Fotbal şi război
De ce vi se pare neaşteptată rectitudinea justiţiei româneşti? Este aceeasi justiţie care l-a trimis pe Adrian Năstase la închisoare de două ori şi nu l-a cruţat nici pe ministrul liberal Relu Fenechiu, ca să nu mai vorbim de condamnările cu suspendare pronunţate în cazul altor nume sonore, cum ar fi Tudor Chiuariu, de pildă. Este adevărat că nu a trecut încă testul procesului Dan Voiculescu, deşi o condamnare există şi în acest caz, în primă instanţă.
Citeste tot articolul
"Toată Europa are încredere în voi"
Concentraţi asupra evenimentelor tragice din Ucraina, am trecut prea uşor, ca români, pe lângă o ştire istorică, venind din capitala Uniunii Europene: joi, 27 februarie, cu o largă majoritate de voturi, Parlamentul European a adoptat raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, la călătoriile în Uniunea Europeană.
Citeste tot articolul
Europenii în laba marelui URSS
De câţiva ani, Vladimir Putin îşi ascute ghearele şi colţii. A anunţat un amplu program de înarmare şi e decis să-l respecte. Dacă anul trecut a cheltuit pe bugetul apărării 68 de miliarde de euro, până în anul 2016, vrea să-l majoreze la 98 de miliarde. Făcând asta, Putin plasează Rusia într-un cerc restrâns de ţări care-şi permit, în pline turbulenţe economice, să investească în armament.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Instabilitatea politică va mai dura"
Deşi ruperea USL era anunţată cam de când s-a născut, momentul producerii acesteia nu l-a intuit nimeni. Comentatorii politici opinau că PNL se va separa de PSD după alegerile europarlamentare. Pe Victor Ponta, în mâna căruia era decizia, de fapt, abia atunci l-ar fi aranjat mai bine, pentru că i-ar fi lăsat astfel mai puţin timp de opoziţie lui Crin Antonescu, până la alegerile prezidenţiale.
Citeste tot articolul
"Formula AS" în Bistriţa Năsăud
Întâlnirile noastre cu cititorii deveniseră o tradiţie. Avem o hartă, în redacţie, cu locurile prin care am fost. O mulţime de steguleţe! Între timp, au venit şi peste noi oboseala, nesiguranţa şi grijile. Şi poate şi trufia că suntem citiţi, chiar dacă nu ne vedem la obraz. Şi gândul strâmb, că nu mai merge nimeni la întâlniri culturale, cu atâta internet şi televizor...
Citeste tot articolul
Unde vă întâlniţi cu primăvara în Bucureşti?
Demult, când trăiam lângă pădurea copilăriei, simţeam că vine primăvara înainte ca primii muguri să se desfacă, şi cu mult înainte ca păsările să asurzească lumea întreagă, cu bucuria sosirii lor. Era în aer un fel de sărbătoare, pe care nu ştiam la început cum s-o numesc, dar care creştea de la o zi la alta, fiind tot mai prezentă şi mai puternică.
Citeste tot articolul
Oraşul în care ninge din felinare
Ia-mă de mână. O să mergem încet şi o să fie linişte. Se va însera, ne vom însera şi noi, ne vom sui în tramvaie, vom coborî, paşii noştri se vor desprinde de asfalt, ţine-mă de mână, îţi voi arăta oraşul .
Citeste tot articolul
CRISTIAN MANDEAL - "Muzica adevărată începe abia când sunetele rămân în urmă"
M-am născut la Rupea dintr-o întâmplare, fiindcă primul post în civilie al tatălui meu, după ce s-a terminat războiul şi s-a întors acasă, a fost cel de medic de plasă (adică de departament) la Rupea. Însă cea mai frumoasă perioadă din copilăria mea a fost după ce am împlinit patru ani şi jumătate, când am plecat cu toţii la Sighişoara, unde tata a deschis prima secţie de ORL a spitalului din oraş.
Citeste tot articolul
Viaţa fără hrană şi somn
Alimentele, apa şi somnul, sunt elementele indispensabile unei funcţionări normale a organismului uman. În timp ce alte fiinţe pot supravieţui pentru o lungă perioadă de timp fără aceşti factori vitali, viaţa omului este imposibilă în asemenea condiţii. Cel puţin asta spune ştiinţa! Şi totuşi, există oameni care susţin că de zeci de ani nu au mâncat nimic, că nu au pus strop de apă în gură şi nu au dormit nici măcar o clipă, de-o viaţă întreagă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru BOGDAN I. - Bucureşti, F. AS nr. 1105 - "Fratele meu are trombocitopenie. Ştie cineva vreun remediu?"
De la bun început trebuie spus că trombocitopenia are drept cauze principale scăderea producţiei de plachete din măduva osoasă hematogenă, prin distrugerea lor prematură de către sistemul imun şi sechestrarea lor în splină (organ care filtrează sângele). Chiar dacă scăderea numărului de plachete în sânge este o problemă care uneori se corectează de la sine...
Citeste tot articolul
Prim-ajutor pentru urechi
Scăderea auzului este una din cele mai răspândite afecţiuni. Auzul afectat nu te doare, dar uneori - sunt multe cazuri descrise în statistica medicală - îţi năruie viaţa, ducând în cele mai grave cazuri, la paroxism, la tentative de sinucidere. Ţiuitul, vâjâielile permanente, pierderea capacităţii de coordonare în spaţiu, nu permit celui care suferă să se concentreze şi să ducă la bun sfârşit activităţile cotidiene, îl izolează social.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Preparate farmaceutice din muguri
Încă din Antichitate, medicul şi filosoful Galenus şi, mai apoi, medicul şi alchimistul Paracelsus, au folosit ca remedii pentru sănătate extractele din muguri. Galenus a fost şi un mare preparator de medicamente, de unde şi denumirea purtată de preparatele făcute în farmacie (preparate galenice), iar Paracelsus poate fi considerat părintele ceaiurilor din diverse plante medicinale, pe care le-a numit "fierturi".
Citeste tot articolul
UNTURA DE BURSUC
Ţăranilor români de la poalele munţilor nu le lipsea din gospodărie seul de vită, untura de bursuc şi de urs. Răni, luxaţii, entorse sau diverse boli trupeşti se topeau ca prin minune, exact ca grăsimea jivinelor când era preparată pe focul din sobă, cu flori din inima pădurii şi descântece, pentru ajutor în vindecare.
Citeste tot articolul
Despre lipsa de fier, în întrebări şi răspunsuri
O oboseală neobişnuită, pierderea suflului şi paloarea feţei sunt semnele anemiei produse de lipsa de fier. Dar anemia poate fi semnalată şi de tulburările de memorie, de scăderea performanţelor intelectuale, de căderea părului sau de o mai mare vulnerabilitate la infecţii.
Citeste tot articolul
Baia de aburi
Este una dintre cele mai simple şi eficiente metode de îngrijire şi întreţinere a tenului, nelipsită în orice tratament de înfrumuseţare. Prin baia de aburi se realizează o curăţare profundă a feţei, prin faptul că porii se deschid şi se elimină toxinele, impurităţile şi stratul de celule moarte. De asemenea, se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi se hidratează pielea.
Citeste tot articolul
Pe urmele lui Zamolxis
Într-o seară de vară, să tot fie cinci ani de atunci, vacile noastre nu s-au mai întors din munte. Cu spaima în suflet că ar putea să le sfâşie jivinele pădurii, am pornit în căutarea lor. Am bătut toate pajiştile şi coclaurile unde mă gândeam că ar putea să se oprească. M-a prins miezul nopţii strigându-le. Înfierbântată de urcuş, cântând şi hăulind să-mi treacă de urât, m-am trezit pe padeşul alb, calcaros, pe care mi-am făcut veacul în tinereţe, ca lucrătoare cu ziua pe şantierul Cetăţii Dacice.
Citeste tot articolul
OSCAR, ediţia 86
Premiile Oscar de anul acesta au început, ca de obicei, cu maratonul covorului roşu. Trei ore şi jumătate a durat defilarea vedetelor prin faţa a sute de admiratori, fotografi şi peste 40 de milioane de telespectatori. În ciuda vremii mohorâte şi reci, starurile şi-au făcut o sosire de-a dreptul solară, îmbrăcate în cele mai somptuoase ţinute ale marilor creatori de modă.
Citeste tot articolul
ILINCA GOIA
De curând, în subsolul diferitelor ecrane de televiziune, a "curs" o ştire (propulsată, ce-i drept, cu litere mult mai mici decât merita) care ne anunţa prezenţa la Bucureşti a starului hollywoodian Nicolas Cage, cu ocazia filmărilor la "The Dying of the Light". Parteneră: Ilinca Goia. Prilej unic de a afla cum arată în particular un "zeu" de la Hollywood.
Citeste tot articolul
IOAN PINTEA: "Poezia este o formă de exprimare a frumuseţii lumii, iar acolo unde este frumuseţe este şi Dumnezeu"
Poet şi preot, dăruit deopotrivă cu talent literar şi cu iluminare duhovnicească, fost ucenic al monahului Nicolae (Steinhardt) de la Rohia, Ioan Pintea izbuteşte să slujească, deopotrivă, două iubiri: cuvântul scris şi Cuvântul lui Dumnezeu.
Citeste tot articolul
Regal dansant la Bucureşti
În pofida primăverii ploioase, luna Martie aduce în Capitală spectacole iradiante, de balet şi de dans pe gheaţă. Însuşi Pluşenko, "zeul" Olimpiadei de la Soci, va executa zboruri nebuneşti pe patine. Grăbiţi-vă la bilete, oameni buni!.
Citeste tot articolul