Un tratament natural elaborat pe criterii ştiinţifice urmăreşte creşterea efectelor pozitive şi reducerea efectelor neplăcute ale chimioterapiei, dar şi creşterea calităţii vieţii bolnavei, prin acţiune asupra unor factori pe care medicina alopată nu îi poate controla. Chimioterapia cu Gemcitabină, asociată cu Oxaliplatin, folosită în cazul mamei dvs., îmbunătăţeşte rata de supravieţuire, dar are şi o toxicitate crescută asupra celulelor sănătoase. Pentru elaborarea unui program de tratament personalizat eficient şi integrat chimioterapiei, avem nevoie de informaţii suplimentare despre bolnavă, cu atât mai mult cu cât extirparea splinei sugerează o posibilă metastază. Având la dispoziţie peste 200 de tipuri de produse naturale importate de firma noastră de la producători internaţionali de prestigiu, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM putem întocmi programe de tratament strict adecvate problemelor descrise. De asemenea, la sediul nostru din Bucureşti putem să realizăm o ElectroScanare Interstiţială. Testarea prin EIS oferă informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe şi riscurile de apariţie a unor afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evidenţiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel şi tratamente profilactice. În cadrul Centrului funcţionează un magazin de unde vă puteţi procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid, în termen de 24 ore (oriunde în ţară). Avantajele achiziţionării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM şi promoţiile lunare.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Hemoroizii şi colita spastică mă chinuie"
(Răspuns pentru ION DURNESCU - Mărăşeşti, F. AS nr. 1144)
Hemoroizii sunt clasificaţi în funcţie de localizare în interni - situaţi în interiorul canalului anal, şi externi - ieşiţi în exteriorul canalului anusului. De obicei sunt dureroşi, cauzează o senzaţie de mâncărime, iar uneori sângerează. Cauzele apariţiei acestora sunt multiple: constipaţia cronică, boli de ficat, profesiile sedentare (şofat, stat mult pe scaun la birou).
Sindromul de colon iritabil este numit şi intestin iritabil, colon spastic, colită spastică.
Cauze: * stresul: pe fondul acestor tulburări apar contracţii dureroase, fără a avea ce propulsa în interiorul intestinului. Unii pacienţi, diagnosticaţi cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul că durerea abdominală creşte în intensitate în timpul stresului emoţional sau după ce mănâncă anumite alimente. * infecţia bacteriană a tractului gastrointestinal. * tratamentul cu antibiotice. * alergia la alimente.
Tratamentul pe care trebuie să-l urmaţi vizează:
* Menţinerea unui tranzit intestinal normal (psylium, seminţele de in, fulgii de ovăz, pulberea de topinambur)
* Reglarea florei intestinale (probioticele, prebioticele, extractul din muguri de nuc, extractul din muguri de merişor)
* Combaterea spasmelor intestinale (mentă, wild yam)
* Combaterea hemoroizilor (afinul, castanul, sulfina, hamamelis, vitamina C, măceşele, unguentele pe bază de hamamelis şi castan).
Dr. VIOLETA PÎRVU - medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie şi Ayurveda - Centrul Naturist de Sănătate "Steaua Divină" Bucureşti, tel. 021.233.19.50, 0733.014.160
"Sufăr de hipertiroidie Basedow şi plâng des"
(Răspuns pentru COSMA IONICĂ - F. AS nr. 1149)
Hipertiroidia este necesar să fie tratată, întrucât fără tratament pot să apară complicaţii grave. Plantele medicinale au efecte foarte bune în caz de hipertiroidie şi vă pot fi de un real folos ca tratament adjuvant. Se pot folosi amestecuri, în doze egale, din plantele: roiniţă, salcâm, sânziene galbene, lavandă, păducel, talpa-gâştei, captalan. O altă plantă foarte indicată este Cervana (Lycopus europea), care se găseşte în magazinele Plafar. Plantele vor fi râşnite fin cu râşniţa de cafea şi vor fi luate sub formă de pulberi, amestecate cu miere. Se ţin sublingual, 10-15 minute, apoi se înghit cu apă. Doza de plante este de o linguriţă, de trei ori pe zi, şi se va administra înainte de mesele principale. Plantele pot fi luate şi sub formă de macerat la rece, 3-4 căni pe zi.
Foarte important este şi regimul alimentar: evitaţi consumul excesiv de carne, alimente prăjite, alimente cu conţinut mare de iod (nuci, peşte, fructe de mare, alge, fasole uscată), evitaţi consumul de alcool, cafea sau băuturi energizante ori carbogazoase, şi fumatul. Pentru că una dintre cauzele hipertiroidiei este stresul psihic crescut, este necesar să evitaţi încordările excesive sau să realizaţi anumite tehnici de relaxare psihică, care vă pot ajuta mult în controlul stresului. Tratamentul se realizează pe o perioadă de cel puţin 3 luni şi dacă există posibilitatea să primiţi un tratament personalizat, acest lucru v-ar ajuta şi mai mult. Multă sănătate!
Prof. ADRIANA VLAD - nutriţionist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Sufăr de chinuitoarea cistită interstiţială"
(Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reşiţa, F. AS 1149)
Cistita interstiţială este o afecţiune dureroasă şi chinuitoare, care se manifestă prin durere pelviană, frecvenţa urinării şi nevoia continuă de a micţiona. Cauza acestei afecţiuni este greu de identificat, iar diagnosticarea se face de multe ori greşit. S-a dovedit că cistita interstiţială nu este o infecţie bacteriană, ci o inflamaţie a mucoasei vezicii urinare, astfel încât tratamentele cu antibiotice sunt ineficiente. În schimb, tratamentul naturist poate să ajute în astfel de cazuri, dacă este administrat corect. Eu vă recomand:
Intern: Tonic Renal E-lite, Probiotic, Extract din mlădiţe din Thuya, Chantris CH9, Staphisagria CH9.
Local: Elite Apicoplant, ovule ginecologice naturiste care conţin miere, probiotice, ulei de gălbenele, argint coloidal, unt de cacao, ceară naturală. Sunt foarte hidratante, antiinflamatorii, dezinfectante, trofice pe mucoasă.
Ovulele Apicoplant şi Tonicul Renal E-lite se prepară în laboratoarele Elite.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Ce mă sfătuiţi pentru ţiuitul din ureche?"
(Răspuns pentru CONSTANTIN MANOLACHE - Prahova, F. AS nr. 1150)
Acufenele sau tinnitus (vâjâituri sau ţiuituri în urechi) sunt senzaţii sonore care nu-şi găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) şi obiective (sesizate atât de pacient, cât şi de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcţionale de diferite tipuri şi localizări, care în timp pot duce la pierderea calităţii vieţii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiţi dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, ţiuit, foşnet, şuierat etc. Adesea, ele sunt însoţite de slăbirea auzului, vertij, tulburări de echilibru, greţuri, vărsături şi transpiraţii. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficienţa circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot şi intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant în declanşarea acufenelor şi tulburărilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei, din spondiloza cervicală, modifică şi ea activitatea căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, producând apariţia de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor, în cazul unui sindrom de coloană cervicală, este bun (dispariţia sau atenuarea zgomotelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evoluţie a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puţin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinnitusului este complex, adesea individualizat, şi se poate schematiza astfel: exerciţii fizice, aplicaţii locale calde (lumină infraroşie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitaminele B1 şi B6, mezoterapie cu Gerovital H3 şi administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulaţie cerebrală "Fares") şi Rivotril/Sedatif PC. Este utilă aromoterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levănţică, busuioc, mentă, muşeţel). Ocnasept poate fi comandat la tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com
Dr. MARIANA ROŞCA SICHITIU - medic cardiolog, Fundaţia Pop De Popa pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare, Şos. Colentina nr. 21, bl. 34, sector 2, Bucureşti, tel: 021/311.00.02
"Am sindrom Wolff Parkinson White. Cum mă pot trata?"
(Răspuns pentru MARGARETA - Bistriţa Năsăud, F. AS nr. 1151)
Sindromul WPW este o entitate de cauză genetică, cu expresie electrocardiografică specifică, determinat de prezenţa fasciculelor aberante la nivelul joncţiunii atrio-ventriculare. În 50% din cazuri - fără suferinţă clinică şi descoperire electrocardiografică întâmplătoare. Poate fi de sine stătător sau asociat cu prolaps de valvă mitrală, defect septal atrial sau anomalii de valvă tricuspidă. Suferinţa clinică apare în momentul instalării tulburărilor de ritm, tahicardie paroxistică supraventriculară, fibrilaţie sau flutter atrial etc. Tratamentul antiaritmic cu beta-blocante, blocante ale fluxului de calciu, lidocaină etc. se face în funcţie de indicaţia medicului curant. Pentru un tratament corespunzător al sindromului Wolff Parkinson White de care suferiţi, aveţi nevoie de un diagnostic corect şi complet şi de un studiu electrofiziologic competent. Vă puteţi adresa d-lui conf. dr. Radu Ciudin, medic cardiolog la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu", etaj IV (Clinica de Cardiologie). Indicat ar fi şi un consult prealabil, tot la dr. Radu Ciudin, la cabinetul său din B-dul Dacia nr. 103, et. 1, ap. 3, interfon 03, tel. pentru programare: 021.610.56.80 şi 0744.64.92.44.
Împreună, hotărâţi ce este de făcut şi sigur va fi bine!