Mama mi-o aducea dimineaţa, înainte să mergem la serbarea şcolară, de unde veneam acasă triumfător, prin mijlocul satului, cu ea aşezată pe cap. Era din flori proaspete, dar nu ca acelea pe care le întâlneam prin pădure, când mergeam cu copiii să căutăm trestii pentru săgeţi şi zmeie. Florile din coroniţa care mă aştepta la sfârşitul anului erau altfel, mai mari, mai parfumate, colorate viu şi atrăgător. Mama mi-a spus odată că le lua de la o femeie din sat, tanti Irinke, o florăreasă care cultiva bujorii şi trandafirii în curtea ei. Aşa cum face şi azi. Pasiunea florilor a ajutat-o pe tanti Irinke să nu simtă lungul şi greul vieţii, să-şi păstreze permanent bucuria de a se afla în grădină, din primăvară şi până toamna târziu, când ultimele crizanteme se acopereau de zăpadă... Cu anii, la coroniţele făcute de ea s-au adăugat şi buchetele. La început pentru doamna învăţătoare, apoi pentru doamna dirigintă. Erau fabuloase, nişte adevărate minuni...
Cum să stropeşti florile cu apă şi iubire
"Eu pe toate iubesc. Dacă-ţi place de ele, dacă arăţi dragoste, ele cresc. Dacă nu, nu! Floarea simte cine lucră pentru ele, să crească frumos. Ştii ce mă bucuram? Că imediat ce lucram, ele parcă îmi răspundeau, că îmboboceau repede şi creşteau frumos!"
Mâinile lui tanti Irinke aleargă grăbite printre tulpinile verzi, aşternute pe masă. Sunt mâini bătrâne şi muncite, pline de riduri. Alege febril. Nu caută, nu şovăie. Ia întotdeauna floarea care îi trebuie. Ştie în ce loc să le aşeze, după culori, cum se potrivesc între ele, crizantemele, daliile sau cârciumăresele. Buchetul începe să capete contur. O întreb cum de ştie să le potrivească aşa de frumos. "Aşa e pe mâna mea. No, eu şi dacă mă legi la ochi îl fac. Că am învăţat asta de copilă, de la tata."
Tanti Irinke e o unguroaică bătrână, mărunţică şi slăbuţă, cu capul mereu îmbrobodit cu năframe pestriţe, colorate parcă de petalele florilor ei. Timpul i-a mai îndoit spatele, dar chiar şi acum, la 84 de ani, încă îşi lucrează grădina cu mâna ei. Are curte largă şi lungă, cu două rânduri de case, pe ambele laturi, şi cu şopron în fund. În spate, printr-o poartă mică de lemn, ghicesc verdele beat de lumină al paradisului ei. Mă conduce într-acolo, povestindu-mi de florile ei. Sunt peste tot. Întinse la uscat stau "imortelele", florile care împietresc aşa, păstrându-şi culorile pentru tot anul. Dacă ai grijă şi le laşi la aer, le ai aşa, până vara viitoare.
Când trec pragul grădinii, mă opresc orbit de soare. Un câmp nesfârşit de flori, proiectat pe fundalul albastru al munţilor de la orizont. "No! Aici am pus sămânţurile primăvara devreme. Că eu nu folosesc de la nimeni sămânţuri. Îmi pun singură la solar, încă de la sfârşitul lui februar. Şi apoi iau şi pun în pământ. Şi aşa am tot anul".
Tanti Irinke se învârte printre straturi şi-mi povesteşte de fiecare în parte. "No! Cât vezi aici, numa' eu şi omu' meu am lucrat. Nici nu am cui să las florile, că alturi oameni nu mai au drag de ele. Numa' eu le lucrez, numa' cu sămânţurile mele, sădite de primăvara. Şi am de toate! La început ies ghioceii, când să trece zăpada, apoi zambilele, margaretele, lalelele şi gladiolele. Primăvara, mai la sfârşit, am şi margarete, şi garoafe mărunte, da' nu de celea din târg. Am numa' garoafe mici, de pus în buchet. Apoi ies ochiu' boului, cârciumăresele, micşunelele, daliile, crizantimele şi vara florile de paie, adică nimuritoarele."
Aşa cum stă, cu mâinile puţin desfăcute şi aduse spre spate, tanti Irinke pare o cloşcă, ocrotindu-şi puii ei vegetali şi multicolori. Mă uimeşte prospeţimea ei sufletească. La 84 de ani, are puterea de muncă şi hotărârea unei tinere de 20. În fiece dimineaţă se scoală foarte devreme. Se trezeşte şi se închină, apoi se duce în grădină. Să sape, să cureţe, să tocmească straturi noi. Când soarele prinde putere, lasă pământul şi intră în casă. Găteşte, spală şi rânduieşte gospodăria. "No! Am noră, da' nu vreau să deranjez pe niminea." Nici nu apucă să termine cu treburile ei, că vin clienţii. Nu refuză pe nimeni. "Că dacă la unu' spui că n-am, ăla spune pe mai departe şi nu mai vine niminea. Eu nu am nici firmă la poartă, da' ştie toată lumea că aici, în Săcele, lucru de 40 de ani." Uneori o apucă noaptea împletind la coroane sau făcând buchete. Ca să fie toţi mulţumiţi.
O întreb cum rezistă şi îmi spune că în tot ce face e mereu cu gândul la Dumnezeu. "Să ştii mata, că noi tot timpul ne rugăm. Suntem unguri, da' ne rugăm. Gândul meu tot acolo e! La Domnu'!" Şi când spune cuvintele acestea, glasul i se înmoaie. În fiecare seară, înainte să se aşeze în pat, îşi încheie ziua tot cu o rugăciune. "Tatăl nostru şi Crezul!" Rânduială deprinsă din copilărie.
Florarul
Părinţii lui tanti Irinke au fost creştini protestanţi, reformaţi, dar ceva i-a atras la biserica ortodoxă. Faldurile grele ale slujbelor, frumuseţea icoanelor, harul cu care preoţii învăluie gospodăriile, sfinţindu-le, mânăstirile şi călugării. De aceea, nu mergeau la biserica ungurească, ci veneau, duminică de duminică, la biserica ortodoxă din Prejmer.
Tata cu mama stătea apoi la toată slujba, până la capăt, că amândoi era tare credincioşi. Şi tot ei făcea crucea de flori la sărbători, şi de Paşte, ei îmbrăca masa pe sub care intră credincioşii. No! Tata umbla pe la toate mânăstirile şi dăruia. Era credincios şi aşa m-a învăţat şi pe mine. De la el am moştenit dragostea de flori."
Tanti Irinke îmi vorbeşte de copilăria ei la Prejmer, o localitate lângă Braşov (cuprinsă acum în oraşul Săcele), de tata, de fraţi, de surori. E singura care a deprins meşteşugul. Tatăl ei a învăţat-o să facă şi buchete, şi coroane, şi cununi. "Ce-s alea cununi?! Cununi de pus la cruce, la înmormântare! No! Se fac numa' din nimuritoare! Că rămân pe cruce şi nu se strică! Dacă înmormântarea este toamna, cununa de nimuritoare stă pe cruce tot iarna şi primăvara şi abia vara pui alta. E nimuritoare!".
Şi începe să-mi arate cum fiecare "nimuritoare" se leagă cu sârmă, "No! Ca să stea prinsă!", şi cum, la fiecare coroniţă, se prind şase, neapărat şase flori. Şi cum ea le culege pe fiecare din grădină, apoi le uscă, apoi le prinde în cunună. Şi cum face cununile frumoase şi mai ieftine ca ceilalţi. Că aşa a făcut toată viaţa, că i-a fost dragă munca. Doar că acum o necăjesc ţiganii, care vin noaptea, fură florile din coroane şi a doua zi le vând pe nimic, în târg. Pe când ea e învăţată să respecte legea. "No, ştii matale că io şi acuma plătesc social la stat? La 84 de ani!". Nu prea ştiam ce va să însemne socialul ăsta, dar apoi tanti Irinke m-a lămurit că e vorba de asigurările sociale şi de impozitul pe care "îl contrectez la finanţ!". Pentru că are PFA şi pentru că niciodată nu a lucrat la negru. Aşa a învăţat de la tatăl ei. Să fie cinstită, să se roage şi să muncească.
"Ba, pe vremea comuniştilor trebuia să dau şi la stat. Gratis. Că am zis să nu supăr pe cei de la finanţ. Şi veneau şi spunea doar că vrea nu ştiu câte flori pentru oraş. Şi eu dădeam, da' niciodată ei nu le-a plătit. Să le fie de bine".
Buchetul
Vorbim de câteva minute şi mâinile lui tanti Irinke nu au stat o clipă. Au ales "nimuritoarele", ca să-mi arate cum se face cununiţa de pus la crucea de la creştetul mortului, apoi au ales florile pentru buchet şi acum e gata. Rotund şi frumos, râde la mine cu toate culorile pe care le vezi împrăştiate pe câmp. E aşa cum îl ştiu din copilărie. Buchetul lui tanti Irinke!
Îmi amintesc şi acum... L-am apucat în mână şi l-am strâns straşnic. Era buchetul primei mele iubiri. Mai dădusem flori până atunci, dar erau flori de care nu-mi aminteam. Acesta era însă pentru draga mea. Prima mea dragă, primul meu buchet. Unul uriaş! Cât să-mi cuprindă împrejur tot dorul, să-l strângă în mulţimea de culori: un buchet nupţial, în care, pe lângă florile lui Irinke, era împletită şi dragostea mea.
Fotografiile autorului