Boala Addison apare atunci când glandele suprarenale nu pot produce suficient cortizol şi aldosteron. Cauzele bolii pot fi dezechilibrul imunitar (boala autoimună Addison), stresul prelungit, afecţiuni ale glandelor SR (ex.: tuberculoză, infecţii, cancer, insuficienţă congenitală), metastaze carcinomatoase, limfoame, SIDA. Cele mai frecvente simptome ale insuficienţei suprarenalelor sunt oboseala cronică, slăbiciune musculară, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, anemie, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, tensiune arterială scăzută, ameţeli, leşin, nivel scăzut de sodiu şi crescut de potasiu, iritabilitate, depresie, pofta de alimente sărate, hipoglicemie, dureri de cap, transpiraţie, ciclu menstrual neregulat sau absent, pierderea interesului pentru sex. La persoanele cu boala Addison se observă o pigmentare excesivă a pielii, însoţită de zone depigmentate (vitiligo) şi culoare albastră a mucoasei bucale. Agravarea bruscă a simptomelor de insuficienţă a SR, netratată, poate provoca moartea. Simptomele crizei SR include durere bruscă, puternică, în partea inferioară a spatelui, abdomenului, picioarelor, vărsături, diaree, deshidratare, hipotensiune arterială, pierderea conştienţei. Diagnosticul de insuficienţă SR este confirmat prin teste de sânge şi urină şi prin analize imagistice.
Terapia standard pentru boala Addison constă în înlocuirea hormonilor deficitari cu hormoni de sinteză. Tratamentul cu cortizon este cea mai frecventă terapie. Administrarea cortizonului are însă efecte secundare multiple, din cauza imposibilităţii adaptării dozei la nevoile organismului. Astfel, pot apărea adenomul (tumora) hipofizar, creştere în greutate, hipertensiune arterială, nivel crescut al glicemiei şi colesterolului, vânătăi, osteoporoză, chiar osteonecroză (moartea ţesutului osos), inflamaţii, dezechilibru imunitar, creşterea părului în exces, ulcer gastric, apetit crescut, reducerea funcţiei ovariene şi testiculare, disfuncţii tiroidiene, depresie, anxietate, insomnii etc. Cu toate astea, nu este permisă întreruperea bruscă a tratamentului cu cortizon, deoarece în timpul terapiei, organismul îşi sistează producţia proprie de cortizon. Soluţia este recurgerea la un program de tratament natural elaborat ştiinţific şi cu produse de calitate superioară, care să reducă efectele adverse ale medicamentelor.
Având la dispoziţie peste 200 de tipuri de produse naturale premium, o experienţă de peste 11 ani în domeniul fitoterapiei ştiinţifice, specialiştii Centrului de Medicină Integrativă SECOM vă pot ajuta cu tratamente naturale pofesionale, eficiente, personalizate şi integrate tratamentelor alopate urmate. Avantajele achiziţionării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM şi promoţiile oferite lunar.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Ştie cineva un leac naturist pentru bilă leneşă?"
(Răspuns pentru EMILIA, F. AS nr. 1148)
Dischinezia biliară reprezintă perturbarea funcţionării veziculei biliare (fierii), fie prin hipotonie (funcţie scăzută sau "fiere leneşă"), fie prin hipertonie (fierea foarte activă), ambele disfuncţii producând simptome neplăcute la nivel digestiv, cum ar fi: greaţă, senzaţie de vomă, balonare, gust amar matinal, constipaţie, diaree etc.
La unele persoane, boala poate să apară ca o predispoziţie genetică sau din cauza unor afecţiuni hepatice, gastrointestinale, pancreatice. Multe dintre femeile aflate la menopauză ajung să sufere de dischinezie biliară, din cauza unor tulburări endocrine care pot să apară în această perioadă a vieţii. Stresul, frica, tristeţea, mânia, tulburările de somn, nevrozele, parazitozele, afecţiunile ginecologice sunt, de asemenea, factori declanşatori ai bolii.
Tratament naturist:
Vezica biliară lentă:
* Anghinare - creşte secreţia biliară şi stimulează funcţia antitoxică a ficatului.
* Volbura: are proprietăţi coleretice şi colagoge, ajutând la mărirea cantităţii de bilă şi la contracţia colecistului.
* Ţintaura: are un puternic efect stimulator asupra musculaturii netede de la nivelul veziculei biliare, favorizând vărsarea bilei în colecist.
* Coada-şoricelului: o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Viena a obiectivat, prin teste de medicină experimentală, faptul că principiile active din coada-şoricelului au efecte coleretice (favorizează evacuarea bilei) foarte intense.
* Rostopasca: un grup de cercetători români, conduşi de dr. A. Hriscu, a demonstrat efectele excepţionale ale rostopascăi în combaterea tulburărilor biliare, inclusiv a diskineziei.
* Unguraşul: contribuie la descongestionarea ficatului şi a splinei, la intensificarea contracţiilor vezicii biliare, asigurând drenarea bilei în duoden în caz de dischinezie biliară, combate lenevirea stomacului şi colicii intestinali, dizenteria cronică şi contribuie la mărirea poftei de mâncare.
* Genţiana: un studiu clinic făcut în anul 2004, arată că administrarea de tinctură de genţiană determină o mai promptă şi mai completă evacuare a bilei.
* Extract din mlădiţe de rozmarin: dischinezie biliară cu hiper- şi hipotonie; colecistite cronice, insuficienţă hepatică uşoară.
CĂTĂLIN MITRULESCU - medic specialist ortoped, asistent universitar UMF "Victor Babeş" Timişoara, tel. 0723/35.68.00, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com
"Mă dor rău picioarele, cred că am neurinom Morton"
(Răspuns pentru CRISTINA, F. AS nr. 1157)
Vin cu câteva completări la răspunsul pe care l-aţi primit deja. Din descrierea dumneavoastră nu se poate pune exact diagnosticul: este nevoie şi de alte criterii, cum ar fi parestezii în două degete apropiate, mai exact în două jumătăţi adiacente, şi trebuie făcute câteva teste clinice, iar în final un examen RMN. În caz contrar, este posibil să avem altă afecţiune, una din cele mai frecvent întâlnite fiind ruptura unei porţiuni din capsula plantară a articulaţiei metatarso-falangiene. Trebuie făcută şi o analiză clinică biomecanică a membrului inferior afectat, pentru că este posibil ca o problemă la gleznă să fie cauza. În funcţie de acest examen clinic, este posibil să fie nevoie de anumite exerciţii de stretching al unor grupe musculare. Pentru mai multe amănunte, puteţi să mă apelaţi telefonic sau prin e-mail.
Prof. dr. IVONA ANGHELACHE LUPAŞCU - medic primar obstetrică-ginecologie, Iaşi
"Pe fond de diabet şi hepatita C, am usturimi vaginale chinuitoare"
(Răspuns pentru GEORGETA D. - Măneciu, F. AS nr. 1164)
Stimată doamnă, atâta timp cât glicemia nu se menţine la cel mult 1,2 g?, vor persista usturimile vaginale şi la nivelul vulvei. Explicaţia este că valorile glicemiei mai mari decât cele normale determină eliminarea glucozei prin urină (glicozurie), care este iritantă pentru mucoasa vaginului.
În ce priveşte uscăciunea mucoasei vaginale, vă recomand produsul HyaloGin - pe bază de colagen, în seringi preumplute, special pentru asemenea situaţii. Administraţi conţinutul unei seringi în vagin şi pe vulvă, o dată la 3 zile, seara. Puteţi folosi produsul un timp mai lung, 3-6 luni. Într-o cutie sunt 10 seringi, pentru o lună. Preţul este în jur de 40 de lei.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Aud mereu un vâjâit, vreau să ştiu ce se întâmplă cu mine"
(Răspuns pentru MARIN CINCĂ - Caracal, F. AS nr. 1165)
Acufenele sau tinnitus (vâjâituri sau ţiuituri) sunt senzaţii sonore care nu-şi găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) şi obiective (sesizate atât de pacient, cât şi de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cadrul unor tulburări funcţionale de diferite tipuri şi localizări, care în timp pot duce la pierderea calităţii vieţii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiţi dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, ţiuit, foşnet, şuierat etc. Adesea sunt însoţite de hipoacuzie neurosenzorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echilibru, greţuri, vărsături şi transpiraţii. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficienţa circulatorie, diabetul sau expunerea la zgomot şi intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant în declanşarea acufenelor şi tulburărilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei din spondiloza cervicală modifică, şi ea, activitatea spontană a căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, prin apariţia de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice în cazul unui sindrom de coloană cervicală este bun (dispariţia sau atenuarea zgomotelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evoluţie a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puţin posibil ca acesta să dispară.
Tratamentul tinnitusului este complex, adesea individualizat şi se poate schematiza astfel: * exerciţii fizice, aplicaţii locale calde (lumina infraroşie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. * Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitamine B1 şi B6, mezoterapie cu Gerovital H3 şi administrare orală de Ginkgo Biloba ("Circulaţie cerebrală", Fares) şi Rivotril/Sedatif PC. * Este utilă aromoterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin cu extract din levănţică, busuioc, mentă, muşeţel). Ocnasept poate fi comandat la tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com