Cumpăna puterilor
Toate sondajele de opinie din ultima vreme plasează, la capitolul "încredere în instituţii", Parlamentul pe ultimul loc. Instituţia legislativă, care trebuie să reprezinte aspiraţiile şi voinţa cetăţenilor, este totalmente desconsiderată, ba chiar respinsă de cei ce i-au votat membrii. Pentru un observator al democraţiilor de tradiţie, în care parlamentarismul joacă un rol esenţial, situaţia este cel puţin paradoxală.
Citeste tot articolul
"Adio cote de lapte. Adio crescători români?"
Aderarea României la UE a fost plătită, din greu, cu... lapte. Dacă îmi amintesc bine, ţării noastre i-au revenit cam 3 milioane de tone pe an, drept "cotă europeană", o cifră care a fost considerată mai mică decât producţia de lapte de până atunci, de 5,4 milioane de tone. Ţara noastră nu a depăşit niciodată cota sa de lapte alocată la capitolul "livrări directe" către fabrici, fiind unul dintre statele membre care produce mult mai puţin decât are dreptul.
Citeste tot articolul
Prof. univ. dr. IULIAN CREŢU - "În statisticile Naţiunilor Unite, România figurează pe locul doi în lume, la creaţie şi creativitate"
Vă mai amintiţi scenele de coşmar cu copii handicapaţi din orfelinatele României? Mii de minute cu astfel de orori au inundat televiziunile din întreaga lume, ca o curiozitate de pe altă planetă, ca o pată genetică, pusă pe fruntea românilor. Erau anii '90, comunismul "căzuse" doar pe ziduri ("Jos comunismul"), în Piaţa Universităţii, în Piaţa Operei din Timişoara, dar nu şi în mintea şi obiceiurile unora dintre noi şi, mai ales, ale unor politicieni.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ALECSANDRU, F. AS nr. 1144 - "Transpir mult şi am reumatism articular"
Ţinând cont de aspectele de sănătate expuse (reumatism articular, transpiraţie excesivă), se impune efectuarea unor cure repetate de purificare a organismului, în paralel cu administrarea unor produse cu efect antiinflamator la nivelul articulaţiilor. În acest sens vă recomand următoarea schemă de tratament: * administrarea de produse care purifică colonul.
Citeste tot articolul
"Am scăpat de dializă şi diabetul s-a corectat"
n urmă cu câtva timp m-am abonat, la recomandarea vecinei mele, la revista cea minunată "Formula AS". O citesc cu multă nerăbdare, mai ales de când am găsit ajutor în paginile ei. Anul trecut, mi s-a pus, în urma unor analize, un diagnostic uluitor: diabet. Un diabet vechi, ascuns, cu complicaţii: neuropatie, retinopatie incipientă. Dar cel mai crunt a fost când mi s-a spus că trebuie să încep dializa.
Citeste tot articolul
"Mulţumită d-lui Victor Bogdan, nu mai port sondă urinară"
Anul trecut am avut mari probleme de sănătate. Sufăr de adenom de prostată în fază destul de avansată, ajunsesem să port sondă urinară (medicul de la Spitalul Panduri îmi spusese că o voi purta toată viaţa) pentru că nu mai puteam să urinez aproape deloc. Disperat, am căutat diferite remedii pe internet şi aşa am aflat de produsul Apisan Forte al domnului ing. Victor Bogdan.
Citeste tot articolul
Masa de Paşti
Ce-ar fi dacă, măcar o dată în viaţă, am renunţa la carnea bieţilor miei, lăsându-i să zburde veseli prin iarbă? Reţetele "verzi"pe care vi le propunem reprezintă un regal potrivit, şi cu Paştele, şi cu primăvara cea frumoasă şi zâmbitoare, aşa de greu de ademenit.
Citeste tot articolul
Sănătate pas cu pas: NORDIC WALKING (Mersul Nordic)
Barbara Lombardi este master trainer în Nordic Walking. Originară din Italia, mai exact din splendida zonă Lago di Garda, s-a stabilit de mai mulţi ani în Bucureşti. Am întâlnit-o zilele trecute în Parcul Izvor, alături de câţiva cursanţi entuziaşti. Curios să aflu mai multe detalii despre beneficiile Mersului Nordic, discuţia noastră s-a transformat într-un interviu.
Citeste tot articolul
Ajutoarele naturale ale digestiei
Diferitele tipuri de salate verzi sunt printre puţinele alimente cu gust amărui din bucătăria tradiţională românească. Iar acest gust este dat de nişte principii active din frunzele de salată care au proprietăţi cu adevărat miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează digestia şi metabolismul, drenează şi tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia ("lenea") organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Mărul-lupului (Aristolochia clematitis)
În lumea aşa de bogată şi fascinantă a plantelor medicinale, prevederea e mama înţelepciunii. Nu toate ierburile de leac sunt aşa de nevinovate pe cât am crede. Pe lângă cele "banale", comercializate în farmacii, există şi plante "periculoase", ale căror principii active sunt foarte puternice şi eficiente, dar şi toxice, totodată, care nu trebuie luate "după ureche", şi care, la administrare, necesită un dozaj exact şi o urmărire medicală de specialitate.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Tratament pentru hepatită C şi B. Folosiţi umătoarea metodă pentru eliminarea virusului tip C şi B: dimineaţa, pe stomacul gol, se bea o infuzie de ceai de curcuma. Peste un vârf de cuţit de curcuma se toarnă 30 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute, apoi se bea tot conţinutul (curcuma + infuzia). Pasul doi: se înghite cu apă o linguriţă de seminţe de armurariu râşnit. Imediat puteţi mânca micul dejun.
Citeste tot articolul
Păpădia
E suficient să o vezi cum străluceşte în iarbă, ca bănuţii de soare, ca să ştii că are ceva de spus. Banală, în aparenţă, păpădia poartă în florile ei aurul alchimiştilor. Şi nu doar ca elixir pentru sănătate. Atingerea ei de pielea obrazului şi a trupului face minuni. Frumuseţe cu praf de aur.
Citeste tot articolul
Reţete cu păpădie
Vremea ei e în toi. Fragedă, cu gust uşor amărui, păpădia are efectul unui "combustibil" care înteţeşte arderile din organism, iar succesul nu va întârzia să apară: kilograme pe minus, dar şi revigorare şi tonus de zile mari. Iată câteva moduri în care o puteţi consuma, în cure de 4-5 săptămâni.
Citeste tot articolul
Să luăm lumină!
Uneori, sărbătoarea Paştelui vine peste noi ca un dar luminos, împrospătându-ne inima cu bucurie şi înţelesuri. Alteori, prinşi în vria treburilor de zi cu zi, nu ne alegem decât cu nişte ritualuri, care nu ne mai spun mare lucru. Am invitat câteva personalităţi apropiate revistei, precum şi doi colegi de redacţie, să rememoreze o noapte de Înviere, care să le fi dăruit adevăratul sentiment al iluminării şi bucuriei. Nopţi de taină şi înălţare, printre bătăi de clopote şi cântări.
Citeste tot articolul
VETA BIRIŞ - "Mi-a-nverzit iarba, e primăvară!"
Când zice "Cântecul Iancului", cu glasul ei care se aude şi-n cer, oamenii se ridică în picioare, cutremuraţi. Nimeni nu-şi cântă neamul cu atâta dăruire ca ea. Şi pentru ca legământul să nu se piardă, marea "vestitoare" a Transilvaniei a rămas acasă, în satul ei, aşezat pe Târnave, unde aşteaptă Paştile, cu pricesne şi cu suflet curat.
Citeste tot articolul
"Vine, vine Pri-i-măvara...!"
...Acum câteva decenii, refrenul ăsta se auzea ca un şuvoi cristalin, curat, nu de apă de izvor, ci de glasuri inocente de copii, pe tot întinsul ţării româneşti. Prin grădiniţe, prin clasele primare, ba chiar şi pe străzi... Cântecul ăsta, dulce ca un cor de îngeri mici, "spunea" cam aşa: "Vine, vine, pri-i-măvara/ Se aştern în toa-a-tă ţara/ Floricele pe câmpii/ Hai să le-adunăm copii...".
Citeste tot articolul
România defrişată
Conform unui raport al Curţii de Conturi, între 1990 şi 2011 s-au tăiat ilegal păduri în valoare de 5 miliarde de euro. În timp ce doar unul dintre afaceriştii austrieci din industria lemnului, Gerald Schweighofer, câştigă aproximativ un milion de euro pe săptămână din pădurile Carpaţilor, românii ies în stradă, nemulţumiţi de poluarea şi defrişările masive. În linia întâi a luptei pentru natură se află şi Iulius Făgărăşan, preşedintele "Iniţiativei Civice Reghin".
Citeste tot articolul
Un obicei unic în România: Steagul de Paşti, la Certej
Dacă vrei cu tot dinadinsul să ajungi la Certej, drumul te duce singur. Capricios început de aprilie. Cu soare ici, nori negri şi ninsoare viscolită colea, de nu mai ştii de n-ai încurcat cumva calendarul sau anotimpurile. În stânga, un deal aproape albit de pomii în floare. Alt deal în dreapta, acoperit de un strat subţire de zăpadă. Şi pe cum urcă drumul, pe atât pare că mă întorc în vreme, în iarna ce-o credeam plecată deja.
Citeste tot articolul
IRINA PĂCURARIU - "Să ne trăim clipa!"
Sunt acasă, la Piatra Neamţ, dar aici n-a venit primăvara. Ăsta e primul meu vis. S-o văd că-mi zâmbeşte în fereastră. De când ne-am mutat la Piatra-Neamţ, o aştept mai mult ca oricând. Sunt o făptură solară. Nu-mi place nimic mai mult decât căldura aceea de iunie, mângâietoare... dar din momentul în care am părăsit Iaşiul, am lăsat în urmă asemenea dezmierdări.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
În 1983, romanul de debut al Adinei Kenereş, "Îngereasa cu pălărie verde", impunea o scriitoare ieşită din comun în cadrul unei generaţii literare ce aducea o nouă sensibilitate estetică şi etică în proza şi poezia românească. Siguranţa tonului narativ, antisentimentalismul băieţos, încărcătura subversivă a adevărului de viaţă, inteligenţa tăios-impetuoasă a Adinei Kenereş au făcut din romanul ei şi din cartea de povestiri Rochia de crin (1985) repere ale prozei optzeciste.
Citeste tot articolul
Puterea Sfintei Cruci
Semnul crucii este atestat înainte de creştinism, la multe dintre religiile antichităţii având forme de reprezentare şi simboluri diverse. Dar numai Hristos, prin Răstignirea, Moartea şi Învierea sa, îi va da crucii sensul iubirii desăvârşite, al iubirii care e gata să piară pentru mântuirea lumii. Această dragoste dumnezeiască a sfinţit şi lemnul crucii, făcând din el cea mai preţioasă relicvă a creştinătăţii.
Citeste tot articolul
Miracolele credinţei: Ştiinţa şi rugăciunea
Există oameni care prin credinţa neclintită în Dumnezeu s-au vindecat de boli, în faţa cărora medicina şi-a recunoscut neputinţa. Postul şi rugăciunea sunt două astfel de "leacuri" divine. Privite de credincioşi ca adevărate miracole, ele au fost multă vreme socotite de oamenii de ştiinţă drept simple întâmplări. Există, însă, şi excepţii: recent, savanţii ruşi au demonstrat că puterile rugăciunii au confirmare ştiinţifică.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 17-23 APRILIE
Luna Nouă în Berbec ne trezeşte tot felul de idei năstruşnice, dorinţa de-a începe sau măcar de-a încerca ceva ce n-am mai făcut până acum, de preferinţă în compania prietenilor noştri. Sigur, nu e obligatoriu ca respectivele idei să fie grozave sau să reuşească, dar măcar ştim că am avut curajul să încercăm. Această agitaţie face loc, duminică, unei atmosfere mult mai calme, căci Luna intră în Taur, unde se întâlneşte cu Marte şi Mercur, iar luni i se alătură şi Soarele.
Citeste tot articolul
RAY WILSON GENESIS CLASSIC
Dacă vă număraţi printre fanii Genesis, pregătiţi-vă pentru un adevărat regal muzical, căci pe 11 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, veţi putea asculta melodiile de referinţă ale celebrei trupe, de data aceasta în interpretarea vocală a lui Ray Wilson, ultimul solist al formaţiei. Deşi nu este la fel de renumit ca predecesorii lui - Peter Gabriel sau Phil Collins - Ray are o voce extrem de apreciată de critica de specialitate, fiind declarat de "Classic Rock Magazine" drept unul dintre cei mai buni vocalişti din Marea Britanie.
Citeste tot articolul