Preparate din frunze de urzică
* Tinctura din urzică de mai - întăreşte funcţia inimii şi reduce scleroza
Se macerează 200 g de urzică proaspătă, spălată şi tocată mărunt, în 500 ml de ţuică, pusă într-o sticlă cu gâtul larg. Sticla se leagă la gât cu tifon şi se ţine 24 de ore pe un geam însorit, apoi alte 8 zile se ţine la întuneric, la temperatura camerei. Se strecoară prin presare într-un tifon şi se păstrează într-o sticlă de culoare închisă.
Mod de administrare: se bea câte o linguriţă, cu 30 de minute înainte de masă şi înainte de culcare, până se termină tot preparatul.
* Infuzie universală - pentru curăţarea sângelui
4 frunzuliţe de urzică se lasă 30 de minute într-o cană în 200 ml apă clocotită, acoperită cu o farfurioară.
Mod de administrare: se bea lichidul în 3 reprize, cu 10-15 minute înainte de masă. Dacă din anumite motive nu puteţi s-o beţi la prânz, atunci o consumaţi dimineaţa şi seara.
* Infuzie - pentru detoxifierea ficatului şi ciroză
Se amestecă câte 3 linguri frunze uscate de urzică, flori de cicoare, coada-şoricelului, siminoc şi 2 linguri de coada-calului. O lingură de amestec se infuzează în termos în 350 ml de apă fierbinte, timp de o oră, apoi se strecoară.
Mod de administrare: se beau câte 75 ml, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă, timp de trei săptămâni, cu o pauză de 10 zile între cure.
* Decoct - pentru diabet, gastrită, reumatism şi litiază biliară
Câte o linguriţă de frunze de urzică, de dud şi de napi (topinambur) şi 2 linguriţe rădăcină de brusture se pun în 600 ml de apă rece, se aduc până la fierbere, se lasă pe un foc mic 10 minute şi se infuzează timp de 4 ore în termos. Lichidul strecurat se păstrează la frigider.
Mod de administrare: Se beau câte 125 ml, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se fac cure de 14 zile, cu pauze de 5 zile.
* Ceai pe baie de aburi - pentru pielonefrită
Se amestecă câte 4 linguri frunze de urzică şi de mesteacăn, 2 linguri frunze de fragi, 100 g seminţe de in. Două linguri de amestec se opăresc cu 200 ml apă clocotită, se ţin pe baie de aburi 15 minute (sau în termos 30 de minute), după care lichidul se lasă la răcit timp de 45 de minute. Se stoarce prin tifon, cu presare, şi se adaugă apă fiartă ca volumul infuziei să fie 200 ml.
Mod de administrare: Se bea cald, câte 1-2 pahare pe zi, împărţit în 4-5 doze.
* Ceai energizant
Când apar primele simptome de anemie sau avitaminoză, puteţi prepara un supliment alimentar cu efecte rapide. Amestecaţi câte 2 linguri frunze de urzică, fructe de măceş, de coacăz negru cu 3 linguri de morcov ras. Amestecul se opăreşte cu 600 ml apă clocotită, se infuzează 45 de minute în termos şi se strecoară.
Mod de administrare: Se beau câte 150 ml de ceai, de 4 ori pe zi, cu o oră înainte sau după masă.
* Cocktail pentru slăbit
Cei ce fac cură de slăbire sunt ajutaţi în strădania lor de un cocktail preparat din 100 ml suc de urzică, 120 ml suc de hrean şi 60 ml suc de ceapă.
Mod de administrare: Se beau câte 1-2 linguri, de 3 ori pe zi, diluate cu 50 ml de apă sau ceai verde, după masă. Se consumă numai de persoanele cu sistem digestiv sănătos.
Tratamente cu rădăcini de urzică
Litiază biliară, gastrită
Un pahar de sirop de zahăr se pune pe foc cu 2 linguri de urzică tocată. Se aduce până la fierbere şi se ţine pe foc mic încă 15 minute. Se consumă câte o lingură, de 5-6 ori pe zi.
Ascită
Se beau câte 100 ml, de 2 ori pe zi, pe stomacul gol. Reţeta trebuie folosită cât mai devreme, când apar primele semne de boală.
Gută, dureri reumatice
Două linguri de pulbere de rădăcini uscate de urzică se fierb 30 de minute, în 250 ml de ulei de floarea-soarelui, se strecoară după răcire.
Se freacă articulaţiile bolnave, înainte de culcare, apoi se leagă cu un fular de lână. Concomitent, se bea câte o linguriţă de suc proaspăt de urzică, de 3 ori pe zi.
Boală de iradiere
O lingură de rădăcini uscate de urzică se pune pe foc, în 250 ml apă rece, şi se fierbe 20 de minute după ce dă în clocot. Se infuzează până la răcire, acoperit.
Se amestecă o lingură de decoct cu o linguriţă de suc proaspăt de urzică. Se bea de 3 ori pe zi, între mese.
Răceală cu febră, malarie
Se amestecă în părţi egale rădăcini de urzică şi usturoi pisat. Se macerează timp de 7 zile, 100 g de amestec, în 500 ml de ţuică. Înainte de culcare, se freacă zona plămânilor, iar în timpul zilei, dacă temperatura este mare, se bea de 3 ori câte o lingură de tinctură diluată cu 100 ml apă.
Tratamente cu seminţe de urzică
Anemie, sterilitate, dereglări ale ciclului menstrual, sângerări
Se prepară un cocktail din 500 ml suc de struguri sau de rodii, diluat cu apă (1/1), în care se adaugă câte o linguriţă sirop de măceş, tărâţe de grâu şi o lingură plină de vârfuri de urzică cu seminţe, tocate mărunt. Amestecul se bate bine în mixer.
Se bea în 3 reprize, în timpul zilei, cu 15 minute înainte de mesele principale. Pe timp de vară, se recomandă 4-5 cure, de câte 10 zile, cu pauze de 5 zile.
Impotenţă
1. O lingură de seminţe de urzică se mixează împreună cu o banană coaptă bine. Se consumă după prânz, între orele 15-19.
2. O lingură de seminţe se amestecă cu un pahar de vin roşu, se fierbe pe baie de abur 30 de minute, apoi se infuzează 45 de minute.
Se bea preparatul nestrecurat, câte o lingură, de 3-4 ori pe zi, sau 50 ml seara. Reţeta o puteţi folosi şi în caz de pleurită, pneumonie, intoxicaţie cu ciuperci.
Sarcină extrauterină
Pentru prevenire, se consumă zilnic 1-3 g de seminţe pisate. Ele favorizează lărgirea trompelor uterine, prin care se deplasează celula ovulară.
Preparate din suc proaspăt de urzici
* Suc de urzici şi păpădie - pentru favorizarea metabolismului, îmbunătăţirea digestiei, detoxifierea organismului, activarea rinichilor
Se amestecă suc de urzici cu suc de păpădie, (preparate în centrifugă), în proporţie 1:2.
Se beau câte 2-3 linguri de amestec, diluat cu 50 ml de apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
* Suc de urzici şi miere - întinerirea organismului, îmbunătăţirea funcţiei pancreasului, reglarea tensiunii arteriale
Se culeg 3 kg frunze de urzică, se spală, se zvântă şi se stoarce sucul. Se amestecă 300 ml de suc cu 500 g miere de albine. Se consumă câte o lingură, de 2 ori pe zi, între mese. Mierea se ţine în gură 1-3 minute, apoi se înghite.
* Suc de urzici, diluat cu apă - pentru menstruaţii abundente
Se stoarce sucul din planta verde. O linguriţă de suc se amestecă cu 50 ml de apă şi se bea de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de fiecare masă. Pe timp de vară, se fac 3-4 cure, de 5 zile, cu pauză de 14 zile între ele.
* Suc de urzici, miere şi lapte acru - pentru reglarea tensiunii
Se storc 150 ml de suc de urzică, se amestecă cu 2 linguri de lapte bătut şi o lingură miere de albine. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese.
* Tratament extern contra eroziunii colului uterin
Un tampon de vată învelit în tifon şi îmbibat cu suc de urzici se întroduce în vagin, înainte de culcare. Se poate alterna cu tampoane cu ulei de cătină.
Contraindicaţii
Înainte de folosirea preparatelor din urzică consultaţi-vă cu medicul specialist sau fitoterapeut, mai ales dacă folosiţi şi preparate sintetice. Preparatele din urzică scad tensiunea, de aceea sunt contraindicate pe perioada administrării pastilelor antihipertensive. Altă combinaţie nedorită o reprezintă asocierea cu medicamente antidepresive şi somnifere, deoarece afectează sistemul nervos central.
Atenţie! La bolnavii de neoplasm dozele mari de urzică stimulează creşterea celulelor canceroase. Doza zilnică optimă, inofensivă pentru bolnavi, este de 1,5 linguri de frunze tocate, la 250-300 ml de apă.
* Urzica nu se foloseşte în caz de hemoragii provocate de miom sau chisturi ovariene, afecţiuni renale acute. * La femeile însărcinate, poate provoca avort spontan. Se limitează la minim folosirea ei, la bolnavii cu tromboflebită, probleme de circulaţie sanguină, în special la vârstnici. * Cereţi opinia medicului specialist despre folosirea sucului şi preparatelor diuretice cu urzică, în cazuri de procese inflamatorii acute renale şi la ficat, dar şi în insuficienţă acută renală sau cardiacă.