Stanley Jordan & Teodora Enache - "Hymns for Voice & Fingers"
Teodora Enache este una dintre cele mai bune jazz-iste ale noastre. În cei peste 20 de ani de carieră muzicală, ea a construit un veritabil pod cultural ce uneşte România, patria ei natală, cu SUA, ţara jazz-ului. "Prima oară când am auzit-o cântând, am fost mişcat până în adâncul inimii, am mai simţit la fel doar atunci când am auzit-o prima dată pe Ella Fitzgerald", povestea Ahmet Ertegun, proprietarul casei de discuri "Atlantic Records".
În această toamnă, Teodora îi va vrăji cu vocea ei minunată pe fanii din trei mari oraşe româneşti: Cluj-Napoca - unde va cânta pe 10 noiembrie la Filarmonica de stat "Transilvania", Bucureşti - unde este aşteptată la Ateneul Român pe 13 noiembrie şi, nu în ultimul rând, la Sibiu - unde va ajunge pe 16 noiembrie, în splendida sală de teatru şi de concerte, "Thalia".
Intitulat "Hymns for Voice & Fingers" (Imnuri pentru voce şi degete) acest turneu al Teodorei Enache precede noul ei album. Dacă mergeţi la concert, aveţi ocazia să ascultaţi în premieră o parte din piesele noi ale artistei.
O altă surpriză pe care Teodora a pregătit-o fanilor ei este întâlnirea cu Stanley Jordan (54 de ani), chitaristul-minune din Chicago, Illinois. Nume mare în muzica internaţională, americanul a dezvoltat o tehnică specială de cântat la chitară, care îi permite să folosească simultan două astfel de instrumente, sau să cânte la chitară şi la pian. Albumul lui, "Magic Touch", din anul 1985, a fost numărul 1 în topul Billboard Jazz, pentru o perioadă-record de 51 de săptămâni.
(Biletele pentru cele trei concerte se găsesc în reţeaua Eventim.)
Felicia Filip - "Fata din vis"
La 18 noiembrie, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, soprana Felicia Filip îşi va încânta fanii vechi şi noi nu cu arii din "Traviata", ci cu... rock simfonic. Ghidându-se după modelul Montserrat Caballe - Freddy Mercury, artista a început în 1996 o colaborare cu trupa Iris şi a avut parte de un succes fulminant. Anul acesta, ea a sintetizat într-o manieră inedită şi creativă zece dintre piesele care au făcut parte din istoria rock-ului românesc, în interpretarea celor de la Compact, Holograf, Iris, Direcţia 5, Roşu şi Negru, Cargo, Semnal M, Celelalte Cuvinte, Sfinx şi Mircea Baniciu şi a realizat albumul "Fata din vis". Asocierea celor două genuri atât de diferite, rock şi liric, a dus la realizarea unui produs nou, complex, de o frumuseţe fermecătoare, ce se adresează tuturor pasionaţilor de muzică bună.
Lansarea discului va avea loc în cadrul unui spectacol-eveniment de înaltă ţinută artistică, ce se va desfăşura pe 18 noiembrie, la Teatrul Naţional din Capitală. La realizarea acestuia vor contribui şi trupa Compact (cea care a lansat în urmă cu 28 de ani hit-ul "Fata din vis"), maestrul Ion Caramitru, Mircea Baniciu, Adrian Bărar de la Cargo, Călin Pop de la Celelalte Cuvinte şi Şerban Boldijar de la Semnal M. La sfârşitul concertului, puteţi obţine chiar un autograf al doamnei Felicia Filip.
Artista intenţionează să aducă bucuria muzicii în sufletele românilor din toată ţara, aşa că plănuieşte un turneu naţional de promovare a acestui album. După cum ştiţi deja, Felicia Filip este una dintre marile voci lirice ale lumii. Presa internaţională a numit-o "Diva céleste" şi "Noua Regină a Traviatei". Ea a cucerit toate scenele importante de pe glob şi din România şi este unica solistă care a câştigat toate Premiile Mozart.
(Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 100 şi 200 lei şi pot fi procurate online, de pe biletoo.ro.)
Pe 19 noiembrie, de la ora 19.30, la Cinema "Patria" din Bucureşti, puteţi asista la un spectacol de capă şi spadă, cu acorduri folk. "En garde!". Zoia Alecu serbează (aproape de necrezut) 40 de ani de carieră strălucitoare. Lansată "pe piaţă" în toamna anului 1973, pe când avea doar 17 ani, îşi datorează debutul părintelui ei spiritual, Doru Stănculescu, care a dus-o pe micuţa Zoia în Club A, să-şi cânte piesele: "Orbi", "Pământ de Rai" şi "Anotimpul nebunilor". Tot el i-a deschis drumul în Cenaclul Flacăra.
Anul acesta, Zoia va susţine un spectacol aniversar, inspirat de frumoasa poveste a lui Alexandre Dumas, "După 20 de ani". Ca "fraţi de arme", alături de ea vor participa la această reuniune: Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu şi Adrian Sărmăşan.
Rolul lui Athos, cel mai înţelept dintre muschetari, va fi interpretat de Nicu Alifantis. Mircea Vintilă, care este iubitor, plin de viaţă şi pus mereu pe şotii, va fi Porthos. Adrian Sărmăşan este Aramis, cel chipeş şi misterios, iar Doru Stănculescu va fi D'Artagnan, spadasinul extrem de inteligent, care are şi o fiică, pe Valentine, adică pe Zoia, femeia-muschetar, care şi-a dovedit curajul, îndeplinându-şi misiunea de artist. Nu vor lipsi de la apel nici Crina Mardare, Mişu Cernea, Andrei şi Cristi Komaroni şi Lisarius, care îi sunt alături Zoei, de18 ani.
(Preţul unui bilet la acest concert cu tentă de capă şi spadă este de 70 de lei şi puteţi să-l procuraţi online pe myticket.ro.)
Holograf - "Cât de departe"
Pe 25 şi 26 noiembrie, trupa Holograf îşi aşteaptă prietenii la Sala Palatului. Anul trecut, formaţia urma să susţină aici două spectacole. Din păcate, o intervenţie medicală suferită de Dan Bittman avea să amâne aşteptata întâlnire. Dar Holograf nu şi-a uitat prietenii şi nici promisiunile. Membrii trupei vă invită la finalul lunii noiembrie la un concert extraordinar, plin de optimism şi de voie bună, menit să şteargă cu buretele absenţa lor de pe scena muzicală.
(Mai puteţi găsi bilete pentru concertele lor, cu preţuri cuprinse între 50 şi 100 de lei, online pe myticket.ro.)