Covorul roşu
Premiile Oscar de anul acesta au început, ca de obicei, cu maratonul covorului roşu. Trei ore şi jumătate a durat defilarea vedetelor prin faţa a sute de admiratori, fotografi şi peste 40 de milioane de telespectatori. În ciuda vremii mohorâte şi reci, starurile şi-au făcut o sosire de-a dreptul solară, îmbrăcate în cele mai somptuoase ţinute ale marilor creatori de modă. Paiete, decolteuri, bijuterii fabuloase şi rochii de prinţesă cu trene lungi au dat glamour începutului ceremoniei. Prin tradiţie, această primă parte a spectacolului de premiere a celor mai bune filme americane este dedicată, în întregime, modei, defilarea vedetelor fiind comentată, apoi, în presă, cu atribute nu totdeauna "dulci". Şi gesturile lor sunt vânate de fotoreporteri, orice amănunt fiind transformat în eveniment. Anul acesta, deşi s-a împiedicat din nou pe covorul roşu, Jennifer Lawrence a atras, probabil, cele mai multe priviri. Nu doar pentru că este una dintre frumuseţile de moment ale Hollywood-ului, dar şi pentru că purta o superbă rochie Dior, cu spatele dezgolit, pe care strălucea un singur "mic" accesoriu: un colier de diamante Neil Lane, în valoare de două milioane de dolari... Destul de ieftin, ar spune Charlize Theron, care a apărut într-o rochie neagră Dior, poate un pic prea monumentală, însă având la gât un colier Harry Winston de 15 milioane de dolari(!). O apariţie spectaculoasă a avut şi nou sosita în galeria vedetelor, negresa Lupita Nyong'o, distinsă cu Oscarul pentru rol secundar, care a ales o rochie primăvăratică şi vaporoasă, creaţie Prada. Contrastul dintre azuriul mătăsii şi pielea ei de abanos a făcut-o să pară strălucitoare. Sandra Bullock a apărut într-o sublimă rochie albastru-închis, realizată de Alexander McQueen; Amy Adams, într-o rochie gen columnă, strânsă pe corp şi cu câteva mici bibiluri, semnată Gucci. Simplitatea rochiei a lăsat spaţiu pentru a se vedea mai bine bijuteriile Tiffany, printre care o brăţară cu diamante galbene de un milion şi jumătate de dolari. Angelina Jolie a fost îmbrăcată destul de clasic, într-o rochie argintie, Elie Saab, dar discreţia, eleganţa şi rafinamentul ei, precum şi faptul că era la braţul lui Brad Pitt, impecabil şi zâmbitor, i-a făcut pe comentatori s-o plaseze pe locul întâi. Senzaţia serii a fost, totuşi, Cate Blanchett. De vină nu a fost doar rochia Armani, brodată cu cristale Swarovski, ci şi atitudinea ei de regină, sporită şi de Oscarul pe care l-a purtat, puţin mai târziu, în mâini...
Spectacol grandios, reţetă americană
Gazda serii a fost Ellen DeGeneres, care a făcut, efectiv, un "one man show", încercând, pe de o parte, să ţină decernarea premiilor la rang de spectacol, şi pe de altă parte să relaxeze atmosfera plină de emoţii din sală. I-au reuşit amândouă. Inteligentă şi dezinvoltă, a transformat cele patru ore de spectacol într-un show plin de momente inedite, umor şi... bani, cum a fost, de pildă, scena cu telefonul ei personal, pe care l-a folosit pentru o fotografie colectivă, care a doborât orice record pe internet. Fotografia a fost redistribuită pe Twitter de peste trei milioane de ori. De fapt, "improvizaţia" a fost pusă la cale de producătorul telefonului Samsung, care a promis un dolar pentru fiecare fotografie retrimisă pe reţeaua de socializare, dar a şi plătit o taxă cum numai la Oscaruri se poate plăti: 1,8 milioane de dolari pentru o jumătate de minut de publicitate...
Premiile
Le ştiţi deja. Le-aţi aflat de la televizor şi din presă, iar gurile rele spun că au fost împărţite subiectiv. Marele câştigător a fost filmul "12 ani de sclavie", care a luat premiul pentru cel mai bun film. Povestea este banală şi se petrece în perioada când sclavia încă nu era abolită în sudul Americii: un negru liber, din Washington, ajunge prin neşansă în sud, devine sclav şi încearcă să se salveze. Un film cuminte, cu multe clişee, însă politically correct. Un alt premiu, legat de acelaşi film, este pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, luat pe merit de Lupita Nyong'o, pentru interpretarea sclavei Patsey. Născută în Mexic, dar cu părinţi de origine keniană (tatăl ei este senator şi mama conduce o organizaţie de luptă împotriva cancerului), Lupita şi-a făcut studiile de artă dramatică la Yale, este plină de energie, discretă şi are stil. Este în plină ascensiune la Hollywood şi cu siguranţă vom mai auzi de ea. Deşi are un rol secundar în film, Brad Pitt a urcat pe scenă pentru a primi premiul cel mare, el fiind producătorul peliculei.
Cel mai premiat film este însă "Gravity": şapte statuete. Aici povestea este şi mai simplă: un cosmonaut (Sandra Bullock) rămâne suspendat în spaţiu şi încearcă să ajungă înapoi, pe Pământ, cu ajutorul unei capsule de rezervă, de pe o altă staţie orbitală. Atât. Marele chichirez al filmului este că toată acţiunea se petrece în spaţiu, pe orbita Pământului. Însă dacă nu te cheamă Prunariu, nu eşti pasionat de science-fiction sau de filmele 3D, cu mare lucru la sfârşit nu te alegi. Doar cu rumegarea, timp de două ore, a ideii că iată, umanitatea a reuşit să simuleze destul de bine, în sălile de cinema, viaţa cosmonauţilor. Un soi de experiment încare s-au investit peste o sută de milioane de dolari, s-au încasat peste şapte sute şi singurul premiu justificat ar fi cel al regizorului Alfonso Cuaron. În rest, probabil că şi-a spus cuvântul experienţa producătorului, acelaşi care a realizat şi seria de filme "Harry Potter". Tot la marii câştigători, de data aceasta pe merit - intră Matthew McConaughey şi Cate Blanchett, pentru cel mai bun actor în rol principal şi cea mai bună actriţă în rol principal. McConaughey face un rol de mare clasă, interpretând un electrician bolnav de SIDA, în "Dallas Buyers Club". Personajul său, pe moarte, se revoltă împotriva sistemului ticăloşit din spitalele americane şi porneşte să îşi caute singur tratament alternativ, în toate colţurile lumii. Jared Leto, din aceeaşi poveste, a luat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar. Poate că totul le-a reuşit atât de bine celor doi datorită regiei foarte bune a francezului Jean-Marc Vallée. Cât despre Cate Blanchett, ea şi-a surclasat cu mult rivalele aflate în competiţie. Rolul ei în "Blue Jasmine" (o tragi-comedie realizată de Woody Allen) a fost jucat impecabil: o new-yorkeză picată din viaţa îmburghezită în lumea reală, unde descoperă că iubirea are aceleaşi reguli, indiferent de statutul social.
Marii pierzători
Conform protocolului, decernarea premiilor a fost urmată de "petrecerea de după", organizată de revista "Vanity Fair". Alte rochii de seară, alte bijuterii. Accesul presei interzis.
Premiile importante:
* Cel mai bun film: "12 ani de sclavie".
* Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron - "Gravity: Misiune în spaţiu".
* Cea mai bună actriţă în rol principal: Cate Blanchett - "Blue Jasmine".
* Cel mai bun actor în rol principal: Matthew McConaughey - "Dallas Buyers Club".
* Cea mai bună actriţă în rol secundar: Lupita Nyong'o - "12 ani de sclavie".
* Cel mai bun actor în rol secundar: Jared Leto - "Dallas Buyers Club".
o Cel mai bun scenariu original: "Ea".