Leacuri contra oxiurilor
Oxiurii sunt nişte paraziţi care trăiesc în intestinul gros. Femelele ies afară, prin anus, şi după ce depun un număr mare de ouă pe piele, mor. Fenomenul este însoţit de o senzaţie de mâncărime în jurul anusului. Oxiuraza se transmite prin atingerea obiectelor contaminate sau inhalând praf care conţine ouă de oxiuri. Se recomandă ceaiuri şi băi de şezut.
Pelin cu miere - frunze de pelin bine fărâmiţate (2-3 g) şi amestecate cu o linguriţă de miere se iau dimineaţa, pe stomacul gol.
Seminţe de dovleac - 10-15 seminţe de dovleac (neprăjite), curăţite de coajă, dar lăsate în pieliţa care le înveleşte, trebuie împărţite în 3 porţii şi administrate într-o singură zi. După o oră de la ingerare, se ia o linguriţă de ulei de ricin subţiat cu ceai.
Local, se fac spălături şi clisme fie cu ceai de pelin şi muşeţel (20-30 g la litru - o lingură de supă cu vârf), fie cu usturoi pisat şi fiert 2 minute (80 g la o jumătate de litru de apă).
CRISTINA GIUGEA - Orăştie
Tratament pentru parodontoză
Un remediu excelent împotriva parodontozei îl reprezintă propolisul. Căutaţi la piaţă sau la Apicola propolis solid (seamănă cu ceara de albine) din care trebuie să mestecaţi zilnic 4-5 grame, îndelung, după sistemul gumei de mestecat. Când nu mai are gust, îl înghiţiţi. În paralel, preparaţi şi beţi următorul ceai: coajă de stejar, creţişoară, salvie şi troscot. Bine amestecate, se pun de cu seară (patru linguriţe de plantă) într-o jumătate de litru de apă rece. Dimineaţa, lichidul şi plantele se pun la încălzit, până aproape de punctul de fierbere, apoi se strecoară şi se pune ceaiul în termos. Peste zi, se fac cât mai multe spălături ale gingiilor cu ceai călduţ. Ceaiul se poate masa pe gingii cu ajutorul unei periuţe de dinţi cu păr moale.
IULIA SMARANDACHE - Blejoi, jud. Prahova
Ciroză hepatică
O ceaşcă de pedicuţă opărită, băută în fiecare dimineaţă pe stomacul gol şi seara, înainte cu o oră de a merge la culcare, ajută atât în cazurile de ciroză, cât şi în bolile de fiere. (Se opăreşte o linguriţă de plantă cu un sfert de litru de apă în clocot.) În plus, trebuie să beţi 6 înghiţituri de ceai de rădăcină de obligeană şi 2-3 căni de ceai de urzică. Rădăcina de obligeană (1 linguriţă) se pune într-un sfert de litru de apă rece să stea peste noapte. A doua zi dimineaţă se încălzeşte, se strecoară şi se bea. De asemenea, trebuie să vă puneţi pe zona ficatului comprese cu bitter suedez (4 ore pe zi), 2 dimineaţa şi două seara, şi apoi toată noaptea. Compresele trebuie învelite cu o bucată de plastic, apoi cu un fular gros. Nu e voie ca locul să se răcească. Şi nu uitaţi: înainte de aplicarea compreselor, pielea trebuie unsă cu grăsime curată de porc.
ELVIRA TRIFU - Medgidia
Pitiriazis versicolor
O reţetă "bombă" în tratarea pitiriazisului versicolor şi a psoriazisului a fost redescoperită recent de un medic austriac, dr. Stefan Chelbarov, într-un vechi tratat de farmacie medievală. E vorba despre un leac folosit de călugării franciscani. Iată-l, aşa cum l-am preluat din presa austriacă, fără prea multe amănunte de tratament: faceţi o alifie din răşină de pomi (cireşi, meri, caişi etc.) care, uşor încălzită, se amestecă cu tinctură de toporaşi sau de panseluţe (o sticlă de o jumătate de litru se umple jumătate cu flori proaspete, jumătate cu alcool alb şi se lasă să stea în cămară, dar nu la rece, 12 zile). Mai ales în cazul pacienţilor bolnavi de psoriazis, unguentul a avut un efect excelent. 80% din ei s-au vindecat. Partea răşinoasă a alifiei se întinde pe pielea bolnavă ca un leucoplast miraculos, vindecând-o.
ADELA DINU - Sibiu
Dureri provocate de fiere
Planta care face minuni în bolile fierii e păpădia. Acum, când planta încă n-a înflorit, cumpăraţi de la plafar sau de la piaţă rădăcină de păpădie. O linguriţă plină de plantă se pune seara într-o cană de apă rece, se lasă să stea peste noapte, iar a doua zi dimineaţă se pun lichidul şi rădăcina de păpădie într-un ibric, pe foc, lăsându-l să se înfierbânte până aproape de punctul de fierbere. Se dă deoparte, se lasă să stea 2-3 minute, se strecoară şi se bea jumătate din cantitate înainte de micul dejun, cu o jumătate de oră. Cealaltă cantitate, după micul dejun cu o jumătate de oră. Ceaiul se bea înghiţitură de înghiţitură. o Când păpădia va creşte şi va-nflori, culegeţi în fiecare zi 5-6 bucăţi, spălaţi-le cu floare cu tot, apoi rupeţi florile, mestecaţi pe-ndelete tulpinile amărui, înghiţiţi-le. Extern: puneţi în zona fierii, alternativ, o zi comprese cu bitter suedez, altă zi comprese cu coada-calului. O bucată mare de vată se înmoaie şi se pune pe piele (înainte de a folosi bitterul, ungeţi-vă cu untură de porc curată), peste ea se pune altă bucată mare de vată uscată, iar deasupra un fular gros. Compresa cu bitter se lasă 4 ore. Cea cu coada-calului, o jumătate de oră - o oră. (Coada-calului se înmoaie în apa care clocoteşte, apoi se scoate, se bagă într-un săculeţ de tifon şi se pune toată planta, cât mai caldă, pe zona fierii.)
GEORGE COJOCARIU - Turda
Puseuri de hipertensiune
Se beau una-două căni de ceai rece de coada-şoricelului pe zi, înghiţitură de înghiţitură. În plus, se iau trei linguriţe de drojdie de bere proaspătă pe zi (dacă e rasă, dacă nu, un cubuleţ ca de zahăr.) Se recomandă şi gimnastica respiratorie: inspiraţi adânc pe nas, apoi expiraţi rostind tare vocalele: I, E, O, U, A şi consoana Ş. Când îl rostiţi pe Ş, încercaţi să modulaţi sunetul după cel al unei rindele de tăiat lemne. Dacă nu reuşiţi, intonaţi litera M, ţinând gura închisă, şi pronunţând-o sonor, pe nas. 7 secunde durează inspiraţia şi tot 7 secunde rostirea vocalelor şi a literei Ş sau M. Exerciţiul se repetă vreme de 10 minute şi trebuie practicat de 2-3 ori pe zi. Această gimnastică respiratorie are asupra creierului efectul unui masaj. Prin lunga expiraţie, plămânii se golesc complet şi oxigenul proaspăt pătrunde până la ultima alveolă, alimentând sângele. Efecte pozitive în combaterea hipertensiunii au şi usturoiul şi ceaiul de vâsc. Interzise: cafeaua, alcoolul, grăsimile, carnea de porc şi salata de ţelină.
VICTOR NAE - Tuşnad
Mâncărimi la anus
Mâncărimile în zona anusului pot fi determinate de purtarea unor ciorapi de nylon direct pe piele, de o eventuală apariţie a hemoroizilor, de prezenţa unor viermi intestinali, de existenţa unei boli neoplazice, de constipaţie. În cazul din urmă, cea mai simplă metodă e următoarea: 4-5 linguriţe de varză acră pe zi, urmate de o înghiţitură de apă. În plus, 1/2 litru de ceai de salvie pe zi. Cine bea ceai de salvie nu e constipat niciodată. Alimente interzise: pâinea albă şi ciocolata.
LILI BERBEC - Bucureşti
Reţete cu apă
* Dureri în gât, amigdalită, răguşeală
Se pune în jurul gâtului un prosopel din bumbac umezit în apă rece, care se acoperă apoi cu un alt prosop, uscat, ca să nu pătrundă aerul la piele. Se aplică seara, înainte de culcare, şi se lasă peste noapte. Se scoate dimineaţa, când prosopelul este uscat. După îndepărtarea compresei, gâtul se freacă cu o cârpă înmuiată în apă rece şi stoarsă.
* Baie pentru scăderea febrei
Dacă bolnavul are temperatură de circa 38 de grade, se recomandă să facă o baie într-o cadă cu apă având temperatura de aproximativ 37de grade. Febra va scădea. Apa nu trebuie să fie rece, deoarece sângele va fi direcţionat dinspre membre spre trunchi, ducând la congestie.
* Baie de picioare contra răcelii aflate la debut
Se pune într-o cadă un scăunel, pe care se aşează bolnavul. Se astupă cada şi se lasă să curgă apa (la temperatura de 35 de grade) până ajunge la jumătatea pulpelor. Se stă în ea 2-3 minute, după care se lasă să curgă apă fierbinte, până ce temperatura ajunge la 40 de grade. Se mai stă cu picioarele în apă 15 minute. În caz de varice, procedeul nu trebuie folosit.
DĂNONI MELINTE - Orăştie
Unguent cu varză pentru anchiloze
Varza este un leac minune, indicat în aplicaţii externe, pentru vindecarea şi ameliorarea durerilor, dar şi pentru refacerea mobilităţii articulaţiilor. Se pun pe baie de abur 3-4 linguri de suc obţinut din varză proaspătă cu 2 linguri de ulei, 4 linguri de unsoare de porc nesărată şi o bucată de ceară de albine de mărimea unui ou mic. După topire, se adaugă 1 lingură de miere de albine şi 10 ml tinctură de Arnică. Se amestecă bine, apoi se pune în cutii sau borcănele la rece. Durează doar 3 luni, pentru că untura râncezeşte. Se aplică local, de două ori pe zi, fiind foarte eficientă pentru trecerea durerii. Este un preparat simplu pe care puteţi să-l faceţi în gospodărie şi vă poate ajuta foarte mult. Alifia pe care v-o recomand este nelipsită din dulapul meu cu remedii din plante, pentru că mă ajută (am 80 de ani) să îmi dezmorţesc oasele.
IOANA GHINEA - Călăraşi