Legenda spune că acest sfânt irlandez, patron al grădinarilor, a avut cândva, în Franţa, şansa de a cultiva o bucată de pământ atât de mare, cât reuşea să lucreze într-o zi. Însă nemilosul episcop cu care făcuse înţelegerea cu pricina nu i-a dat decât o lopată mică. Mai multe ceasuri de muncă în forţă i-au provocat nişte hemoroizi foarte dureroşi. Căutând alinare, el s-a aşezat pe o piatră şi s-a rugat, implorând vindecarea, pe care a şi primit-o, în chip miraculos. Se spune că pe această piatră se poate vedea şi astăzi urma sfântului, aşa încât numeroşi bolnavi vin din lumea întreagă şi se aşează pe ea, în speranţa de a-şi uşura suferinţa.
"Blestemul Sfântului Fiacrius" este o boală foarte răspândită. La aproape jumătate dintre adulţi, simptomele caracteristice ale acestei afecţiuni apar încă înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani. E vorba de dureri, senzaţii de mâncărime, deseori chiar şi sângerări. De fapt, hemoroizii nu sunt altceva decât nişte varice aflate în interiorul rectului şi în jurul anusului. Ei se formează în urma unei presiuni prea mari exercitate asupra venelor, din cauza constipaţiei, a efortului depus la defecaţie sau numai a statului îndelungat pe scaun. Când fecalele eliminate sunt uscate şi dure, hemoroizii pot să se irite, să se rupă şi să sângereze. Şi în acest caz, ca în multe altele, este mai uşor să previi decât să vindeci, iar cea mai bună soluţie constă în evitarea constipaţiei - ceea ce presupune, înainte de toate, o alimentaţie adecvată.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva hemoroizilor
Marele avantaj oferit de alimentele despre care vom vorbi în continuare este acela că ele combat numeroase alte suferinţe. Astfel, pacienţii cu hemoroizi vor constata că au motive suplimentare să le consume.
Alegeţi o alimentaţie bogată în fibre
Primul loc în prevenţia hemoroizilor este ocupat de fibre, deoarece ele reprezintă arma secretă împotriva constipaţiei, care, aşa cum am arătat mai sus, este cauza cea mai frecventă a apariţiei hemoroizilor. Spre deosebire de vitamine şi minerale, fibrele nu sunt asimilate de organism în procesul digestiei. Ele rămân în intestin şi absorb mari cantităţi de lichid. În acest fel, conţinutul intestinului îşi creşte volumul, se umezeşte şi se îngreuiază, putând fi transportat şi evacuat mai rapid şi mai uşor. Datorită fibrelor, scaunul devine mai moale, aşadar eliminarea lui are loc cu mai puţină energie şi presiune, ceea ce reduce pericolul de formare a hemoroizilor. O hrană bogată în fibre poate preveni şi alte probleme digestive, cum ar fi, de exemplu, diareea, sindromul colonului iritabil, diverticulita, poate chiar şi cancerul intestinal. Dacă v-aţi hotărât să măriţi aportul de fibre alimentare din hrana dvs., ar trebui s-o faceţi treptat. Ingerarea unei cantităţi ce depăşeşte obişnuinţele organismului vă poate provoca balonări şi crampe. Nu vă grăbiţi, suplimentaţi treptat ponderea fibrelor în alimentaţie, în decursul câtorva săptămâni sau luni.
Vă recomandăm mai jos o serie de surse excelente de fibre.
*** Merele - Sunt o alegere perfectă, întrucât conţin ambele tipuri de fibre: cele solubile înmoaie conţinutul intestinului şi facilitează tranzitul, pe când cele insolubile protejează mucoasa intestinală, acoperind-o cu un strat neted şi alunecos, având consistenţa unui gel. Dacă suferiţi de constipaţie şi doriţi să vă faceţi o curăţire riguroasă a intestinului, mâncaţi 3-4 mere mici, zilnic, până la dispariţia simptomelor neplăcute.
*** Prunele uscate -
Sunt cel mai vechi şi mai eficient remediu împotriva constipaţiei. Trei factori vă asigură un scaun regulat. Mai întâi, aceste fructe sunt extrem de bogate în fibre: trei prune uscate vă pun la dispoziţie 3 grame de fibre. Apoi, ele conţin un compus numit dihidroxifenil isatin, care stimulează contracţiile colonului, contribuind la producerea regulată a defecaţiei. În al treilea rând, mai există în ele şi sorbit, un zahăr natural care, odată ajuns în intestin, atrage mari cantităţi de apă, la fel ca fibrele, ajutând la transportarea fără probleme a conţinutului intestinal. În majoritatea fructelor se găseşte mai puţin de 1% sorbit, în timp ce ponderea lui în prunele uscate atinge circa 15% - un alt motiv pentru care ele sunt un remediu atât de puternic contra constipaţiei. Ca să nu punem la socoteală şi faptul că sunt incomparabil mai bune la gust decât laxativele cumpărate de la farmacie.
Şi alte soiuri de fructe uscate - cum sunt stafidele şi smochinele - fac minuni la constipaţie şi la prevenirea hemoroizilor. Stafidele conţin acid tartric, care este un laxativ natural. Smochinele constituie o sursă minunată de fibre - trei fructe proaspete sau uscate vă oferă nu mai puţin de 5 grame.
*** Bacele - Micuţele boabe sunt nişte arme redutabile în lupta împotriva constipaţiei şi a hemoroizilor. Ele conţin o mare cantitate de fibre şi, în consecinţă, asigură îmbibarea cu apă a conţinutului intestinal şi transportarea lui mai uşoară şi mai rapidă spre capătul tubului digestiv. Primul loc în clasament le revine boabelor de soc, cu 5 grame de fibre la o porţie (1/2 cană), urmate de zmeură, cu 4 grame. Pe locul al treilea se află murele, cu peste 3 grame la o porţie. Un ajutor de nădejde sunt şi afinele (cele puţin mai mari), ca şi căpşunile. Dintre sucuri, mai ales cel de dude are un uşor efect laxativ.
În bacele de culoare mai închisă, aşa cum sunt afinele şi murele, dar şi în cireşe, se găsesc nu numai fibre şi flavonoide, ci şi antociani. Aceşti pigmenţi vegetali întăresc pereţii venelor care formează hemoroizii, astfel putând atenua inflamaţia şi durerile. John Neustadt, director medical la Montana Integrative Medicine Institut din Bozeman (SUA), spune că antocianii reduc riscul dilatării venelor din zona anusului, respectiv al apariţiei hemoroizilor. Şi dacă mâncaţi fructele întregi, veţi beneficia de avantajele oferite de antociani, dar ei sunt prezenţi în stare mai concentrată în sucurile stoarse din fructe.
*** Leguminoasele -
La rândul lor, şi fasolea uscată, lintea, bobul, năutul sunt superalimente bogate în fibre atât solubile cât şi insolubile, ceea ce face din ele un ajutor eficient în combaterea constipaţiei şi a hemoroizilor. Leguminoasele se pot găti în diverse moduri. Folosiţi-le în supe sau fierte, în salate.
Pe de altă parte, se cunoaşte prea bine şi efectul de balonare al leguminoaselor. Încercaţi anihilarea lui în felul următor: condimentaţi-vă leguminoasele cu ghimbir proaspăt sau măcinat (un alt laxativ natural şi remediu contra hemoroizilor), deoarece este un fapt dovedit că el poate reduce balonările. Vă pot fi de ajutor orice alte plante cu acţiune carminativă (de calmare a digestiei şi eliminare a gazelor din intestin), de exemplu busuiocul, mărarul, tarhonul, feniculul, cuişoarele, usturoiul, chimenul, nucşoara, oregano, menta, ienibaharul, salvia, rozmarinul, cimbrul, scorţişoara, lămâia şi ceapa, ca să enumerăm numai câteva dintre ele.
*** Seminţele de in - Sunt extrem de bogate în fibre şi totodată în acizi graşi nesaturaţi Omega 3 (aceste grăsimi "bune" menţin conţinutul intestinului în mişcare continuă). Trei linguri de seminţe de in ne furnizează cam 3 grame de fibre. Seminţele de in au un gust dulceag, apropiat de al nucilor, care se potriveşte cu aproape orice. Se pot combina în salate, müsli, după cum se pot mânca şi pe pâine. Din păcate, seminţele întregi nu ne sunt de prea mare folos, deoarece coaja lor dură nu se descompune în procesul digestiei (ele se elimină exact aşa cum le-am înghiţit), deci nu vom profita de lucrurile bune care se află în interior. De aceea, mâncaţi-le măcinate mai fin sau mai grosier. Sunt mai uşor digerabile, au un gust delicios şi proaspăt. Şi nu vă lăsaţi induşi în eroare de afirmaţia curentă că uleiul de in ar avea acelaşi efect pozitiv. Fără îndoială, uleiul are calităţile lui nutriţionale, însă îi lipsesc fibrele şi, din acest motiv, el nu poate fi eficient împotriva constipaţiei şi a hemoroizilor.
** Ananasul -
În ananas există o mare cantitate de fibre solubile, ceea ce face din el o modalitate foarte gustoasă de menţinere a sănătăţii intestinului şi de împiedicare a inflamării hemoroizilor. Pe lângă aceasta, el este bogat în bromelaină, o enzimă digestivă cu proprietăţi antiinflamatoare, care poate reduce dilatarea venoasă ce dă naştere hemoroizilor.
** Frunzele verzi - În lupta contra constipaţiei şi a hemoroizilor, o salată combinată, din diverse frunze de legume de culoare verde închis, reprezintă o alegere bună. Adăugaţi-i câteva felii de măr, stafide, mure, puţină varză roşie şi nişte seminţe de in prăjite - şi veţi avea o digestie ideală. Legumele cu frunze închise la culoare conţin şi acizi graşi Omega 3, în cantitate mare. Deosebit de indicate sunt varza, andivele, frunzele de păpădie şi de sfeclă, iarba-grasă şi spanacul. În ceea ce priveşte culoarea, trebuie să ştiţi că frunzele de nuanţă mai închisă vă aduc cel mai mare folos. Mai ales păpădia este mult mai mult decât o simplă buruiană din grădină. Calitatea ei de laxativ natural a fost de mult remarcată, se cunoaşte faptul că ea stimulează secreţia biliară, combătând astfel constipaţia. Frunzele de păpădie se regăsesc în amestecul oferit ca "salată de primăvară" în numeroase restaurante şi supermarketuri. Iar dacă o veţi căuta zadarnic prin magazine, s-ar putea ca modesta păpădie să înflorească, neobservată, chiar la dvs. în curte.
** Alimentele care conţin flavonoide. Fără a intra în prea multe detalii, vom spune doar că, în cazul hemoroizilor, sunt de mare ajutor îndeosebi diosmina, hesperidina, naringina, rutina şi quercetina. Ele se găsesc (printre altele) în următoarele alimente: mere, fructe bace, leguminoase, broccoli, hrişcă, merişoare, fasole verde, varză, ceai (negru şi verde), cireşe, ardei graşi (roşii), ceapă, tulpini de ţelină, roşii, struguri, citrice (grepfruit, limete, mandarine, portocale, lămâi).
** Reventul - Medicina populară întrebuinţează de multă vreme tulpinile acestei plante (cunoscută şi sub denumirea de rubarbă) pentru ameliorarea constipaţiei şi evitarea formării hemoroizilor. Reventul constituie o sursă bună de fibre. O jumătate de cană de tulpini de revent furnizează o cantitate apreciabilă de fibre insolubile. Totuşi, nu vă sfătuim să mâncaţi prea mult, fiindcă reventul conţine şi acid oxalic, care este toxic, irită stomacul şi poate provoca probleme la rinichi.
** Alimentele care conţin vitamina C.
Această vitamină de însemnătate vitală are o acţiune antiinflamatoare asupra varicelor şi oferă protecţie împotriva radicalilor liberi, care joacă un rol esenţial în procesul de îmbătrânire, în distrugerea vaselor de sânge, ca şi în apariţia multor boli. În cazul când suferiţi de hemoroizi, vă invităm să parcurgeţi lista de mai jos, o selecţie sumară din numărul uriaş al alimentelor care conţin vitamina C. Vă sfătuim să le încercaţi: ananas, anghinare, fructe bace, broccoli, merişoare, căpşuni, kiwi, varză, ardei graşi (roşii), revent, varză de Bruxelles, sparanghel, cartofi dulci, roşii, citrice (grepfruit, limete, mandarine, portocale, lămâi).
** Cerealele integrale - Produsele din cereale cu boabe întregi, cărora nu le-au fost îndepărtate la măcinat tărâţele şi germenii, sunt surse minunate de fibre. Printre cele mai bune se numără orzul, hrişca, bulgurul, urluiala de grâu, meiul, ovăzul şi secara. Ovăzul conţine, de pildă, multe fibre solubile, dar şi insolubile. Bulgurul este un produs obţinut din boabe întregi de grâu, măcinate mare, fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteţi consuma. Studiile clinice au demonstrat că el poate preveni nu numai afecţiunile cardiovasculare şi diabetul, ci şi cancerul intestinal şi mamar.
Şi nu uitaţi că fibrele au nevoie de apă. Pentru ca totul să funcţioneze perfect, încercaţi să beţi 8 pahare mari de apă zilnic. Dacă nu prea vă place să beţi apă, compensaţi diferenţa de cantitate cu supe şi sucuri - sau mâncaţi mulţi pepeni verzi şi castraveţi, în care apa se regăseşte într-un procent ce tinde spre 100%.
** Alimentele care conţin zinc. Oligoelementul zinc blochează infecţiile, susţine procesul de însănătoşire şi poate reduce inflamaţia, în timp ce ţesutul hemoroizilor se vindecă. Ca alimente care conţin zinc vă putem recomanda, printre altele: avocado, leguminoase, hrişcă, bulgur, linte, fructe de mare, germeni de grâu.
Alte ajutoare pentru combaterea hemoroizilor
Cine evită constipaţia previne formarea hemoroizilor. De aceea, vă prezentăm în continuare alte alimente, care au efectul unor laxative naturale.
** Mierea - În miere se găseşte foarte multă fructoză. Acest zahăr acţionează ca un laxativ natural, deoarece atrage apa în intestin şi astfel înmoaie scaunul. Mierea conţine mai multă fructoză decât majoritatea celorlalte alimente. Dacă aveţi scaunul dur şi probleme cu hemoroizii, vă îndemnăm să înlocuiţi zahărul rafinat sau îndulcitorii sintetici cu miere. Puneţi-o peste fructele proaspete şi veţi obţine un beneficiu îndoit pentru digestia dvs.
** Ghimbirul - Virtuţile terapeutice ale ghimbirului sunt de mult cunoscute. El conţine substanţe ce stimulează digestia, activând peristaltismul intestinal, care propulsează chilul de-a lungul intestinului. Avem numeroase posibilităţi de a beneficia de calităţile ghimbirului, căci el se întâlneşte pe piaţă sub diverse forme: proaspăt, uscat, glasat, conservat şi ca pulbere. Cel mai bun dintre ele este cel proaspăt, urmat de varianta glasată. Ghimbirul conservat e servit deseori în restaurantele asiatice, lângă sushi. Cel glasat poate fi mâncat ca atare sau folosit la prăjiturile de casă. Şi mâncărurile cu carne şi legume, la care se adaugă puţin ghimbir proapăt, sunt o posibilitate avantajoasă.
** Muşeţelul -
Utilizaţi-l extern, frecând cu el uşurel hemoroizii, inflamaţiile şi porţiunile de piele iritate. Muşeţelul conţine o multitudine de compuşi, care acţionează adesea sinergic. Umeziţi un pliculeţ de muşeţel, aplicaţi-l pe hemoroizii externi şi veţi constata că el vă atenuează simptomele chinuitoare.
Alimente de evitat
Unele alimente favorizeză apariţia hemoroizilor sau îi agravează. Vă sfătuim să renunţaţi la cele amintite mai jos.
Alcoolul - Abţineţi-vă de la consumul de alcool, dacă hemoroizii vă creează probleme. Alcoolul e diuretic, el extrage lichidul din organism. În cazul când suferiţi de hemoroizi, aveţi nevoie de apă mai multă, nu mai puţină.
Cafeaua - Un consum exagerat de cofeină scoate din organism mai mult lichid decât introduce. Dacă deveniţi dependenţi, cofeina vă va perturba ritmul natural al colonului. De aceea, marii amatori de cafea ar trebui să-şi limiteze consumul la 5 ceşti pe zi sau mai puţin de atât, pentru a preveni constipaţia şi hemoroizii.
Lactatele - Brânza, laptele şi îngheţata cu frişcă nu conţin deloc fibre, sau doar o cantitate infimă. În schimb, există în ele caseina, o proteină greu digerabilă, care favorizează constipaţia. Dacă aveţi hemoroizi, nu vă atingeţi de lactate!
Uleiurile - Persoanele cu hemoroizi n-ar trebui să consume uleiuri crude, ca de pildă cele de măsline, de soia, de germeni de porumb. Aceste uleiuri ung mucoasa gastrică, făcând mai dificilă digestia unor alimente, care ulterior se vor elimina mai greu din colon. Este ca şi cum v-aţi programa hemoroizii din start. Optaţi pentru grăsimile existente în alimentele neprelucrate: avocado, măsline, nuci, peşte.
Mâncărurile condimentate - Când ingeraţi feluri de mâncare iuţi, puternic condimentate, este posibil ca nervii din apropierea hemoroizilor să vă dea o senzaţie de usturime. Până la atenuarea simptomelor, preferaţi mâncărurile cu un gust mai puţin agresiv.
Ceaiul - Taninurile din ceai întăresc conţinutul intestinului, întârziindu-i evacuarea. Din acest motiv, ceaiul nu e o băutură indicată pentru pacienţii cu hemoroizi. În acelaşi timp însă, taninurile ameliorează durerile provocate de hemoroizi, ca şi arsurile de gradul trei şi rănile deschise - iată de ce aţi putea să testaţi o utilizare externă. Umeziţi un pliculeţ de ceai (simplu, neamestecat cu alte plante sau condimente) şi aplicaţi-l pe locul dureros de lângă anus, ca o compresă.
Din cămara cu ierburi de leac
Plantele medicinale vă pot ajuta să ţineţi sub control neplăcerile create de hemoroizi. Vă prezentăm aici câteva, pe care aţi putea să le încercaţi.
Aloe (Aloe vera) - Sucul de aloe vera este un laxativ natural. Medicina ayurvedică recomandă câte jumătate de cană, de 3 ori pe zi, până la calmarea simptomelor. Se găseşte în magazinele naturiste. Nu încercaţi să vi-l preparaţi singuri. Interiorul frunzei de aloe are un efect laxativ deosebit de puternic. Dacă veţi extrage sucul din el, riscaţi să vă provocaţi tulburări gastrointestinale grave.
Ghimpele pădureţ (Ruscus aculeatus) - Are o îndelungată tradiţie în tratarea afecţiunilor venoase, cum sunt hemoroizii şi varicele. Într-o cană cu apă clocotită se pun 5 linguriţe cu vârf din pulberea de rădăcină. Se poate adăuga şi miere.
Rooibos (Aspalathus linearis) - Această plantă, provenită din Africa de Sud, conţine mulţi antioxidanţi (flavonoide), nici măcar jumătate din cantitatea de taninuri existentă în ceaiul obişnuit şi este complet lipsită de cofeină. În magazinele naturiste găsiţi diverse ceaiuri de rooibos, care vă pot fi de ajutor contra hemoroizilor.