- Plină de viaţă, dar scumpă la vedere, cu câte o apariţie ici-colo, în acorduri selecte de blues şi jazz. Silvia, ce mai faci?
- Aaaa, începem cu complicata întrebare... Stai să mă gândesc la ceva care chiar să răspundă sincer la ce mă întrebi. Cel mai potrivit cred că este să spun: mă bucur de viaţă din toate puterile. Mă bucur de vacanţă, de prieteni, de tot ce nu am timp de-a lungul anului. Sunt foarte veselă, mă încarc de energie pozitivă oriunde merg şi sunt foarte bine. Mi-am găsit liniştea interioară, linişte pe care mi-am dorit-o mereu şi pe care am dobândit-o mai ales datorită familiei, prietenilor şi faptului că sunt din ce în ce mai împăcată cu mine. Am început să iubesc natura şi să petrec mult, mult timp în mijlocul ei. Alerg, merg cu bicicleta, înot foarte mult vara şi am reluat un sport cu a cărui performanţă am cochetat în tinereţe: tenisul de câmp. Chiar lucrez cu un instructor şi îmi place foarte mult. Am slăbit patru kilograme şi sunt foarte mulţumită.
- Cum să înţeleg afirmaţia cu natura? Când joci tenis şi înoţi, nu tot spaţiu şi aer liber înseamnă?
- Ba da, dar acum văd natura cu alţi ochi. Înainte, când mergeam într-o pădure, stăteam pur şi simplu acolo, fără s-o trăiesc cu adevărat, nu o respiram, nu o lăsam să îmi intre în inimă. Acum am învăţat să mă unesc cu ea. Dovada supremă este că nu de mult am avut prima mea experienţă la cort. Vă vine să credeţi că, până la vârsta asta, eu nu am dormit niciodată într-un cort? Aveam impresia că nu îmi va plăcea, că sunt mult mai pretenţioasă, că am neapărat nevoie de condiţii minime - duş, toaletă, lucruri de genul acesta. Am stat patru zile la cort, în zona Valea Doftanei. Am înotat într-un lac de munte, am dormit la îngrămădeală, am jucat Remmy, am râs de ne-am prăpădit, ce mai, mi-a plăcut surprinzător de mult. Am ajuns şi la mare. Am fost două săptămâni la Vama Veche. În ciuda schimbărilor care au loc acolo, eu am rămas fidelă Vămii, îmi place să merg acolo, pentru că o fac în fiecare an, cu aceiaşi oameni, ne cazăm în acelaşi loc, facem plajă retras, ne închidem telefoanele, stăm la jocuri şi la câte un şpriţ, seara, ne trezim când vrem dimineaţa. Vacanţă în adevăratul sens al cuvântului.
Fără televizor
- Ai, cu adevărat, un tonus foarte bun, ceea ce e cu atât mai lăudabil azi, într-o Românie destul de cătrănită la chip şi suflet...
- Mă bucur că se simte acest lucru, chiar sunt în echilibru cu mine, aşa cum spuneam. Pe lângă liniştea de care vorbeam mai devreme, am mai găsit un leac împotriva urâtului şi agresivităţii: am renunţat la televizor. Eu, în ultima vreme, nici ştirile nu le mai urmăresc, eventual o dată pe zi mă uit pe CNN şi aflu de acolo ce mai e prin lume. La posturile locale nu mai pot privi, pur şi simplu. Până şi ştirile sunt pline de vulgaritate şi violenţă, ce să ne mai aşteptăm la aşa-zisele emisiuni de divertisment. Prin natura meseriei şi din curiozitate, mai urmăresc emisiunile concurs de muzică, unde, câteodată, am bucuria să descopăr voci bune. Cu adevărat sunt fericită când observ pe cineva talentat, nutresc un sentiment de speranţă că se va schimba ceva în muzica de azi, că va reveni o generaţie valoroasă, care să facă puţină ordine în haosul şi lipsa de valoare generalizată de azi. Nu îmi place cum arată muzica la noi în prezent şi, urmărind ce se întâmplă "afară", chiar şi la un eveniment precum Eurovision, îmi dau seama cât de în urmă suntem. Şi piesele celor din Republica Moldova sunt mai complexe şi mai bine orchestrate decât ale noastre. La noi, dacă se fac bani, toată lumea e mulţumită, iar calitatea este lăsată pe ultimul loc. Eu fac parte dintr-o generaţie în care accentul se punea pe calitate, şi în urma acelei calităţi se câştigau sau nu bani. Evident că vremurile s-au schimbat. Îmi place evoluţia, tehnica, dar nu are cum să-mi placă nonvaloarea. Nici puţinele evenimente care se mai organizează - că de turnee nu se mai pune problema - nu au eleganţa şi bucuria de altădată. Ce li se oferă oamenilor este de calitate îndoielnică, iar feed-back-ul e pe măsură: publicul vine mai mult să bea şi să mănânce, nu se mai îmbracă frumos, nu se mai pregăteşte cu bucurie pentru un spectacol. Şi, un lucru de o tristeţe nemărginită, oamenii nu mai ştiu să aplaude. Se ţipă într-un fel nefiresc şi nu se mai aplaudă, iar între melodii, se lasă o linişte atât de stânjenitoare, că am observat artişti care chiar unesc piesele între ele ca să scape de penibilul acelei situaţii.
Pe mâna timpului
- Ai început acest interviu în forţă, plină de bucurie, şi te-ai întristat tocmai acum, când ai adus vorba despre muzică, marea ta pasiune...
- Sunt mai mult dezamăgită, decât tristă. Şi nu sunt dezamăgită că nu mai sunt eu în prim-plan, nicidecum. Îmi este ciudă că nu sunt primii în topuri şi pe scenă tinerii care merită, cei talentaţi şi muncitori, în loc de cei care cântă pe două note şi cu două fustiţe scurte. Dar nu cumva să crezi că stau degeaba, din punct de vedere muzical. În ultima vreme, am făcut şase piese noi, trei cu Robert Anghelescu, de la Proconsul, şi trei cu Virgil Popescu. Voi mai face, pentru că mi-am dat seama că - deşi ele nu se difuzează, din motive pe care nu le-am înţeles niciodată şi despre care nu mai vreau să vorbesc iar şi iar -, nu vreau să stau cu mâinile în sân. Poate, la un moment dat, cineva va dori să asculte aceste melodii, poate le voi pune pe un disc. Important este să las ceva în urma mea, să profit că sunt în formă vocală bună, că pot face piese evoluate orchestral, că îmi face plăcere enormă să fac muzică. Am hotărât să merg pe mâna timpului, să îl las pe el să cearnă şi, până la urmă, se va vedea ce va alege publicul. De bine de rău, există Internet, ne folosim cu toţii de el. Pofta de creaţie se încadrează tot în starea mea bună din ultima vreme, în interesul meu de a mă simţi bine, de a avea mare grijă de sănătate, de a-mi găsi bucurie în tot. Am programate şi concerte. De exemplu, pe 4 octombrie, voi avea un recital în cadrul Festivalului "Dan Spătaru", la care nu am mai fost niciodată. Abia aştept, pentru că eu şi cu Dan am fost colegi la Tinerimea Română, am avut foarte multe concerte împreună. Îmi aduc aminte cu plăcere, şi pentru că el era născut pe 2 octombrie, iar eu sunt pe 3, fix cu zece ani mai mică. Balanţe amândoi. Zice-se că sunt oameni talentaţi Balanţele, oameni cărora le place să iasă în evidenţă, oameni frumoşi sufleteşte, dar şi persoane ale extremelor.
- Îţi propun, la final, un test fulger: care este cea mai mare bucurie care îţi vine în minte acum? Repede!
- Iulian! Băiatul nostru, Iulian, tocmai întors din Suedia, de la un masterclass. Este un copil deosebit, student în anul doi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, pianist, concertist... Este un copil foarte ocupat, studiază şi şapte ore pe zi, e foarte special şi îl iubesc de mor. Îmi place şi mai mult, pentru că e îndrăgit de toată lumea, de profesori, de colegi, iar asta îmi confirmă că este un om special şi îmi alungă orice urmă de subiectivism. Ador familia noastră muzicală, care trăieşte în mare armonie.
Eleganţa trecutului
- Ce dor te bântuie, cu dinadins?
- Mi-e dor de multe lucruri, dar mult de tot mi-e dor de oamenii de calitate pe care i-am cunoscut. Mi-e dor de calmul de odinioară şi, poate cel mai mult, mi-e dor de eleganţa trecutului. N-ar trebui să uităm de galanterie doar pentru că avem rate la bănci. Am devenit nişte vulturi gata mereu de atac, judecăm fără discernământ şi fără milă. Mie nu îmi place deloc acest lucru. Sunt un om religios, aproape de Biserică şi de învăţăturile ei, şi de mult timp mă străduiesc să nu judec, să nu categorisesc aşa, în viteza clipei. Am greşit de multe ori şi refuz să persist în greşelile pe care le-am făcut. Oamenii aveau mai multă răbdare şi respect pe vremuri. Uite, îţi dau un exemplu din lumea artiştilor, pe care o cunosc cel mai bine. Înainte de Revoluţie, cel mai mare eveniment muzical din România rămăsese festivalul de la Mamaia. Nu vorbesc de ce audienţe colosale făcea, pentru că erau alte vremuri şi nu exista o alternativă la televizor, nu vorbesc de cât de frumos era publicul, ce cald, cu cât entuziasm aplauda, ce frumos erau îmbrăcaţi cu toţii, ci o să-ţi vorbesc din culise. Întâlnirea dintre noi, cântăreţii, an de an, era o bucurie nemărginită, o sărbătoare. Ne iubeam, povesteam, legam prietenii. Eu m-am lansat în 1985, eram parte din generaţia nouă de atunci. Asta nu le-a împiedicat pe Angela, Corina, Mirabela să-mi dea sfaturi, să mă încurajeze. Ele erau idolii mei, iar când am apărut, nu s-au temut de nicio concurenţă, au avut răbdare să mă povăţuiască, au avut respect pentru un nou venit în "familia" lor. Păi, când am auzit-o pe Aura Urziceanu strigându-mi din culise, la o repetiţie: "Uau, dar tu unde ai stat ascunsă până acum?!", am simţit că plutesc de fericire... Sau când compozitorii şi textierii veneau cu flori la mine, după spectacol. Ei, galanteria aceasta extraordinară se regăsea şi în viaţa de zi cu zi. Îmi lipseşte. Da, dacă îmi este dor de ceva, exact de asta îmi este: de oamenii politicoşi, care vorbeau frumos, de mereu aveai impresia că citesc din cărţi când îţi adresau câteva cuvinte. Or, acum se poceşte limba română şi la jurnalul de ştiri.
- Crezi că există leac împotriva acestei crize din inimile oamenilor?
- Cred că în ultima vreme ne-am îndepărtat prea mult de credinţă, iar ea este cu adevărat un leac. Apoi, profesorii, părinţii, ar trebui să-şi recâştige răbdarea în a educa pruncii. Ar mai trebui să ne redobândim dorinţa de a lăsa ceva frumos în urmă. Orice. Dar atâta timp cât lumea are impresia că totul se rezolvă cu bani, suntem pierduţi. Nu ştiu ce ar trebui să se întâmple ca să-i întoarcă pe oameni pe drumul cel bun. Să ne gândim cu toţii la ce avem de făcut şi să începem de azi să schimbăm lucrurile prin felul în care ne purtăm, prin atitudine, prin ajutor pentru semeni, prin sfaturi, prin zâmbete.