Poveşti din mai multe veri
În copilăria mea, vara venea întotdeauna la timpul potrivit, dar oarecum pe nesimţite. Fără să-mi dau seama că vremea a trecut, mă trezeam mereu în plină căldură dogoritoare. Doar de trei ori am ştiut şi simţit sigur momentul în care chiar venea vara. De trei ori, în trei ani aflaţi la ceva distanţă unul de altul. Prima dată, vara a venit într-o dimineaţă, adusă de clopotul pe care-l purta la gât ţapul Vilmoş.
Citeste tot articolul
La întâlnire cu fericirea
Era una dintre acele zile superbe de vară, la mijlocul lui Cuptor. Soarele ardea sus pe cer şi nimic nu anunţa "furtuna" ce avea să se abată asupra sufletului meu tânăr. Aveam doar 23 de ani. Mă aflam la Cluj, pentru ceea ce credeam eu a fi un banal control medical. Mă simţeam destul de bine fizic şi psihic. Şi totuşi... Tocmai s-a întâmplat! Mica mea lume calmă şi mulţumită de sine era pe punctul de a se schimba pentru totdeauna. Primisem o veste îngrozitoare: boala recidivase, necesitând de urgenţă o nouă intervenţie chirurgicală.
Citeste tot articolul
Cum a descoperit liniştea mânăstirii, monahul Caliopi, iconar la Schitul Orlat din Mărginimea Sibiului
Pe părintele Caliopi îl găseşti făcând mereu ceva. Lucrează temeinic, pe îndelete, fără să se uite la ceas. Lucrează ca orice iconar adevărat, cu eternitatea. Grăbit devine doar când îl chemi să-ţi dea o mână de ajutor. Nu refuză nicio comandă, gata oricând să picteze un iconostas sau o cupolă de biserică, pentru a se retrage, apoi, liniştit, în colţul său de rugăciune de la Orlat - un schit cald şi primitor, aruncat dumnezeieşte la marginea pădurii Cândrel, dincolo de Mărginimea Sibiului şi pajiştile idilice din preajmă.
Citeste tot articolul
Cum devine ROŞIA MONTANĂ o mascaradă...
Cum poate fi luat în serios un prim-ministru care trimite în Parlament un proiect de lege despre care spune că nu l-a convins? Un asemenea personaj - de care, spre ruşinea noastră, avem parte - ori este iresponsabil, ori ne crede proşti. În fond, dacă nu l-a convins proiectul de lege, premierul putea să ceară refacerea lui sau pur şi simplu putea să-l respingă.
Citeste tot articolul
Nevoia unui proiect naţional
Răsfoiam zilele trecute cartea "Mărturii româneşti peste hotare", a regretatului istoric Virgil Cândea. E o colecţie inedită de repere româneşti de dincolo de graniţele României, de la izvoare rare, care vorbesc despre trecutul nostru, la valori culturale şi artistice având semnătură sau încărcătură istorică românească, până la tezaure furate sau pierdute ori ctitorii finanţate de-a lungul vremii, din banii înaintaşilor noştri.
Citeste tot articolul
O dureroasă pagină de politică USL-istă: Roşia Montană
La sfârşitul lui august, a avut loc la Roşia Montană o pseudo-vizită de informare din partea ministrului culturii, Daniel Barbu, şi a Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, devenită, în urma acestei dezgustătoare aventuri, o veritabilă Comisie a Ruşinii Naţionale. Să ţinem minte aceste nume: Gabriela Vrânceanu Firea (PSD), Raluca Turcan (PDL), Florin Pâslaru (PSD), Dorin Dobra (PNL), Iulian Paler (PNL), Constantin Popa (PPDD), Antal Istvan (UDMR), Traian Igaş (PDL).
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Nimeni nu-şi mai măsoară cuvintele, ci numai procentele din sondaje"
Pentru USL este tot mai greu, în mod evident, să găsească miniştri care să corespundă unor exigenţe minime de experienţă şi cu un cazier curat. Te şi întrebi: dacă mai pică vreun ministru, ce propuneri vor mai face? Antiselecţia care s-a practicat timp de 23 de ani în politica românească pare să fi ajuns acum la scadenţă. D-l Crin Antonescu spunea, ca pe o fatalitate, că nu toate partidele au laureaţi ai Premiului Nobel sau urmaşi morali ai lui Corneliu Coposu. Aşa e!
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LUCREŢIA - jud. Teleorman, F. AS nr. 1082 - "Nu pot scăpa de furuncule, cu niciun tratament"
Oricare dintre noi poate dezvolta, pe parcursul vieţii, o infecţie care debutează în jurul unuia sau mai multor foliculi piloşi (furuncul), ca episod ocazional, dureros şi neplăcut, dar nu prea semnificativ, atâta timp cât este tratat corect. Însă, atunci când vorbim despre o furunculoză recurentă (ca în cazul dvs.), produsă în mod obişnuit de o infecţie stafilococică, în mod sigur se pune în discuţie starea precară de sănătate a persoanei în cauză sau chiar existenţa unor alte procese patologice determinante, cum pot fi acneea, dermatita, anemia şi, mai grav, diabetul.
Citeste tot articolul
"Cu tratamentul d-nei dr. Haimovici m-am vindecat de ulcer duodenal"
Numele meu este Elena şi sunt din Bucureşti. Cu ceva timp în urmă am fost diagnosticată cu ulcer duodenal. În afară de acest lucru, îmi apăruseră probleme şi cu digestia, aveam constipaţie, hemoroizi şi fisuri anale.
Citeste tot articolul
Conf. dr. CHRISTACHE ZANOSCHI - "Industria farmaceutică se întoarce la origini"
Colectivul de cercetători al Laboratorului IRCON din Iaşi ne surprinde, an de an, cu noi preparate medicale de excepţie. Inovativi şi îndrăzneţi, specialiştii ieşeni au luat în calcul pentru preparatele lor reţete tradiţionale cu plante, practicate în lumea satelor româneşti, coroborate cu cauzele profunde ale bolilor. Concluzia: "Multe afecţiuni pot fi tratate eficient cu produse naturale...
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist BOBARU: VOLBURA, ROCHIŢA-RÂNDUNICII (Convolvulus arvensis)
Slăbiciunea mea pentru buruienile de leac rezidă din faptul că între anii 1965-1970, am făcut liceul agricol din Vidra, jud. Giurgiu, iar în ultimul trimestru al anului V, am efectuat practica de absolvire a liceului, la Institutul pentru Cercetări Agricole Fundulea, care avea în cultură şi plante medicinale. Terminând bacalaureatul cu nota 10, aveam opţiunea de a intra la Institutul Agronomic din Bucureşti, fără examen.
Citeste tot articolul
Vânătoare pe litoral
Norii albi s-au oprit undeva deasupra ţărmului, în timp ce marea se clatină sub o jumătate de cer albăstrui şi vid. Steagul Salvamarului flutură înfipt în vârful turnului de observaţie. E compus din două culori: galben şi roşu. Ora 11. Plaja e aglomerată. Ca efect al unei furtuni stârnite azi-noapte în larg, valuri mari vin şi se topesc în spume pe nisip. Soarele încinge nisipul. Lumea se înghesuie cu mic, cu mare, pe fâşia de plajă care se arcuieşte de la Năvodari până la Constanţa.
Citeste tot articolul
ANIVERSAREA
Mă numesc Constanţa Dîrţul, locuiesc în Timişoara şi de curând am împlinit vârsta de 80 de ani. Am fost sărbătorită în familie, de cele două fiice ale mele, amândouă profesoare de limbă franceză, de ginerele meu, cadru militar, şi de cei doi nepoţi ai mei, unul elev în clasa a XII-a şi celălalt student. Soţul meu şi celălalt ginere sunt decedaţi.
Citeste tot articolul
REMUS CÂMPEANU - "«U» e definiţia iubirii într-o singură vocală"
"Fotbalul e aşa, o studenţie...", le spunea antrenorul Andrei Sepci jucătorilor de la Universitatea Cluj, în anii '60. Iar dacă definiţia lui nu era atotcuprinzătoare, asta - numai şi numai pentru că echipa lui „U" a fost mereu un club special: un club născut în 1919, din elanul tineresc al studenţilor români de după Marea Unire. O echipă cu legitimitate istorică. A dat, poate, în unele generaţii, mai mulţi intelectuali decât goluri în porţile adverse, luptând neîncetat pentru mândria românismului.
Citeste tot articolul
Dr. OVIDIU TUDORAN - "Certitudinea că Dumnezeu există m-a vindecat de teama de moarte"
Dr. Ovidiu Tudoran (n. 30 dec. 1957) este medic specialist ORL la Clinica "Medical Service" din Bacău. Dincolo de înalta sa calitate profesională, participarea sufletească la tratarea bolnavilor a câştigat inimile pacienţilor săi. Mereu cu un zâmbet pe buze, explicând pe înţelesul bolnavului afecţiunea de care suferă şi terapia necesară, dr. Tudoran este o figură luminoasă, plină de empatie şi de dăruire. "Boala este o dereglare a sufletului", spune el. "Or, sufletul cu suflet se vindecă".
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Credeam, în marea mea orbire, până la întâlnirea cu duhul părintelui Arsenie, în 1996, la Prislop, că Sfinţii au trăit doar în primii ani ai creştinismului, iar minunile tot atunci se întâmplau. Noi, oamenii secolului 20-21, nu mai merităm să fim martori la minuni sau să fim contemporani cu sfinţi. Dar întâlnirea din 1996, din 14 septembrie, când am făcut primul drum la Prislop, fără să ştiu că este hramul Mânăstirii, m-a umplut de bucurie şi mi-a zdruncinat convingerile pesimiste.
Citeste tot articolul
SILVIA DUMITRESCU - "Mă bucur de viaţă din toate puterile"
Aaaa, începem cu complicata întrebare... Stai să mă gândesc la ceva care chiar să răspundă sincer la ce mă întrebi. Cel mai potrivit cred că este să spun: mă bucur de viaţă din toate puterile. Mă bucur de vacanţă, de prieteni, de tot ce nu am timp de-a lungul anului. Sunt foarte veselă, mă încarc de energie pozitivă oriunde merg şi sunt foarte bine.
Citeste tot articolul
DIANA BUSUIOC - "Oricine află că suntem români ne întreabă despre Dracula şi despre vampiri"
Hollywood-ul este o fortăreaţă redutabilă a filmului, pe care puţini români au reuşit să o cucerească. Iată însă că unor nume prestigioase, precum Jean Negulesco, film-makerul Alex Rotaru, scriitorul şi regizorul Petru Popescu, li se alătură o tânără actriţă, originară din Ploieşti, Diana Busuioc, un star în devenire, care îşi trăieşte visul american cu ochii deschişi... în Los Angeles.
Citeste tot articolul
Taina navelor dispărute în adâncul oceanelor
Oceanele sunt în continuare cele mai neexplorate şi mai tainice zone ale planetei. În abisurile lor zac scufundate mistere nedezlegate: corăbii naufragiate fără motiv , epave ce apar şi dispar din negura timpurilor, având la bord echipaje fantomatice. Chiar şi în zilele noastre, evenimente terifiante, de o coincidenţă stranie, fără putinţa de a fi explicate logic, continuă să ridice întrebări oamenilor de ştiinţă şi să neliniştească opinia publică.
Citeste tot articolul
SELAH SUE la Bucureşti
Selah are 24 de ani şi o voce gravă şi pătrunzătoare, ce este comparată adesea cu cea a lui Amy Winehouse. Asemănarea dintre cele două artiste se opreşte însă aici, deşi poate ar mai exista una, cocul amplu, puţin ciufulit. O deosebesc de englezoaică ochii mari, albaştri, părul blond, fizicul sănătos şi lipsa viciilor, care pe Amy au costat-o viaţa.
Citeste tot articolul