Rochia de mireasă
Ploaia curge deasă, dar fără vlagă, strălucind pe iarbă, pe pereţi şi ferestre. Stropii de apă par boabe mari de lumină şi asta dă locului un aer magic. Înaintăm printre casele de lemn răzleţe şi printre copacii pe care atârnă draperii de apă, ca printr-un tunel al timpului, spre un sat de aproape trei sute sau poate o mie de ani. Fiecare pas ne coboară mai mult în istorie, o istorie care însă musteşte de viaţă.
Citeste tot articolul
"Nu-i uşor din vierme să devii fluture" - de vorbă cu poetul MARIAN DRĂGHICI
Marian Drăghici s-a afirmat cu tărie, după 1990, ca unul dintre cei mai importanţi poeţi ai literaturii noastre de azi. După ce, în 1988, prima lui carte trecuse greu prin colţii roşii ai cenzurii, poetul a erupt dezlănţuit la jumătatea anilor 90, cu câteva cărţi originale şi profunde. Scrise cu suflu vizionar, suflu propriu şi vremii noastre, şi timpurilor biblice, poemele lui îţi redau pofta de poezie şi încrederea în frumuseţea ei. La 61 de ani, poetul pregăteşte o antologie consistentă, care va apărea în 2014, la Cartea Românească: "a r s u r a, ierusalim şi alte poeme".
Citeste tot articolul
Imunostimulentul nr. 1 al toamnei: VARZA ROŞIE
Face parte din aceeaşi specie ca şi binecunoscuta varză albă, dar are un "ceva" în plus. Nu este vorba doar de culoarea sa, ci şi de uimitorul său potenţial vindecător. Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-alburie, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor, dar şi al afecţiunilor tumorale sau al bolilor degenerative.
Citeste tot articolul
Corijenţe politice
În mod evident, Casa Albă îl consideră pe Traian Băsescu un partener de dialog mult mai serios şi mai credibil decât pe Victor Ponta, care nu a obţinut din recenta sa vizită în Statele Unite decât un statut de tolerat, de personaj politic cu care Casa Albă a discutat de nevoie, ca urmare a verdictului electoratului român, nu din convingerea că este un partener serios de discuţie. De fapt, vizita sa a fost un eşec, pentru că i-a fost refuzată o întrevedere cu Barack Obama.
Citeste tot articolul
"Câţiva oameni ca nişte fortăreţe"
Potrivit unei ştiri TV, la Roma este în curs inventarierea arheologică a apeductelor subterane, construite în urmă cu două mii de ani. Toţi responsabilii, de la ministrul culturii, la primar şi la arheologi, sunt încântaţi că iau parte la punerea în circuitul turistic, a unei părţi din reţeaua de apă a antichităţii romane.
Citeste tot articolul
Pledoarie de Oxford, pentru salvarea Roşiei Montane
Un raport independent, întocmit de specialişti britanici de la faimoasele universităţi Oxford şi Leicester, realizat în 2010, dar dat publicităţii abia acum câteva zile, aduce probe solide în sprijinul includerii Roşiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Guvernul trebuie să retragă din Parlament proiectul de lege pentru Roşia Montană"
Puterea nu poate explica de ce a trecut de partea exploatării cu cianuri de la Roşia Montană şi pentru scoaterea gazelor de şist prin fracturarea hiraulică, după ce anul trecut a manifestat împotriva lor, ba a dărâmat şi un guvern sub stindardul acesta. Să nu uităm: Guvernul Ungureanu a fost demis exact pentru susţinerea celor două proiecte. Şi pentru că nu mai ştie pe unde să scoată cămaşa, Puterea a făcut o comisie parlamentară specială pentru cazul Roşia Montană, eternul mod de a îngropa orice problemă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIRUNA - Braşov, F. AS nr. 1083: "Sora mea a fost diagnosticată cu o boală rară: amiloidoza"
Trebuie menţionat, de la bun început, că nu există tratament curativ (alopat sau naturist) pentru amiloidoză, dar terapia poate ajuta la controlul simptomelor şi la limitarea producerii amiloidului, în mod primar, prin medicaţie şi regim alimentar. Pentru a înţelege mai bine mecanismul de apariţie a acestei afecţiuni, este necesar să se ştie că, în plus faţă de producţia de hematii, leucocite şi plachete (trombocite), măduva osoasă hematogenă produce şi anticorpi, practic, proteine care au rolul de a proteja organismul împotriva infecţiilor şi bolilor.
Citeste tot articolul
Bolile reumatismale
Toamna aceasta este mai schimbătoare ca niciodată: ba ne pedepseşte cu ploi reci şi zile mohorâte, ba ne alintă cu raze de soare arzător, ridicând temperatura aerului la 25°C. După cum se ştie, aceste schimbări bruşte de temperatură provoacă un disconfort major persoanelor cu boli reumatice. Un motiv întemeiat pentru a-i cere sfaturi unui farmacist cu mare experienţă: d-na Angela Ilina, de la Farmacia APIFARM.
Citeste tot articolul
Epopeea alcoolică
Înainte de a ne aşeza în fotoliu, cu un pahar de şampanie de la gheaţă, ar fi bine ca măcar o dată în viaţă să ne întrebăm ce se întâmplă în organismul nostru, odată ce euforia alcoolică a fost consumată. Chiar aşa: ce se întâmplă în creier după consumul de alcool? Cât ne costă, ca sănătate, paharul de bere sau vin pe care unii dintre noi îl beau seară de seară? Răspunsul ştiinţei te cam bagă în sperieţi.
Citeste tot articolul
Un anotimp cu bunicul meu
Într-o dimineaţă de octombrie mi-a arătat cum se văd munţii de la Poiana Stânii şi de atunci n-am mai putut fi acelaşi. Eram mic, atât de mic, încât paşii pe care îi făcea înaintea mea mi se păreau uriaşi; atât de mic, încât să înţeleg că lumea asta e cea mai frumoasă şi că e tare bine să fie aşa. "Uite", îmi spunea, "ăştia albi sunt mesteceni, tot ce vezi galben e pădurea de fag şi, mai sus de ea, verdele o să rămână, pentru că acolo sunt numai şi numai brazi.
Citeste tot articolul
Secretul iubirii eterne
După o perioadă în care numărul celor dornici să-şi unească destinele prin căsătorii pecetluite oficial începuse să crească, situaţia s-a schimbat din nou. Conform ultimelor statistici, o căsnicie din trei se destramă, iar în marile oraşe, chiar una din două. Cifrele internaţionale indică faptul că "legăturile pentru toată viaţa" se rup mai ales în cel de-al patrulea an de mariaj. Explicaţiile sunt cât se poate de ştiinţifice.
Citeste tot articolul
RAMONA BĂDESCU: "Inima te tot roagă să te întorci la izvor"
În continuare fac naveta Bucureşti-Roma, ba chiar am adăugat câteva direcţii pe itinerariu: Chişinău şi Los Angeles, acolo unde înregistrez un album cu cântece de Crăciun, pe care îl voi lansa în decembrie. Iar pe lângă aceste destinaţii "fixe", mai există şi altele, care-mi sunt impuse de tot felul de proiecte. De pildă, acum, tocmai ce m-am întors de la Hong Kong, unde am mers pentru deschiderea unui magazin.
Citeste tot articolul
Invitaţie la drumeţie: ŢARA HAŢEGULUI
Ţara Haţegului a fost centrul vieţii spirituale a dacilor. Aici a fost unul dintre focarele de formare a poporului român, a limbii române şi a societăţii medievale româneşti; şi tot aici se întâlnesc numeroase monumente arhitectonice, religioase şi laice, originale. Explicaţia pentru o concentrare atât de mare de obiective istorice şi culturale trebuie căutată în natura excepţional de frumoasă şi de darnică a Ţării Haţegului.
Citeste tot articolul
Vara ieşeană
De parcă strădaniile organizatorilor meritau răsplătite şi aşa, după zile posomorâte şi reci a venit, odată cu deschiderea Festivalului, "vara indiană", cu lumină miraculoasă peste copacii întomnaţi, peste crizanteme, şi peste vechile turle ale Iaşului. Scriitori români şi străini din toate generaţiile, traducătorii lor, editori şi mai ales cititori s-au bucurat împreună, sărbătorind Literatura, pe care pesimiştii lumii o cred emajusculată.
Citeste tot articolul
Astra Film Festival - douăzeci de ani
La mijloc de octombrie, Asta Film Festival a sărbătorit la Sibiu douăzeci de ani de existenţă, douăzeci de ani de la ediţia inaugurală. Atunci, festivalul s-a ţinut cu o sponsorizare salvatoare... de două tone de cartofi, proiecţiile s-au derulat pe un televizor, într-o sală mică, din care mulţi spectatori ieşeau revoltaţi de realismul filmelor.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Mă numesc Ana Ion şi locuiesc în municipiul Deva, strada Independenţei, bl. D8, judeţul Hunedoara. Doresc să fac o mărturisire despre ce am trăit în urmă cu aproape 4 ani. În aprilie 2009, după 6 ani de suferinţă, cu dureri de articulaţii, în special la glezna piciorului stâng, unde am făcut o necroză acută, cu perspective de amputare a piciorului, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al celor dragi ai mei, m-am lăsat convinsă să merg la un minunat om, d-l dr. Gheorghe Tomoaie...
Citeste tot articolul
Acorduri de toamnă târzie
Chiar dacă scenele româneşti au fost luate cu asalt de mari vedete internaţionale, ele îşi vor deschide cortina şi pentru artiştii autohtoni. În ultima vreme, tot mai mulţi interpreţi români pot rivaliza cu confraţii lor de peste mări şi ţări.
Citeste tot articolul