Cireşul dintre blocuri
Demult, când trăiam lângă pădurea copilăriei, simţeam că vine primăvara înainte ca primii muguri să se desfacă, şi cu mult înainte ca păsările să asurzească lumea întreagă, cu bucuria sosirii lor. Era în aer un fel de sărbătoare, pe care nu ştiam la început cum s-o numesc, dar care creştea de la o zi la alta, fiind tot mai prezentă şi mai puternică. Semăna cu un curent uşor, care trecea printre lucruri şi oameni şi-i prindea pe toţi într-o plasă colorată, diafană. Dimineţile de-atunci erau mereu scăldate în lumină, iar când ploua, bucuria trezirii la viaţă era multiplicată în fiecare picătură de apă care se scurgea în pământ.
După mirosul aspru şi măreţ al zăpezilor, primăvara venea ca o descătuşare a simţurilor şi a stărilor inefabile, nelămurite, străvezii. Nicicând, mirosurile, gusturile şi culorile n-au fost mai intens aşteptate, încercate şi trăite. Lumea întreagă mi se făcea cunoscută dintr-o dată prin ele. Ştiam că vine primăvara după cum miroseau dimineţile, şi nici nu se putea altfel, câtă vreme mai mereu eram pe-afară, fără graniţe şi oprelişti, fără teamă ori spaime. Ştiam toate cotloanele grădinii şi-ale pădurii din apropiere. Cunoşteam locul în care creşteau brebeneii, dibuiam tufele de ghiocei de piatră, aceia sălbatici, care cresc numai în umbra pădurii, ghiceam, după cum bătea soarele, unde au înmugurit copacii şi unde creşte măcrişul iepurelui, cu frunze acruţe şi răcoritoare. Asta a fost însă demult tare.
De aproape patruzeci de ani, locuiesc în Bucureşti, şi de tot atâţia ani nu mai simt când vine primăvara. Văd că e primăvară când deja ea aproape că a trecut, văd pomii înfloriţi când sunt aproape scuturaţi, descopăr culorile noi, proaspete, când ele se scurg deja în mierea luminii de vară. E ciudat că nu mai gust ca altădată mugurii şi răcoarea lor, că nu mai tresar când se deschid primele frunze, că nu mă mai emoţionează ca atunci primele păsări venite de departe. E un fel de încetineală, o întârziere, un contratimp care parcă mă împiedică să am simţurile treze atunci când trebuie, şi mă fac să rămân parcă mereu în urmă, ca un ceas neîntors la vreme. Să fiu numai eu de vină oare?
Cu mare tristeţe mărturisesc că între mine şi oraşul acesta nu s-a scris încă nicio poveste de dragoste. Pot să-i admir şi să-i recunosc frumuseţea, fără să-l simt însă apropiat. Cişmigiul, Herăstrăul, Parcul Carol sunt doar câteva dintre locurile în care aş mai putea simţi anotimpurile în toată splendoarea şi efemeritatea lor. Dar rămân doar nişte locuri de duminică, în care ajung rar. Primăvara Bucureştiului meu este mult mai modestă. Tresar când văd o banală păpădie, ieşită numai ea ştie cum, din asfaltul unui trotuar. Mă înduioşez când văd câteva fire de iarbă şi un fir de mac, semănat poate de păsări, într-o staţie de tramvai, după cum păstrez de mulţi ani în minte imaginea stingheră a unui cireş încărcat de flori, cu crengile întinse foarte mult pe orizontală, ca şi cum ar fi vrut să nu se lase strivit de blocurile care-l înconjurau din toate părţile. Mă bucură ciripitul păsărilor care uneori, doar câteodată, foare rar şi pentru puţin timp, reuşeşte să întreacă zgomotele oraşului. Cu alte cuvinte, încă aş mai putea descoperi şi aici frumuseţea proaspătă a primăverii, pentru că sunt locuri în care se ascunde întreaga măreţie a naturii, dar oricât m-aş strădui să fie altfel, ea rămâne palidă, faţă de primăvara regală pe care-am trăit-o la marginea pădurii.
OTILIA ŢEPOSU
"Auzi mierlele?"
Dacă aş încerca să recunosc trilurile ciocârliei sau ale privighetorii, nu ştiu dacă aş reuşi, pentru că mi-am trăit toată viaţa la Bucureşti şi le-am ascultat rareori, căci ele se feresc de marile oraşe. În schimb, cântecul îmbătat de dragoste al mierlelor, primăvara, îl pot recunoaşte dintr-o mie de sunete armonioase, fiindcă îl aud încă din copilările, an de an, în martie şi aprilie, răspândit în întreg Bucureştiul, ca un imn al iubirii fără cuvinte.
Mi-aduc aminte că descoperirea acestei minunăţii am făcut-o pe la vreo zece ani, chiar de ziua mea, pe 13 martie, când mă plimbam cu părinţii la Şosea, pe sub castanii şi teii bătrâni, însoţiţi de câţiva prieteni de familie. Era o zi senină, neaşteptat de călduroasă, iar oraşul, pe atunci, era mult mai liniştit decât acum. La un moment dat, ţin minte că fetiţa prietenilor noştri, pe care o iubeam teribil, fără să am curajul unei asemenea mărturisiri, m-a apucat de mână şi m-a întrebat cu gravitate: "Auzi mierlele?". Până în acea clipă, încă nu fusesem vreodată atent şi nici măcar nu ştiam cum se numesc acele păsări... Am întors capul spre ea şi am privit-o cu emoţie, de parcă mi-ar fi făcut o declaraţie de iubire. Dintr-o dată, auzul mi-a fost inundat de trilurile acelor păsări necunoscute mie... Atât de mare a fost tulburarea acelei clipe, încât n-am mai uitat-o niciodată, până în ziua de azi! De atunci, ascult mierlele an de an, fără să ştiu dacă au îmbătrânit şi ele odată cu mine. Din acea zi, trăiesc cu emoţie momentul în care, în fiecare primăvară, Bucureştiul devine capitala dragostei, pentru aceste păsări mici, negre, cu cioc portocaliu, care cântă atât de frumos, o singură dată pe an, doar două luni, numai atunci când sunt îndrăgostite.
Iubirea mierlelor, nunţile lor frenetice, care împânzesc tot oraşul, devenind "asurzitoare", ca şi galbenul arbuştilor de forsiţia sau înflorirea magnoliilor, îmi amintesc, de fiecare dată, că primăvara a venit din nou în Bucureşti şi că a mai trecut un an de când m-am îndrăgostit şi eu, pentru prima oară, în lunga mea viaţă ce a trecut mult prea repede... "Auzi mierlele?"
Toma cel pistruiat
M-am născut în Bucureşti, într-una din ultimele zile din luna februarie, când soarele se încăpăţâna să intre prin toate crăpăturile gerului şi să ajungă la fiecare fir de iarbă ieşit de sub petele de zăpadă. Îmi place de multe ori să spun că în acel an, în Bucureşti, primăvara s-a născut odată cu mine. De atunci am avut multe ocazii să plec din oraş, uneori puteam să plec mai aproape, în diverse alte colţuri din România, cu diferite oferte de muncă, alteori până departe, în ţări cu un singur anotimp, cu burse de studiu sau pur şi simplu urmând ceea ce-mi spunea inima, dar niciodată n-am făcut acest pas. Mi-ar fi lipsit multe, cu siguranţă, cu care poate m-aş fi obişnuit într-un final, dar nu cred că aş fi putut sub nicio formă să trăiesc fără sentimentul de îndrăgostire care mă cuprinde în fiecare an, când vine primăvara pe străzile din Bucureşti.
Mai întâi a fost Toma, un băiat cu pistrui de care m-am îndrăgostit într-o primăvară. Aveam şapte ani pe-atunci şi-mi aducea, în fiecare zi în care ne întâlneam la şcoală, câte o floare - câteodată zambile, pe care le primea de la florăresele de cartier, alteori lalele culese pe furiş din curţile vecinilor, iar mai târziu, nişte ghiocei mici, pe care-i planta singur, pe terasa apartamentului în care locuia. Ziua ne plimbam prin parcuri, numărând muguri de-abia ieşiţi şi fire de iarbă care acopereau castanele învechite de-un an, iar seara număram amândoi orele până la revederea de dimineaţă. În "zilele de excursie", cum le spuneam noi, când părinţii erau plecaţi cu orele de-acasă, ne aventuram chiar până aproape de centrul Bucureştiului, lăsând în urmă cartierul cu şcoala, aleile, trotuarele proaspăt văruite şi toate locurile liniştite pe care le îndrăgeam amândoi. Ne urcam în primul troleibuz, el ca şef de echipă - căci lui îi arătase mama lui drumul până în centru -, gata să ducă misiunea la bun sfârşit şi să mă apere de orice răutate a lumii, eu - cuminte şi ascultătoare, prinsă cu mâinile de ghiozdanul mai mare ca el, în semn de respect. Priveam amândoi pe fereastră oamenii grăbiţi, bulevardele mari, cât toate străduţele din cartierul nostru adunate la un loc, şi gardurile, îngropate în zăpadă cu doar câteva săptămâni în urmă, din care acum se iveau flori, care mai de care mai colorate.
După douăsprezece staţii fix, numărate cu sfinţenie, să nu cumva să ne rătăcim, ajungeam la destinaţie. O piaţă cu nişte clădiri imense, autobuze, o statuie impresionantă, puzderie de maşini şi Metroul, un decor fascinant pentru doi puşti ca noi. Ne aşezam de fiecare dată pe prima bancă şi începeam să visăm: el îmi promitea că atunci când va creşte mare va planta atât de multe flori şi le va vinde pe toate până-mi va cumpăra clădirea cea mare, din faţa noastră, iar eu îi spuneam, cu tremur invariabil în glas, că îi voi dărui fiecare primăvară din viaţa mea.
Când s-au terminat primăvara şi florile şi a început vacanţa, mi-a spus pentru prima dată că, dacă-l iubesc cu adevărat, ar trebui să-l urmez tocmai până în Munţii Apuseni, la bunicii lui. Aş fi vrut să plec cu el, nu zic nu, căci tare mi-era drag Toma, dar gândul că urma să las în urmă oraşul în care crescusem, chiar şi pentru câteva luni, m-a făcut să-l refuz. L-am refuzat mai apoi de multe ori, şi când m-a invitat să-l urmez la facultate în Londra, şi în multe alte vacanţe prin colţuri de lume, şi când a ales să trăiască în Olanda, şi chiar şi atunci când mi-a spus, peste ani, tot într-o primăvară, că noi doi vom fi împreună până la final. Am rămas în Bucureşti aşteptându-l, aşa cum fac şi acum. Ştiu că în fiecare an el se întoarce în ţară în preajma zilei mele de naştere. Îmi aduce de fiecare dată câte un buchet de flori, iar eu îi dăruiesc în fiecare an primăvara mea, aşa cum i-am promis.
MARIA ŢEPOSU