]Cartofi gratinaţi, cu leurdă
Ingrediente (pentru 4 porţii): 1 kg cartofi (nesfărâmicioşi), 150 g leurdă, 130 g caşcaval ras, 1/2 l lapte, 3 ouă, 50 g unt, sare, piper, nucşoară rasă.
Pregătirea:
* Se spală cartofii, se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri. * Leurda se spală, se zvântă, se pun câteva frunze întregi deoparte, iar restul se taie fâşii înguste. Cu frunzele întregi se freacă o formă nu prea înaltă, care apoi se unge cu unt. * Se pun cartofii în formă (ca ţiglele) şi se condimentează cu sare şi piper. Se-ncinge cuptorul la 200°.
Prepararea:
* Se amestecă 80 g de caşcaval ras cu leurda tăiată şi se presară peste cartofi. * Se dă laptele în fiert şi, când s-a răcit, se bate cu ouăle, se condimentează cu sare, piper şi nucşoară şi se toarnă peste cartofii cu leurdă din tavă. * Se presară deasupra restul de caşcaval ras şi bucăţele de unt şi se dau 30-35 de minute la cuptor.
Andive gratinate
Ingrediente (pentru 4 porţii): 600 g andive, 100 g unt, un praf de bicarbonat de sodiu, un praf de sare. Pentru sos: 100 g parmezan, 100 g brânză topită, 250 ml frişcă lichidă, 1 gălbenuş, sare şi piper.
Prepararea:
* Se aleg frunzele de andive, se spală, se opăresc puţin în apă clocotită cu bicarbonat de sodiu, se ţin puţin sub jetul de apă foarte rece şi se lasă să se scurgă. * Se rad parmezanul şi brânza topită. Se bate bine frişca lichidă cu gălbenuşul, se încorporează cele două feluri de brânză şi se condimentează cu sare şi piper. * Se-ncinge cuptorul la 240° şi se unge o formă cu unt. * Se pun în formă andivele, împreună cu 100 g de unt rupt bucăţele, se toarnă deasupra sosul de frişcă şi brânză, se dau la cuptor şi se lasă să se gratineze.
Ştrudel cu şuncă şi ceapă verde
Ingrediente (pentru 6 porţii): 100 g foi de ştrudel (congelate), 250 g şuncă presată, 1 morcov, 1 ceapă verde, 1 ţelină mică, 1 dovlecel mic, 4 crenguţe de rozmarin, 1/2 legătură de cimbru, 1 priză de sare. Pentru sos: 125 ml smântână, 60 ml vin demi-dulce, sare, piper, 50 g unt, ierburi pentru garnisit. În plus: unt pentru tavă, 1 ou bătut pentru uns.
Pregătirea:
Prepararea:
* Se umezeşte puţin un şervet de bucătărie şi se întinde pe el aluatul de ştrudel. Peste aluat se pun - aranjate pe sorturi - legumele, iar peste legume, fâşiile de şuncă. Se presară cu rozmarin şi cimbru, se pliază aluatul şi se rulează, apoi, cu ajutorul şervetului. Se aşează cu lipitura în jos pe o tavă unsă şi se coace 15-20 de minute. * Cu 5 minute înainte de-a fi gata, se unge ştrudelul cu oul bătut. * Pentru sos, se pune pe foc smântâna, şi când a scăzut la jumătate, se adaugă vinul şi se condimentează. * Se încorporează, la sfârşit, untul rece. Se taie ştrudelul, se pune pe farfurii încinse, se toarnă în jurul lui sosul şi se garniseşte cu ierburi.
Zdrenţe de spanac, cu brânză şi şuncă
Ingrediente (pentru 4 porţii): 250 g spanac tocat (congelat), 350 g făină de grâu, puţină sare, puţină nucşoară rasă, 2 ouă, 125 ml lapte, 20 g unt, 100 g costiţă afumată (Bacon), 100 g caşcaval ras, 100 g telemea tăiată cubuleţe, 125 ml smântână.
Pregătirea:
* Se pune spanacul dezgheţat într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă. * Se pun, apoi, într-un castron, făina, ouăle, jumătate din lapte, condimentele şi spanacul bine scurs şi se frământă repede un aluat neted (cu mixerul). Se adaugă şi restul de lapte, având grijă ca aluatul să nu devină lichid. * Se pun pe foc 2 litri de apă cu sare, se iau - cu o paletă - bucăţele din aluat, li se dă drumul în apa clocotită, şi după ce au dat în fiert, se scot cu lingura pentru spumă şi se ţin puţin sub jetul de apă rece. * Se-ncinge cuptorul la 180°.
Prepararea:
* Se pune untul într-o tigaie, se lasă pe foc să se topească şi să se umfle şi se adaugă zdrenţele de spanac. Se întorc pe toate părţile şi se condimentează. * Se adaugă smântâna, apoi costiţa afumată tăiată mărunt şi se presară peste ele caşcavalul ras. Se pun deasupra cubuleţele de telemea, se dau la cuptor şi se lasă să se rumenească.
"Terină" de legume cu ridichi
Ingrediente (pentru 4 porţii): 80 g ceapă verde, 1 gulie, 1 ardei gras roşu, 1 ardei gras galben, 1 morcov, 1 tulpină de ţelină, zeama de la 1/2 de lămâie, 1 căţel de usturoi, 1 legătură codiţe de ceapă verde, 1 pumn de pătrunjel verde, sare, piper, 250 ml smântână. În plus: ridichi pentru garnisit.
Prepararea:
* Se curăţă legumele, se spală şi se taie cubuleţe. Gulia, ţelina, ceapa verde şi morcovul se opăresc scurt cu apă clocotită, se ţin puţin sub jetul de apă rece şi se lasă să se scurgă. * Se toacă usturoiul şi se taie mărunt codiţele de ceapă verde şi pătrunjelul. * Se amestecă smântâna, se condimentează cu sare, piper şi zeamă de lămâie, se adaugă legumele, usturoiul, pătrunjelul şi codiţele de ceapă verde şi se ţine salata 1/2 oră la frigider. * Se curăţă ridichile, se spală şi se taie felii. * Se pune salata în farfurii răcite (în cercuri speciale pentru terine sau rizotto), se îndepărtează formele şi se garniseşte cu felii de ridichi.
Plăcintă ciobănească cu caşcaval
Ingrediente (pentru 4 porţii): 1 kg cartofi făinoşi, 1 ceapă potrivită, tocată mărunt, sare, piper, puţin chimen, 60 g unt topit, 12 felii subţiri de bacon, 4 felii caşcaval Tilsit, 1 legătură codiţe de ceapă verde, tăiate rondele, unt, pesmet, puţin ulei. În plus: codiţe de ceapă verde pentru garnisit.
Pregătirea:
* Se-ncinge cuptorul la 150°. Se fierb cartofii (să nu fie prea moi), se curăţă de coajă şi se dau la cuptor, să iasă aburii din ei. După ce s-au răcit, se rup bucăţi ceva mai mari. * Se-ncinge untul, se rumeneşte în el ceapa şi se adaugă cartofii, sare, piper şi chimen şi se prăjesc şi ele.
Prepararea:
* Se unge o tigaie cu unt, se presară cu pesmet şi se "tapetează" cu 8 felii de bacon şi 4 felii de caşcaval. * Se amestecă cartofii căliţi cu rondelele de ceapă verde, se pun în tigaia cu şuncă şi caşcaval şi se apasă bine cu mâna. * Se dau la cuptorul încins la 210° şi se coc circa 15-20 de minute. * Cele 4 felii de bacon rămase se prăjesc în ulei, până ce devin crocante. * Se răstoarnă cartofii pe un platou, se pun deasupra felii prăjite de bacon şi se garnisesc cu rondele de codiţe de ceapă verde.