Păşterii din Cioclovina
"Hristos o înviat!", spun cei doi oameni dinăuntrul barăcii de lemn. "Adevărat c-o înviat!", spune omul care intră. Se închină, închide ochii şi primeşte din mâna lor, întocmai ca o împărtăşanie, paştele. Apoi iese: sunt alţi oameni care aşteaptă să intre în coşmelia asta micuţă, pe care o numesc stabor, să se închine şi să ia, ca pe o taină pe care n-au voie să o atingă cu mâna, pâinea sfinţită. Unul câte unul, un sat întreg aşteaptă la rând, într-o poiană, într-un loc care ar putea fi raiul: Cioclovina.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 16-22 MAI
Sfârşitul de săptămână poate fi memorabil, după cum o sugerează combinaţia energetică Venus-Uranus. Surprize cu carul, majoritatea plăcute, vin să ne scoată din rutina zilnică, fie că e vorba despre o dragoste fulgerătoare sau o idee genială, un eveniment neobişnuit la care participăm alături de prieteni, sau curajul de-a face ceva ce ne-am fi dorit de mult, dar n-am îndrăznit.
Citeste tot articolul
Iubire prin transplant
Am ajuns în sat pe la prânz. Pe drum, nici ţipenie. O ploaie rece, mocănească, ţinea oamenii ascunşi în casele lor. Despre Cenade nu ştiam decât că e satul în care s-a născut Ion Agârbiceanu. Îi văd statuia în curtea şcolii şi-apoi urc o pantă uşoară, mărginită de un şir de case dichisite impecabil. Florin Făgeţan mă aşteaptă în poartă. Are o glugă mare trasă pe ochi, aşa că abia îi pot vedea chipul.
Citeste tot articolul
O cale simplă pentru o viaţă lungă - 47 de reguli care păcălesc bolile
Doctorul Agus vrea, într-adevăr, să-şi ajute semenii. Asta i se citeşte în ochi, se vede în gestica lui impetuoasă, în entuziasmul cu care îşi susţine convingerile şi care atrage milioane de oameni în faţa televizoarelor. El ar dori ca oamenii să devină arhitecţii propriei lor sănătăţi.
Citeste tot articolul
Cacealmale şi penibilităţi
- Această alianţă anti-PSD despre care vorbiţi este doar o formulă retorică, nicidecum o construcţie politică formalizată, cu obiective clare şi cu un program de acţiune. Aş spune mai degrabă că ambii protagonişti joacă "la cacealma".
Citeste tot articolul
Învăţăturile lui Petru cel Mare către stră-strănepotul său, Vladimir
Ministrul rus al Apărării a anunţat recent că Moscova va suplimenta numărul submarinelor şi al navelor de război din Marea Neagră. Ele vor staţiona la Sevastopol, portul unde se află sediul flotei ruseşti. Este limpede că deplasările de trupe şi tehnică militară ale Kremlinului ţintesc gurile Dunării. Ştirea este de natură să alarmeze Europa şi comandamentul NATO.
Citeste tot articolul
Studiu de caz: Gold Corporation şi cianura din presă
Ultimul raport "FreeEx" privind libertatea presei în România, realizat de "ActiveWatch" - Agenţia de Monitorizare a Presei şi dat publicităţii la începutul lunii mai, atrage atenţia asupra unui fenomen extrem de grav în contextul, şi aşa precar, al spaţiului public de la noi: sacrificarea, de către tot mai multe instituţii de presă, a independenţei editoriale şi a interesului public, în faţa unor presiuni politice sau economice...
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "PSD aplică bine nişte principii proaste, iar Dreapta aplică rău nişte principii bune"
Singurul lucru remarcabil este că din această campanie electorală lipsesc taman subiectele de interes european. Preşedintele Traian Băsescu a încercat, încă de la început, să introducă în dezbatere câteva teme cu rezonanţă europeană, dar a fost refuzat cu hotărâre şi somat să nu mai dea indicaţii.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CORINA - Botoşani, F. AS nr. 1114 - "Soţul meu are o tumoră pe creier"
Deoarece nu precizaţi despre ce tip de tumoră cerebrală este vorba, din punct de vedere etiologic, voi fi nevoit să aduc lămuriri de ordin general în ceea ce priveşte evoluţia şi tratamentul formaţiunilor cerebrale intracraniene. De obicei, tumorile depistate în stadii timpurii sunt curabile, chiar dacă, uneori, localizarea lor face imposibilă extirparea.
Citeste tot articolul
"Cu tratamentul dat de d-l dr. LI LUOXI, m-am vindecat de steatoză hepatică şi început de ciroză"
Mă numesc Vasilica Ioachim, am 65 de ani şi sunt din Bucureşti. La vârsta de 50 de ani, am intrat în menopauză. Din această cauză, am luat în greutate. Nu prea am avut grijă nici de alimentaţie şi am avut parte de mult stres. Picioarele mi s-au umflat şi mă simţeam foarte obosită. În somn eram agitată. Am avut şi insomnii.
Citeste tot articolul
"DACIA PLANT" în ajutorul femeilor: Când hormonii îşi fac de cap
Pentru majoritatea femeilor, hormonii reprezintă un "mister", deşi multe din suferinţele cu care se confruntă întreaga viaţă li se datorează, integral, acestor "peregrini" produşi, în mare măsură, de glande, şi care se amestecă în toate funcţiile corpului omenesc. Cercetătorii apreciază că prin trupul nostru circulă permanent circa 1000 de hormoni, un du-te-vino perpetuu, care naşte adeseori busculade şi probleme de "trafic".
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Există câteva legume şi fructe renumite pentru efectul lor de combatere a digestiilor lente: ţelina - mâncată crudă, sub formă de salată (rasă) ori fiartă, cu lămâie şi untdelemn; ramuri de ţelină spălate bine şi băgate în mixer dau o zeamă din care trebuie să se bea o jumătate de pahar de trei ori pe zi...
Citeste tot articolul
Vinul şi frumuseţea
Parfumat, rafinat, subtil, cu o compoziţie bogată şi complexă - polifenoli, resveratrol (aflat în vinul roşu), vitamine, minerale, acizi organici, glicerol, aminoacizi, vitamine -, vinul este o licoare magică, un elixir pentru sănătate şi frumuseţe. Nu-i de mirare că mai multe firme cosmetice de prestigiu l-au inclus ca ingredient în produsele lor de înfrumuseţare.
Citeste tot articolul
UN SFAT PE SĂPTĂMÂNĂ
În afară de folosirea spumelor şi a fixativelor care îl încarcă şi în timp îl deteriorează, o modalitate simplă pentru a face părul subţire şi amorf să pară bogat şi cu volum poate fi următorul preparat de casă.
Citeste tot articolul
Ce mai fac păsările din Bucureşti?
Surprinzător, deşi zonele verzi ale capitalei sunt ciopârţite la sânge, de ani întregi, eu am văzut şi fotografiat o mulţime de păsări, dintre care unele ar trebui să trăiască, cel puţin după manual, în zone mult mai puţin urbanizate. Resursele lor de adaptare sunt, se pare, extraordinare. Personal, am văzut în Bucureşti peste 150 de specii (pe întreg teritoriul României vieţuiesc cam 400 !). Este o mare bucurie să vă comunic asta.
Citeste tot articolul
"La 70 de ani, încă mă simt aurifer" - de vorbă cu poetul hunedorean EUGEN EVU
Când îl descoperi pe îndelete pe Eugen Evu, vei avea o revelaţie. Scriitor hunedorean get-beget, provincial, cum s-ar spune, scrie o poezie de "centru", la cel mai înalt nivel. Poate şi pentru că a trăit toată viaţa într-o zonă aparte, pe care el o numeşte triunghiul magic al României. O zonă plină de mituri zamolxiene, dar şi de furnalele siderurgice din vremea lui Ceauşescu.
Citeste tot articolul
Şi a fost cea de a 22-a ediţie a Galei UNITER
E a treia oară când ieşim din Bucureşti cu Gala şi, de fiecare dată, la invitaţia autorităţilor locale. În 2007, ea s-a ţinut la Sibiu, cu ocazia transformării oraşului în Capitală Europeană a Culturii, în 2013 ne-am mutat la Iaşi...
Citeste tot articolul
SOFIA VICOVEANCA - "Anii nu sunt cei din buletin, ci aceia pe care-i simţi, pe care-i ai în suflet"
Minunat. Bine de tot. Muncesc, umblu, slavă Domnului, am de lucru! Pe 1 octombrie, voi face cincizeci şi cinci de ani de când slujesc cu pasiune şi dăruire scena şi muzica. Dacă dă bunul Dumnezeu să ajung până atunci, sunt fericită. În rest, nu mă uit în buletin, ca să nu mă întristez. De fapt, glumesc când zic asta, pentru că eu am spus-o şi o voi repeta cât timp voi trăi: anii nu sunt cei din buletin, ci aceia pe care-i simţi, pe care-i ai în suflet.
Citeste tot articolul
DORU ISĂROIU - "Poate nu mai sunt atât de vizibil, dar asta nu înseamnă că m-am oprit din cântat"
Răspunsul e simplu: trupa Parlament se află într-o pauză muzicală. Formaţia există în continuare, doar că fiecare dintre noi are, pentru moment, alte priorităţi, alte experimente care, evident, sunt tot muzicale, aşa cum este şi cazul meu. De trei ani colaborez cu o trupă rezidentă a unui club mare din Bucureşti, iar de curând am hotărât că ne înţelegem prea bine ca să nu ne "asimilăm", şi aşa a apărut trupa Café Montana.
Citeste tot articolul
Cu părintele NICANOR LEMNE, la 99 de ani
De câte ori mă simt obosit sau înnegurat sufleteşte, îl caut pe părintele Nicanor Lemne, în refugiul său din Siliştea Snagovului. Nu-i bat niciodată la poartă. Intru de-a dreptul, ştiind că, la cei 99 de ani ai săi, stă pe prispa casei şi surâde la pomi, la soare, la petecul de vie, aşteptând cuminte să apară cineva - un creştin curios să viziteze bisericuţa istorică din apropiere sau un fiu duhovnicesc, dornic să-i ceară un sfat, o mângâiere, o vorbă de folos, cum numai el o poate da.
Citeste tot articolul
Zodiac pentru trup si suflet. Ce ne prevestesc stelele la începutul verii?
Aproape întreaga lună Mai, romantica Venus se găseşte în semnul dvs., mai precis, între 4 şi 29. Relaţiile de orice natură au de profitat de pe urma prezenţei sale, deoarece Venus veghează şi prietenia, nu doar amorul. În perioada în care vă traversează zodia, ea vă pune în valoare farmecul personal şi atrage către dvs. persoane plăcute şi binevoitoare.
Citeste tot articolul
Muzici de alungat ploaia
Luna Mai a debutat cu fenomene meteo extreme (inundaţii, grindină) şi primăvara a semănat mai degrabă a toamnă. Din fericire, muzica e mult mai tare ca buletinele meteo şi ne oferă umbrele care să ne scape de ploi. În ciuda intemperiilor, numărul concertelor n-a scăzut, ba din contră, sunt din ce în ce mai multe şi mai variate.
Citeste tot articolul