Barbara Lombardi este master trainer în Nordic Walking. Originară din Italia, mai exact din splendida zonă Lago di Garda, s-a stabilit de mai mulţi ani în Bucureşti. Am întâlnit-o zilele trecute în Parcul Izvor, alături de câţiva cursanţi entuziaşti. Curios să aflu mai multe detalii despre beneficiile Mersului Nordic, discuţia noastră s-a transformat într-un interviu.
- Doamnă Lombardi, cum aţi descoperit această tehnică de mers şi cum v-a ajutat pe dvs., în mod particular?
- În tinereţe am fostă atletă de performanţă şi o împătimită practicantă a sportului. Am descoperit Mersul Nordic absolut întâmplător, atunci când mamei mele i s-a montat un pacemaker şi doctorii i-au recomandat această activitate fizică, pentru îmbunătăţirea funcţiilor sistemului cardiovascular. M-am înscris şi eu la cursurile Şcolii Italiene de Nordic Walking, pentru că auzisem că este un foarte bun remediu antistres şi ajută la ameliorarea multor afecţiuni. Încă de la primele antrenamente, după ce mi-am însuşit tehnicile de bază, am observat că ţinuta corpului mi s-a îmbunătăţit, iar durerile de spate de care sufeream au dispărut ca prin minune. Încurajată de efecte, m-am ambiţionat să descopăr toate tainele Mersului Nordic. Am început să-l practic constant, mi-am perfecţionat tehnica, iar de atunci, nu m-am mai oprit! Mai mult, între timp am devenit instructor autorizat al acestei şcoli, în prezent fiind Master Trainer pentru România, ceea ce înseamnă că pot să predau tehnici avansate. De altfel, începând cu anul acesta, voi forma primii instructori de Nordic Walking din România.
- "Walking" înseamnă "mers". "Nordic" de unde provine?
- Acest sport s-a născut în Finlanda, în 1997, când un student de la Facultatea de Educaţie Fizică a studiat mersul pe jos ca exerciţiu de fitness, şi a testat beţele ajutătoare ca instrumente de antrenament. Cu toate că istoria Mersului Nordic e destul de recentă, tehnica a început să se extindă în toată lumea, fiind foarte apreciată de persoanele care o practică în mod constant.
- Pentru majoritatea oamenilor, mersul pe jos - cu sau fără beţe - pare ceva banal. Ce aduce în plus această tehnică?
- Nordic Walking este o metodă de mişcare în aer liber, care oferă un stil de viaţă activ şi sănătos. La mersul natural se adaugă utilizarea beţelor, care au funcţie de împingere, astfel fiind implicaţi în mişcare un număr mare de muşchi. Mersul Nordic creşte consumul energetic şi reglează funcţiile organismului. Deoarece nu presupune un efort fizic intens, este o activitate sportivă completă şi la îndemâna oricui. Nordic Walking are trei niveluri de antrenament: wellness, fitness şi sport, iar fiecare cursant îşi găseşte un anumit nivel de practică şi exerciţiile potrivite pentru starea sa fizică: de la liniştea şi relaxarea induse de o simplă plimbare terapeutică, la antrenamentul aerobic sau exerciţiile specifice pentru sportivi.
- Ce beneficii pentru sănătate se obţin practicând Nordic Walking?
- Aplicată corespunzător, tehnica s-a dovedit cu 45-50% mai eficientă decât mersul normal. În paralel cu mersul, folosim şi braţele, într-un mod foarte bine gândit, şi astfel punem în mişcare 90% din musculatură (circa 600 de muşchi!). Nordic Walking menţine permanent în exerciţiu patru dintre cele cinci forme de solicitare motorie: rezistenţă, forţă, mobilitate şi coordonare.
Din punct de vedere al beneficiilor directe în sfera sănătăţii, Mersul Nordic reduce contracţiile din zona cervicală şi a umerilor, întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte activitatea inimii şi a sistemului cardiovascular, restabileşte valorile normale ale tensiunii arteriale, reglează respiraţia, asigură tonifierea musculaturii, descarcă tensiunea musculară, întârzie apariţia osteoporozei şi a osteoartritei (prin efortul moderat continuu, care stimulează asimilarea calciului în oase), creşte rezistenţa la efort, creşte producţia de elastină şi colagen din organism, întârzie procesul de îmbătrânire.
- Medicina modernă recomandă mişcarea şi împotriva stresului.
- Multe reclame occidentale recomandă mersul cu beţe ca metodă sigură de slăbit...
- Antrenamentele Nordic Walking sunt foarte bune şi pentru pierderea în greutate. Este important să menţionez că prin această tehnică sunt arse mai întâi grăsimile şi apoi carbohidraţii, asigurându-se o slăbire lentă şi sănătoasă, pentru că frecvenţa cardiacă este moderată şi constantă. Într-o oră de antrenament se pierd 400 de calorii, comparativ cu mersul normal, unde se pierd doar 280 de calorii.
- Nimic negativ? Niciun efect secundar nedorit?
- Mersul Nordic nu are impact negativ asupra genunchilor, gleznelor şi zonei lombare - un lucru foarte important, atât pentru persoanele supraponderale, cât şi pentru cei cu probleme ale coloanei vertebrale (inclusiv cei cu hernii de disc). De exemplu, atunci când alergăm, la contactul piciorului de sprijin cu solul, greutatea noastră "creşte" şi ne forţează articulaţiile. La Nordic Walking, pentru că ne folosim de beţe, greutatea se împarte pe patru puncte de sprijin: două pe picioare şi două pe beţe, care, practic, devin o prelungire a braţelor. Astfel se explică faptul că persoanele supraponderale pot face efort fizic prelungit. Practicanţii percep mai greu oboseala, iar acest lucru permite efectuarea de activităţi fizice de lungă durată.
- Oricine poate practica Nordic Walking?
- Mersul Nordic e potrivit pentru toate vârstele, de la copii la bătrâni. Se poate practica în orice anotimp, în aer liber, pentru fortificarea sistemului imunitar şi îmbunătăţirea sănătăţii. În Occident, medicii recomandă Nordic Walking pentru obezitate, diabet, ateroscleroză, leziuni ale picioarelor, boli neurodegenerative, după infarct, accidente vasculare cerebrale sau în formele uşoare de osteoporoză. Foarte mulţi cursanţi vin la Nordic Walking doar preventiv, pentru a se feri de diverse boli cauzate de sedentarism şi de stres, dar şi pentru ameliorarea unor afecţiuni uşoare.
- Unde se desfăşoară cursurile de Nordic Walking?
- Întotdeauna facem antrenamente în aer liber. Nordic Walking poate fi practicat oriunde: pe aleile din parcuri, pe traseele forestiere de la munte, pe plajă sau în oraş. Cu grupul din Bucureşti mă întâlnesc regulat în parcuri, ca şi acum. De asemenea, organizăm în mod regulat ieşiri în pădure, la munte sau la mare. Facem şi deplasări peste graniţe. Anul trecut, de exemplu, echipa mea a participat la Festivalul Internaţional de Nordic Walking din Italia!
- Este necesar un echipament special pentru Nordic Walking?
- Nu. Pentru a practica această activitate fizică avem nevoie doar de pantofi sport, un tricou şi un trening. Bineînţeles, ţinuta se ajustează în funcţie de anotimp. În timpul cursului, eu pun la dispoziţia cursanţilor beţele.
- Odată învăţate tehnicile Mersului Nordic, practicanţii mai au nevoie de instructor?
- Întotdeauna este bine să apelăm la un instructor calificat, pentru a ne însuşi tehnicile de mers, pentru a lucra corect şi pentru a maximiza beneficiile. Tehnica este foarte importantă! Dacă învăţăm greşit o mişcare la primele antrenamente, va fi dificil s-o corectăm mai târziu. Un instructor oferă elementele de bază pentru ca toţi cursanţii să înveţe mişcările corecte.
- Credeţi că va cuceri Mersul Nordic interesul amatorilor de mişcare în aer liber din România?
- Sunt convinsă că românii vor înţelege beneficiile pe care ni le oferă această activitate fizică în aer liber. Sper că şi medicii români vor afla cât de bune sunt aceste tehnici pentru pacienţii lor şi le vor recomanda Mersul Nordic, pentru a se trata de unele afecţiuni fără medicamente sau internare. Am aflat cu bucurie că, deja, există câteva persoane interesate să devină instructori de Nordic Walking, ceea ce înseamnă că acest stil de exerciţiu fizic se va răspândi curând în toată România.
(Pentru mai multe detalii despre Nordic Walking, Barbara Lombardi poate fi contactată la tel. 0722/200.824 sau pe pagina de facebook Nordic Walking Romania.)