Pentru iubitorii de muzică, el a fost un an rodnic şi îmbelşugat. Au existat premiere, dar şi reîntâlniri emoţionante cu mari artişti adoraţi de generaţii întregi, ca Roger Waters, Andrea Bocelli, Julio Iglesias, Toto Cutugno, Joe Cocker, Sting, Rammstein, Depeche Mode, Richard Clayderman, Vaya con Dios şi alţii, la fel de celebri. Deşi Crăciunul aşteaptă la colţul străzii, iar Anul Nou, la prima staţie de tramvai, sălile de concerte nu şi-au închis uşile. Începe perioada marilor serbări muzicale dedicate sărbătorilor iernii, pline de nostalgie şi romantism. Un prilej să vă puneţi la unison cu emoţiile Crăciunului şi ale Anului Nou.
Dar muzical de pe malul Nevei cu "Eastern Royal Orchestra"
Fiindcă vin în România din Sankt Petersburg, şi prima oprire de poştalion se află în Moldova, celebra orchestră rusească şi-a inaugurat, deja, turneul pe 9 decembrie în Bârlad. Eastern Royal Orchestra se află pentru a zecea oară la noi, şi anul acesta muzicienii ruşi fac un adevărat maraton, susţinând nu mai puţin de 20 de concerte în întreaga ţară. Au cântat până acum în 11 oraşe, printre care şi Bucureştiul, ridicând sălile în picioare, cu armoniile valsurilor lui Strauss. Până la sfârşitul acestei luni, vor ajunge la Piteşti (unde sunt aşteptaţi pe 20 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor), Câmpulung Muscel (21 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor), Braşov (22 decembrie, la Sala Reduta), Iaşi (23 decembrie, la Sala Operei Naţionale), Focşani (24 decembrie, la Teatrul Pastia), Paşcani (25 decembrie, la Casa de Cultură), Piatra Neamţ (26 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor), Roman (27 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor). Concertul final va răsuna la Suceava, pe 28 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Orchestra din Sankt Petersburg şi-a făcut un renume internaţional din interpretarea nemuritoarelor valsuri ale compozitorilor Johann Strauss tatăl şi Johann Strauss fiul. Cei 27 de instrumentişti de primă clasă sunt îndrumaţi muzical în periplul lor de dirijorul Daniil Zaharov şi de concert-maistrul Natalia Racenko, iar instrumentele sunt dublate de vocea vibrantă a Marinei Radiş, prim-solistă a Operei Naţionale din Chişinău, şi de acordeonul magic al lui Evgheni Nagruzza.
(Biletele pentru aceste concerte se pot achiziţiona de pe blt.ro, dar şi de la casele de bilete ale sălilor de spectacol.)
Trei graţii româneşti
Trei soliste românce de talie mondială - Elena Moşuc, Laura Tătulescu şi Ruxandra Donose - poposesc pe 20 decembrie, de pe marile scene ale lumii, la Sala Radio, pentru o gală de zile mari!
Dacă vă gândiţi la o gală internaţională de operă, ce artişti vă vin în minte? Pavarotti, Domingo şi Carreras... un trio legendar, care a scris istorie. Ei bine, ei reprezintă şi modelul pentru surpriza pregătită pe 20 decembrie, la Sala Radio, unde, pentru al treilea an consecutiv, vă veţi întâlni cu trei mari artiste lirice din România, care şi-au construit o spectaculoasă carieră în străinătate. Sopranele Elena Moşuc şi Laura Tătulescu, împreună cu mezzosoprana Ruxandra Donose, sunt invitate pe scena bucureşteană pentru o gală extraordinară de Crăciun, intitulată "CELE TREI DIVE".
"Concertul celor «Trei Dive», ajuns la cea de-a treia ediţie, este pentru mine o ocazie minunată de a întâmpina sărbătorile de iarnă cu o... sărbătoare a Operei! Un concert în care soliste românce vin de pe scenele lumii pentru a interpreta acasă cele mai frumoase pagini de operă", declara mezzosoprana Ruxandra Donose, singura solistă constantă a ediţiilor de până acum.
"One night tango"
În cadrul celei de a cincea ediţii a "Concertului de Anul Nou în Sibiu", anul acesta sunt invitaţi doi dintre cei mai apreciaţi dansatori şi coregrafi români ai momentului, Răzvan Mazilu şi Judith State. Ei vor prezenta spectacolul "One night tango". Evenimentul va avea loc pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, de la ora 19, în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, iar distribuţia este întregită de originalul Trio instrumental "Accord Vibes", compus din Alexandru Anastasiu - vibrafon, Fernando Mihalache - acordeon şi Bujor Stoicovici - contrabas.
Conceput special pentru momentul trecerii dintre ani, firul poveştii se ţese din pasiunea pentru cunoscutul tango argentinian, filtrată printr-o viziune coregrafică modernă şi incitantă. O pătimaşă poveste de dragoste prinde contur sub paşii dansatorilor şi se învolburează în interpretarea măiastră a muzicienilor.
Pe Răzvan Mazilu l-aţi întâlnit adesea în paginile revistei noastre. Este un artist complet, care a impus şi a popularizat, în rândul marelui public, pe scenele din România, dansul contemporan şi teatrul-dans.
Judith State este o apariţie în plină ascensiune, caracterizată de efervescenţă creativă şi versatilitate în interpretare, graţie cărora s-a impus cu succes în noul eşalon de dansatori români. După un stagiu la prestigiosul Broadway Dance Center din New York, un turneu în jurul lumii cu compania englezească "Belinda King Production", două proiecte în derulare, cu coregraful german Massimo Gerardi, şi colaborări cu Teatrul Odeon, Teatrul Naţional şi Teatrul de Operetă din Bucureşti, neobosita Judith State aduce o energie proaspătă în dansul românesc.
Pentru a contura cadrul sonor perfect, muzicienii "Accord Vibes" au pornit de la partiturile îndrăgitului compozitor argentinian Astor Piazzolla, imaginând pentru fiecare piesă aranjamente originale.
(Pentru spectacol sunt disponibile două categorii de bilete, cu preţuri de 50 şi de 75 lei, ce se pot procura de pe eventim.ro.)