În afară de câteva boli hepatice moştenite (sindromul Gilbert, sindromul Dubin-Johnson, colestaza benignă recurentă etc.), care determină creşterea concentraţiei bilirubinei în sânge şi produce icter, hiperbilirubinemia este una dintre manifestările obişnuit întâlnite în hepatitele cronice şi în ciroza hepatică, stadiu mai avansat al unor hepatite cronice şi al insuficienţei hepatice.
Sigur, hiperbilirubinemia nu este singura anomalie prezentă în ciroza hepatică, scăderea globulelor albe şi roşii, a trombocitelor, a proteinelor totale sau a albuminei serice sunt tot atâtea indicii evidente ale ficatului sclerozat, stări patologice care arată că acesta nu mai poate face faţă sintezei de substanţe nutritive, dar nici nu mai poate descompune şi elimina deşeurile toxice rezultate din activitatea organismului. Mai mult, într-o fază avansată a cirozei, fază în care, din păcate, se găseşte şi colegul dvs., în afară de apariţia varicelor esofagiene şi a icterului, creşte şi concentraţia de amoniac din sânge, fenomen care determină apariţia encefalopatiei hepatice (ficatul afectat nu mai poate filtra elementele toxice din sânge, rezultând o concentraţie crescută de amoniac şi alţi metaboliţi), patologie care afectează funcţia creierului, determinând confuzie mentală, somnolenţă, tremurături, uneori chiar comă. Din păcate pentru colegul dvs., şi această etapă nefericită (encefalopatia hepatică), consecutivă cirozei hepatice, a fost atinsă.
Revenind la hiperbilirubinemie, trebuie să ştiţi că pentru a deveni solubilă şi capabilă să fie excretată prin bilă, bilirubina trebuie să se combine chimic (să se conjuge) cu o altă substanţă la nivelul ficatului. Când acest lucru nu se întâmplă (datorită unui deficit enzimatic hepatic sau datorită unui deficit funcţional hepatic), concentraţia de bilirubină serică creşte şi produce, ca în cazul colegului dvs., îngălbenirea ochilor şi a tegumentelor (icter). Şi pentru că, în cazul colegului dvs., tratamentul şi regimul alimentar nu au avut rezultatul aşteptat, recomand să se încerce normalizarea valorilor bilirubinei prin administrarea unor remedii naturiste specifice acestui gen de disfuncţionalitate.
În principiu, aceste remedii naturale sunt reprezentate de Rostopască, Anghinare, Genţiană, Păpădie, Pufuliţă şi Ţintaură, administrate separat sau în amestec, sub formă de extracte, pulberi (cea mai indicată formă de administrare) sau capsule, în 3-4 doze pe zi (1 linguriţă pulbere la o doză), înaintea meselor principale. Totodată, se impune şi administrarea unor remedii care să stopeze procesul progresiv de fibrozare a parenchimului hepatic şi să restabilească fiziologia acestuia, cum sunt Astragalus, Cordyceps, Clorofila, Curcumina, Lăptişorul de matcă, Arginina şi Resveratrolul. Tot în această categorie se încadrează şi Armurariul, Spirulina, Ganoderma sau algele AFA şi Chlorella.
Să auzim numai de bine!
Centrul de consultanţă naturopată "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"Există vreun remediu pentru endometrită?"
(Răspuns pentru ELENA CUCUI, F. AS nr. 1074)
Deoarece nu avem suficiente informaţii despre fiica dvs., o să facem câteva consideraţii teoretice legate de endometrită şi endometrioză. Endometrita este o inflamaţie cauzată de o infecţie a mucoasei uterine (endometru). Agenţii infecţioşi cei mai frecvenţi sunt Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Chlamydia trachomatis, Neisseria, viruşi herpetici. În faze avansate, infecţia poate să se extindă la nivelul trompelor şi al ovarelor. Se manifestă prin scurgere vaginală care miroase urât, febră, dureri menstruale şi pelvine, dereglări ale ciclului menstrual. Endometrita poate duce la infertilitate sau complicaţii ale sarcinii. Tratamentul alopat se face cu antibiotice, antivirale, antifungice şi antiinflamatoare, la recomandarea medicului specialist.
Endometrioza este o afecţiune produsă de dezvoltarea ţesutului endometrial în afara uterului, cel mai frecvent în cavitatea abdominală. În cazurile severe, ţesut endometrial se găseşte la nivelul vulvei, vezicii urinare, rinichilor, plămânilor, mucoasei nazale, coloanei vertebrale. Manifestările bolii sunt dureri pelvine, menstruaţii neregulate, sângerări în afara menstruaţiei, infertilitate. Alte complicaţii pot apărea în funcţie de zona în care se dezvoltă ţesut endometrial. Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, dar se incriminează ca principal factor determinant un dezechilibru hormonal.
O altă cauză ar putea fi dezechilibrul imunitar, deoarece boala apare mai frecvent la femeile cu boli autoimune (artrită reumatoidă, scleroză multiplă, lupus eritematos sistemic, fibromialgie, hipotiroidism). Femeile care au o rudă de gradul întâi cu endometrioză au un risc de zece ori mai mare de a dezvolta această boală. Endometrioza este, de asemenea, corelată cu un risc crescut de cancer ovarian şi de limfom non-Hodgkin.
Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, Bucureşti, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09
"De 3 ani mă chinuie sângerările gingivale"
(Răspuns pentru POP IOAN CONSTANTIN - Bistriţa Năsăud, F. AS nr. 1065)
Stimate domn,
Faptul că în urma consultărilor medicale specifice încă nu s-a depistat o cauză stomatologică mă face să mă gândesc că ar fi foarte bine dacă aţi solicita medicului de familie o recomandare pentru o leucogramă completă, VSH, probe hepatice, electroforeză, timp de coagulare, timp de sângerare. Probabil că trombocitele dvs. sunt în număr redus, ceea ce explică această fragilitate capilară la nivelul gingiilor, cu toate că din ce spuneţi rezultă că aveţi o viaţă echilibrată.
* Până la obţinerea rezultatelor, faceţi în fiecare seară gargară cu ceai de salvie, busuioc, cimbru, pelin, coada-calului, sunătoare, frunze de nuc, în părţi egale, după ce vă spălaţi pe dinţi, dar periajul dinţilor să nu fie agresiv. Puteţi pune şi tampoane, pe gingie, cu aceste ceaiuri, pe care le menţineţi mai mult timp.
* Zilnic, luaţi Liver Aid (2 capsule) şi Super Coenzima Q10 sau Sublingual CoQ10, în cazul căruia, pentru că se administrează sub limbă, substanţele active se absorb rapid şi eficient la nivelul cavităţii bucale, ajungând în vasele de sânge de sub limbă. De asemenea, vitamina C are rol esenţial în fragilitatea capilarelor. Consumaţi multe portocale, grapefruit, kiwi, lămâi, pătrunjel, morcovi (conţin şi betacaroten). De mare ajutor vă este şi siropul Noni, de asemenea mierea, sub formă de badijonaj la nivelul gingiilor, care pe lângă rol trofic are şi rol cicatrizant, sau lăptişorul de matcă. Sunt convinsă că dacă veţi fi perseverent şi veţi avea răbdare, gingivita dvs. va deveni doar o amintire. Vă doresc numai bine şi toate cele bune!
"Doresc un tratament pentru noduli"
(Răspuns pentru DELIA POPESCU - Turnu Severin, F. AS nr. 1040)
Stimată doamnă,
Ca medic reumatolog, vă rog să specificaţi dacă durerea de la degetul mare al piciorului apare îndeosebi noaptea. Dacă este violentă şi vă trezeşte din somn. Vă rog să-mi transmiteţi valorile calcemiei, acidului uric, factorului reumatoid, proteina C reactivă, VSH. S-ar putea să fie vorba de un nodul gutos, dar fără investigaţiile de mai sus, la care se adaugă o radiografie de antepicioare şi un examen clinic de specialitate, nu poate fi vorba de un diagnostic de certitudine. Vă aştept cu rezultatele, pentru a putea trece la un tratament corespunzător semnelor şi simptomelor dvs. Vă doresc numai bine şi toate cele bune!