Un proiect abandonat: Roşia Montană
La sfârşitul lunii trecute, pe 28 februarie, s-a încheiat intervalul de evaluare a dosarelor asupra cărora Comitetul Patrimoniului Mondial urmează să se pronunţe în sesiunea din vara acestui an. Printre dosare se află, cum bine se ştie, şi cel privind susţinerea înscrierii Peisajului cultural Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.
Citeste tot articolul
Partidul "naşilor"
Congresul extraordinar al PSD, din 10 martie a.c, a consacrat orientarea iliberală pe care liderul absolut al acestuia, Liviu Dragnea, şi-a asumat-o. În discursul ţinut în faţa delegaţilor la manifestare, Dragnea a reiterat "teme" ce nu ar provoca nicio mirare la Budapesta sau Varşovia, capitale în care iliberalismul face legea.
Citeste tot articolul
Înapoi la comunism?
Încă de la instaurarea regimului comunist, legislaţia te ameninţa cu puşcăria, dacă "defăimai" partidul muncitoresc şi pe liderii săi. Mai mult, a defăima o persoană, un lider de partid, era similar cu a defăima ţara. Practic, când îi înjurai pe Gheorghiu Dej sau pe Nicolae Ceauşescu, înjurai, Doamne fereşte, România.
Citeste tot articolul
SORIN TAUS - Primarul comunei Feldioara, jud. Braşov: "Dacă ţii la satul tău şi munceşti, izbuteşti"
"Cred că important este ca fiecare primărie să îşi valorifice potenţialul zonei. Să se uite în jur şi să se întrebe "Ce am aici, în satul meu? Cu ce mă pot dezvolta, pornind de la ceea ce există?". Că altfel, degeaba vreau să fac port de iahturi, dacă eu nu sunt la malul mării. Am fost în străinătate şi am văzut că acolo îţi arată o piatră sau un bolovan, şi ai lăsat 5-10 euro fără să clipeşti."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA POPESCU - Teleorman, F. AS nr. 1304 - "Fiul meu are intoleranţă la gluten"
"Diagnosticul de intoleranţă la gluten se pune pe baza unor analize de sânge şi a endoscopiei cu biopsie din mucoasa intestinală (duoden). Din cele precizate, faptul că manifestările au apărut după un stres puternic şi că sub regimul fără gluten simptomele au remis rapid şi apoi au revenit arată că, cel mai probabil, este vorba de colon iritabil."
Citeste tot articolul
"Cu IMUNOINSTANT m-am vindecat de o suferinţă veche de 10 ani"
Stimată redacţie, Mă numesc Maria Ivănescu şi sunt din localitatea Vladimirescu, jud. Arad. Zece ani am fost infectată cu bacteria E.coli. M-am tratat de foarte multe ori cu antibiotice, dar nu au dat rezultate. Cistita recidiva la 1-2 luni.
Citeste tot articolul
Ajutoare de primăvară: Ginsengul, Lăptişorul de matcă şi Spirulina
Slăbiţi de lunile neprietenoase ale unei ierni cenuşii, cu prea puţină zăpadă, avem cu toţii nevoie să ne regăsim energia vitală, mai ales că primăvara, înainte să vină cu adevărat, se transformă iarăşi în iarnă. Şi pentru că primele legume şi verzituri sunt încă departe, iar vitaminele transformate în pilule nu prea dau randament, specialiştii ne îndeamnă să ne punem nădejdea în câteva energizante care ne ajută să ne regăsim rapid forma maximă.
Citeste tot articolul
Dr. DIDI SURCEL - "Gemoterapia vindecă orice boală!"
"Sunt un om curios din fire, avid de cunoaştere. Iar în practica medicală ai nevoie de multe informaţii, din varii domenii, pentru a trata un om aflat în suferinţă. Eu îmbin imunologia cu alte terapii complementare, cu care încerc să le asigur pacienţilor mei o prevenţie naturală eficientă. În ultimii 15 ani, eu am inclus în tratamentele pe care le aplic două discipline de medicină vibraţională foarte importante: homeopatia şi gemoterapia, cu care, practic, pot acoperi toate "golurile" medicinei clasice."
Citeste tot articolul
Gemoterapie de... primăvară
Venirea primăverii aduce - sau chiar impune - necesitatea detoxifierii organismului. De ce este aceasta necesară? Deoarece pe perioada iernii, în mod natural, organismul nostru este programat biologic pe "modulul" de iarnă. Deşi noi suntem la fel de activi ca în restul anului, beneficiem de mai puţină lumină, mişcare, crudităţi, mai puţin somn decât am avea nevoie de fapt.
Citeste tot articolul
Seducţia rotunjimilor
Aveţi câteva kilograme în plus? Şi ce dacă? Unde scrie că doar femeile cu măsura 38 sunt într-adevăr frumoase? Cele plinuţe au un ten întins - de invidiat - şi arată mai sănătoase şi mai proaspete decât semenele lor "trestii" sau "ţâri". Cu mişcare, cu un regim alimentar echilibrat şi cu cele câteva sfaturi de întreţinere pe care vi le oferim mai jos, rotunjimile dvs. pot fi seducătoare.
Citeste tot articolul
Cum ucidem balaurul foamei
Ţineţi o zi de post (doar lichide) pe săptămână. După ce veţi slăbi primele kilograme, vă puteţi îngădui şi o zi de dulciuri pe săptămână. Asta vă va da sentimentul că dieta nu este chiar aşa de severă. Împărţiţi o tabletă de ciocolată în 30 de bucăţele şi mâncaţi câte una pe zi, vreme de o lună. Pofta de dulce va dispărea automat.
Citeste tot articolul
Rugăciunea ciobanului
Nu e greu să ajungi până în Rîu Sadului. Pentru asta există hărţi şi indicatoare. Sunt 35 de kilometri de la Sibiu până aici, sus, unde asfaltul se opreşte şi încep potecile care urcă în Munţii Cindrel.
Citeste tot articolul
Casa Gheorghe Manu
"În această casă a locuit Generalul Gheorghe Manu (1833-1911) creatorul artileriei moderne româneşti, erou al Războiului de Independenţă, fost primar al Bucureştiului, ministru de război, prim-ministru şi Preşedinte al Camerei Deputaţilor".
Citeste tot articolul
Opreşte-te şi iubeşte
De cum treci de indicatorul de localitate ce-ţi arată că ai ajuns, fă câţiva paşi pe drum. Poate n-o să simţi sub tălpi decât o şosea ca oricare alta. Dar nu este deloc aşa. Ascunsă sub asfalt, încă respiră vechea ulicioară pe care, în urmă cu aproape 40 de ani, alergam desculţă şi fericită, împreună cu verişorii mei şi cu prietenii din sat, în fiecare vacanţă de vară. Pe-aici treceau căruţele încărcate cu lubeniţe, ce veneau din Caraula şi se opreau din poartă-n poartă, pentru noi, copiii, care abia le aşteptam. "Ia bostanul! Ia bostanul dulce ca mierea! Crapă de copt ce e!"
Citeste tot articolul
În şoaptă, despre fericire
În asemenea vremuri de restrişte, când puţini îndrăznesc să pronunţe cuvântul fericire, să ne atârnăm de suflet o provocare. Şi cred că nu întâmplător în prag de primăvară. Pentru că acest anotimp este un favor al naturii, o posibilitate de a o lua de la capăt, o întoarcere periodică la viaţă. Acum, "la vie en rose" este parcă mai aproape de fiecare.
Citeste tot articolul
LAVINIA GOSTE - interpretă de folclor - "O fi la modă să cânţi Maria Tănase, dar eu nu vreau"
"Este extrem de greu să mai fii autentic azi, din toate punctele de vedere: de la costume la melodii, de la cultură la comportament. Bătrânii se duc, pânza costumelor vechi începe să cedeze. Chiar şi eu am un şorţ refăcut după modelul celui vechi, care era prea uzat. Când am apărut pe scenele muzicale, aveam o poale de şapte metri lărgime, era atât de grea, de abia mă ţineam pe picioare, dar era autentică, din zona Codrului, şi eram foarte mândră de ea."
Citeste tot articolul
DUMITRU CHIOARU - Poet, profesor, editor al revistei "Euphorion" din Sibiu - "Încă mai cred că poezia va salva lumea"
"Este adevărat că viaţa culturală a Sibiului s-a mai anemiat, faţă de euforia din 2007, an în care a fost capitală culturală europeană, dar direcţia a rămas. Centrul oraşului, renovat cu fonduri europene, întreţine, totuşi, atmosfera de sărbătoare, redobândindu-şi faima de oraş turistic cosmopolit. Vara, mai ales, terasele restaurantelor sunt pline de oameni care vorbesc toate limbile. Şi aproape zilnic se întâmplă câte un eveniment cultural, în special muzică sau teatru, în săli sau pe stradă, care-i atrage pe turişti."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Nu ştiu dacă pentru copiii şi adolescenţii de azi Mark Twain (1835-1910) mai figurează printre autorii îndrăgiţi, aşa cum era în secolul trecut, mai ales în ţările Europei de Est (unde se tradusese cu voie de la Moscova, scriitorul american fiind considerat un critic al capitalismului). La noi, începând de pe la mijlocul anilor '50, mai multe generaţii s-au distrat de minune cu "Aventurile lui Tom Sawyer", "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Prinţ şi cerşetor", "Un yankeu la curtea regelui Arthur" - cărţi cu totul diferite de "lecturile obligatorii" recomandate la şcoală."
Citeste tot articolul
Cum posteau pustnicii din Carpaţi
Cu mult timp înainte ca lumea să fi auzit de dieta raw-vegană, în codrii din adâncul Carpaţilor, care, vorba cronicarului, "foşneau de mulţimea pustnicilor", s-a născut un post care poate vindeca nu numai sufletul, ci şi trupul.
Citeste tot articolul
LARA FABIAN - "Mai am multe poveşti de spus"
"Cu cât se învecheşte, vinul este mai bun", spune un proverb românesc. Uneori, el li se potriveşte şi cântăreţilor. Pe măsură ce îmbătrânesc, muzica li se limpezeşte şi ajunge la esenţe tari. Este şi cazul belgiencei Lara Fabian, o "rezistentă" în meseria pe care o face, şi care convinge, încă, din moment ce umple sălile de concert.
Citeste tot articolul