiţii, credinţe, obiceiuri
Comuniştii cosmici - trăiesc la Volgograd, aproape de nordul siberian, se roagă lui Christos, Buddha şi lui Vladimir Ilici, zis Lenin. Nu mănâncă lapte şi carne, se-nchină liber zeului Amor, împerechindu-se prin păduri. Nebăgaţi în seamă până mai ieri, comuniştii cosmici şi-au înmulţit simţitor rândurile, în ultima vreme, cu pleava umană aruncată peste gard de oraşe şi care se aciuieşte printre sectanţi.
Citeste tot articolul
În Herăstrău, la o bere rece şi muzică bună
Acum, că primele zile de vară au început să se facă simţite şi mercurul din termometre urcă vertiginos, e momentul să ne mutăm din sălile de spectacole, fie ele cât de răcoroase şi mari, pe la terasele şi cluburile din parcuri, în adierea directă a anotimpului. În Bucureşti, pe marginea lacului Herăstrău, de exemplu, se află două cluburi învecinate - Berăria H şi Hard Rock Café, aflate în mare competiţie muzicală, spre finalul lunii mai.
Citeste tot articolul