Salutări din Mangalia
Închide ochii şi vede aievea seara aceea în care au plecat de acasă târând în nisip galenţii de lemn. Erau toţi, toată gaşca de prieteni. Duceau cu ei patefonul, cât un catafalc, şi o pâine caldă, abia scoasă din cuptor. De sus, de la casa părăsită a lui Dumitraşcu, se vedeau plaja şi uliţele strălucind de nisip. Patefonul l-au pus pe terasă şi pâinea pe el. Cineva a învârtit manivela şi melodia a pornit - lină, unduitoare, ca o promisiune a unei fericiri nesfârşite.
Citeste tot articolul
DIETA ALCALINĂ - Regimul alimentar care salvează vieţi
Indicele care măsoară cât de acidă sau de bazică este o substanţă se numeşte pH, şi cu cât acesta are o valoare mai mare, cu atât acea substanţă este mai alcalină. Ideea alcalinizării organismului pentru vindecare este mai veche de un secol şi a fost pentru prima oară emisă de către un eminent biolog francez: Claude Bernard. El a hrănit cu carne animale care aveau o dietă vegetariană şi a observat după câteva zile că pH-ul urinei lor devenea tot mai acid, din cauza dietei carnivore.
Citeste tot articolul
PRINŢESA APELOR
Multă vreme m-am considerat un profesionist al nefericirii. În anii '80, eram nemulţumit de tot ce mi se întâmpla şi de tot ce făceam. Pe atunci, eram un matematician îndrăgostit de calculatoare, dar de la un timp, mă simţeam năclăit de ele, iar printre ecuaţii, eram străin şi însingurat; un naufragiat printre idealuri. În toată vremea aceea scriam cu înfrigurare poeme, dar tot mă simţeam nerealizat şi ca scriitor.
Citeste tot articolul
Bătălia pentru dreapta
Dreapta politică din România pare condamnată la neputinţă. În timp ce stânga pivotează constant în jurul unui nucleu dur - provenit, e drept, din grupul "moştenitorilor" regimului comunist - dreapta se dizolvă şi se coagulează continuu în jurul unor personalităţi ale momentului.
Citeste tot articolul
O ştire de necrezut: Cel mai igienic spital din lume se află la Braşov!
De necrezut, dar un spital privat românesc, "Sfântul Constantin", din Braşov, a primit recent cel mai important premiu acordat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS): "European Hand Hygiene Excellence Award 2013". În contextul în care, zi de zi, televiziunile şi ziarele dau publicităţii situaţia dezastruoasă din unele spitale româneşti, vestea aceasta, prea puţin mediatizată, este de natură să marcheze un precedent spectaculos.
Citeste tot articolul
MAE se ţine de cuvânt: alocă fonduri pentru şcoli româneşti în Bulgaria
Un comunicat recent din partea Ministerului Afacerilor Externe anunţă că o sumă modestă, dar binevenită, de circa 24.000 de lei, a fost alocată redeschiderii învăţământului în limba română, în zona Timocului bulgăresc. Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, organism al MAE, este sărac în resurse, întregul său buget fiind de numai 10 milioane de lei noi.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU: "USL nu guvernează, ci simulează"
Guvernarea aduce întotdeauna conflicte de interese şi în interiorul aceluiaşi partid, darămite în sânul unei alianţe?! Istoria noastră postdecembristă ne arată că nu a existat coaliţie la guvernare care să nu fi fost frământată de bătălii interne. Ne putem aştepta, deci, ca şi în USL ele să se înmulţească şi să ajungă la apogeu, adică la despărţirea PNL de PSD.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru NICOLETA - Alexandria, F. AS 1070 - "Există tratamente cu plante contra hirsutismului?"
Între sindromul ovarelor polichistice (SOP) şi hirsutism există, fără îndoială, o legătură directă, cauzală, având în vedere că femeile care prezintă SOP produc o cantitate excesivă de hormoni androgeni (masculini) ce pot duce la apariţia în exces a părului facial sau în alte zone ale corpului (axile, piept, abdomen etc.).
Citeste tot articolul
"Mulţumiri d-lui farmacist ION BOBARU"
Vreau să mulţumesc farmaciei "Faltis" din Brăila şi în mod special d-lui farmacist BOBARU, pentru că, datorită eficienţei tratamentului recomandat, mi-am rezolvat durerile cauzate de o gonartroză veche şi rebelă.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc d-nei dr. SANDA PIROŞCA din Cluj, care m-a vindecat de nevralgie de trigemen"
Rândurile de faţă vor să exprime profundele mele mulţumiri faţă de revista care promovează şi asigură un dialog atât de util între cititori. Cu câţiva ani în urmă, o persoană necunoscută mie a comunicat în "Formula AS" modul şi locul în care şi-a tratat cu succes o problemă medicală aproape nerezolvabilă.
Citeste tot articolul
Urinarea deasă şi pierderile de urină - tratate prin exerciţii!
Atunci când se întâmplă să urinăm mai des decât în mod normal, nu este vorba neapărat despre o boală. Mai corect, am putea-o numi tulburare. Urinatul des poate fi determinat de consumul de lichide, simţitor mai mare în perioada de vară, deoarece prin transpiraţie pierdem mai multe lichide, care trebuie înlocuite mereu. Este considerat normal un număr de opt urinări pe zi şi una pe noapte.
Citeste tot articolul
Cum să depăşim stările depresive
Avem o tristeţe accentuată, o senzaţie de gol interior, de vinovăţie, de inutilitate, aproape nimic din ceea ce făceam înainte nu ne mai place, ne e tare greu să luăm o decizie, gândim şi ne mişcăm lent, mâncăm şi dormim prea mult sau prea puţin, suntem permanent obosiţi. Iată simptome care arată că în mintea şi sufletul nostru s-a instalat o depresie.
Citeste tot articolul
CASA DIN VIS
De când lumea şi pământul se ştie că atunci când unui om i se întâmplă vreun lucru rău, obligatoriu trebuie să fie cineva de vină (bineînţeles, în afară de el). Lucrurile stau exact invers atunci când totul îi merge strună. Victoriile sunt doar ale lui, nu recunoaşte ajutorul nimănui, nu împarte cu nimeni nimic.
Citeste tot articolul
Aurelia Lăpuşan - "Dobrogea nu a reuşit nici azi să egaleze strălucirea pe care a avut-o în perioada interbelică"
A profesat mai bine de trei decenii jurnalismul şi a condus trustul de presă constănţean "Cuget Liber". Publicistă şi prozatoare, şi-a pus pasiunea pentru documentare în slujba unor lucrări monografice dedicate celor mai importante localităţi din Dobrogea. O muncă scrupuloasă, ce trece de obicei neobservată, pe care a salvat-o de la anonimat prin talentul extraordinar de povestitoare.
Citeste tot articolul
"Mergeţi, dom'le, la muncă, că ne-am săturat de scandaluri"
Sâmbătă, 25 mai, când tocmai îmi făceam plimbarea de după-amiază pe unul din bulevardele Capitalei, văd venind înspre mine un grup mare de tineri voinici, înarmaţi cu pancarte, scandând năvalnic tot felul de lozinci mobilizatoare. Aveam să aflu numaidecât că e vorba de un marş de protest împotriva cultivării organismelor modificate genetic.
Citeste tot articolul
Festivalul de la Cannes pune din nou România pe harta meritelor, pentru scurtmetrajul "În acvariu", de TUDOR CRISTIAN JURGIU
Acest nou succes la Cannes, pentru film românesc de scurtmetraj, a stârnit un întreg val de întrebări: de ce ar trebui să ne bucure un premiu mare pentru un film "mic", ce e de fapt filmul de scurtmetraj şi unde poate fi el văzut, cine e acest Tudor Cristian Jurgiu şi cum a ajuns ca, de nicăieri, să reprezinte România pe podiumul celui mai important festival european de film? L-am căutat şi l-am luat la întrebări.
Citeste tot articolul
Bravo, TVR 2!
Iată o constatare care ne umple inima de bucurie. Acest plural ne cuprinde pe toţi cei exasperaţi de vulgaritatea, de mârlănia, de comportamentul de mahala care s-au extins ca o boală colectivă peste mai toate emisiunile de tip "Divertisment", oferite de posturile noastre de televiziune: certuri, urlete, bârfe, despre cine cu cine s-a mai iubit şi de câte ori, care cu mai care s-a împăcat după un divorţ "scandalos", personaje adevărate sau fictive de-o urâţenie morală care-ţi întoarce stomacul pe dos.
Citeste tot articolul
IOAN POP, zis "POPICU" - "Eu am împlinit de curând 36 de ani de când cânt pe scenă, fără ca asta să însemne că mi-am părăsit vreodată locul şi pământ
După dispariţia unuia dintre Fraţii Petreuş, după plecarea la ceruri a marelui lăutar Ionu lu' Grigore, zis Paganini, şi după comercializarea excesivă a câtorva perechi de ceteraşi, mereu aceleaşi, în care "se trage" din toate poziţiile la nefericitele televiziuni comerciale, Grupul "Iza" din Hoteni a rămas printre ultimele formaţii folclorice autentice din Maramureş.
Citeste tot articolul
Pr. CIPRIAN NEGREANU - "Mă străduiesc să le ofer tinerilor odihnă sufletească în biserică"
Când cauţi un tămăduitor de suflete, în general, credincioşii te îndreaptă către un preot mai în vârstă, care are experienţă, tact şi dragoste mult încercată. Există însă în România ortodoxă şi preoţi tineri, care îţi învelesc inima în dragostea lor şi te scot astfel din iadul cel mai adânc. Un astfel de slujitor al altarului este părintele Ciprian Negreanu (n. 1973, Tg. Jiu), parohul bisericii studenţilor din Cluj-Napoca şi duhovnicul ASCOR Cluj.
Citeste tot articolul
Călătorie în lumea de dincolo
Neurochirurgul Eben Alexander este american şi una din obsesiile vieţii lui a fost să conteste cu vehemenţă existenţa aşa-numitei "experienţe a morţii iminente". Până când a intrat el însuşi în comă şi a revenit la viaţă. Începând de-atunci, nu mai conteneşte să vorbească despre "lumea de dincolo".
Citeste tot articolul
OMARA PORTUONDO şi ELIADES OCHOA, cu BUENA VISTA SOCIAL CLUB
Pe 25 iunie, La Sala Palatului din Capitală, şi pe 26 iunie, la Sala "Horia Demian" din Cluj, vă dau întâlnire doi mari maeştri ai muzicii cubaneze - Omara Portuondo şi Eliades Ochoa, care vor cânta împreună cu celebra orchestră Buena Vista Social Club. Toţi au mai fost şi au mai cântat pe la noi, dar pentru prima dată vin în formulă completă, pentru două concerte unice.
Citeste tot articolul