De la bun început trebuie spus că trombocitopenia are drept cauze principale scăderea producţiei de plachete din măduva osoasă hematogenă, prin distrugerea lor prematură de către sistemul imun şi sechestrarea lor în splină (organ care filtrează sângele). Chiar dacă scăderea numărului de plachete în sânge este o problemă care uneori se corectează de la sine, în cazul fratelui dvs. pare să fie vorba (conform amănuntelor furnizate în scrisoare), despre una din formele patologice, în care tratamentul este indispensabil. Această formă, numită purpură trombocitopenică idiopatică (PTI), apare atunci când sistemul imun funcţionează prost, în sensul că anticorpii atacă plachetele sănătoase. Purpura trombocitopenică idiopatică are indubitabil un raport de cauzalitate cu o boală autoimună, care apare, de obicei, după o infecţie recentă sau după administrarea anumitor medicamente (heparina, chinidina, sulfonamide, rifampicina, procainamida şi majoritatea medicamentelor chimioterapice). În altă ordine de idei, gravitatea trombocitopeniei depinde de cauza ei, iar în cazul în care factorul determinant este cunoscut (depistat), tratarea cauzei subiacente sau întreruperea utilizării medicamentului incriminat pot fi suficiente. Trombocitopenia idiopatică la adulţi este deseori cronică, poate varia ca severitate în timp şi poate chiar prezenta recăderi, după o aparentă remisiune completă. Din fericire, cele mai grave complicaţii, cum ar fi hemoragiile cerebrale şi cele de la nivelul tractului digestiv, apar foarte rar. În mod obişnuit, tratamentul acestei forme de trombocitopenie include corticoterapie (1-1, 5mg/kgc/zi Prednison, timp de 3-6 săptămâni). Uneori, în cazul formelor grave, hemoragice, se administrează injecţii cu imunoglobuline (0,5g/kgc/zi timp de 5 zile), cu acţiune foarte rapidă, dar tranzitorie, sau Danazol (600-800mg/zi timp de cel puţin 3 luni), atunci când se constată, precum în cazul fratelui dvs., ineficacitatea corticoterapiei. Sigur, există şi opţiunea efectuării splenectomiei, mai ales când celelalte terapii reprezintă un eşec, iar proba diagnostică pune în evidenţă sechestrarea splenică prin determinarea duratei de viaţă a plachetelor sanguine. În acest contex, trebuie menţionat că, deşi fratele dvs. se opune splenectomiei, ar fi util să înţeleagă că această procedură terapeutică permite vindecarea trombocitopeniei idiopatice în proporţie de 80%. Ca tratament naturist complementar recomand utilizarea unor remedii (gemoderivate) precum extractul din muguri de Carpen (indicat în disglobulinemii, insuficienţă hepatică cu hipergamaglobulinemie, trombocitopenii, sindrom hemoragic), extractul din mlădiţe de Caprifoi şi extractul din mlădiţe de Tamarix, care stimulează hematopoieza şi ajută la restabilirea funcţiilor hepatice şi splenice.
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Vreau să scap de pungile de sub ochi"
(Răspuns pentru MIHAELA - Bucureşti, F. AS 1104)
Dragă Mihaela, pungile de sub ochi nu sunt altceva decât venele ce drenează sângele din unele zone ale creierului şi sinusurilor. Sunt un fel de varice şi trebuie tratate ca atare. Tratamentul cel mai bun este cel intern cu flavone, ce au puterea de a creşte elasticitatea vaselor, care neavând un muşchi propriu au tendinţa de a se lărgi, iar sângele stagnează şi creează acest aspect inestetic. Se pot folosi şi unguente locale, aşa cum este Hemorzonul (alifie anti-inflamatoare pentru hemoroizi), dar nu are efect de durată şi nici nu repară.
Aşa cum am spus, rezultate spectaculoase s-au obţinut cu suplimente pe bază de flavone şi vitamina C.
Dacă doriţi mai multe sfaturi sau chiar un consult, mă puteţi contacta telefonic.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Există un remediu pentru Zona Zoster?"
(Răspuns pentru STELA ZAHARIA - Rădăuţi, F. AS nr. 1061)
Stimată doamnă,
Nevralgia post-zosteriană afectează până la 5% din pacienţii cu zona zoster, persistând în 3% din cazuri chiar după un an. Este cel mai frecvent întâlnită la oamenii în vârstă de peste 60 ani şi tot cei mai în vârstă tind să aibă simptome mai severe. Nu pare să existe vreo predilecţie pentru unul dintre sexe, deşi există lucrări care sugerează că ar fi mai frecventă la femei.
Simptomele sunt descrise ca fiind de tip: arsuri, usturimi, junghiuri, precum şi o hipersensibilitate la atingere, de regulă, cea mai intensă în zona în care a fost prezentă erupţia (bubele). Uneori, simptomele pot fi foarte puternice, afectând chiar şi calitatea vieţii pacienţilor. Nevralgia post-zosteriană nu este, însă, fatală.
O cauză a bolii nu a fost precis stabilită, însă se consideră că lezarea nervilor ar putea duce la modificările structurale ce produc dureri aşa de persistente.
Din punct de vedere naturist, se poate vorbi, printre altele, de un blocaj energetic ce duce la dureri, posibil şi din cauza eliberării căldurii de-a lungul traiectului afectat (erupţie herpetică).
Posibile abordări naturiste:
* Consiliere de specialitate - care ar ajuta pacienţii să treacă mai uşor peste suferinţele lor, mai ales pe cei depresivi. Aceasta ar putea fi foarte utilă pentru vârstnici, care sunt şi singuri.
* De evitat fumatul, care contribuie la accentuarea deficitului imunitar, ducând la agravarea simptomelor.
* Gimnastica acţionează ca un stimul pentru eliberarea endorfinelor. Acestea sunt substanţe naturale produse de corp, care au efect de îmbunătăţire a stării psihice. În acelaşi mod acţionează şi masajul.
* Dietă bogată în legume verzi, ca surse naturale de vitamine din grupele B şi C. Usturoiul şi ceapa sunt imunostimulenţi naturali.
* Suplimente nutritive cum ar fi acidul alfa-lipoic (un antioxidant produs în corp) şi acetil-L-carnitina (un precursor al proteinelor) par să fie utile în nevralgii.
* Preparate din plante medicinale: cremă de Ardei iute (Capsicum annum), ulei de Mentă (Mentha piperita) sunt utile pentru dureri, în aplicaţie locală. Sunătoarea (Hypericum perforatum) sau Valeriana (Valeriana officinalis), folosite intern, sunt calmante bune.
Atenţie! Capsaicina poate cauza accentuarea durerii, înainte de a o ameliora. Sunătoarea şi Valeriana pot interacţiona în mod nefavorabil cu alte medicamente luate concomitent.
* Acupunctura - este un excelent remediu pentru dureri. Ea deblochează canalele energetice, echilibrează energia corpului. De menţionat este faptul că eliberarea endorfinelor în creier pare să fie unul dintre mecanismele de acţiune ale acupuncturii. Între meridianele utile sunt Ficatul, Vasul Guvernator, Vezica urinară, precum şi punctele locale.
* Stimularea electrică, numită TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulation), prin care zonei afectate îi este aplicat un stimul electric, pentru a contracara durerile, are efect în unele situaţii.
* Homeopatie - este de mare folos în tratamentul nevralgiilor. Unele remedii, cum ar Arsenicum album, Capsicum annum, Cuprum metallicum, Hypericum perforatum pot fi utile. Însă cel mai bine este să ne folosim de medicamente constituţionale, realizate de un medic specialist.
Vă urez succes!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Caut tratament naturist pentru sindromul Tourette"
(Răspuns pentru PETRONELA - Piatra-Neamţ, F. AS nr. 933)
Afecţiune neurologică rară, caracterizată prin prezenţa a numeroase ticuri ce apar în general la vârsta copilăriei (2-10 ani) şi însoţită de "ecolalie" - repetarea cuvintelor sau frazelor, Sindromul Gilles de la Tourette se datorează, se pare, hiperactivităţii receptorilor specifici dopaminergici ce funcţionează ca neurotransmiţători pulsatili-necontrolabili ce ating unele terminaţii nervoase în mod repetitiv. Aceste mişcări stereotipe, neregulate şi repetitive, denumite şi "ticuri convulsive" pot cuprinde şi anumiţi muşchi ai feţei gâtului şi umerilor. Pot fi controlate temporar de voinţă, dar reapar odată cu distragerea atenţiei.
În lipsa tratamentului care poate bloca aceşti receptori dopaminergici (Orap, Fenotiazine, Metoclopramid, Clorpromazină, Trifluoperazină - medicamente antipsihotice), boala persisă de-a lungul întregii vieţi, se poate agrava, bolnavul, pe lângă ticurile verbale, pronunţă, fără motivaţie, şi cuvinte obscene.
Medicamentele din categoria neurolepticelor sunt eficiente în general şi în multe cazuri asigură vindecarea. Efectul acestora poate fi potenţat printr-un tratament naturist cu Tre-en-en, Imune Gold Green, Solar, Branched Chain Amino Acid Complex, Calcium Complex.
Consumaţi Lăptişor de matcă Pur (10 g/ 500 g miere - amestec), ce conţine acetilcolină, cu rol în transmiterea impulsului nervos, alimente bogate în minerale (Magneziu), acizi graşi esenţiali, lipide şi oligoelemente, infuzie de soc sau cimbru - 2 căni pe zi. Nu ezitaţi să apelaţi la un tratament reflexogen, acupunctură sau presopunctură.
În paralel cu procedeele mai sus menţionate cu rol de a reechilibra energetic organismul, beţi 3 căni pe zi infuzie de măghiran, după mese, 20 zile pe lună, iar seara, o dată pe săptămână, faceţi baie cu flori de valeriană sau levănţică. Consumaţi Full Spectrum şi Super Mega 50, 15 zile pe lună. Uleiul de seminţe de cânepă (Canah Hemp Oil), 3 linguriţe pe zi, cu cei trei acizi graşi esenţiali în compoziţie (Omega 3, 6, 9), poate reduce substanţial frecvenţa ticurilor.
Multă sănătate!