Lupi în piele de oaie
"Marţea neagră" (10 decembrie a.c.) - ziua în care complotiştii USL şi-au continuat tentativa de lovitură de stat începută în vara lui 2012, a provocat un ecou cu totul neaşteptat pentru iniţiatori. Dacă în iulie 2012 ei au vizat, printr-un asalt generalizat al instituţiilor statului, preluarea absolută a puterii, nerespectarea principiilor constituţionale generând reacţia dură a Occidentului (în care România aspiră să se integreze), de data asta, au căutat o cale mai subtilă, legalizând - prin votul Parlamentului - limitarea puterilor Justiţiei, subordonarea ei în faţa Politicului.
Citeste tot articolul
Eroii de sub crucile albe...
Am trăit 24 de ani cu Ceauşescu, dar s-a întâmplat să trăim tot 24 de ani cu... Iliescu. Unii dintre noi au rămas nostalgici după vremurile acelea, alţii s-au acomodat cu cele două decenii şi jumătate de democraţie originală. "Fracturarea" din decembrie 1989 ne-a pus în faţa unor mari provocări. Am ales libertatea, cum se spunea pe atunci, întrucât am fost ţara cu cea mai puţină libertate.
Citeste tot articolul
2013: Anul Revoltei
Dacă 2012 a fost "Anul Victoriei", cum triumfalist anticipa sloganul USL, colosala majoritate obţinută în decembrie anul trecut, 2013 s-a dovedit a fi "Anul Revoltei". De regulă, primul an al unui nou ciclu electoral e unul liniştit.
Citeste tot articolul
ALINA MUNGIU-PIPPIDI - "Anul 2013 se încheie extrem de prost. După ce a început cu o coabitare rezonabilă, sfârşeşte cu un scandal general"
Anul 2013 va rămâne în istoria contemporană a României drept un an al marilor decepţii. După bucuria generată de victoria spectaculoasă în alegeri a USL, după speranţele legate de instalarea guvernului Ponta şi după constituirea unei majorităţi parlamentare demne de tradiţia Marii Adunări Naţionale, a urmat "acţiunea", guvernarea propriu-zisă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IOAN D. - Bacău, F. AS 1097: "De un an am ticuri faciale supărătoare"
Cazul dvs. este puţin mai neobişnuit, prin faptul că ticurile faciale pe care le-aţi dobândit şi care definesc, în mare parte, sindromul Tourette, debutează de obicei în copilărie, fiind mai rar întâlnite la persoanele de vârsta dvs. (28 de ani). Aceste ticuri sunt, de fapt, manierisme semivoluntare şi se pot manifesta sub formă de grimase, tresăriri ale ochilor şi gurii, răsucirea capului sau ridicarea repetitivă din umeri.
Citeste tot articolul
"Vă recomand cu căldură tratamentele d-lui dr. Li Luoxi"
Cui nu i se întâmplă? O fracţiune de secundă de neatenţie şi gata! S-a produs ceva foarte neplăcut şi cu consecinţe dureroase, pe durată lungă. Acum o săptămână, am confundat o uşă care se deschide uşor, cu o alta la care trebuia să aplic o mare forţă, cu umărul. Consecinţa a fost că mi-am prins şi strivit degetul inelar de la mâna dreaptă, la ultima falangă, chiar pe unghie.
Citeste tot articolul
Un antidot de excepţie pentru afecţiunile iernii: Siropurile "DACIA PLANT"
Chiar dacă anul acesta zăpada întârzie să-şi aştearnă mantia albă, lăsându-l pe Moş Crăciun să sosească pe patru roţi, în loc de sania lui fermecată, trasă de reni, frigul, gerul şi umezeala şi-au făcut deja apariţia, însoţite, ca întotdeauna, de gripă şi de răceli. Şi tot ca întotdeauna, în loc să-i lăsăm Crăciunului bucuria întreagă, o umbrim cu tuse, temperatură, dureri în gât. Anul ăsta, însă, povestea se schimbă.
Citeste tot articolul
Bolile respiratorii şi aerul
Aerul este un amestec de gaze din care organismul utilizează oxigenul. Aparatul respirator cuprinde căile aeriene superioare (nas, faringe, laringe) şi inferioare (trahee, bronhii, ramificaţiile lor şi alveolele pulmonare). Nasul (prezent în atâtea zicători româneşti) este, totuşi, un organ despre care cei mai mulţi oameni nu ştiu mare lucru.
Citeste tot articolul
"Leacuri de suflet" pentru singurătate: Remediile florale Bach
Nicio altă sărbătoare de peste an nu exacerbează aşa de puternic precum Crăciunul două stări sufleteşti diferite: bucuria şi însingurarea. Bucuria trăirii lui colective, în familie şi cu prietenii, şi tristeţea copleşitoare a prăznuirii lui în singurătatea, adesea săracă, a unei odăi. Dar pe lângă singurătatea impusă de viaţă, există şi singurătatea impusă de lumea în care trăim, neputinţa comunicării şi a împărtăşirii emoţiei.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Aş dori, prin intermediul revistei dvs., să aduc la cunoştinţă persoanelor care suferă de afecţiuni ale plămânilor şi chiar de cancer pulmonar, o reţetă de sirop din conuri de brad, care ajută atât la curăţarea căilor respiratorii, cât şi la regenerarea plămânilor.
Citeste tot articolul
Un gând de recunoştinţă
În numele redacţiei revistei "Formula AS" şi al meu personal, în calitatea pe care o am de realizator şi director, le mulţumesc tuturor acelora dintre cititorii publicaţiei noastre care, mişcaţi sufleteşte de cazurile de sărăcie şi boală, publicate la rubrica SOS, şi-au oferit ajutorul, împărţind bucata de pâine cu sărmanii pământului. Ceea ce împărţiţi dvs. este, de fapt, sufletul.
Citeste tot articolul
Pe urmele speranţei, la Chişinău
În doar două săptămâni, în acest sfârşit de an 2013, în Moldova de peste Prut s-au întâmplat mai multe evenimente decât în două decenii. Ca şi cum, printr-un straniu complot al destinului cu geografia şi cu istoria, Bruxelles-ul, Bucureştiul, Vilniusul şi Alba Iulia s-ar fi aliniat pe aceeaşi axă, ce duce direct la Chişinău. Uneşti punctele, ca în revistele copilăriei, şi îţi apare limpede povestea trecutului, a prezentului şi, mai cu seamă, a viitorului Republicii Moldova.
Citeste tot articolul
Mănuşile roşii
Trenul se apropia greu de peron. Parcă mergând de-a buşilea, cu icnete şi oftaturi de om aflat la capătul puterilor. De o parte şi de alta a liniei ferate, singura care fusese deszăpezită în acel orăşel de provincie, nămeţii străluceau sub cerul de onix. Gara era ticsită de lume, aşa cum se întâmplă în preajma marilor sărbători. Trenurile întârziaseră cu orele, din cauza viscolului care le blocase în câmp. Chipurile oamenilor aveau pielea întinsă de ger.
Citeste tot articolul
Crăciunul de pe submarin
Radioul era un submarin rusesc cu clape de pian, deasupra lui era o păpuşă mică, verde şi urâtă. Îl păzea, probabil, doar era atât de greu să te scufunzi seară de seară pe sub unde şi frecvenţe, ca să prinzi frânturi din vocea plină de purici a lui Neculai Constantin Munteanu. Păpuşa aia era un spion deghizat, puricii erau fabricaţi în laboratoare secrete şi se numeau "bruiaj", iar ceea ce căutam noi era o insulă numită Europa Liberă.
Citeste tot articolul
Iarna, când răsare luna
În munte, există un moment al nopţii de iarnă când pădurea pare că vrea să vorbească. E o poveste spusă de ea sau de fiecare copac în parte, de sute de ori, şi de fiecare dată nu reuşeşti să o înţelegi, sau o înţelegi, dar nu ai cum să o spui mai departe, pentru că nu o poţi pune în cuvinte. A rămas destulă lumină din timpul zilei, absorbită de zăpada în care mă afund până la genunchi, captivă cumva în stratul alb şi greu ce îndoaie crengile fagilor.
Citeste tot articolul
PAUL GHERASIM: "Crăciunul trebuie să aibă gustul adevărat al bucuriei"
Tradiţia este o cale a sfinţeniei şi a păstrării frumosului. Iar frumuseţea înveşmântează binele. Prin această mare şi însemnată sărbătoare, noi, ca popor creştin de 2000 de ani, ne străduim să retrăim neîncetat duhul credinţei, prin datinile lăsate de înaintaşi. În lumea satului, datinile erau păstrate întru curăţia lor, aşa cum fuseseră moştenite. Şi odată cu datinile, omul trăieşte şi lumina sărbătorii Crăciunului, lumina din suflet.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
Am mai scris aici despre moda de succes a bioficţiunilor care au ca subiect artişti celebri. Romancieri şi cineaşti de prima mână sau doar meseriaşi reinventează vieţile - sau doar episoade din ele - ale unor scriitori, pictori, compozitori care au marcat cultura universală, scontând pe curiozitatea publicului pentru personalităţi mitizate şi folosind bogatul material documentar şi exegetic adunat în timp.
Citeste tot articolul
Cei trei magi de la Răsărit
Cei trei magi, Melchior, Gaspar şi Baltazar, sunt singurii martori ai Naşterii lui Hristos, care nu făceau parte din poporul evreu şi nu împărtăşeau credinţa iudaică. Asupra întâlnirii lor cu pruncul Iisus se opresc Sfântul Evanghelist Matei, dar şi câteva evanghelii apocrife şi unii sfinţi părinţi ai Bisericii. Din toate aceste surse aflăm o parte din istoria magilor.
Citeste tot articolul
Bradul cu stele
În satul nostru din munţi, erau tare lungi serile cât ţinea iarna, iar nopţile, şi mai şi. Dacă n-aveai somn, cum mai păţea Buna, câteodată, poate că şi iarna părea prea lungă. Mă trezeam câteodată şi o auzeam cum cântă. Avea o voce subţire, subţire, şi mă temeam să mă mişc în pat, ca nu cumva să se oprească. Muncile din zilele de iarnă erau migăloase, făcute cumva ca să treacă vremea.
Citeste tot articolul
Copiii mărturisesc: Descrierea lui Moş Crăciun
De Crăciun, cel mai bine e la bunica din Dragomireşti. De câte ori vin la ea, mă aşteaptă cu bomboane în buzunar, cu bani, plăcinte, sau cartofi fripţi pe plită. Iarna e geroasă şi lungă. Vecinii sunt tineri, au case mari, au multe animale şi-s buni gospodari. Bunica îmi face turte, scovergi, iar când se încinge soba, ia furca şi toarce, şi eu stau cu capul în poala ei şi-o privesc cât e ea de frumoasă şi de deşteaptă.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII IANUARIE 2014
O atmosferă nostalgică înconjoară începutul anului 2014, consecinţă a faptului că cei doi benefici, Jupiter şi Venus, se găsesc în mişcare retrogradă şi în zodii opuse. Dansul lor ne face să ne ducem cu sentimentele înapoi în timp, să ne dăm seama cărora dintre persoanele sau situaţiile din trecut le ducem lipsa.
Citeste tot articolul
Final de an, în paşi de vals şi tango
Alunecând pe zăpadă, anul 2013 se apropie de final. Pentru iubitorii de muzică, el a fost un an rodnic şi îmbelşugat. Au existat premiere, dar şi reîntâlniri emoţionante cu mari artişti adoraţi de generaţii întregi, ca Roger Waters, Andrea Bocelli, Julio Iglesias, Toto Cutugno, Joe Cocker, Sting, Rammstein, Depeche Mode, Richard Clayderman, Vaya con Dios şi alţii, la fel de celebri.
Citeste tot articolul