Ce este colesterolul?
Este o grupă de substanţe produse de propriul nostru organism, dar care se găsesc şi în anumite alimente, mai ales de origine animală. Fără colesterol noi nu am putea trăi, pentru că această substanţă este esenţială în formarea membranei celulelor, dar şi în producţia anumitor hormoni, ori în funcţionarea imunităţii organismului. Există două feluri de colesterol:
* Colesterolul bun - este mai dens şi are rolul de a curăţa vasele de sânge, împiedicând depunerea grăsimilor pe ele. Aproximativ un sfert din colesterolul din organism este bun.
* Colesterolul rău - este mai uşor şi, spre deosebire de cel bun, nu doar că nu ajută la curăţarea vaselor de sânge, ci chiar favorizează fixarea grăsimilor pe pereţii acestora, împiedicând circulaţia normală.
Când trebuie să ne fie frică de valorile crescute ale colesterolului?
Valoarea considerată critică pentru colesterolul total, format din colesterolul bun adunat cu cel rău, este de 200, iar lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât valorile tensiunii arteriale sunt mai mari decât cele normale, ori există vicii, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. De-a lungul timpului, valoarea considerată normale pentru colesterol a tot scăzut, de la 250 de unităţi, cât era în anii '80, la 220 de unităţi în anii '90 şi apoi la 200, cât este acum. Criticii spun că această scădere a pragului se datorează nu necesităţii medicale, ci faptului că industria farmaceutică ar avea nevoie să-şi vândă medicamentele contra colesterolului. Cert este că, într-adevăr, valorile colesterolului foarte ridicate pot avea, în timp, consecinţe grave, cum ar fi infarctul, accidentul vascular, blocarea circulaţiei la nivelul arterelor.
Cât de importantă este alimentaţia în ţinerea sub control a colesterolului?
Contrar folclorului dezvoltat în jurul său, valoarea colesterolului din sânge depinde foarte puţin de prezenţa colesterolului în alimente şi mult mai mult de sănătatea şi echilibrul ficatului, organul ce produce colesterolul, pe care apoi îl introduce în sânge. Există, de pildă, vegetarieni care au valori ale colesterolului depăşite de 2-3 ori, dar şi carnivori înrăiţi care - cel puţin la vârste tinere - au colesterolul normal. Pentru ţinerea sub control a colesterolului se recomandă alimentaţia care ajută la buna funcţionare a ficatului, consumând produse cât mai puţin toxice, cum ar fi verdeţurile crude, uleiurile presate la rece, cerealele integrale, laptele natural etc. Cele mai puternice produse naturale pentru reducerea colesterolului sunt plantele medicinale, despre care vom vorbi în continuare.
Există zeci de specii de plante care ajută la reducerea valorilor colesterolului din sânge, mai ales a valorilor colesterolului rău, prin acţiunea lor asupra ficatului. De regulă, aceste plante se administrează în asociere, pentru a maximiza efectele. Iată, în continuare, trei asemenea remedii:
* Anghinarea (Cinara scolymus) - este o plantă cu principii active amare, care stimulează refacerea structurii normale a ficatului şi funcţionarea celulelor hepatice. Se administrează sub formă de extract, din care se iau 0,5-1 gram, zilnic.
* Măslin (Olea europaea) - extractul obţinut din frunzele sale produce o scădere foarte puternică a valorilor glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor. De regulă, la plantele hipocolesterolemiante efectele apar în minimum 60 de zile, dar la măslin, ele apar mai rapid, adică în mai puţin de 30 de zile. Se iau câte 0,8-1,2 grame de extract de frunze de măslin pe zi.