Galenus a fost şi un mare preparator de medicamente, de unde şi denumirea purtată de preparatele făcute în farmacie (preparate galenice), iar Paracelsus poate fi considerat părintele ceaiurilor din diverse plante medicinale, pe care le-a numit "fierturi". Mugurii au o energie vitală excepţională, sunt ţesuturi embrionare care conţin principii active precum: glucide, uleiuri vegetale şi volatile, rezine, aminoacizi, enzime, vitamine, săruri minerale, oligo şi micro elemente, factori de creştere (auxine) şi toată informaţia genetică necesară creării unui nou ciclu de viaţă. Mugurii au atâta forţă vitală, încât din aceştia se poate dezvolta o întreagă plantă. Este cunoscută perpetuarea diferitelor specii de plante prin altoire, când se pleacă de la un singur mugur vegetativ.
În gemoterapie, se folosesc două feluri de produse farmaceutice: unele obţinute din materie primă aflată în stare proaspătă (gemoderivate), altele, din materie primă uscată (gemopreparate). Farmacia Faltis procesează mugurii diferitelor specii de plante medicinale sub formă uscată, un mod de procesare pe care îl recomand şi celor interesaţi să o practice în gospodărie.
Mugurii de plop
(Gemmae populi)
Arborele devenit celebru prin poezia lui Eminescu ("Pe lângă plopii fără soţ") are un loc bine determinat în fitoterapie, prin folosirea mugurilor (foliari şi floriferi), din care se obţin diferite preparate, recomandate în tratarea anumitor boli. Datorită compoziţiei asemănătoare cu a propolisului, mugurii de plop sunt cunoscuţi şi sub numele de "propolis vegetal".
Identificare şi recoltare
Trebuie acordată o mare atenţie identificării speciei de plop negru (cu cea mai mare valoare medicinală) având în vedere că la plop se cunosc mai multe specii, ca de ex. Plopul alb (Populus alba) sau Plopul tremurător (Populus trimula). Plopul negru este foarte răspândit în lunca şi Delta Dunării şi în luncile şi albiile principalelor râuri din ţară, pe marginea şoselelor, mai puţin în oraşe, unde, de obicei, sunt mai întâlnite celelalte două specii, plopul alb şi plopul tremurător sau diverşi hibrizi rezultaţi din acestea.
Principala deosebire dintre mugurii de plop negru şi celelalte varietăţi este forma şi lungimea lor: la plopul negru, mugurii sunt alungiţi şi ascuţiţi, au lungimea între 2-3 cm, la celelalte specii de plop sunt ovoizi şi mult mai mici, sub 1 cm. În plus, scoarţa plopului negru este negricioasă, brăzdată sub formă de crăpături, iar celelalte specii au scoarţa netedă, de culoare alb-cenuşie. De asemenea, coroana plopului negru e mai răsfirată decât la celelalte specii.
Recoltarea se face primăvara, timpuriu, înainte de dezvoltarea frunzelor (luna martie). Se culeg atât mugurii foliari (din care se vor dezvolta frunze şi lăstari) cât şi cei florali, din mugurii florali urmând a se dezvolta amenţii (mâţişorii). Aceştia se pot recolta separat, după desfacerea lor, şi se pot prelucra la fel ca mugurii foliari (infuzie, decoct, tinctură sau vin). Mugurii de plop se usucă cât mai repede, pentru a se evita desfacerea lor. Se foloseşte uscarea naturală pe rame, rogojini, hârtie, în strat subţire, pentru a nu se lipi, în spaţii bine aerisite.
Gemopreparate din muguri de plop
Pulberea
Mugurii uscaţi se macină într-o râşniţă de măcinat cafea. Se foloseşte pulberea ca atare, luată cu puţină miere şi apă, un vârf de linguriţă, de 2 ori pe zi, după masă, timp de cel puţin 20 de zile.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de muguri uscaţi şi mărunţiţi groscior se opăresc cu o ceaşcă de 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere sau extract fluid de lemn-dulce, acesta fiind un îndulcitor natural de excepţie. (Se prepară la Farmacia Faltis)
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de muguri uscaţi şi mărunţiţi groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează lichidul încă fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă, înaintea filtrării. Se îndulceşte ca şi infuzia.
Tinctura
Mod de preparare: 20 g de muguri de plop negru uscaţi şi mărunţiţi groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul medicinal
Mod de preparare: 100 g muguri uscaţi şi mărunţiţi groscior se pun în 500 ml vin alb şi se dau într-un clocot. După răcire, se adaugă încă 500 ml vin şi se lasă timp de 30 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 30 de zile, vinul se filtrează şi se pune la păstrat în flacoane, de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade.
Tratamente cu muguri de plop negru
Uz intern
* Boli ale aparatului respirator (laringite, bronşite, bronhopneumonii). Se administrează 3 căni din infuzie pe zi; din decoct se administrează câte 3 ceşti pe zi; tinctura - câte 50 picături, de 3 ori pe zi, dizolvate într-o cană de ceai de tei călduţ; din vin se administrează 2 linguri, de trei ori pe zi.
* Boli ale aparatului urogenital (cistite, metroragii). Se administrează 3 căni de infuzie pe zi sau 3 ceşti de decoct pe zi sau câte 30 picături de tinctură, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie; din vin se administrează 3 linguri, de 3 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie (reumatism, artroze, gută). Doze terapeutice recomandate: infuzie - 3 căni pe zi, decoct - 3 ceşti pe zi; vin: 50 ml, de 2 ori pe zi. Pentru a evita eventualele reacţii adverse la nivelul tubului digestiv, se recomandă folosirea remediilor după masă.
* Boli de origine virală (răceală, gripă, răguşeli). Se administrează infuzie sau decoct fierbinte, de trei ori pe zi, câte o cană, după masă.
* Infertilitate, frigiditate, tulburări de menopauză, impotenţă sexuală, astenie sexuală. Gemopreparatele din plante, pe lângă efectele terapeutice de vindecare a anumitor boli, au şi efecte trofice generale, ele fiind folosite şi în reglarea secreţiei hormonilor sexuali, la femei şi bărbaţi. În acest scop, se foloseşte tinctura din amenţi (mâţişori) câte 30 picături diluate în puţină apă sau în 50 ml vin, administrate seara, înainte de culcare. Tinctura şi vinul din mâţişori se obţin după tehnica generală, prezentată mai sus.
Uz extern
* Boli ale cavităţii bucale şi ORL (micoze bucale, glosite, faringite, amigdalite) - se foloseşte infuzia sau decoctul, sub formă de gargară, de 3 ori pe zi. Tot sub formă de gargară se foloseşte şi tinctura de plop, 30 de picături, de 3 ori pe zi, dizolvate în ceai de muşeţel sau coada-şoricelului. Tratamentul poate continua cu badijonări locale, specifice bolilor respective.
* Afecţiuni ale pielii (dermatite, dermatoze, infecţii micotice, stafilococice sau streptococice, dermatitele seboreice ale pielii capului). Se fac tamponări sau masaje cu tinctură sau decoct de muguri de plop, pe zona afectată, o dată pe zi, seara.
* Unguent pentru hemoroizi. Prepararea unguentului din muguri de plop se poate realiza uşor, în casă, dacă se respectă următoarea tehnică: 50 g muguri uscaţi şi 100 ml alcool alimentar de 80° se lasă la macerat, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După cele 10 zile, se stoarce lichidul şi se filtrează prin pânză de tifon, bine împăturită. Plantele strecurate se evaporă pe baie de apă, într-un vas de porţelan sau email, până se obţine un extract moale, de consistenţă siropoasă. Extractul astfel obţinut se amestecă la cald cu 90 g untură de porc (osânză) şi 10 g lanolină. După răcire, dacă unguentul este prea tare, se poate înmuia cu puţin ulei de floarea-soarelui, până la o consistenţă potrivită.
Notă: Pentru cei interesaţi în obţinerea de diferite unguente la domiciliu, Farmacia Faltis poate expedia lanolină anhidră în cutii de 20, 30 sau 50 g. Folosirea lanolinei în obţinerea cremelor este obligatorie, mai ales dacă acestea conţin apă, altfel unguentul nu se formează, "se brânzeşte", "se taie" cum se spune popular.
Acest unguent este recomandat extern, pe leziuni ale pielii, degerături şi hemoroizi, aplicându-se de 2 ori pe zi.
(Pentru hemoroizii micşti (interni şi externi) se pot folosi, pe lângă acest unguent, şi supozitoarele pentru hemoroizi, preparate la Farmacia Faltis.)
Mugurii de PIN
(Gemmae pini)
Pentru recoltarea şi uscarea mugurilor de pin se repetă principiile descrise în amănunt la mugurii de plop. Mugurii de pin se culeg, şi ei, primăvara. Pot fi folosiţi proaspeţi sau uscaţi. Pentru prepararea infuziei, decoctului, tincturii şi vinului se foloseşte tehnica prezentată la mugurii de plop. În rândurile următoare, descriem un nou preparat:
Extractul fluid de pin
100 g muguri de pin uscaţi şi mărunţiţi groscior se pun în 150 ml alcool alimentar de 70° şi se lasă la macerat 5 zile. Se stoarce prin tifon împăturit, până se obţin 50 ml extract. Reziduul nu se aruncă, ci se lasă la macerat, cu 200 ml alcool de 70°, încă 5 zile, după care se stoarce şi se presează foarte bine, printr-un tifon împăturit. Soluţia rezultată se pune la evaporat pe baia de apă, până când mai rămân 50 ml (aproximativ 4 linguri). Acest ultim extract se amestecă cu primul reziduu, rezultând în final 100 ml extract fluid, din 100 g plantă.
Tratamente cu muguri de pin
* Bolile aparatului respirator (bronşite, pneumonii) - infuzie sau decoct - se administrează câte o cană de ceai călduţ, de două ori pe zi după masă; tinctură - 30 picături, de 2 ori pe zi; extractul fluid - 6 picături, de 2 ori pe zi, dizolvate în ceai de tei.
* Bolile aparatului urinar (pielite, cistite catarale, nisip la rinichi). Eficacitatea unei terapii în afecţiunile aparatului urogenital este influenţată de un aport mare de lichide, de aceea sunt de preferat ceaiurile din muguri de pin (infuzia sau decoctul). Se administrează câte o cană, de 2 ori pe zi, după masă.
* Trofice generale pentru cei suferinzi, caşectici, epuizaţi după boli consumptive etc. - la adulţi, doza uzuală este de 2 ori, câte 2 linguri de vin pe zi, după masă, la prânz şi seara.
Mugurii de BRAD
(Gemmae abietis)
Pentru recoltare, uscare şi prelucrare se folosesc tehnicile prezentate la plop şi pin.
Ca forme farmaceutice, şi din brad se prepară ceai, tinctură, vin, sirop, tehnica fiind explicată mai sus. Acţiunea farmacologică este asemănătoare cu cea a preparatelor din pin, poate uşor mai slabă, din punct de vedere terapeutic.
Dar cel mai important gemopreparat din muguri de brad este siropul, recomandat copiilor, în profilaxia şi tratamentul principalelor boli metabolice specifice acestei vârste: rahitism, dureri de oase la creştere, carii dentare, întârzieri şi tulburări de creştere în înălţime, fiind şi uşor de acceptat, datorită gustului plăcut.
Siropul de brad
100 g muguri de brad uscaţi şi măcinaţi sau 200 g muguri de brad proaspeţi şi zdrobiţi se infuzează 30 minute, cu 500 ml apă clocotită. Infuzia rezultată se amestecă cu 500 g zahăr tos şi se dă în 2-3 clocote. Se filtrează, înainte de a se răci complet. Se administrează 2 linguriţe pe zi, după masă, cel puţin 20 de zile pe lună, cura putându-se repeta şi trei luni de zile.
Mugurii de MESTEACĂN
(Gemmae betulae)
Mesteacănul este un arbore uşor de recunoscut, având scoarţa albă şi netedă şi care se exfoliază în fâşii circulare. Mugurii se recoltează primăvara devreme, când planta trece din starea de vegetaţie latentă în stare de vegetaţie activă.
Forme farmaceutice cu muguri de mesteacăn: ceaiuri (infuzie şi decoct), tinctură, vin (tehnica de preparare a fost descrisă mai sus).
Tratamente cu muguri de mesteacăn
Uz intern
* Bolile aparatului urinar (cistite, pielite, nefrite): sub formă de ceai călduţ - se bea de 2 ori pe zi câte o cană, după masă. Tinctura, 30 picături, de 2 ori pe zi. E bine ca aceasta să fie pusă la o cană de ceai de păpădie, călduţ.
* Calculoză renală - este indicat următorul preparat: 3 linguriţe de muguri de mesteacăn zdrobiţi se infuzează după metoda clasică, cu 500 ml apă. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, cura ţinându-se timp de minimum 2 luni.
* Hipertensiune arterială (datorită efectului diuretic creat de flavonoidele conţinute). Doza recomandată este de 20 picături, de 2 ori pe zi, după masă, în puţină apă.
* Boli ale aparatului digestiv şi biliar - tinctură, câte 30 picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă; vin, o lingură de 3 ori pe zi, tot înainte de masă.
* Energizant general - vin - se iau câte 2 linguri, înainte de fiecare masă.
Uz extern
Decoctul sau tinctura din muguri de mesteacăn se poate întrebuinţa pentru masaj, înaintea aplicării loţiunilor de păr folosite contra alopeciei.
Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.