O grămadă de facturi neplătite, o ceartă cu partenerul de viaţă, dar şi ştirile cu care ne bombardează televizorul: dezastre naturale, economia în declin, şomajul în floare - sunt de-ajuns pentru a vă face să vă năpustiţi asupra unei cutii cu bomboane. Cercetările au arătat că perceperea unor greutăţi, a unor adversităţi, precum şi lipsa de perspective fac oamenii să mănânce necontrolat. Urmarea? Kilograme care se depun pe nesimţite, cu perfidie. Pierderea sau menţinerea greutăţii e pentru majoritatea dintre noi o grijă în plus. Însă dacă adoptaţi măcar patru dintre comportamentele pe care vi le sugerăm, susţinute cu entuziasm de nutriţionişti şi de psihologi, veţi fi mai slabi şi mai sănătoşi în câteva zile.
Opriţi televizorul
Privitul la televizor, în timp ce mâncaţi, vă poate aduce multe calorii în plus. Şi condusul maşinii sau oricare altă activitate exercitată în paralel cu mâncatul, vă distrage atenţia şi poate duce, de asemenea, la cantităţi prea mari de alimente. Sfatul specialiştilor este să puneţi ceea ce mâncaţi pe o farfurie şi să staţi jos, chiar dacă mâncaţi singur.
Sunaţi un prieten
Cu prima ocazie când aveţi poftă de un aliment interzis, sunaţi un prieten şi întrebaţi-l ce mai face. În felul acesta vă redirecţionaţi gândurile. Cercetările au arătat că orice poftă nu durează mai mult de 5 minute, astfel că, atunci când închideţi telefonul, nevoia de a devora ceva nepermis va fi mult diminuată.
Vizualizaţi-vă slabi
Când simţiţi că voinţa cedează, evocaţi mental o imagine cu propria dvs. persoană dintr-o perioadă când eraţi supli şi arătaţi grozav. Efectul este neaşteptat. Motivaţia vizuală vă ţine centrat pe scopul propus şi vă reaminteşte că acesta este realizabil, din moment ce l-aţi atins în trecut.
Devreme la culcare
Încercaţi să vă duceţi la culcare cu 30 de minute mai devreme şi să vă treziţi dimineaţa cu 30 de minute mai târziu decât în mod normal. Cercetătorii afirmă că, dacă suntem odihniţi, alegem alimente mai sănătoase şi suntem mai puţin predispuşi ronţăitului permanent, care apare pe fond de oboseală şi stres.
Recurgeţi la internet
Găsiţi-vă prieteni pe internet, în strădania dvs. de a scădea în greutate. Un studiu a arătat că asocierile cu oamenii care au aceeaşi problemă legată de greutate ajută mult să slăbiţi şi să vă menţineţi.
Purtaţi haine strâmte
Curăţaţi dulapul de haine "grase". Odată ce aţi ajuns la greutatea dorită, eliminaţi orice piesă de îmbrăcăminte care nu vi se mai potriveşte. Ideea de a avea o garderobă cu totul nouă va fi un stimulent puternic pentru a vă menţine noua siluetă. Hainele largi sunt inamicul numărul unu al slăbitului. Când purtaţi haine strâmte, care vi se potrivesc şi în care vă simţiţi bine, aveţi un indicator clar, care vă semnalizează când să apăsaţi pe frână. Utilizaţi acest lucru ca pe o modalitate de a rămâne conştient de obiectivele dumneavoastră şi pentru a vă ţine departe de mâncatul în exces.
Alegeţi albastrul
Există un motiv pentru care nu veţi vedea multe restaurante sau fast food-uri decorate cu albastru. Credeţi sau nu, culoarea albastră funcţionează ca inhibitor al apetitului. Deci, mâncaţi dintr-o farfurie albastră, pe o faţă de masă albastră, şi chiar imbrăcaţi-vă în albastru, atunci când mâncaţi. Şi evitaţi roşul, galbenul, portocaliul, în zona în care mâncaţi, studiile au arătat că aceste culori stimulează apetitul.
Mergeţi pe jos
Ştiaţi că ardeţi calorii atunci când vă plimbaţi? Desigur, nu atât de multe ca atunci când alergaţi, dar ardeţi, totuşi. Dacă nu în altă parte, măcar în drum spre serviciu.
Nu ţineţi regim
Un plan de alimentaţie bazat pe restricţii şi privaţiuni vă va provoca frustrare, stres şi chiar furie. Acesta este probabil motivul pentru care, după cum au arătat mai multe studii, femeile care au ţinut mai multe diete stricte au renunţat la ele şi cântăresc cu aproximativ 40 de kilograme mai mult decât cele care nu ţin dietă. Specialiştii recomandă femeilor ca, în loc să se gândească la ce nu au voie să mănânce, să îşi îndrepte atenţia asupra a ceea ce au voie, în special alimentele care facilitează pierderea în greutate, cum ar fi cerealele integrale, legumele crude, fructele, fasolea şi lintea, nucile şi seminţele.
Cafea cu puţine calorii
Beţi cafea simplă. Specialităţile de cafea la modă vin la pachet cu sute de calorii, pentru că au frişcă, zahăr şi alte ingrediente. O ceaşcă de cafea simplă, atunci când e de bună calitate şi bine preparată, are un gust minunat. Folosiţi lapte praf degresat la cafea. Veţi obţine beneficiile nutriţionale ale laptelui degresat, care e bogat în calciu şi sărac în calorii. Şi pentru că apa a fost eliminată, laptele praf nu diluează cafeaua, la fel ca laptele obişnuit.
Luaţi cinci mese pe zi
În loc de a lua trei mese mari, încercaţi să programaţi 5 mese mici, pe tot parcursul zilei. Energia se va menţine la un nivel constant, veţi evita foamea şi, ce e mai important, veţi arde mai multe calorii. Masa de seară e bine să fie luată nu mai târziu de ora 19 (cu cel puţin două ore înainte de a vă culca) şi să fie cea mai redusă caloric. De multe ori, a mânca mult seara este un factor legat de probleme emoţionale şi mai puţin de o foame reală.
Mâncaţi legume gătite apetisant
Atunci când suntem anxioşi sau trişti, este mult mai probabil să tânjim după o prăjitură sau o felie de tort, decât după legume fierte. Dar a mânca multe legume este una din modalităţile imbatabile de a slăbi sau de a ne menţine într-o formă bună. Într-un studiu realizat recent, aproape 80 la sută dintre participanţi au raportat că atunci când au crescut aportul de legume pe zi, nu doar că au slăbit, dar şi-au îmbunătăţit energia şi starea de spirit şi au redus anxietatea şi atacurile de panică. Dacă la o bucată de ţelină sau de morcov crude nu ne lasă gura apă, în schimb, o porţie de legume crude sau fierte, asezonate cu ulei de măsline aromatizat cu diverse condimente sau legume asortate călite într-un sos dulce-aromat preparat din suc de portocale prospăt, oţet de orez brun, ghimbir proaspăt ras şi usturoi tocat ar tenta pe oricine. Mâncaţi-le alături de o porţie de linte, fasole sau orez nedecorticat, şi vă veţi şi sătura.
Mai multă apă şi mai mult ceai
În alt studiu recent, apa a fost recunoscută drept un antidot pentru stres. O cercetare făcută în Japonia a arătat, de asemenea, că persoanele care beau cel puţin 5 ceşti de ceai verde pe zi au avut un nivel de stres cu 20 la sută mai redus decât cele care nu beau, au pierdut în greutate şi şi-au stimulat imunitatea. În plus, chiar ritualul preparării ceaiului şi al sorbirii lui creează un efect calmant. Dacă adăugaţi şi zeama de la o jumătate-o lămâie proaspăt stoarsă, obţineţi un cocktail care stimulează absorbţia de antioxidanţi din alimente.
Mâncaţi o banană
Deşi interzise în mai multe diete, în prezent se apreciază că bananele sunt bogate în nutrienţi şi ajută la menţinerea stării bune de spirit, precum şi a siluetei. Într-un experiment realizat în Italia s-a dovedit că sportivii care au mâncat banane au avut un nivel crescut de dopamină, un neurotransmiţător care are un rol important în ţinerea departe a stărilor depresive. Unele cercetări indică, de asemenea, că nivelurile scăzute de dopamină sunt legate de obezitate. Aşa că includeţi bananele în gustări pe parcursul zilei. Dacă amestecaţi o banană cu ciocolată neagră topită şi nuci mărunţite şi o puneţi la frigider, aveţi o alternativă de îngheţată sănătoasă şi cu puţine calorii.
Mai multă scorţişoară
Nutriţioniştii englezi susţin că scorţişoara echilibrează nivelul de zahăr în sânge, ceea ce face ca starea noastră de spirit să fie mai stabilă, cu urmări pozitive şi asupra menţinerii greutăţii. Acest condiment minunat stimulează şi activitatea creierului. Presăraţi scorţişoară peste salata de fructe ori peste iaurt amestecat cu fructe, nuci şi fulgi de ovăz. Sau adăugaţi-o la supă de linte, salată de vinete, fasole sau conopidă la cuptor.
Ciocolata neagră
Bucuraţi-vă de câteva pătrăţele de ciocolată neagră, în fiecare zi, sau încorporaţi-o în diverse preparate, cum ar fi fulgi de ovăz cu lapte sau salată de fructe. Este de mare ajutor pentru cei care se luptă cu pofta de dulce, are puţine calorii şi multe efecte benefice. Conţine magneziu, excelent împotriva oboselii, depresiei şi iritabilităţii. Reduce nivelul hormonilor de stres şi relaxează pereţii vaselor sanguine, ceea ce duce la îmbunătăţirea circulaţiei şi scăderea tensiunii arteriale.
Un mare mic dejun
O masă de dimineaţă care conţine carbohidraţi, proteine şi grăsimi sănătoase menţine nivelul de zahăr în sânge constant. Astfel, foamea vă ocoleşte şi în restul zilei veţi mânca rezonabil. Alegeţi ceva sănătos şi gustos, cum ar fi o omletă sau şuncă slabă cu pâine integrală.
Mult iaurt
Aprovizionaţi-vă cu iaurt degresat. Un studiu recent relevă că persoanele care au tăiat 500 de calorii din meniu, mâncând iaurt de 3 ori pe zi, au pierdut mai mult în greutate decât cele care au tăiat doar caloriile. Calciul din produsele lactate declanşează un răspuns hormonal care inhibă producţia de grăsime a corpului şi facilitează eliminarea ei. Fireşte, alegeţi un iaurt cu foarte puţine grăsimi.
Împărţiţi farfuria
Umpleţi jumătate de farfurie cu legume (cu conţinut scăzut de calorii şi multe fibre). Împărţiţi cealaltă jumătate în două părţi egale. Într-una puneţi peşte slab (are multe proteine şi dă saţietate mai mare decât carbohidraţii sau grăsimile). Umpleţi ultima parte cu cereale bogate în fibre, cum ar fi orez brun sau fulgi de ovăz.
Atenţie la weekend
Atenţie la cum alegeţi mâncărurile la sfârşit de săptămână. Un studiu realizat recent la Universitatea Carolina de Nord a constatat că oamenii au tendinţa de a consuma cu 200 de calorii mai mult, în fiecare zi a meniului de weekend, compus în principal din alcool şi grăsimile conţinute în grătare.
Mâncaţi acasă
Luaţi 90 la sută din mese acasă. E mult mai probabil să mâncaţi mai mult şi, posibil, cu mai multe calorii, atunci când luaţi masa în oraş.