"Efectul Udrea"
Încheierea "epocii Băsescu" a dus, inevitabil, la o restructurare a raporturilor între puterile statului. Traian Băsescu a fost - după cum s-a autodefinit - un preşedinte-jucător, adică un actor vizibil al scenei în care aceste raporturi se desfăşoară. Intervenţiile lui - uneori la limita constituţionalităţii - au modificat, de multe ori, desfăşurarea lor "firească".
Citeste tot articolul
Săptămâna 20-26 februarie
Tandemul Venus-Marte trece vineri în Berbec, însoţit şi de Lună, aducând veşti bune. Dat fiind că în Berbec, Marte e cel puternic, avem mai multă energie, îndrăzneală, iar capacitatea de-a lua decizii e sporită. Dorinţa de afirmare ne creşte, dar Venus şi Luna se îngrijesc să obţinem ce vrem, fără să ne atragem antipatii. Graţie armoniei dintre Marte-Venus, în Berbec, şi Saturn în Săgetător, pronunţată mai ales marţi şi miercuri, deciziile noastre pot fi înţelepte, cumpătate şi cu bătaie lungă, atât cele privind relaţiile noastre, cât şi cariera.
Citeste tot articolul
De ce moare presa românească?
Distrugerea presei româneşti a început în anul 2004, cu privatizarea Rodipet SA, cel mai mare distribuitor de publicaţii tipărite din ţară. Aflată în proprietatea statului, vreme de 14 ani, Rodipet a fost adusă în pragul falimentului în mod programatic. Apoi, chipurile, pentru ca statul să scape de o gaură neagră, ba să mai şi ia bani pe ea, a fost privatizată, ca şi alte societăţi strategice, "cu dedicaţie".
Citeste tot articolul
DUMITRU CORNEL VÎLCU - "Singurul tip de viitor pe care îl pot aduce proiectele gen Roşia Montană e viitorul pe care, într-un câmp cu grâne, îl aduce un nor de
"Roşia Montană împlineşte astăzi 1884 de ani de la data atestării documentare a localităţii. În ultimii ani, acest loc unic din Munţii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural şi natural. În numele Roşiei Montane s-a creat o mişcare civică şi comunitară despre care s-ar putea spune că "mută munţii", atunci când este în joc păstrarea autenticităţii şi a tradiţiei vechi a acestei localităţi..."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ALIN BECA, F. AS nr. 1145 - "Cum poate mama suporta mai uşor citostaticele?"
Un tratament natural elaborat pe criterii ştiinţifice urmăreşte creşterea efectelor pozitive şi reducerea efectelor neplăcute ale chimioterapiei, dar şi creşterea calităţii vieţii bolnavei, prin acţiune asupra unor factori pe care medicina alopată nu îi poate controla. Chimioterapia cu Gemcitabină, asociată cu Oxaliplatin, folosită în cazul mamei dvs., îmbunătăţeşte rata de supravieţuire, dar are şi o toxicitate crescută asupra celulelor sănătoase.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Oxiurii sunt nişte paraziţi care trăiesc în intestinul gros. Femelele ies afară, prin anus, şi după ce depun un număr mare de ouă pe piele, mor. Fenomenul este însoţit de o senzaţie de mâncărime în jurul anusului. Oxiuraza se transmite prin atingerea obiectelor contaminate sau inhalând praf care conţine ouă de oxiuri. Se recomandă ceaiuri şi băi de şezut.
Citeste tot articolul
LACTATELE - PRO SAU CONTRA?
Laptele şi produsele derivate din el sunt medicament sau otravă? Iată o întrebare care creează controverse intense, imposibil de rezolvat, atâta vreme cât studiile ştiinţifice existente alimentează atât partizanii, cât şi adversarii laptelui. Între timp, producţia de lapte românesc a ajuns la un minim istoric, maximul fiind deţinut de importuri. Iar ca tabloul să fie complet, boli până de curând prea puţin cunoscute, cum ar fi intoleranţa la lactoză sau alergia la lapte, au proliferat încontinuu, ajungând la cote fără precedent.
Citeste tot articolul
COLESTEROLUL - între prudenţă şi... obsesie
Ce este colesterolul? Este o grupă de substanţe produse de propriul nostru organism, dar care se găsesc şi în anumite alimente, mai ales de origine animală. Fără colesterol noi nu am putea trăi, pentru că această substanţă este esenţială în formarea membranei celulelor, dar şi în producţia anumitor hormoni, ori în funcţionarea imunităţii organismului.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - HEMOROIZII
În Evul Mediu, hemoroizii erau supranumiţi "blestemul Sfântului Fiacrius". Legenda spune că acest sfânt irlandez, patron al grădinarilor, a avut cândva, în Franţa, şansa de a cultiva o bucată de pământ atât de mare, cât reuşea să lucreze într-o zi. Însă nemilosul episcop cu care făcuse înţelegerea cu pricina nu i-a dat decât o lopată mică. Mai multe ceasuri de muncă în forţă i-au provocat nişte hemoroizi foarte dureroşi.
Citeste tot articolul
Cosmetică din natură - SALVIA
În limba latină, numele ei înseamnă "salvare". O recomandare care îi arată puterea, deşi este o plantă modestă, ce se remarcă numai prin culoarea roşie-violacee a florilor ei şi prin aroma uşor amăruie. O aparenţă înşelătoare, fiindcă "reţeta" alcătuirii sale este de-a dreptul miraculoasă, atât pentru sănătate, cât şi pentru ten. Încercaţi-o! Se apropie primăvara şi ar fi bine să vă prindă cu flori de salvie în obraji .
Citeste tot articolul
E momentul să ţineţi o zi de sucuri
Lipsa legumelor proaspete de pe piaţă ne obligă să apelăm mai mult decât am dori la mâncăruri gătite şi carne. Kilogramele se depun strat de strat, ficatul gâfâie. Iată de ce nutriţioniştii ne recomandă ca cel puţin o dată pe săptămână (sâmbăta, când suntem acasă) să ţinem o zi de sucuri. Avantajul ei: vitaminizare + 1 kg mai puţin.
Citeste tot articolul
Poveşti din vremea lui Pazvante Chiorul - Culele de la Măldăreşti
Caimacami şi jupâni, haiduci şi panduri, firmane şi maziliri, haraci şi zaharea, pezevenchi, peşcheş şi bacşiş... Din această lume pestriţă, balcanizată până în măduva oaselor, înghiţită de fumul gros, rămas în urma jafurilor otomane, s-au născut cele mai impresionante monumente de pe cuprinsul Olteniei: culele cele mândre ale marilor boieri de odinioară. Veritabile turnuri de apărare, în caz de primejdie, dar şi locuri de aleasă desfătare pe timp de pace, culele ascund, între pereţii lor groşi, poveşti uitate din istoria noastră.
Citeste tot articolul
O singură religie: pacea
Lor li se pare de neînţeles ceea ce văd la televizor, seară de seară. Crimele unor terorişti în Paris, în numele islamului, caricaturi ofensatoare la adresa credinţei musulmane, oameni arşi de vii în cuşti, ororile Statului Islamic sau ale Al Qaeda, toate par aici, între Dunăre şi Marea Neagră, grozăvii inexplicabile. Pentru că în Dobrogea, de mai bine de 700 de ani, creştinii şi musulmanii au trăit împreună, fără să existe vreodată nici cel mai mic conflict.
Citeste tot articolul
Dr. Constantin Dulcan: Avem nevoie de bucurie ca de pâinea cea zilnică
Odată ce am înţeles că, de fapt, noi ne creăm propria realitate, felul în care priveam lumea s-a schimbat. Descoperirile fizicii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colapseze undele de energie şi le transformă în particule, adică în materie. A gândi înseamnă a transforma nevăzutul în văzut. Gândul e creator, e cea mai puternică forţă din univers.
Citeste tot articolul
Vacanţele unui fotograf: Arh. ANDREI PANDELE
Timp de trei săptămâni, până pe 15 februarie, Sala Foaier a Muzeului Ţăranului Român găzduieşte o amplă expoziţie retrospectivă, semnată Andrei Pandele. Un eveniment în viaţa culturii fotografice din România, pentru că, departe de a fi perfecte, cele 54 de fotografii realizate între anii '70 şi 2000 au o calitate foarte rar întâlnită în epoca digitală: te fac să te simţi părtaş la drumurile autorului prin satele româneşti, prin Deltă, în Maramureş, din Teleorman în Bucovina, să simţi de aproape praful uliţelor, parfumul ierbii, gesturile simple ale oamenilor.
Citeste tot articolul
Scrisori din linia întâi: Vacanţă amânată
Să tot fie vreo douăzeci de ani de când te-am ridicat de pe masa vânzătorului de ziare de la gura de metrou din Grozăveşti. Pe-atunci mi-ai captat atenţia cu "flori, fete, filme sau băieţi, muzică şi cântăreţi" - vorba jocului din copilăria mea. Eram medicinistă şi locuiam la cămin, în Regie. Te citeam din mers şi "rădeam" până acasă articolele pop-rock, despre staruri şi actori străini.
Citeste tot articolul
Îl chema Luca
Când am iubit prima dată, noaptea avea un miros dulceag şi ziua era mai lungă. Iar eu credeam că vântul bate mereu în acelaşi ritm şi că viaţa e o floare mare, ce se deschide câte puţin în fiecare zi. Aveam impresia că primăvara vine numai când o chemi... A trecut mult timp de atunci, dar chiar şi acum, de fiecare dată când simt venirea primăverii, îmi aduc aminte de el.
Citeste tot articolul
Părintele profesor CONSTANTIN COMAN - "Copilăria mea a fost un dar fantastic de la Dumnezeu"
Sunt într-o casă parohială veche, boierească, ce străjuieşte biserica Sfinţilor Voievozi Mihail şi Gavriil din apropierea Gării de Nord. O clădire frumoasă, bătrână şi aşezată, scăpată de furia "dezvoltatorilor" imobiliari, care au lăsat toată zona aproape în ruină. Camera înaltă e plină de tomuri legate în piele, cu titluri subţiri şi fine, scrise cu cerneală aurie. Puţine sunt în limba română. Greaca veche şi nouă, limbi moderne şi limbi moarte, alternează într-un dans erudit, în biblioteca cu rafturi negre şi lungi.
Citeste tot articolul
Gheorghe, Ioan şi Vasile - Trei japonezi L-au întâlnit în România pe Dumnezeu
Trei japonezi într-o ceainărie din Bucureşti. Chipuri solemne, pictate parcă pe-o stampă veche. Lipsesc kimonourile. La o privire grăbită, cei trei bărbaţi par cam de aceeaşi vârstă, undeva pe la mijlocul vieţii. Sunt însoţiţi de un preot român, cu figură blajină şi zâmbitoare. Invitaţi ai revistei "Formula AS", au acceptat să îi povestească reporterului miracolul vieţii lor: trecerea la ortodoxie. Facem cunoştinţă. De la stânga la dreapta: Nukina Nobuyuki (42 de ani) - creştinat Gheorghe -, Ichiro Yuki (45 de ani) - botezat Ioan -, şi Takagi Yasuyuki (63 de ani) - sau fratele Vasile.
Citeste tot articolul
HOROSCOPUL CHINEZESC 2015
După agitatul an al Calului de Lemn, care se încheie la 19 februarie, intrăm într-un nou ciclu astrologic, ce se află sub influenţa Semnului Caprei. Din câte spun specialiştii chinezi, acest an va cunoaşte un climat mult mai nuanţat şi relaxat decât cel de anul trecut. Înţelegerea şi reconcilierea definesc cel mai bine noua perioadă astrologică, deoarece influenţa Caprei accentuează spiritul de toleranţă, chiar dacă a fi indulgent cu tine însuţi sau cu ceilalţi nu înseamnă a accepta absolut orice.
Citeste tot articolul
JOAQUÍN CORTÉS la Bucureşti - "Dau glas ţiganului temperamental care sunt"
Pe 15 martie, la Sala Palatului din Capitală vă dă întâlnire regele dansului flamenco - Joaquín Cortés. Balerinul şi coregraful andaluz, în vârstă de 45 de ani, aduce pe scena bucureşteană cel mai nou spectacol al său, intitulat simplu - Gitano. "Vă invit să păşiţi în adâncul sufletului meu, într-o călătorie muzicală şi coregrafică explozivă: dans clasic, contemporan şi flamenco.
Citeste tot articolul