Destul cât să treci mai departe pe trotuar şi să nu observi mai nimic, dacă nu te opreşti locului, să îţi arunci o privire pe o placă din marmură care oferă câteva informaţii edificatoare: "În această casă a locuit Generalul Gheorghe Manu (1833-1911) creatorul artileriei moderne româneşti, erou al Războiului de Independenţă, fost primar al Bucureştiului, ministru de război, prim-ministru şi Preşedinte al Camerei Deputaţilor". Un pic mai jos, pe o tăbliţă metalică, stă scris că imobilul a fost ridicat de marele logofăt Alecu Florescu, în 1843, iar în 1868 a ajuns în posesia generalului Gheorghe Manu, fiind o clădire reprezentativă pentru tipul caselor boiereşti din Bucureştii mijlocului secolului al 19-lea.
Genealogie meridională
Văd o fereastră întredeschisă, pentru aerisire. Poarta din fier forjat, grea, nu e încuiată, dar nu îndrăznesc să o împing. Mai fac câţiva paşi pe trotuar şi intru pe o alee veche, pavată cu piatră cubică şi întinsă în spatele unor blocuri vechi şi înalte. În stânga, aleea e mărginită de un gard din beton, nu atât de înalt încât să nu pot fotografia, printre arborii bătrâni, faţada clădirii. Remarc cele două coloane în stil corintic, de la intrarea principală. Deasupra, pe friză, descopăr, la capătul unor lujeri cu flori, două lebede situate faţă în faţă, cu ciocurile apropiate de ceea ce îmi pare a fi o floare de nufăr. M-aş fi aşteptat să văd reprezentate mai degrabă spade şi armuri, steaguri şi tunuri, fiindcă Gheorghe Manu a fost un războinic, primul român decorat cu "Virtutea militară" (1877), ordin înfiinţat de Carol I. Era în floarea vârstei când a primit această distincţie, fiind născut în 1833, în 26 iulie. Părinţi i-au fost Iancu Manu, care a ocupat funcţia de mare Vornic şi, în 1858, de caimacam al Valahiei, şi Ana Ghica, membră a uneia dintre familiile princiare româneşti. Genealogia familiei Manu e fascinantă, dacă or fi adevărate datele prezentate de Octav-George Lecca, în "Familiile boiereşti române". Din paginile acestei cărţi am aflat că originea ei ar fi italiană, mai exact din Sicilia, unde "Manii erau seniori de Coddia, Lazzarino, Cogonaro etc. şi aveau demnitatea Vicariatului general din Val de Mazzara. Şef al familiei ar fi fost un anume Conrad Manno, condotier al regelui Carol I d'Anjou. Unii descendenţi ar fi emigrat în Peloponez, apoi la Constantinopol, unde trăia, pe la jumătatea secolului al XVII-lea, un anume Mihailo Mano. Nepoţii lui ar fi ajuns în Valahia şi Moldova, unde au întemeiat familii puternice, ai căror urmaşi s-au afirmat în viaţa publică. Desigur, e captivantă genealogia din cartea lui Lecca, dar trebuie precizat că numele Manu e foarte răspândit printre românii din Balcani. Cu diferite derivaţii îl întâlnim şi la nordul Dunării: Mănescu, Manea, Mănel, Mănică, etc. Rădăcinile familiei s-ar putea regăsi mai degrabă în aşezările mai răsărite ale aromânilor din Pind, unii dintre ei ajunşi în Principate, via Constantinopol, decât neapărat în Sicilia. Cert este că Gheorghe Manu s-a născut în Valahia, iar prin faptele sale de arme şi prin activitatea politică şi publică a ajuns să facă parte din istoria României, deşi publicul larg nu-l cunoaşte, fiindcă manualele noastre de istorie nu-l pomenesc.
Leul de la Vidin
Deşi a fost în cea de-a doua parte a vieţii mai degrabă om politic, Gheorghe Manu s-a afirmat, în primul rând, ca om de arme. La 14 ani s-a înscris la Şcoala de cadeţi din Potsdam, iar după absolvire a urmat, între 1850-1853, Şcoala militară din Berlin şi, între 1854-1856, Şcoala specială de artilerie, din acelaşi oraş. A mai urmat şi un stagiu de doi ani la Regimentul de Artilerie al gărzii regale prusiene. Întors în ţară, a urcat treptele ierahiei militare, de la căpitan de artilerie, în 1858, până la general de divizie, în 1906. În baza competenţelor căpătate la şcolile militare prusace, în ţară, Manu s-a implicat în dezvoltarea artileriei, înfiinţând mai multe regimente şi dotând artileria cu tunuri moderne. Între 1866-1869, a fost comandantul primului regiment de artilerie din România. Între octombrie 1874 şi aprilie 1877, Gheorghe Manu a fost primar al Bucureştiului, dar intrarea României în război împotriva Imperiului Otoman, pentru dobândirea independenţei de stat, a retrezit în el spiritul războinic. Manu a renunţat la funcţia de primar şi s-a dus pe front, având sub comandă Divizia a IV-a Infanterie. Iniţial, a apărat oraşele româneşti de la Dunăre: Olteniţa, Corabia, Bechet, Islaz şi Turnu Măgurele, apoi a trecut cu trupele sale pe malul drept al fluviului, ajungând comandant al artileriei Armatei de Operaţii. A contribuit decisiv la cucerirea Plevnei şi a Vidinului. După război, a fost numit inspector general pentru artilerie şi a deţinut apoi portofoliul Ministerului de Război (1888 -1889 şi 1904-1906). A fost şi prim ministru, din partea Partidului Conservator, dar şi preşedinte al Adunării Naţionale, între 1892-1895, timp în care au fost adoptate câteva legi fundamentale pentru progresul României.
O casă de 175 de ani
Proprietar al casei din Calea Victoriei a ajuns în 1868, după ce a cumpărat-o de la Dimitri Ioanidi, care o cumpărase, mai înainte, de la Alecu Florescu, primul proprietar. În 1868, Manu era colonel. I-a oferit lui Ioanidi suma de 8000 de galbeni, după cum dezvăluie Narcis Dorin Ion, în volumul "Bucureşti. În căutarea Micului Paris". Aici va trăi ani frumoşi, alături de soţia lui, Alexandrina, născută Cantacuzino. O regăsim în 1894, când soţul ei era preşedinte al Adunării Naţionale, activând ca membră a Societăţii "Furnica", pentru "încurajarea şi dezvoltarea industriei casnice". În saloanele casei lor, au organizat numeroase evenimente mondene şi serate, invitând rude şi cunoştinţe din protipendada bucureşteană. Manu avea moşii întinse în Teleorman. Regele Carol I l-a apreciat pe general, datorită educaţiei germane primite în anii de şcoală, de la Potsdam şi Berlin, dar şi datorită faptului că Manu a deţinut gradul de locotenent în armata prusacă, fiind loial Casei regale a României. A organizat şi un bal în onoarea regelui Carol I şi reginei Elisabeta. Generalul Manu a murit în 16 mai 1911, la vârsta de 78 de ani. Regele a venit la catafalc şi a depus o coroană de flori cu inscripţia "Viteazului soldat şi credinciosului sfetnic, recunoscătoare amintire". Alexandrina a murit în 1916. Ei au avut doi fii, pe Ion şi pe Constantin, acesta din urmă locuind în casa din Calea Victoriei, până la naţionalizarea imobilului de către regimul comunist. După 1990, un urmaş emigrat în anii '80 în Franţa a revendicat clădirea şi multe alte proprietăţi şi a avut câştig de cauză.
Fotografiind peste gardul de beton, observ un bărbat cu bască, aşezat pe o bancă lipită de peretele casei. Îmi spune că nu e locuită, iar el e paznic, angajat de o firmă. Îmi face semn să intru în curte. Împing poarta grea, metalică, şi păşesc pe pavaj. Omul acceptă discuţia. "Înainte a avut aici birouri o firmă, dar a cedat casa după proces. Au venit mulţi să o cumpere, dar au plecat aşa cum au venit. Casa are încălzire centrală, e locuibilă, dar e nevoie de bani pentru reparare", spune bărbatul, potrivindu-şi basca. În spate, se întinde un teren imens, betonat ca o parcare. Vegetaţia a spart însă betonul şi a crescut triumfătoare. Într-o margine, zace un zid ruinat. "Acolo a fost o grădiniţă", arată paznicul cu mâna. În grădina din faţa casei se înalţă câţiva arbori falnici. Înainte să ies, mai privesc o dată lebedele care ţin ciocurile întinse către floarea de nufăr deschisă. E uimitor că flori şi lebede se înşiruie pe friza casei unuia dintre cei mai importanţi oameni din istoria Armatei Române. Pare mai degrabă casa unui savant. Fie ca dinţii timpului să muşte cât mai slab din pereţii deja seculari, astfel încât Casa Manu să nu aibă soarta altor clădiri bucureştene.