IARBA SOAŢELOR
Buna Iuca şi Nana Ica se ţin de mână, şezând una lângă alta pe laviţă. Au mâinile aspre, cu degete îngroşate de muncă, dar care se strâng cu atâta afecţiune, de parcă femeile s-ar susţine una pe alta, s-ar încuraja, s-ar ţine de mână în viaţă, zicând că totul e încă frumos. Buna Iuca are 86 de ani, Nana Ica 80 şi sunt "soaţe" de când erau amândouă copile. Un legământ pe viaţă, făcut cândva, într-o anumită zi, într-o anume clipă dintr-o primăvară de demult, dăinuind nestricat până azi.
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru căsnicii fericite
Neînţelegeri, critici, insulte: numeroase căsnicii eşuează din cauza stresului cotidian. Relaţia pe viaţă pare un model expirat. Specialiştii în probleme sufleteşti par, totuşi, să aibă soluţii.
Citeste tot articolul
Din micile taine ale Marelui Post sau despre dulceaţa slujbelor de seară
Postul cel Mare şi Sfânt, cum îl numeşte Biserica, sau al Păresimilor, cum i se spune în popor, poate să pară, pentru unii, un deşert întins şi anevoie de trecut.
Citeste tot articolul
Naufragiul PDL
Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, ţinută sâmbătă, 23 martie a.c., s-a încheiat cu un scandal ale cărui consecinţe vor marca multă vreme dreapta politică din România. Convenţia trebuia să aleagă noua conducere a partidului, după pierderea alegerilor locale şi parlamentare din 2012.
Citeste tot articolul
Demolatorii atacă noaptea
Cei care, din diverse motive, îl susţin astăzi pe demolatorul numărul unu, de după Ceauşescu, Sorin Oprescu, primarul nefericitului Bucureşti, vor regreta amarnic şi se vor ruşina mâine-poimâine, când se va trage linie şi se vor calcula pagubele imense aduse patrimoniului şi identităţii bucureştene de acest "vodă" discreţionar şi şmecher.
Citeste tot articolul
Privind spre Est
"Ştiţi care e marea problemă a României?", m-a întrebat zilele trecute, în Polonia, profesorul de Istorie Politică Contemporană de la Universitatea din Varşovia, dr. Bartlomiej Zdaniuk. Căsătorit cu o româncă şi vorbitor impecabil al limbii noastre, dr. Zdaniuk este unul dintre experţii cei mai avizaţi când vine vorba de comparaţii între Polonia şi România.
Citeste tot articolul
GHEORGHE COZMUŢA - "În România au fost atribuite ilegal peste 4 milioane de hectare, fiind emise, în afara legii, sute de mii de titluri de proprietate - ceea ce a f?cut ca toat
Asociaţia Proprietarilor de Păduri, Păşuni şi Terenuri Agricole din Ardeal (APPPTAA), filiala Maramureş, duce de multă vreme o luptă grea, de uzură, pentru repunerea în drepturi a Comunităţilor Locale, prin recunoaşterea composesoratelor comunale - forme de proprietate asociativă asupra pământului, care vin din istorie.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IOANA - Canada, F. AS nr. 1060 - "Nu mă pot vindeca de anemie"
Capacitatea redusă a sângelui de absorbţie a oxigenului şi de transportare a acestuia prin organism sub formă de hemoglobină este, în aproximativ 90% din cazuri, rezultatul unei deficienţe de fier, de obicei cauzată de perioade de viaţă dificile prelungite sau de sângerări ce provin din ulcere, hemoroizi sau afecţiuni ale gingiilor.
Citeste tot articolul
"Mulţumiri d-lui dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike"
Sunt o cititoare a revistei dvs., la fel ca şi mama mea. Vă scriu pentru a vă spune că ne bucurăm nespus că există articole scrise de d-l doctor Lawrence Chukwudi Nwabudike. Mama a avut diverse probleme de sănătate şi a apelat la d-l doctor. De atunci, ori de câte ori are nevoie, apelează la dânsul.
Citeste tot articolul
Medicamentul din adâncul mărilor: LYPRINOL
În anii 1960, înainte de lansarea primelor nave spaţiale, specialiştii NASA au început ample cercetări la nivel planetar, pentru descoperirea unor alimente cu potenţial maxim pentru sănătatea astronauţilor. Atenţia le-a fost atrasă rapid de o vieţuitoare de origine marină: scoica cu cochilie verde, inclusă de secole în dieta populaţiei maori din Noua Zeelandă, care se distinge prin longevitate şi o sănătate de fier.
Citeste tot articolul
CALCIUL ORGANIC
Frumuseţea unui zâmbet, minunata formă a corpului uman, bătăile inimii... - nimic din toate acestea nu ar putea exista fără acest mineral. Deşi doar 2% din trupul nostru este format din calciu, el joacă un rol esenţial în viaţa noastră, ajutând nu doar la construcţia corpului, ci şi la menţinerea sa în viaţă.
Citeste tot articolul
Astenia de primăvară
De ce începem primăvara cu stângul? Deşi tratatele de medicină nu o abordează ca atare, oboseala de primăvară, cunoscută şi sub numele de "astenie de primăvară", este o realitate clinică.
Există câteva cauze pentru care sindromul se manifestă în cursul primăverii...
Citeste tot articolul
Despre pâine
A face o pâine bună seamănă cu proiectarea unui circuit electronic complex, cu programarea unor funcţii de sistem informatic sau realizarea unui subansamblu mecanic de precizie. Efortul de creaţie este similar, diferenţa constând numai în obiectul de activitate şi natura instrumentelor utilizate.
Citeste tot articolul
Un salt în bine: PREMIILE GOPO 2013 - editia a 7-a
Gala premiilor Gopo a adunat la Opera Naţională 800 de invitaţi şi jurnalişti, atât din trustul PRO cât şi din sfera filmului românesc independent. Au fost prezenţi Amalia Enache şi Mircea Solcanu, gazdele transmisiunii live de pe ProCinema, starurile recentului "Poziţia Copilului", Luminiţa Gheorghiu şi Ilinca Goia...
Citeste tot articolul
Constantin Chiriac - "Avem nevoie de dialog, în ţara asta, ca de aer"
Din fericire, cred că eu nu am pierdut acel Paradis, nu am ieşit din copilărie. Cine pierde copilăria pierde locul acela unde se duce desculţ, cu picioarele pe pământ şi mângâie cu palmele cerul... Când nu mai ai acest loc sublim, nu mai ai centrul Pământului, eşti pierdut. Toţi trebuie să înţelegem acest lucru, că suntem legaţi cu fire nevăzute de pământul şi de locul în care ne-am născut.
Citeste tot articolul
Selecţia Formula As
Spre deosebire de alte domenii, pe piaţa cărţii de la noi se petrec evenimente plăcute "consumatorului" de literatură. Cel mai recent este noua traducere a romanului "Orlando" de Virginia Woolf, datorată doamnei Antoaneta Ralian - nume ce constituie în sine o asemenea garanţie de calitate încât a fost tipărit şi pe copertă, ceea ce editurile româneşti nu prea obişnuiesc.
Citeste tot articolul
Unde vă simţiţi acasă?
Pentru mulţi dintre semenii noştri, "acasă" este lumea întreagă. Pentru alţii, "acasă" este casa bunicilor, casa familiei sau, pur şi simplu, un vârf de munte. Dar indiferent de locul unde se află, "acasă" este cercul magic în care ne simţim ocrotiţi şi împliniţi sufleteşte. Despre "acasă", purtat într-un rucsac, prin lume, şi "acasă", cu flori la poartă, aşteptăm mărturiile dvs., în pagina de inimă a "Formulei AS".
Citeste tot articolul
MIRCEA DINESCU - "Cine îşi numără timpul îşi numără moartea"
Când apare pe micul ecran, e omul spectacol. Furibund şi melancolic, exasperat şi năvalnic, e la fel de imprevizibil ca apele Dunării lângă care s-a aşezat. Înainte de a fi poet, publicist sau om de afaceri, Mircea Dinescu e o stare de spirit. La Cetate, portul de lângă Calafat care i-a devenit reşedinţă, l-am găsit însă învins de blândeţe.
Citeste tot articolul
Puterea rugăciunii
Sunt un medic la pensie. Am lucrat toată viaţa mea profesională într-un mare centru medical universitar la Paris, în domeniul oncologiei. Anul acesta se împlinesc 45 de ani de când îngrijesc - în măsura posibilităţilor medicale în vigoare - oameni atinşi de "boala secolului". Am văzut şi am trăit alături de ei zeci de mii de situaţii medicale în care lupta cu "absolutul", uneori chiar cu "imposibilul", era dramatică.
Citeste tot articolul