SALATA VERDE - cel mai blând stimulent al digestiei
Diferitele tipuri de salate verzi sunt printre puţinele alimente cu gust amărui din bucătăria tradiţională românească. Iar acest gust este dat de nişte principii active din frunzele de salată care au proprietăţi cu adevărat miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează digestia şi metabolismul, drenează şi tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia ("lenea") organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine. În medicina monahală, alături de seminţele şi uleiul de dovleac, salata era un remediu purificator de bază, fiind folosită pentru tratarea unei vaste game de boli, de la simplele colite, la afecţiunile produse de intoxicaţia cronică. Iată câteva indicaţii medicale ale salatei verzi:
* Digestie lentă - cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă salată verde, acrită cu oţet de mere şi presărată cu puţin piper negru. Efectul tonic digestiv apare imediat: secreţia gastrică este mărită uşor, la fel ca şi cea biliară, mişcările tubului digestiv sunt intensificate, uşurând astfel digestia şi prevenind stările de greutate în stomac, greaţă etc.
* Îngrăşare, obezitate - se consumă salată verde, atât înainte de masă, cât şi în timpul ei, cu alte feluri de mâncare. Dacă veţi reuşi să consumaţi 500 g de salată pe zi, veţi constata, după o săptămână, o pierdere semnificativă de kilograme. Motivul? Accelerarea proceselor de eliminare, reducerea volumului de hrană bogată în calorii şi, nu în ultimul rând, o reglare spontană a apetitului. Salata verde este un ajutor foarte preţios, mai ales acum, de sărbătorile pascale, când este consumată în timpul unor mese hiper-calorice şi ajută, astfel, la diminuarea cantităţii de hrană grea ingerată.
* Constipaţie - se recomandă adăugarea de ulei de măsline în salată şi acrirea ei cu oţet de mere şi miere sau, atunci când apar, cu suc de fructe verzi (corcoduşe, prune, caise etc.). Având un volum mare salata verde joacă rolul unui piston care împinge conţinutul intestinului şi îl curăţă, în timp ce celelalte două ingrediente menţionate facilitează procesele de eliminare.
Precauţii: Persoanele care suferă de colită de fermentaţie vor consuma cu moderaţie salata verde, şi doar atunci când este de curând preparată, altfel existând riscul agravării acestei afecţiuni.
FRUNZELE DE LEUŞTEAN - ajutorul vezicii biliare
Leuşteanul, nelipsit din tradiţionalele borşuri româneşti, este mai degrabă o plantă medicinală, decât zarzavat. Principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin şi, mai ales, a celui digestiv. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, cu condiţia să fie dozat corespunzător - şi o soluţie eficientă în multe afecţiuni digestive:
* Stări de greaţă, diskinezie biliară - se mestecă 1-2 frunze proaspete de leuştean, înainte şi după masă. Este un tratament simplu, dar cu efecte puternice, deoarece stimulează secreţia de sucuri gastrice, favorizează peristaltismul şi eliberarea bilei din colecist. De asemenea, frunzele proaspete de leuştean consumate ca atare au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv, fiind un adjuvant util în cazul colitelor şi al problemelor pancreatice.
* Anorexie - cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proaspete de leuştean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţin sunt un excelent stimulent digestiv şi măresc, în mod armonios, pofta de mâncare. Datorită acidului angelic conţinut în frunzele sale, are şi efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficient în cazul anorexiei psihice. Un element interesant este că, atunci când sunt consumate în cantităţi mai mari (cinci-zece frunze odată), efectul frunzelor de leuştean este opus, diminuând pofta de mâncare şi blocând apetitul alimentar excesiv.
* Indigestie, dispepsie - se face o cură de zece zile, timp în care se consumă suc de leuştean, câte două linguriţe, înaintea meselor principale. Are puternice efecte de stimulare a secreţiilor care ajută în procesul de digestie, amplifică peristaltismul tubului digestiv. Dacă nu aveţi consecvenţa necesară pentru o cură sistematică, puteţi mesteca ocazional, atunci când simţiţi nevoia de a vă mări puterea digestivă, câteva frunze de leuştean, cu 5-10 minute înainte de masă.
Precauţii: Nu se foloseşte în cantităţi mari în perioada sarcinii.
SCORŢIŞOARA - ajută la digerarea dulciurilor şi grăsimilor
Obţinută din scoarţa unor arbuşti care cresc în Asia de sud-est, scorţişoara este un condiment cu multiple puteri tămăduitoare. În Europa, este folosită mai ales ca însoţitor pentru dulciuri, fiind o prezenţă nelipsită în plăcinta cu mere, în orezul cu lapte, în diversele feluri de cozonac, ciocolată etc. Un obicei culinar de bun augur, întrucât are darul de a diminua - e drept că parţial - efectele nocive ale zahărului şi amidonului, dar şi de a uşura digestia grăsimilor. Iată câteva indicaţii:
* Prevenirea gastritei - un vârf de linguriţă de pulbere de scorţişoară, administrat cu 5-10 minute înainte de masă, este un foarte bun tonic pentru digestie, fiind recomandat în gastrita hipo-acidă, întrucât amplifică secreţia de sucuri gastrice. Interesant este că în aproape 50% din cazuri, acelaşi remediu funcţionează şi în gastrita hiper-acidă, unde micşorează secreţia de sucuri gastrice şi reduce reactivitatea sistemului digestiv la stres.
* Aerofagia - se administrează scorţişoara (câte două vârfuri de cuţit), în amestec cu o lingură de miere lichidă. Administrată înainte de masă, ajută la o mai bună coordonare neuro-motorie, prevenind înghiţirea involuntară de aer, împreună cu alimentele. Acelaşi remediu se recomandă şi în perioadele cu stres puternic, când se ia înainte de masă cu 15 minute. Amestecul reglează pofta de mâncare, previne tulburările digestive produse de tensiunea psihică: spasmele abdominale, refluxul gastric, balonarea.
* Diabetul - în această afecţiune, scorţişoara are o triplă acţiune: 1. Scade direct nivelul zahărului din sânge. 2. Stimulează şi reglează secreţia de insulină a pancreasului. 3. Creşte receptivitatea organismului la insulină. Cercetări recente au evidenţiat eficienţa acestei plante asupra diabetului, o doză de 3-6 g pe zi de pulbere de scorţişoară scăzând glicemia cu 18-29%. Interesant este că la doza maximă de 6 g pe zi, efectele anti-diabetice se menţin şi la 2-3 săptămâni după ce tratamentul a fost încheiat. Medicii din China recomandă administrarea scorţişoarei la pacienţii cu diabet de tip 1, pentru reducerea dozelor de insulină şi prevenirea complicaţiilor bolii. La pacienţii cu diabet de tip 2, tratamentul cu scorţişoară ajută la reducerea dozelor de medicamente sau insulină şi, de asemenea, previne neplăcutele complicaţii ale diabetului.
Precauţii: Scorţişoara nu se administrează copiilor sub 2 ani şi persoanelor alergice sau cu intoleranţă digestivă la acest condiment.
CĂRBUNELE MEDICINAL - "pompierul" tubului digestiv
Este unul dintre primele medicamente inventate de către om, fiind şi cel mai puternic remediu pentru bolile digestive acute. Se obţine prin supunerea lemnului la temperaturi foarte ridicate, în condiţii de lipsă de oxigen, ceea ce determină formarea în interiorul său a unei reţele de pori microscopici. Ajuns în stomac şi mai apoi în intestine, cărbunele se comportă ca un burete care absoarbe şi neutralizează diverse toxine, gaze, bacterii, fungi etc. Efectul său este rapid, meritându-şi numele de "pompier al tubului digestiv". Recomandări:
* Arsuri gastrice, reflux gastro-esofagian - se ia, la nevoie, o linguriţă de pulbere de cărbune, pentru neutralizarea excesului de acid din stomac şi calmarea senzaţiei de arsură. Este un remediu de urgenţă în aceste situaţii, iar în cazul crizelor severe, doza poate fi crescută de câteva ori. Este foarte utilă şi asocierea sa cu chitosanul, un alt produs natural cu efecte antiacide. Fără a fi un calmant de puterea cărbunelui, ajută, în schimb, la cicatrizarea rapidă a leziunilor produse de secreţiile acide.
* Balonarea - este combătută rapid cu ajutorul cărbunelui medicinal, a cărui reţea de micropori reţine moleculele de gaz în exces şi neutralizează bacteriile care le produc. Se ia câte o jumătate de linguriţă de cărbune, înainte şi după fiecare masă, mai ales atunci când ştim că hrana este grea, cu zaharuri sau alte substanţe care produc balonare.
* Sindrom de colon iritabil, colită, toxiinfecţie alimentară - se administrează câte o jumătate de linguriţă de cărbune medicinal, înainte şi după masă. Efectul calmant apare în mai puţin de 12 ore, dozele putând fi mărite dacă dorim un efect mai rapid sau dacă simptomele sunt foarte violente. În cazul meselor abundente de sărbători, tratamentul cu cărbune are şi efect preventiv, reglând funcţiile digestive, înainte de a fi turate la maximum.
Precauţii: Uneori, cărbunele medicinal poate produce constipaţie, caz în care se va administra un laxativ natural (aloe ferox, extract de aloe vera, senna etc.).