Trebuie menţionat, de la bun început, că nu există tratament curativ (alopat sau naturist) pentru amiloidoză, dar terapia poate ajuta la controlul simptomelor şi la limitarea producerii amiloidului, în mod primar, prin medicaţie şi regim alimentar.
Pentru a înţelege mai bine mecanismul de apariţie a acestei afecţiuni, este necesar să se ştie că, în plus faţă de producţia de hematii, leucocite şi plachete (trombocite), măduva osoasă hematogenă produce şi anticorpi, practic, proteine care au rolul de a proteja organismul împotriva infecţiilor şi bolilor. În mod normal, după ce anticorpii şi-au îndeplinit funcţia, organismul îi distruge şi îi reciclează, fenomen ce nu se întâmplă când apare amiloidoza, astfel celulele medulare produc anticorpi care nu pot fi distruşi, rămân în sânge şi se pot depozita în organe şi ţesuturi, sub formă de amiloid, proteine fibroase, care interferează cu funcţia normală a organelor afectate.
Se cunosc mai multe forme de amiloidoză (primară, secundară, ereditară etc.), care afectează cel mai frecvent inima, rinichii, ficatul, splina, sistemul nervos sau tractul gastro-intestinal, mergând până la forme de amiloidoză generalizată sau sistemică. Dintre acestea, amiloidoza secundară - formă de care suferiţi dvs. - apare în asociere sau ca urmare a unor infecţii cronice ori a unor patologii inflamatorii, ca poliartrita reumatoidă, tuberculoza şi osteoielita (infecţia osoasă). Amiloidoza secundară afectează în mod primar rinichii, splina, ficatul şi intestinele, dar poate afecta, la fel de bine, şi alte organe.
Bineînţeles, severitatea bolii depinde de tipul de amiloidoză şi de organele afectate, existând situaţii în care acumulările de amiloid se limitează la localizări mai puţin importante, în care simptomele pot să nu fie prezente, dar şi situaţii în care pot ameninţa viaţa bolnavului, în special prin apariţia insuficienţei renale sau insuficienţei cardiace congestive. Oricum, majoritatea cazurilor de amiloidoză se găsesc undeva la mijloc, între cele două forme extreme, anterior amintite.
Aşa cum spuneam la început, nu există un tratament curativ pentru amiloidoză, însă unele terapii, precum transplantul autolog al celulelor stem, poate fi testat la anumiţi pacienţi, în speranţa unei posibile eficienţe.
Totodată, unele studii demonstrează că la persoanele cu amiloidoză ereditară, transplantul hepatic poate fi un tratament eficient.
Tratamentul medicamentos include, în mod obişnuit, melfalanul (Alkeran) - medicament utilizat şi pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer - şi prednisonul, un medicament din clasa corticosteroizilor, iar în prezent sunt testate şi alte medicamente, pentru capacităţile lor de a controla boala.
Să auzim numai de bine!
Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, Bucureşti, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09
"Caut tratament pentru poliartrită reumatoidă"
(Răspuns pentru E. ISBĂŞOIU - Câmpulung, Argeş, F. AS nr. 1051)
Dacă diagnosticul de poliartrită reumatoidă este corect, în cazul dvs., probabil că au fost evidente minimum patru din următoarele criterii:
* redoare matinală, de cel puţin o oră, timp de peste şase săptămâni
* tumefierea a cel puţin trei articulaţii, timp de peste şase săptămâni
* tumefierea articulaţiilor metacarpofalangiene şi interfalangiene
* prezenţa de noduli reumatoizi
* radiografia mâinii arată modificări radiologice tipice
* prezenţa factorului reumatoid.
Clasificarea clinico-funcţională rezultă în urma unei anamneze amănunţite, la care pacientul trebuie să participe cu sinceritate. Astfel, se citează 4 clase:
* clasa I - pacientul poate desfăşura activităţi zilnice.
* clasa II - pacientul desfăşoară activităţi zilnice cu durere şi reducerea mobilităţii articulare.
* clasa III - pacientul se îngrijeşte singur.
* clasa IV - pacientul nu se poate îngriji singur, mobilizare în scaun cu rotile şi la pat. Clasificarea în funcţie de starea anatomică este o combinaţie între aspectele radiologice şi cele clinice sesizate de medic.
Or, dvs. nu aţi specificat ce tip de PR aveţi. Din cele expuse de dvs., pentru că afirmaţi că aveţi dureri nocturne mari, v-aş încadra la clasa II. Ca medic reumatolog, vă pot spune că principalul scop al tratamentului constă în reducerea inflamaţiei şi a durerilor articulare, oprirea evoluţiei leziunilor distructive ale osului şi restabilirea funcţiei articulare. Înţeleg că poliartrita reumatoidă de care suferiţi este diagnosticată de curând, şi cu atât mai mult, pentru o conduită corectă în aplicarea tratamentului, trebuie să se ţină seama de vârstă, de afecţiuni asociate, factori genetici, factori endocrini (spuneţi că faceţi tratament cu Euthyrox - deja aveţi o alterare a funcţiei glandei tiroide), factori infecţioşi, factori de mediu etc. Este imperios necesar să se ţină seama de aceşti factori, pentru că poliartrita reumatoidă este o boală imunoinflamatorie cronică şi progresivă, care afectează cu predilecţie articulaţiile mici ale membrelor, în mod simetric şi distructiv, este deformantă şi, în cele din urmă, anchilozantă (apare mâna reumatoidă, în gât de lebădă, în butonieră, în ciocan, în labă de cârtiţă etc. şi mai târziu anchiloză a articulaţiilor cu imobilizare la pat (în cele mai grave cazuri). Pot spune că poliartrita reumatoidă are şi un impact social deosebit, prin incapacitatea funcţională, care poate deveni totală în ultimul stadiu al bolii. La iniţierea tratamentului, se preferă antiinflamatoare nesteroidiene, la început un singur antiinflamator, şi dacă în trei luni această terapie este ineficientă, se schimbă medicamentul. Dvs. spuneţi că vi s-a indicat Methotrexat. Într-adevăr, medicaţia imunosupresoare cu Methotrexat este medicaţia de fond a poliartritei reumatoide, are efecte clinice favorabile, dar şi nefavorabile, acestea variind de la individ la individ. Tratamentul cu Methotrexat impune controlul lunar al hemogramei, al funcţiei renale, hepatice. Studiile clinice au demonstrat reactivarea infecţiei cu virusul hepatitic B la pacienţii cu PR aflaţi sub tratament cu Methotrexat.
Se foloseşte şi terapia biologică în tratamentul acestei afecţiuni. Dar indiferent ce tip de tratament se foloseşte, acesta trebuie individualizat. Un rol important îl are şi tratamentul igieno-dietetic, care constă în repaus de cel puţin 8 ore, pentru combaterea inflamaţiei şi a durerii, alimentaţie sănătoasă, mai săracă în sare, aport adecvat de lichide sub formă de ceai de tătăneasă, muşeţel, ciuboţica-cucului. Kinetoterapia are rol în mobilizarea articulară, tonifierea musculaturii, local se poate aplica masaj sedativ, dacă este cazul, căldură, fizioterapie, infiltraţii articulare. Un efect benefic îl are şi tratamentul balnear, într-o staţiune de profil. Să nu uităm de tratamentul homeopat şi chiar cel cu produse naturiste, care are rolul de a hrăni articulaţia, de a învinge inflamaţia şi durerea şi de a reda capacitatea de mişcare optimă. Totdeauna, un tratament complex va duce spre o ameliorare mai rapidă a simptomatologiei şi, bineînţeles, a calităţii vieţii. Să auzim de bine şi toate cele bune!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Am nasul înfundat în permanenţă"
(Răspuns pentru VICTOR - Petroşani, F. AS nr. 1084)
Tulburările de permeabilitate nazală de care suferiţi se încadrează în sindromul de obstrucţie nazală ("nas înfundat"), care se manifestă prin două varietăţi de insuficienţă respiratorie: una prin obstacol organic şi alta prin obstacol funcţional (fără leziune anatomică). Diagnosticul pozitiv al obstrucţiei nazale poate fi stabilit pe baza acuzelor bolnavului, examenului local ORL, examenului funcţional al respiraţiei nazale şi investigaţiilor paraclinice specifice. Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de rinită cronică hipertrofică congestivă sau rinită vasomotorie, în acest caz obstrucţia nazală fiind variabilă în funcţie de poziţia de decubit (culcat), de temperatură, de alimentaţie etc.
Pentru rinita hipertrofică congestivă vă recomand următorul tratament:
* Dimineaţa şi seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o soluţie de apă caldă sărată (una lingură de sare gemă la un litru de apă). Soluţia se aspiră pe nas şi se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluţie proprie.
* Instilaţiile nazale sunt urmate de 10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (dexametazonă/ flixotide nebules) şi naturali, cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică, cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia naturistă cu Ocnasept spray (se pulverizează seara, înainte de culcare). Ocnasept spray poate fi comandat prin tel. 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61, e-mail: sanmed@online.asconet.ro
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriţie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Nu scap de 3 ani de stafilococul auriu"
(Răspuns pentru SORIN E. - Bacău, F. AS 1087)
Stimate domn, infecţiile cu stafilococ auriu sunt foarte des întâlnite şi pot fi localizate în diverse zone din organism, cum este, în cazul dvs., la prostată. Dacă nu sunt tratate corespunzător, problemele se cronicizează şi pot să apară şi alte complicaţii. Deoarece aveţi mai multe probleme de sănătate şi aţi făcut tratamente îndelungate cu antibiotice, sistemul dvs. imunitar este slăbit, şi de aceea organismul luptă mai greu cu infecţia, problema recidivează uşor şi simptomele persistă. Produsele naturiste sunt un ajutor de nădejde în astfel de infecţii, dacă sunt corect combinate şi dozate, pentru că ele au puterea să distrugă bacteriile, microbii din organism, întărind în acelaşi timp imunitatea, pentru un efect pe termen lung. Am avut rezultate deosebite, în cazuri asemănătoare, utilizând o schemă de tratament complexă, care trebuie administrată pe o perioadă de 3-6 luni, chiar dacă pe parcurs apar ameliorări semnificative.
Foarte important în astfel de infecţii este să luaţi măsuri de precauţie în ceea ce priveşte igiena (care trebuie să fie riguroasă) şi alimentaţia. Sunt anumite alimente care trebuie excluse din meniul zilnic, pe parcursul tratamentului, deoarece favorizează un mediu acid în organism, care întreţine infecţia, şi anume: zahărul, carnea roşie (porc, vită), lactatele (în afară de iaurt), mezeluri, afumături, murături, băuturi carbogazoase. În schimb, un efect benefic vă aduc crudităţile: fructe şi legume proaspete de sezon, pe care ar trebui să le consumaţi zilnic.
Ca tratament naturist, vă propun următoarea combinaţie ce vă va ajuta să eliminaţi simptomele (usturimi, inflamaţie, probleme la urinare) şi să trataţi infecţia protejând în acelaşi timp organismul:
Local: Superforte Supozin şi unguent cu mărul-lupului, gălbenele, rostopască.
Intern: Tonic Imunitar "E-lite", Tonic Antitum "E-lite", Complex de Probiotice, Prostatosalm, Astragalus, MycoDefense, Selezin ACE, Reduct Plus.
Tonicul imunitar "E-lite" conţine miere, propolis, polen, lăptişor de matcă, tincturi din muguri de plop, echinacea, ridiche neagră, salcie şi soc, uleiuri esenţiale de pin, salvie, ienupăr, fenicul, cimbrişor de câmp, muguri de brad, mentă şi geraniu. Preparatul are o acţiune remarcabilă, în special asupra sistemului imunitar, şi proprietăţi antiinflamatoare, antiinfecţioase, decongestionante şi secretolitice.
Tonicul imunitar "E-lite" se comercializează în farmaciile "E-lite Nutriţia" din Deva şi în farmaciile partenere din ţară. Pentru relaţii şi comenzi vă rugăm să ne contactaţi.