Deoarece nu precizaţi despre ce tip de tumoră cerebrală este vorba, din punct de vedere etiologic, voi fi nevoit să aduc lămuriri de ordin general în ceea ce priveşte evoluţia şi tratamentul formaţiunilor cerebrale intracraniene. De obicei, tumorile depistate în stadii timpurii sunt curabile, chiar dacă, uneori, localizarea lor face imposibilă extirparea. În cazurile în care tumora infiltrează ţesutul cerebral din jur, făcând extirparea completă imposibilă (probabil cazul soţului dvs.), recurenţele chirurgicale sunt posibile. Ambele tipuri de tumori cerebrale, atât cele benigne cât şi cele maligne, pot determina sechele neurologice ireversibile. În acest context, trebuie ştiut că tumorile cerebrale pot împiedica circulaţia lichidului cefalorahidian, determinând acumularea acestuia în şi în jurul creierului, cu creşterea presiunii intracraniene. Această complicaţie severă (hidrocefalie) va necesita obligatoriu drenajul, pentru normalizarea presiunii intracraniene şi reducerea riscului de deteriorare progresivă a ţesutului cerebral interesat.
În mod obişnuit, tratamentul tumorilor cerebrale include proceduri chirurgicale, radioterapeutice, pentru distrugerea celulelor maligne, sau chimioterapice, pentru a stopa evoluţia bolii. Pot fi, de asemenea, prescrişi corticosteroizi, pentru combaterea edemului cerebral, medicamente anticonvulsivante, pentru controlul crizelor convulsive (unele tumori pot genera manifestări de tip epileptiform), precum şi analgezice, pentru atenuarea puseelor dureroase. După cum vi s-a spus, unele tumori benigne şi maligne pot fi extirpate chirurgical în totalitate, altele pot fi doar parţial extirpate, iar altele nu pot fi extirpate deloc. Pentru ultima categorie de tumori se recomandă, uneori, chirurgia asistată de calculator, care permite extirparea chiar şi a unei tumori situate în profunzimea ţesutului cerebral. Numită şi radiochirurgie gamma, această procedură realizează exereza tumorală prin concentrarea pe tumoră a unui fascicul de radiaţii gamma cu aceeaşi mărime şi formă ca masa tumorală.
Deşi nu este şi cazul soţului dvs., trebuie menţionat ca, în situaţiile în care se constată o metastazare generalizată, abordarea terapeutică nu poate fi decât simptomatică, de înlăturare a disconfortului şi de menţinere, pe cât posibil, a funcţiilor neurologice.
Cu titlu informativ, precizez că abordarea naturistă în tratamentul tumorilor cerebrale include, de la caz la caz, remedii precum Boswellia (combaterea edemului cerebral), seva de Mesteacăn (1 litru pe zi), Cartilajul de rechin în combinaţie cu Zeolit (Zheoshark), Năpraznic (citostatic natural), tincturile de Saschiu, Castan şi Vâsc. La acestea se pot adăuga remedii antitumorale bazate pe Cordyceps, Agaricus blazei, Ganoderma şi vitamina B17 (sâmburi de caise), sucuri obţinute din sfeclă, ţelină, pătrunjel, morcov, cartof, măr (amestec), produse apicole (toate) şi Spânz (300 mg pulbere, dimineaţa, pe stomacul gol).
În sfârşit, dar nu în ultimul rând, inhalaţiile cu vaporii care se produc atunci când peste cetină de Tisa se toarnă apă fierbinte reprezintă o soluţie terapeutică empirică, dar de mare efect în managementul patologiilor tumorale cu diferite localizări, inclusiv cele cerebrale. Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Caut tratament pentru poliradiculonevrită axonală"
(Răspuns pentru GABRIEL STROILĂ, F. AS nr. 992)
Inflamaţie progresivă a rădăcinilor nervilor rahidieni (senzitivi şi motori), caracterizată prin pierderea sensibilităţii, diminuarea reflexelor, slăbiciune musculară şi parestezii etc. Poliradiculopatia este cauzată de infecţii respiratorii sau gastro-intestinale, tumori, virusuri (Herpes, Zoster), diabet, sifilis, HIV, medicamente, amiloidoză, boala Charcot-Marie-Tooth cu debut în adolescenţă, defect genetic, hipoglicemie, hipotiroidism, deficite vitaminice B1, B6, B12, porfirie, sindrom Guillain-Barré, insuficienţă renală şi hepatică sau uneori de sindromul "Refsum".
Pe măsură ce boala evoluează pot apărea paralizii ale membrelor inferioare (în special la nivelul muşchilor gambei), cu extindere simetrică la membrele superioare (tetraplegie), paralizii ale muşchilor respiratori şi ale nervilor cranieni periferici, responsabili şi de alte tulburări, cauza principală fiind distrugerea tecii de mielină (demielinizare).
Apreciez că nepoata dvs. se află în faza a II-a a bolii, dacă luăm în calcul data când a fost descoperită. Printr-un simplu test de sânge se poate preciza dacă este vorba de Poliradiculonevrită postinfecţioasă, caz în care timpul de recuperare este mai mare, bolnavul având nevoie să i se administreze doze masive de Imunoglobuline, pe cale intravenoasă, şi schimbări plasmatice (plasmafereză), mai exact, scoaterea anticorpilor anormali din plasmă.
Pentru a stopa demielinizările nervilor periferici şi ale rădăcinilor spinale, pentru a preveni sau ameliora eventuale dureri de spate şi a reduce inflamaţiile, medicina alternativă vă recomandă: Wheat Germ Oil, Tre-En-En, Neuro Optimizer, Q-Absorb, Super Coriolus, Imune Gold Green, BCAA.
Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, Bucureşti, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09
"Există tratament naturist pentru constipaţie, care să nu dea dependenţă?"
(Răspuns pentru M. I. - Piteşti, F. AS nr. 1107)
Constipaţia este întârzierea în evacuarea materiilor fecale pe care am întâlnit-o la mulţi pacienţi, datorită unei alimentaţii necorespunzătoare, a sedentarismului, stresului, programului încărcat de activitate, lipsei exerciţiilor fizice. Ar trebui ca fiecare mamă în parte să prevină apariţia constipaţiei copilului, care va deveni adultul de mai târziu, prin deprinderea copilului de la o vârstă cât mai fragedă de a avea scaun zilnic, de preferinţă la aceeaşi oră. Astfel, mai târziu, viitorul adult nu va avea probleme, pentru că o constipaţie instalată în copilărie persistă, de obicei, toată viaţa, fiind considerată constipaţie cronică, evacuarea materiilor fecale fiind întârziată. Constipaţia poate fi şi accidentală, însoţită de jenă abdominală, balonare şi poate apărea după naştere, în repaus prelungit la pat, în boli infecţioase, schimbarea condiţiilor de viaţă, drum lung cu autocarul, trenul, schimbarea temporară a domiciliului, emoţii puternice etc. Înainte de începerea tratamentului pentru constipaţie cronică este necesară o consultaţie complexă, cu investigaţii pentru excluderea unei boli organice. În cazul în care constipaţia a apărut recent la o persoană în vârstă, care până atunci nu a avut tulburări de tranzit, ne punem problema unei suferinţe organice - ocluzie intestinală prin tumori benigne, maligne, caz în care se impune colonoscopie, ecografie abdominală şi intervenţie chirurgicală de urgenţă.
Pacienţii care au constipaţie au tendinţa de a utiliza, încă din tinereţe, laxative, purgative şi clisme, care nu fac altceva decât să accentueze constipaţia, deoarece se atenuează şi mai mult reflexul de defecaţie (de evacuare a materiilor fecale). De aceea, fiecare persoană care suferă de constipaţie trebuie să aibă, alături de medic, următoarele obiective:
* Măsuri igienico-dietetice: * liniştirea pacientului şi cooperarea între medic şi pacient în funcţie de particularităţile pacientului; * în fiecare dimineaţă să aibă scaun, după ce a băut un pahar cu apă, suc de lămâie şi două linguriţe de miere; * în timpul zilei să aibă scaun imediat de câte ori are nevoie, să nu se abţină; * laxativele şi clismele să nu fie folosite abuziv; * lichidele să fie consumate în prima parte a zilei; * alimentele să fie bogate în celuloză: spanac, castraveţi, roşii, fasole, mazăre, praz, cireşe, caise etc.; * ultima masă va fi la ora 19-20, un iaurt degresat, un măr, o pară; * exerciţii fizice - mers pe jos, exerciţii de respiraţie, gimnastică.
* Fitoterapie - apiterapie. * Smochine şi prune care stau peste noapte în apă rece şi vor fi mâncate la micul dejun, după paharul cu apă, suc de lămâie şi miere. * Decoct de cruşin - două linguriţe de coajă se opăresc cu o cană de apă fiartă. Se lasă în repaus 30 minute, se fierb la foc mic 15 minute. După ce s-a răcit se adaugă 1-2 linguriţe de miere de salcâm. Nu se foloseşte mai mult de o săptămână pe lună. * Infuzie din plantele Cupa-Vacii şi Volbură - 500 ml pe zi. * Infuzie din Anghinare, Frasin, flori de Porumbar - în constipaţiile din afecţiunile hepatice. * Infuzie de flori de Soc în constipaţie de natură nervoasă. * Infuzie din fructe de anason, chimen şi frunze de roiniţă. * Seminţele de in - se folosesc numai dacă sunt întregi, pentru că sfărâmate pot provoca leziuni şi substanţe toxice. Se folosesc după ce au fost ţinute 30 minute în apă, seara. * Ceai laxativ - antihemoroidal, deoarece de foarte multe ori constipaţia determină şi fisuri anale, hemoroizi, cu două ore înainte de culcare, la aceeaşi oră. * Ulei de ricin - la copil şi bătrân, dar pentru un timp scurt. * Cicoarea - pe care o pot numi "regina" constipaţiei, sub formă de infuzie, şi efectul este magnific.
* Tratament medicamentos. Se poate folosi ca o măsură auxiliară în cazul constipaţiilor din colonul iritabil, care dau crampe groaznice: No-Spa, supozitoare cu glicerină etc.
* Tratamente cu produse naturiste. În funcţie de cauza care a determinat constipaţia: Digestive Enzimes, Meal Time, Rhodiolin, Pure-yucca.
* Homeopatie: După o consultaţie homeopatică şi clinică pentru fiecare pacient.
* Acupunctură.
* Gemoterapie - în cure de 2 luni, cu rol în detoxifiere şi în restabilirea tranzitului intestinal normal: extract din muguri de smochin, extract din mlădiţe de merişor şi extract din muguri de tei argintiu sau Polygemma 15. Gemoterapia în acest caz va avea efecte benefice în combinaţie cu homeopatia.
Vă doresc toate cele bune şi numai bine!