SARMIZEGETUSA REGIA - Noutăţi spectaculoase despre fosta capitală a dacilor
Sarmizegetusa Regia, o uriaşă metropolă dacică? Suna absolut incredibil acum un an, dar azi, ipoteza prinde contur! Rezultate de ultimă oră ale "arheologiei aeriene" arată că, de fapt, aria de extindere şi de locuire a fostei capitale a dacilor depăşeşte cu mult zona sacră şi zona castrului roman, singurele vestigii săpate acolo de istoricii noştri în ultima jumătate de secol. Dacă teoriile se confirmă, am putea descoperi în Grădiştea de Munte o adevărată metropolă antică, cu nimic mai prejos decât cele mai frumoase oraşe din Grecia şi Roma începutului de mileniu!
Citeste tot articolul
Buruieni de leac: TROSCOTUL (Polygonum aviculare)
Asemenea pirului, şi troscotul este o plantă umilă, o buruiană nebăgată în seamă, care creşte pe margini de drum. Dar la fel ca în basmul Cenuşăresei, umilinţa ascunde virtuţi. Da, troscotul este o buruiană, dar o buruiană de sănătate, bogată în principii active, cu multiple întrebuinţări terapeutice! Popular, troscotul este cunoscut şi sub numele de iarba găinilor. În gospodăriile ţărăneşti, mai există şi astăzi tradiţia de a lăsa să crească în ogradă o postaţă de troscot, sursă excelentă de hrănire a păsărilor de curte, mai ales a găinilor.
Citeste tot articolul
ŞTEFAN AGOPIAN - "Am scris întotdeauna din plăcerea de a inventa"
Etajul zece al unui apartament bucureştean. Păzit de cei doi motani, scriitorul Ştefan Agopian stă relaxat pe-un fotoliu, cum stau în cărţile sale personajele moleşite de lene şi de zăduf. Spirit hâtru şi ironic, descins parcă din spiţa boierilor de câmpie, a hotărât, anul trecut, să se lase de scris. Nu doar de proză, pe care a abandonat-o cu ani în urmă, ci şi de scrisul pentru gazete, care i-a mâncat mai bine de două decenii din viaţă. Un interviu despre literatură şi despre bucuria de a nu da socoteală nimănui, cu unul dintre cei mai iubiţi prozatori contemporani
Citeste tot articolul
Socoteli de toamnă
La mijlocul lunii august, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, avertiza că o creştere a cheltuielilor bugetare riscă să dezechilibreze fragila stabilitate a economiei. D-l Dumitru pleda pentru păstrarea unui nivel rezonabil al cheltuielilor publice, chiar dacă viitorul exerciţiu bugetar se va desfăşura într-un an electoral. În 2014, România va avea alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.
Citeste tot articolul
Câteva lecţii de pragmatism american
Patru foşti ambasadori americani la Bucureşti, James Rosapepe, J.D. Crouch, Michael Guest şi Mark Gitenstein, au cerut recent Congresului SUA, printr-un editorial comun, publicat pe 30 august în "Washington Post", să relaxeze condiţiile de acordare a vizei pentru cetăţenii români. Demersul ambasadorilor vine pe fondul dezbaterilor din Congresul SUA privind reforma legilor legate de acordarea de vize.
Citeste tot articolul
Atac sălbatic la ariile naturale protejate
Tentativa de modificare frauduloasă a OUG nr. 57/ 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, prin proiectul înaintat spre adoptare în şedinţa de Guvern din 27 august crt. a fost dejucată public, de primul ministru, care a impus ministrului său, Rovana Plumb, consultarea ONG-urilor de mediu. Prin doar câteva cuvinte insinuate în textul proiectului de ordonanţă, se aduce una din cele mai dure lovituri aplicate naturii în perioada postcomunistă.
Citeste tot articolul
E.S. JAN GABOR - "Slovacia nu uită: sângele vărsat în 1945 de soldaţii români pentru eliberarea slovacilor este, de fapt, cea mai puternică legătură dintre ţările noastre"
"Divorţul de catifea" din 1993, când Slovacia s-a despărţit de Cehia pe cale paşnică, făcând să dispară de pe hartă Cehoslovacia, un stat creat ca urmare a destrămării din 1918 a Imperiului Austro-Ungar, a fost însoţit de mari emoţii. În momentul acela, numai 12 la sută dintre slovaci au fost capabili să îşi imagineze viaţa într-un stat independent. Se împlinesc, iată, 20 de ani de atunci, iar sondajele actuale dau cifre total diferite faţă de 1993: peste 88% dintre slovaci sunt mulţumiţi că trăiesc într-un stat independent...
Citeste tot articolul
Răspuns pentru FELICIA ASAN - Chartres, Franţa, F. AS nr. 1065 - "Cum pot scăpa de un nodul tiroidian fără operaţie?"
Stimată doamnă, vă pot enumera multe cazuri asemănătoare cu al dvs., în care argila ALGO a dus la diminuarea sau retragerea totală a nodulilor tiroidieni. Utilizarea argilei în această situaţie impune atât o cură internă (de minimum 3 luni), cât şi aplicarea de cataplasme pe zona tiroidiană - zilnic, înainte de culcare. Cataplasmele trebuie să fie de circa 1 cm grosime şi să acopere întreaga zonă a glandei tiroide, pentru a acţiona corespunzător.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc doamnei terapeut Elena Spânu că mi-a salvat viaţa după un cancer mamar"
Dragă redacţie, doresc ca prin intermediul dvs. să-i mulţumesc din tot sufletul doamnei terapeut Elena Spânu, care după ce m-a ascultat, m-a văzut şi m-a consultat, mi-a întocmit un regim alimentar şi mi-a dat un tratament şi terapii care mi-au salvat viaţa. Am avut un cancer mamar şi medicii mi-au spus că nu există şansă de vindecare, pentru că este prea avansat şi se va împrăştia în tot corpul. Fiind disperată, am început să citesc şi să caut un remediu.
Citeste tot articolul
O moştenire nedorită - Bolile ereditare
Sănătatea noastră este marcată puternic de o serie întreagă de factori: alimentaţia, stilul de viaţă, influenţele mediului înconjurător. Dar un rol deosebit de important îl joacă şi predispoziţiile moştenite din familie, de fiecare dintre noi. Aceasta nu înseamnă că în mod obligatoriu vom suferi şi noi de aceleaşi boli ca părinţii, bunicii sau fraţii noştri. Dar probabilitatea creşte uneori alarmant atunci când membrii familiei s-au confruntat cu un anumit tip de boli, pentru că unele dintre cauze sunt de natură genetică şi cu ele e mai greu de luptat.
Citeste tot articolul
ANASONUL - aroma sănătătii
Este o plantă care creşte spontan, în tot bazinul Mării Mediterane, ajungând până în zona sudică a ţării noastre. Istoria folosirii seminţelor aromate ale anasonului începe încă de acum 5000 de ani şi este foarte dificil de stabilit care este civilizaţia care a "domesticit" pentru prima oară anasonul. Unii cercetători consideră că anasonul este originar din Egiptul Antic, alţii îl atribuie Greciei sau chiar Persiei (actualul teritoriu al Iranului). Cert este că în toate aceste civilizaţii, seminţele aromatice ale anasonului au fost considerate medicament pentru trup, dar şi pentru suflet.
Citeste tot articolul
Din medicina popoarelor
Pentru o inflamaţie cu puroi, în El Salvador nu se merge la doctor. De generaţii întregi, femeile din America Centrală cunosc un leac care acţionează imediat şi nu costă bani: cartofii. Reţeta arată în felul următor: doi cartofi necojiţi se fierb până ce devin moi, apoi se zdrobesc într-un şervet de bucătărie şi se aplică pe abces, cât se poate de fierbinţi.
Citeste tot articolul
RĂCELILE DE TOAMNĂ
Se spune că răceala vine în trei zile, că stă trei zile şi că tot în trei zile a dispărut. Cu sfaturile specialistului nr. 1 în viroze şi în răceli, prof. Ronald Eccles, director la Institute of Common Cold din Cardiff (Anglia), vă vindecaţi într-o singură zi
Citeste tot articolul
ALIMENTATIA ALCALINĂ
Nu mai reprezintă o noutate faptul că aciditatea excesivă din organism duce la boală. În primul rând, sunt vătămate organele prin care se elimină acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul şi intestinele. Cauza răului e ştiută: alimentele cu un pH sub 7. Iar binele e uşor de intuit, alimente cu un pH peste 7. Drumul spre sănătate înseamnă, deci, a consuma zi de zi alimente alcaline, cu un nivel al pH-ului mai mare de 7.
Citeste tot articolul
Interviul de angajare
Când l-am văzut cum umple cu trupul lui tot cadrul uşii, salutându-mă politicos şi poftindu-mă înăuntru, am ştiut că, mai devreme sau mai târziu, viaţa mea se va schimba. Deşi îl vedeam pentru prima dată pe bărbatul din faţa mea, deşi cu câteva clipe în urmă era pentru mine doar un străin ca oricare altul, am presimţit că ceva urma să se întâmple, ca atunci când ştii că urmează să greşeşti, dar nu te poţi abţine să n-o faci, oricât te-ai strădui.
Citeste tot articolul
SCRISORI DE LA CITITORI
Trebuie de la început să vă mulţumesc pentru ideea genială de a fi început această revistă, "Formula AS", şi pentru curajul de a fi mers mai departe prin hăţişurile lumii mercantile (de astăzi!). De asemenea, trebuie să vă felicit pentru extraordinarul mesaj de omenie pe care-l transmiteţi şi care se conturează, parcă, mai îndrăzneţ acum, în paginile pe care atât de multă lume le citeşte cu aviditate.
Citeste tot articolul
Florile lui Irinke
Premiul întâi cu coroniţă... Mama mi-o aducea dimineaţa, înainte să mergem la serbarea şcolară, de unde veneam acasă triumfător, prin mijlocul satului, cu ea aşezată pe cap. Era din flori proaspete, dar nu ca acelea pe care le întâlneam prin pădure, când mergeam cu copiii să căutăm trestii pentru săgeţi şi zmeie. Florile din coroniţa care mă aştepta la sfârşitul anului erau altfel, mai mari, mai parfumate, colorate viu şi atrăgător.
Citeste tot articolul
ANDI VASLUIANU - "Sunt Raci şi Raci. Când unii dau înapoi, alţii dau înainte"
Nu vreau să dau vreun răspuns clişeistic, dar mi se pare că el este general valabil: te simţi acasă acolo unde te simţi bine. Dacă nu ţi-e bine, nu te simţi acasă. Nici nu-ţi formezi o casă dacă nu ai sentimentul că-n locul ăla e "acasă". Pur şi simplu, mă simt bine acolo unde sunt oameni, unde e familia. Cred că oricărui om îi este bine în familie, indiferent de zodie, că altfel n-ar mai sta acolo.
Citeste tot articolul
Selecţia Formula As
Amatorii de romane poliţiste (şi mai toţi suntem) au de ce să se bucure: Editura Polirom a decis să publice în 10 volume toate cele 75 de romane şi 28 de povestiri ale lui Simenon care îl au ca protagonist pe comisarul Maigret. Deocamdată au apărut primele două, însumând 17 romane scrise în anii '30, un regal de aproape două mii de pagini pasionante, uşor de citit şi care ţi-l transformă pe Maigret într-o cunoştinţă apropiată, un fel de rudă dragă.
Citeste tot articolul
Popă ungur la români
Îşi aduce bine aminte, era iarnă. Plecaseră spre Budapesta, ca să ajungă la slujbă, fără să le pese nici de frig şi nici de distanţă. Aveau să participe la liturghia ortodoxă, la catedrală. O aşteptau de multă vreme, fără să ştie exact de ce. Era o căutare nelămurită, ca orice căutare a adolescenţei. Ca atunci când urmează să te îndrăgosteşti. Nu ai cunoscut pe nimeni, nu ai în minte nicio figură, şi totuşi, sufletul ţi-e plin de aşteptare... E şi aici o taină şi o luptă. Una pe care o dădeau şi cei câţiva adolescenţi care străbăteau zgribuliţi Budapesta, căutând singura catedrală ortodoxă din oraş.
Citeste tot articolul
DIANA DELEANU - "Vreau să las după mine măcar o urmă micuţă, o boare de liliac alb"
E trist ce îţi spun, dar în ultimii ani, lucrurile s-au schimbat radical. Televiziunea Etalon aproape că nu mai există. A fost vândută şi tot ceea ce însemna producţie de televiziune a murit. În momentul în care am simţit că situaţia se îndrepta către acest final tragic, mi-am dat seama că trebuia să iau o decizie, deci să mă mut şi, din punctul meu de vedere, cea mai bună alegere a reprezentat-o TVR-ul.
Citeste tot articolul
CARMEN RĂDULESCU - "Bună dimineaţa, eşti foarte frumoasă azi şi vei avea o zi mult mai bună decât ieri!"
Până să-ţi răspund la întrebare, vreau să mulţumesc pentru bucuria pe care mi-ai făcut-o să apar şi eu în paginile acestei reviste pe care o iubesc enorm. Nu ratez niciun număr, şi când regăseam câte un coleg intervievat în paginile ei, mă bucuram şi nutream speranţa că într-o zi mă va suna şi pe mine cineva de la "Formula AS"... Cât despre ce mai fac... Este loc şi de mai bine, dar merg înainte.
Citeste tot articolul
Puterea stranie a pietrelor
În vremuri demult apuse, oamenii se închinau la mai multe divinităţi, despre care credeau că sălăşluiesc în pietre imense, risipite prin păduri şi câmpii. Popoarele păgâne socoteau aceste pietre ca fiind sacre, credeau că prin simpla lor atingere îşi vindecau bolile în mod miraculos şi li se îndeplineau cele mai tainice dorinţe. Chiar şi în zilele noastre, oamenii de ştiinţă se străduiesc să explice prin ce minune unele pietre tămăduiesc suferinţe fără de leac, feresc oamenii de pericole iminente, se deplasează singure, zeci de metri, sau produc sunete stranii.
Citeste tot articolul
Speranţa muzicii fado vine în România: ANA MOURA
Românii s-au îndrăgostit de fado. Dovada? Toate artistele de gen care ne trec pragul ţin concerte cu sala plină, iar publicul este mereu dornic să asculte mai mult. În toamna aceasta, muzica fado ajunge din nou în ţara noastră, de data aceasta în interpretarea Anei Moura, una dintre marile speranţe ale fado-ului portughez actual. Ea va susţine nu mai puţin de trei concerte: la Sala Palatului din Bucureşti, pe 3 octombrie, la Teatrul Naţional din Timişoara, pe 5 octombrie, şi la Opera Naţională Română din Cluj, pe 7 octombrie.
Citeste tot articolul