"Episodul cu S. R. Stănescu a adâncit neîncrederea dintre PSD şi PNL"
- USL a trecut, în luna mai, prin cea mai gravă criză de la fondarea sa, din pricina unui singur om, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu. Parlamentarul a avut câteva iniţiative legislative care nu se potriveau cu planurile PSD, motiv pentru care premierul Victor Ponta a cerut excluderea lui din PNL, ameninţând că altfel rupe alianţa cu liberalii. Până la urmă, PSD şi PNL au găsit o cale de a colabora mai departe. În opinia dvs, este acest episod simptomatic, anunţă o ruptură inevitabilă, sau e doar un accident de parcurs?
- Guvernarea aduce întotdeauna conflicte de interese şi în interiorul aceluiaşi partid, darămite în sânul unei alianţe?! Istoria noastră postdecembristă ne arată că nu a existat coaliţie la guvernare care să nu fi fost frământată de bătălii interne. Ne putem aştepta, deci, ca şi în USL ele să se înmulţească şi să ajungă la apogeu, adică la despărţirea PNL de PSD. Simptomatic îmi pare faptul că dl Sorin Roşca Stănescu s-a dovedit indispensabil pentru PNL. Domnia sa a rămas în partid, dar situaţia nu e mai puţin primejdioasă. Ruperea USL pare exclusă pe termen scurt, pentru anul acesta, să zicem. Nu pentru că nu ar fi probleme între partenerii de alianţă, ci pentru că fiecare ştie că nu poate fără celălalt deocamdată. Iar episodul cu S.R. Stănescu, depăşit, de bine, de rău, a adâncit neîncrederea dintre PSD şi PNL. Dezbinarea USL e mai probabilă cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European şi, mai ales, în proximitatea alegerilor pentru preşedintele României. În orice caz, la cum arată astăzi opoziţia, o eventuală fracturare a USL nu ar ajuta-o prea mult ca să revină la guvernare. Şi PSD, şi PNL au discutat, de altfel, cu UDMR, ca să şi-o apropie fiecare, în caz de nevoie. Iar UDMR, după cum ştim, este la îndemâna oricui are ceva de oferit. Aşa încât liderii PSD şi PNL au participat la Congresul UDMR, pe care au curtat-o intens, timp în care s-au şi tachinat. Schimburile de replici arată că nu e pace în USL şi că nici nu va fi.
"Nimeni nu mai controlează derapajele Puterii şi riscăm să ne prăbuşim cu toţii în prăpastie"
- Între timp, guvernul continuă să rateze marile ţinte sociale şi economice. De exemplu, acum a eşuat în tentativa de a privatiza CFR Marfă şi Poşta. Cum e posibil, având în vedere valoarea de piaţă şi cvasi-monopolul acestora?
- Da, uite că de data asta n-a mai fost nevoie de Dan Diaconescu ca să rateze, ca la Oltchim. Şi s-a terminat şi mai repede, fără spectacol la televizor. La CFR Marfă - o comoară, după cum a zis premierul, numai că plină de datorii - posibilii investitori au scăzut de la o zi la alta, de la doisprezece - cât anunţase ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu - până la trei, care şi ei au fost descalificaţi, pentru că nu îndeplineau condiţiile. La Poştă, nici nu s-a înscris nimeni. Foarte ciudat, pentru că Poşta, în orice loc din lume, este o afacere profitabilă. E drept că la noi politrucii şi clienţii lor au pus-o pe butuci...
Întrebarea care se impune, după un şir de ratări la capitolul privatizare, este: guvernul Ponta chiar nu ştie să privatizeze sau nu vrea, şi mimează, ca să păcălească FMI, cum că încearcă să respecte prevederile acordului de împrumut? Oricare ar fi răspunsul, încrederea într-un astfel de guvern tinde spre zero, atât în ţară cât şi în străinătate. Ce încredere poţi avea în unul care fie minte, fie e incapabil? De fapt, impresia lăsată până acum de Cabinetul Ponta este că toată guvernarea e un simulacru. Se desfăşoară pe simulator. Însă nu păcăleşte pe toată lumea. Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a inclus România, alături de Ungaria şi Italia, în rândul ţărilor neguvernabile. Lumea românească s-a inflamat şi poate că nu nejustificat, fiindcă această expresie nu e nici diplomatică şi nici riguros exactă. Nu există ţară neguvernabilă. Dar e adevărat că România nu e guvernată. Imensul exerciţiu de imagine al USL, care ocupă de dimineaţa până seara televiziunile, nu reuşeşte, iată, să mascheze faptul că nu guvernează, ci simulează. Această situaţie se datorează în mare măsură şi lipsei unei opoziţii viguroase în Parlament, în presă, în societatea civilă. Nimeni nu mai controlează derapajele Puterii şi riscăm să ne prăbuşim cu toţii în prăpastie.
"Marile capturi al Justiţiei de luna trecută sunt d-nii Babiuc şi Cioflină"
- Da, Gigi Becali a ajuns martir al neamului, printre Maniu, Brătieni şi restul, în locul lui Adrian Năstase, proaspăt eliberat din puşcărie. Unii creştini de operetă cred că e suficient să stea între doi tâlhari la judecată, ca să se considere Iisus. Ei bine, pot fi tâlhari toţi trei. Şi în cazul Becali, chiar aşa stau lucrurile. Degeaba i-au plâns mulţi de milă, că, uite, domnule, un om care a ajutat atâta lume este băgat la închisoare. E foarte frumos că dl Becali a făcut fapte bune, dar acestea nu-l exonerează de răspundere pentru faptele penale. Dacă dai zece lei unui cerşetor, nu-ţi cumperi astfel iertarea că mai târziu îl loveşti pe unul în cap. Cei ca Gigi Becali s-au bucurat prea multă vreme de o imunitate neţărmurită, Dumnezeu ştie cum dobândită, care i-a făcut să creadă că sunt deasupra legii şi că pot face ce vor în ţara asta. În virtutea acestei imunităţi, Gigi Becali i-a convins cu sacoşa de bani, după cum au probat procurorii, pe un şef al Marelui Stat Major al Armatei, gen. Cioflină, şi pe un ministru al Apărării, Babiuc, să facă un schimb de terenuri în dauna statului. Dar ca să facă asta, Gigi Becali a avut o filieră, că nu te duci să dai mită cum ai da bună ziua. Abia asta e partea interesantă: câţi sunt pe filieră şi cum funcţionează ea? Deşi Gigi Becali e mai zgomotos şi mai... expresiv, deh, vedetă de televiziune, marile capturi în acest caz sunt dnii Victor Babiuc, de trei ori ministru, la Apărare, Interne şi Justiţie, şi Dumitru Cioflină, general şi fost şef al Marelui Stat Major. Au fost condamnaţi şi închişi şi ei. N-aş trece mai departe, fără să semnalez că în ziua în care era aşteptată sentinţa, premierul Victor Ponta a încercat să o influenţeze printr-o declaraţie publică. Domnia sa a spus că are o simpatie specială pentru Gigi Becali. Este inadmisibil! Premierului nu-i ajunge că a sa guvernare e văzută ca una a penalilor, cu o aplecare specială pentru zona ilicită? Nu-i ajunge că USL a acoperit nu ştiu câţi infractori în Parlament? Că faptele astea apar în raportul pe justiţie al Comisiei Europene? Că PSD s-a dus cu alaiul la Tribunal pentru susţinerea a diverşi membri iluştri, judecaţi pentru infracţiuni de drept comun? Nu-i ajunge că a dat toate aceste semnale mizere, mai avea nevoie de unul?
- O parte din opinia publică s-a temut că, după încheierea pactului Ponta - Băsescu, Justiţia va fi pusă în lesă. Judecătorii arată că îşi fac treaba. Dar şefii Parchetelor? Există vreun efect negativ al înţelegerii dintre palate asupra lor?
- Principalul efect vizibil este că s-au separat atacurile. Nu mai sunt atacate în bloc DNA şi Parchetul General. Adversarii dlui Băsescu atacă numai DNA şi pe dna Laura Codruţa Kovesi, care îl conduce, iar adversarii dlui Ponta îl atacă pe procurorul general, Tiberiu Niţu. Un alt efect este rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale dată, imediat după numirea dlui Niţu la şefia Parchetului General, în dosarul de plagiat deschis pe numele dlui Victor Ponta. Vorbind de atacuri la adresa parchetelor, să notăm că trustul de presă al lui Dan Voiculescu a pus tunurile pe DNA, după arestarea directorului general al Trustului Antena Group, Sorin Alexandrescu, sub acuzaţia de şantaj. Pe scurt, este vorba despre un contract de retransmisie prin satelit a canalelor Antena TV Group, în condiţiile impuse de aceasta, pentru o sumă de peste 30 milioane euro. Dl Alexandrescu l-a ameninţat pe administratorul firmei de cablu că, dacă nu acceptă acel contract în termenii săi, va duce o campanie de presă împotriva sa.
În afacere a picat şi Dumitru Dragomir, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, care se dă victimă în conflictul dintre doi elefanţi. Dar realitatea este că şi dl Dragomir e un elefant cât toate zilele, care se prezintă drept şoricel, ca să scape, aşa cum fac toţi zmeii când ajung în faţa Justiţiei. Problema este că acest caz penal a fost înfăţişat de Antene drept o încălcare a libertăţii de expresie. E o manipulare grosolană. Dl Alexandrescu nu e jurnalist, nu a fost închis pentru delict de opinie, ci a fost arestat şi este anchetat pentru o faptă penală, comisă în calitate de manager. Revenind la întrebarea dvs, DNA dovedeşte că îşi împlineşte menirea şi după schimbarea şefului, iar Parchetul General a dat un semnal prost prin disculparea premierului, tot după schimbarea şefului său.
"Politica românească este impredictibilă, ceea ce ne poate duce la dezastru"
- Să încheiem cu epurările din partidele parlamentare. A intrat febra curăţeniei de primăvară-vară în PNL şi PDL, ale căror conduceri au decis să excludă câteva dintre personalităţile lor marcante. Ce credeţi că stă la baza proaspetelor eliminări din PNL şi PDL?
- Neîncrederea cronică şi generalizată, despre care vorbeam şi la începutul discuţiei noastre. Pe de altă parte, liderilor PNL li se pare că practică liberalismul, băgându-i în Parlament pe S.R. Stănescu şi pe Gigi Becali, şi dându-l afară pe Andrei Chiliman, liberal vechi şi primar cu mai multe mandate, care a ajutat mulţi colegi să intre în Parlament, pe baza influenţei sale în sectorul 1 al Bucureştiului. Acest fel deformat de a vedea lucrurile este un reflex comunist. Crin Antonescu a eliminat din partid mai multe persoane, în două serii, pe Vlad Moisescu şi încă unsprezece o dată, şi pe dl Chiliman, deputata Diana Tuşa şi încă vreo câţiva, pe motiv de infidelitate faţă de partid. Dar mă întreb, PNL e fidel liberalismului, de vreme ce a intrat în alianţă cu socialiştii şi guvernează cu ei? Păi trădare mai mare ca asta, greu de găsit! Iar Crin Antonescu, care l-a susţinut pe Mircea Geoană la preşedinţie şi care acum guvernează cu Victor Ponta, este fidel faţă de istoria PNL, de anticomunismul PNL, de Piaţa Universităţii 1990, de Proclamaţia de la Timişoara?
În PDL s-a trezit un deputat, Alin Popoviciu, ale cărui merite nu le cunoaşte nimeni, de vor fi existând, să facă lista cu cei care trebuie excluşi: Sever Voinescu, Toader Paleologu, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi şi Cristian Preda. Tot ca infideli. D-nii Funeriu şi Baconschi au demisionat, fără să mai aştepte judecata partidului. Cristian Preda a fost suspendat şase luni din partid. Iar dnii Voinescu şi Paleologu au scăpat deocamdată, poate şi sub influenţa opiniei exprimate de Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al PDL, care distingea între ironia din discursul acestora şi "denigrarea" la care s-ar fi dedat ceilalţi. Dna Săftoiu a fost ea însăşi dată afară din PNL pentru delict de opinie, aşa că e de mirare cum participă la excluderea unor colegi din PDL. Atitudinea sa reconfirmă o tristă practică din politica românească: ce susţii azi nu mai e valabil mâine, indiferent că vorbim despre libertatea de expresie, o măsură economică sau o nuanţă doctrinară. Politica românească este impredictibilă, ceea ce ne poate duce la dezastru.