Atac la fileu
Căldura verii şi vacanţele, când oamenii ies mai uşor din rutina cotidiană, nu au relaxat jocul politic. "Turma" parlamentară s-a răspândit spre destinaţii exotice, preşedintele şi premierul şi-au luat binemeritatul concediu. Cu excepţia ozn-urilor ministrului Duşa, nimic n-ar fi trebuit să tulbure liniştea celui mai cald anotimp. Totuşi, războiul mocnit - pus în surdină din cauza pactului de coabitare preşedinte-premier - a reizbucnit, cu tărie, pe faţă.
Citeste tot articolul
Legea Roşiei Montane, o lege de tip mafiot
Cu o dezinvoltură greu de închipuit, guvernul Ponta, prin opt dintre miniştrii săi, a dat publicităţii un aşa-zis proiect de lege a Roşiei Montane. Mai exact, un proiect de lege pentru distrugerea Roşiei Montane. Tot ce s-a scris de 15 ani în presă, în cărţi şi pe internet, tot ce s-a cercetat şi tot ce s-a prezentat ca argument contra proiectului minier din Apuseni nu mai are, dintr-o dată, nici o valoare.
Citeste tot articolul
Veşti bune de la Dumnezeu...
Aşa capricioasă - ba prea ploioasă, ba prea caniculară - cum li s-a părut mai mereu manechinelor alese să ne prezinte rubrica Meteo la posturile TV, vremea din acest an a permis realizarea unor producţii agricole care, la unele culturi, sunt comparabile cu cele din 2011, de departe cel mai prielnic an pentru agricultura românească după dispariţia, în '89, a sistemului centralizat al CAP-urilor.
Citeste tot articolul
DAN BRAŞOVEANU - "Echipa olimpică la matematică a Universităţii Princetown (unde a predat Einstein) era alcătuită, la un moment dat, numai din români"
Stimaţi cititori, vă propun un interviu "de vară", pe mai multe teme, atât cât ne permite spaţiul acestei pagini. Graţie sprijinului acordat de scriitoarea Stela Elisaveta Nica din Toronto, o doamnă profund dedicată cauzelor româneşti, recent admisă într-un program de master la Azusa Pacific University din California, l-am descoperit pe inginerul şi inventatorul Dan Braşoveanu, din Baltimore, Maryland, SUA - un as în aeronautică, creat la şcoala politehnică a Bucureştiului şi specializat în şcolile superioare de doctorat ale Americii.
Citeste tot articolul
Jungla iubirii
Ea ştie bine că nu e corect ceea ce face. Dar, în acelaşi timp, socoteşte că nu e nici greşit. Viaţa i-a devenit o minciună, iar nevoia de iubire a scăpat de sub control. Soţul ei nu bănuieşte nimic despre acele drumuri ascunse, despre întâlnirile cu bărbaţi străini, care îi aprind flacăra pasiunii.
Citeste tot articolul
LENI PINŢEA HOMEAG - "Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate darurile extraordinare pe care mi le-a dat"
O vreme am curtat-o prin telefon. O sunam spre seară, pe la şapte şi jumătate. Îmi povestea ce-a mai făcut peste zi ori ce treburi i-au mai rămas de făcut cât mai zăboveşte în Bucureşti, înainte de a se întoarce la Bran, unde are pe o culme de deal o casă şi o biserică. Îmi făcea plăcere s-o ascult, cu glasul ei calm şi profund, şi mi-a făcut încă şi mai mare plăcere să o cunosc în persoană şi să-i aflu poveştile legate de meseria de actriţă.
Citeste tot articolul
Călătorie prin Ţara Moţilor
Copilăria mea s-a împletit fericit cu natura din jur: m-am zbenguit în pădurile din spatele casei, am adormit în susurul Arieşului, m-am înfiorat în întunericul peşterilor căscate în piatra muntelui... Pentru mine, muntele e o fiinţă vie, fascinantă şi periculoasă în acelaşi timp.
Citeste tot articolul
Şi coşmarurile sunt scrise în stele
Multora dintre noi coşmarurile le sunt familiare. Ele ne bântuie nopţile, ne fac să plângem în somn, să ne trezim speriaţi şi osteniţi, până când ne dăm seama că nu a fost decât un vis. Dar nu unul oarecare: cel pe care îl ştim pe dinafară, de mult timp. Acest vis recurent ţine de straturile cele mai profunde ale psihicului uman. El este legat strâns de impactul astrelor asupra naşterii noastre, adică de tema noastră astrală. Fiecare dintre cele douăsprezece semne ale zodiacului are coşmarul său specific. Care este al dvs.?
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SIMONA - Bucureşti, F. AS nr. 1077 - "Căutăm urgent un tratament pentru scăderea bilirubinei"
În afară de câteva boli hepatice moştenite (sindromul Gilbert, sindromul Dubin-Johnson, colestaza benignă recurentă etc.), care determină creşterea concentraţiei bilirubinei în sânge şi produce icter, hiperbilirubinemia este una dintre manifestările obişnuit întâlnite în hepatitele cronice şi în ciroza hepatică, stadiu mai avansat al unor hepatite cronice şi al insuficienţei hepatice.
Citeste tot articolul
"Tuturor celor care au probleme cu articulaţiile le recomand să apeleze la preparatul PUR COLLAGEN"
Stimată redacţie, Numele meu este Zina Mircea, sunt din Călimăneşti şi sunt o cititoare fidelă a revistei "Formula AS", unde l-am descoperit pe d-l ing. Dan Andrei, cu suplimentele alimentare 100% Pur Collagen (capsule din stern de pui).
Citeste tot articolul
Războiul kilogramelor
O grămadă de facturi neplătite, o ceartă cu partenerul de viaţă, dar şi ştirile cu care ne bombardează televizorul: dezastre naturale, economia în declin, şomajul în floare - sunt de-ajuns pentru a vă face să vă năpustiţi asupra unei cutii cu bomboane. Cercetările au arătat că perceperea unor greutăţi, a unor adversităţi, precum şi lipsa de perspective fac oamenii să mănânce necontrolat. Urmarea? Kilograme care se depun pe nesimţite, cu perfidie.
Citeste tot articolul
Sănătate cu apă de mare
Apa mărilor şi a oceanelor constituie o adevărată matrice a vieţii de pe Pământ. Miliardele de tone de apă sărată păstrează în memoria lor evoluţia întregii planete, mistere ale vieţii nepătrunse de mintea umană şi, cel mai important, un imens potenţial de însănătoşire. Aşa că nu este de mirare că noi, oamenii, suntem genetic programaţi să interacţionăm cu această apă care ne fascinează, ne bucură şi ne redă sănătatea în egală măsură.
Citeste tot articolul
Ce să facem când transpiraţia curge şiroaie?
Transpiraţia are un rol important, însă adesea devine stânjenitoare. Care este cantitatea considerată normală? Corpul nostru pierde zilnic prin transpiraţie cam jumătate de litru de lichid. Când trăim o stare afectivă intensă, când facem sport sau în condiţii de caniculă, se poate ajunge chiar şi la doi, până la trei litri. Abundenţa transpiraţiei diferă de la un individ la altul.
Citeste tot articolul
Sfaturi de păcălit canicula
Regula supremă este să vă hidrataţi. Un consum de lichide de doi până la patru litri pe zi ajută corpul să se răcorească şi împiedică uscarea mucoaselor în încăperile climatizate. Agenţii patogeni nu mai au nici o şansă. Apa minerală, ca şi sucurile de fructe şi legume, subţiate cu apă, vă furnizează numeroase minerale. La rândul lor, ciorbele de legume şi supele uşoare, fără carne, vă asigură cantitatea necesară de săruri şi electroliţi.
Citeste tot articolul
Bârfe despre ţânţari
Veritabili mini-vampiri ai verii, când se lasă seara devin de nesuportat. Să-i cunoaştem mai bine, ca să le venim de hac. Ultimele studii realizate în Germania au dovedit: bărbaţii fac deliciul ţânţarilor, doar că ei nu simt totdeauna înţepăturile. Pielea femeilor este cu 20% mai subţire decât pielea bărbaţilor şi reacţionează mai sensibil.
Citeste tot articolul
Fulgerul din Ticera
Unul din cele mai bogate sate din Munţii Apuseni a fost părăsit de locuitorii săi, după ce biserica le-a fost trăsnită şi transformată în scrum. Parcă urmăriţi de-un blestem, au plecat lăsând uşile caselor descuiate şi perdelele fluturând în ferestre.
Citeste tot articolul
ŞERBAN COPOT - "Dacă pe plan profesional sunt puţin răpus de neîmpliniri, pe plan personal trăiesc cele mai fericite momente din viaţă"
Chiar acum sunt într-o vacanţă de refacere în Harghita, pauză pe care o aştept din octombrie, anul trecut. Am muncit foarte mult, am participat la o seamă de emisiuni (după cum bine spuneai), care m-au extenuat, pur şi simplu. În plus, trupa Animal X lucrează mult de tot la un album nou. Ca să nu mai zic că eu şi iubita mea ne creştem băieţelul singuri... Asta adaugă ceva-ceva la oboseală (râde), aşa că venirea la bunicii din Harghita înseamnă o pauză de linişte pentru toată lumea.
Citeste tot articolul
Sarmizegetusa romană şi-a deschis porţile
Istorici şi arheologi de la Cluj şi din Ţara Haţegului au reconstituit, pentru o zi, atmosfera de sărbătoare din Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
Citeste tot articolul
Despre învăţământul românesc, cu GABRIEL TIMOCEANU (sociolog şi editor)
Dacă vă întrebaţi ce are de-a face un doctor cu învăţământul o să vă răspund aşa: sănătatea începe cu simţul responsabilităţii, atât al medicului, cât şi al pacientului. Iar responsabilitatea se întemeiază pe morală, care se educă şi se învaţă. Acasă, în primul rând, şi apoi în şcoală. Premizele sănătăţii unei persoane şi, mai departe, ale unei naţiuni se află în educaţie şi cultură.
Citeste tot articolul
GHEORGHITĂ CIOCIOI - "Cultura populară sud-dunăreană este un izvor pentru cunoaşterea culturii române"
Având o specializare în antropologia culturală şi ca traducător din limbile slave, am observat o slabă preocupare a cercetătorilor români pentru izvorul pe care cultura populară sud-dunăreană, de pildă, l-ar fi putut oferi în cunoaşterea şi clarificarea unor elemente din cultura română. E greu de analizat, astăzi, dacă acest izvor a fost ignorat cu bună ştiinţă ori dacă a fost nesocotit din pricina procesului rapid de modernizare a culturii româneşti, început în a doua jumătate a veacului al XIX-lea.
Citeste tot articolul
Drumeţii în paşi de dans
Profitaţi de ultima lună de vară şi, cu rucsacul în spate, încercaţi să ajungeţi în locuri noi sau în locuri pe care le-aţi mai văzut, dar aţi prins drag de ele. Pentru că nu vor să îşi piardă publicul pe timp de vacanţă, organizatorii de evenimente de la noi se întrec de acum în a planifica concerte şi festivaluri complexe în aer liber, în locuri turistice cât mai neconvenţionale. Muzica e la ea acasă în vârf de munte sau pe costişă de deal, pe plajă sau în pădure.
Citeste tot articolul