- Este ghid montan şi cunoaşte încă din copilărie fiecare potecă din Munţii Apuseni. S-a decis să le ofere iubitorilor de munte trasee speciale, departe de lumea dezlănţuită, spre încântarea privirii şi liniştea sufletului -
Muntele fermecat
- Ai o profesie fascinantă, iar munţii din jur nu mai au niciun secret pentru tine. Este o pasiune, ori simpla obişnuinţă a omului crescut pe aceste meleaguri?
- Copilăria mea s-a împletit fericit cu natura din jur: m-am zbenguit în pădurile din spatele casei, am adormit în susurul Arieşului, m-am înfiorat în întunericul peşterilor căscate în piatra muntelui... Pentru mine, muntele e o fiinţă vie, fascinantă şi periculoasă în acelaşi timp, de el sunt legate toate amintirile copilăriei. Aici, în Ţara Moţilor, bunicii le povestesc nepoţilor basme fantastice despre istoria locurilor, sălbăticiunile codrului şi comorile fabuloase ascunse în măruntaiele Munţilor Metaliferi. În imaginaţia oricărui puşti se naşte dorinţa de explorare şi descoperiri... Jocul se transformă treptat în pasiune, şi ajungi, fără să vrei, un împătimit al înălţimilor, de care nu mai poţi să te desparţi niciodată! Până pe la 12-13 ani, eu deja cutreierasem munţii ăştia în lung şi-n lat. Mergeam cu animalele la păscut, împreună cu ceilalţi copii de-o vârstă cu mine, scotoceam pădurile cu bunica, în căutare de fructe de pădure sau ciuperci, îmi însoţeam tatăl, căutând copaci tari şi drepţi, din care să cioplim grinzi pentru acareturile din curte. Aşa descoperi muntele. Fiecare zi petrecută prin codri ţi se imprimă adânc în memorie şi te urmăreşte toată viaţa. Pentru mine, muntele a rămas nu doar impresionant, ci şi fermecat! Am învăţat de mic să-i respect misterul şi mi-a dăruit înmiit înapoi: m-a protejat mereu şi mi-a dezvăluit, rând pe rând, toate tainele sale.
- Când ai început să faci turism montan şi de ce?
- Mi-am dat seama de uriaşul potenţial turistic al Apusenilor încă din adolescenţă. După 1989, locuitorii de pe Valea Arieşului au început să-şi transforme casele în pensiuni, iar primii turişti n-au întârziat să apară. Dar obiectivele turistice moştenite din comunism erau în paragină şi nimeni nu le oferea altceva decât cazare şi masă. Ştiam că lumea nu vrea să stea "la şosea", aşa că m-am gândit la o altă formă de turism. Am urmat cursurile Liceului de turism din Călimăneşti, apoi, prin 1993, mă aventuram deja prin locuri neumblate, cu grupurile de turişti sosiţi pe Valea Arieşului. Le-am simţit imediat încântarea şi m-am hotărât să le arăt oamenilor măreţia munţilor, aşa cum n-o pot descoperi de pe traseele obişnuite, să mă axez pe turismul de aventură. Între timp, am făcut Facultatea de Management al Turismului, m-am mai şcolit şi pe "afară", să văd cum fac alţii turism ecologic, şi mi-am pus în practică toate cunoştinţele acumulate. De atunci şi până în prezent, pot spune că nu am avut turişti nemulţumiţi, chiar dacă seara, târziu, când ne întoarcem de pe munte, cad frânţi de oboseală şi dorm neîntorşi...
Incursiune în Ţara Moţilor
- Ce trasee le oferi cu predilecţie turiştilor tăi? În ce fel de aventuri îi porţi?
- Traseele mele sunt puţin "altfel" faţă de potecile clasice. Şi nu sunt alese deloc la întâmplare, ci în funcţie de condiţia fizică şi de tipologia grupului pe care-l am în grijă. Trebuie să fii mereu maleabil, să-ţi dai seama dacă un anumit grup poate să meargă pe un traseu cu un grad de dificultate mai ridicat, astfel încât să nu le faci oamenilor drumeţia un chin sau să rişti accidentări. Când pleacă de la mine, toţi turiştii trebuie să fie fericiţi! Localitatea Scărişoara este "kilometrul zero" al traseelor montane, de aceea am ales să-mi construiesc cabana aici.
* Cetăţile Ponorului sunt un obiectiv turistic pe cinste. Complexul carstic Padiş - Cetăţile Ponorului oferă perspective minunate! În mod normal, pe traseul marcat se merge 35 de minute cu maşina prin pădure, pe drumul forestier (atenţie la făgaşurile lăsate de tractoare şi la locul ales pentru parcarea maşinii, să nu fie agăţată de platformele cu buşteni!). Urmează o oră şi jumătate de ascensiune pe jos, până la intrarea în cetăţi. Dolinele şi peştera se străbat în 1-2 ore, în funcţie de cât zăboveşti cu ochii pe frumuseţile din jur. O oră de urcuş domol, pe un traseu cu peisaje frumoase şi sălbatice, privelişti abisale de la Balcoane, spre fundul prăpastiei ce se cască din vârf, de care sigur vei fi încântat! De acolo, în funcţie de curajul grupului, decidem dacă vom coborî sau nu. Odată ajunşi jos, în prăpastie, o luăm prin Portal, direct prin măruntaiele pământului, urmând cursul râului, care a săpat o peşteră de o frumuseţe aparte, şi ieşim în partea cealaltă a muntelui, la Izbucul Galbenei. Vedem şi cascada Evantai, iar la sfârşitul traseului, ne aşteaptă o maşină de teren, care ne va duce acasă, ca să prindem masa de amiază. Nu te sfătuiesc să pleci fără ghid, pentru că sunt şanse să te rătăceşti şi să ajungi în "lumea pierdută"!
* Până la Gheţarul Scărişoara e un traseu relativ uşor, fiind un obiectiv des vizitat de turişti. Din păcate, în afară de cele 2-3 panouri de la intrare, nimeni nu-ţi spune nimic despre el. Soluţia este să mergi cu mine, în jumătate de zi, fără să-ţi spargi baia de ulei a maşinii, şi să vezi cu alţi ochi lumea subterană. După Gheţarul Scărişoara continuăm traseul spre Gheţarul Vârtop, prin satul Casa de Piatră, care la prima vedere pare o lume pierdută a uriaşilor şi a zânelor. Intrăm pe teritoriul poveştilor cu spirite, trecem prin ape altădată pline de aur, vedem vechile mori de zdrobit minereul, simbolurile dacice de pe casele moţilor. Peştera Vârtop este o frumuseţe rară şi are săpate în calcar urme de paşi ai omului preistoric, fiind cea mai veche peşteră locuită din România. Formaţiunile de gheaţă sunt scoase în evidenţă în mod spectaculos de jocul de lumini şi umbre din adâncul muntelui. La întoarcere, vedem Coiba Mare - Coiba Mică, locul pe unde apa intră în munte şi apoi, la câţiva kilometri distanţă, izbucul Tăuz (o provocare a speologiei româneşti!). Este un spectacol unic! Apa din precipitaţii pătrunde în calcar, ca într-un burete, apoi iese prin pori, ca şi cum ar izvorî direct din piatră!
La Cheile Mândruţului se poate ajunge imediat din Scărişoara. Sus, vizităm o rezervaţie geologică spectaculoasă, cu formaţiuni stâncoase deosebite. Pe drum avem parte de ape repezi, bulboane şi cascade. Ne continuăm drumul până pe vârful Piatra Mândruţului şi avem la picioare o panoramă superbă a Văii Arieşului. Totul într-o după amiază reuşită de concediu, plină de adrenalină!
Dacă vezi Cheile Galbenei, două zile nu mai ai cuvinte! Peisajul e fabulos şi merită văzut! Aventurierii merg cu mine prin Cheile Galbenei, a căror parcurgere le oferă maximum de adrenalină: traseu prin apă, pe lanţuri, căţărare pe stânci, incursiuni în peşteri, cu popasuri la cascada Evantai şi la misteriosul izbuc. Toate acestea cam în două ore, cu multă, multă umiditate! Ne uscăm la coborâre prin Poiana Florilor, pe cealaltă parte a muntelui (turiştii care vor să facă traseul singuri să aibă mare grijă la câinii ciobanilor, primăvara şi toamna, când turmele sunt în transhumanţă!), mai facem vreo oră până la maşină şi pornim spre casă fericiţi şi cu sufletul încărcat. Acesta-i traseul meu cel mai drag!
muntelui, la 1275 de metri deasupra norilor. Priveliştile sunt incredibile: în stânga se vede superba Vale a Arieşului (de la Arieşeni până la Roşia Montană), iar în dreapta, afluentul Horia din Valea Arăzii. E absolut spectaculos, un adevărat paradis! Aici trăiesc încă multe familii în case moţeşti tipice, care se gospodăresc strict din ceea ce au pe munte. Străinii spun că, pentru ei, această excursie este ca o întoarcere în timp! Continuăm traseul pe culme, urmând Drumul lui Horia. Este foarte frumos peisajul... Când vezi Apusenii de sus, ţi se taie respiraţia! Dăm apoi de Drumul de Creastă, pe care mergeau moţii pe vremuri până la Viena, să-şi vândă aurul. Vizităm ruinele unui han-poştalion ("căsoaie" i se spune), unde se schimbau caii. Practic, le ofer turiştilor o călătorie în lumea de altădată a moţilor, unde descoperă transhumanţa, află poveşti fabuloase despre bogăţiile din adâncuri şi chiar pot să vadă minele aurifere din Peştera Darninii.
Pe majoritatea acestor trasee, la cerere, putem să facem un scurt popas, ca să mâncăm, în înaltul cerului, un iepure copt la jar sau o găină de curte perpelită în butoi, ori să gustăm celebrele băuturi moţeşti, care toate se termină în "ată": socată, vişinată, afinată, zmeurată... Avem la îndemână toate elementele pentru o călătorie perfectă! Şi-ţi spun sincer că cine a venit o dată la mine se întoarce cu prima ocazie! Acesta-i genul de turism care se caută! Iar împreună cu mine, poţi călători oriunde în Apuseni, chiar şi în timp!
"O săptămână în lumea dacilor"
- Din pliantul "Apuseni Adventure" am aflat că organizezi şi multe tabere. Se mai găsesc doritori pentru astfel de "evadări" în natură?
- Avem foarte multe solicitări. Nici nu-i de mirare, din moment ce taberele şcolare au fost desfiinţate sau lăsate în paragină! De exemplu, pe un versant al Văii Seci, din rezervaţia geologică Cheile Mândruţului, organizez tabăra "O săptămână în lumea dacilor", destinată exclusiv copiilor. Îmi place să le ofer o lecţie de istorie autentică, să-i întorc în timp, să-i apropii de Zamolxe şi de rădăcinile noastre. Prietenul meu, Marinel Chiriţescu, profesor de istorie, mă ajută în această activitate. Le dăruim copiilor la sosire haine albe, aidoma celor dacice, apoi îi învăţăm să-şi construiască singuri case din bârne de lemn acoperite cu şindrilă şi cetină de brad, bordeie dacice şi ziduri de apărare, îi ducem la fierărie, să vadă "pe viu" cum se face armamentul militar. Îi plimbăm noaptea pe munte, prin Cheile Mândruţului, la lumina făcliilor, îi învăţăm să cearnă nisipul aurifer din râul Arieş (printr-un mic truc, toţi găsesc câte o bucăţică de aur, cu care se mândresc foarte tare!), le organizăm lupte, dar îi lăsăm şi să zburde în voie. Vrem să uite, măcar pentru scurt timp, de internet şi McDonald's, să ia o gură de aer curat departe de civilizaţie şi de betoanele încinse ale oraşelor. Nu-ţi poţi închipui cât de fericiţi sunt copiii de oraş când ajung în astfel de locuri! În ultima tabără am avut 16 băieţi din Bucureşti. În Gara de Nord, din tren a coborât o ceată de soldaţi îmbrăcaţi în costume albe, cu scuturi şi sica dacică în mână. Părinţii m-au sunat să-mi spună cât de bine s-au simţit copiii, că au revenit rumeni în obraji şi complet schimbaţi! E o mare mândrie pentru mine, ca organizator de tabere, să aud astfel de reacţii. altele... Avem tabere pentru orice pasiune şi pentru orice vârstă!
"Dacă începe exploatarea la Roşia Montană, în Apuseni nu va mai călca picior de turist"
- După câte se vede, turiştii se simt bine în Apuseni...
- Mulţi turişti ajung la Scărişoara nervoşi, stresaţi, cu fel de fel de probleme pe cap, dar energia Apusenilor, priveliştea de vis, aerul curat şi mişcarea îi schimbă total, în numai câteva ore. Seara sunt destinşi, relaxaţi, râd în hohote la focul de tabără, leagă prietenii, sunt cu totul alţi oameni! Cred că sunt mai aproape de Dumnezeu pe vârful muntelui, şi atingerea Lui îi mângâie pe suflet!
- În ce situaţie mai sunt Apusenii, faţă de anii trecuţi? Şi aici se taie pădurile, la fel ca în restul ţării?
- Din păcate, şi aici se fac defrişări masive. Acum doi ani, un prieten a închiriat un avion utilitar şi a făcut un zbor detaliat deasupra Văii Arieşului, luând imagini continuu. Când am descărcat pozele în calculator, ne-am îngrozit! Munţi întregi defrişaţi! Firmele de exploatare a lemnului au făcut jaf! De vină sunt numai edilii comunelor, care au vrut să se îmbogăţească rapid, uitând că moţii sunt fraţi cu codrul de sute de ani! În câţiva ani, unii munţi vor fi golaşi! În Albac, aproape că nu mai există pădure. În Scărişoara, peste 2-3 ani se va întâmpla probabil la fel, după câte maşini cu buşteni trec pe şosea zilnic. Periculos este faptul că în locul pădurilor de conifere au răsărit spontan frasini şi carpeni, care au schimbat tot ecosistemul - de la gărgăriţe, la animalele sălbatice! Nu mai vezi o veveriţă în pădurile tinere!
- Roşia Montană este la numai un munte distanţă, în faţa noastră. Ce ar însemna deschiderea exploatării pentru turismul în Apuseni?
- Este un mare pericol pentru Munţii Apuseni, nu numai pentru turism! Să te apuci, în plină eră ecologică, să construieşti un iaz de decantare a cianurilor în inima Apusenilor, mi se pare de-a dreptul barbar! Pe canadieni nu-i interesează - îşi vor lua aurul, argintul şi celelalte minerale preţioase exploatate, apoi îşi vor pune palma-n fund şi vor pleca acasă! În urma lor va rămâne însă un ocean de otravă, pe care nici strănepoţii noştri nu vor reuşi să-l cureţe vreodată! Dacă începe exploatarea la Roşia Montană, în Apuseni nu va mai călca picior de turist! Practic, Valea Arieşului este condamnată la moarte, iar dezastrul ecologic pare iminent, indiferent de tehnologia avansată cu care se laudă canadienii! Sfredeleşti munţii, tai pădurile, otrăveşti apele şi ai impresia că nu se va întâmpla nimic grav? Trebuie să fii nebun să-ţi închipui aşa ceva!
- Crezi că turismul poate fi o alternativă la exploatările preconizate în zonă?
- În prezent, moţii de pe Valea Arieşului nu mai au surse de venit. Pădurea aproape c-a dispărut. N-avem pământ arabil, oamenii plantează cele necesare pe coaste de munte, în pantă abruptă, astfel că nu poţi să-ţi întreţii familia din agricultură. Animale sunt din ce în ce mai puţine, pentru că nu se plăteşte bine laptele şi mulţi renunţă la ele. Aşa că turismul poate fi o alternativă viabilă pentru zona noastră, chiar dacă nu te îmbogăţeşti din această activitate. Sper din suflet ca frumuseţea Munţilor Apuseni să nu fie ciuntită, să nu rămână doar o amintire în poze... Ar fi mare păcat şi ruşinos pentru întreaga Românie!
Ghidul montan CRISTI VÎRCIU poate fi contactat la tel. 0740/62.54.90, e-mail: apuseniadventure@yahoo.com, www.facebook.com/ cristi virciu. Detalii despre oferta completă de turism în Munţii Apuseni puteţi găsi pe site-ul www.apuseni-spirit.ro.