Digestie grea
Există câteva legume şi fructe renumite pentru efectul lor de combatere a digestiilor lente: ţelina - mâncată crudă, sub formă de salată (rasă) ori fiartă, cu lămâie şi untdelemn; ramuri de ţelină spălate bine şi băgate în mixer dau o zeamă din care trebuie să se bea o jumătate de pahar de trei ori pe zi; varză acră crudă (tăiată foarte mărunt) două-trei linguri de supă pe zi; grapefruit - trei pahare de suc pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara, înainte de a mânca; ridiche neagră, unul din cei mai puternici stimulenţi digestivi - se foloseşte crudă, sub formă de salată, ori suc proaspăt extras prin mixare (20-50 ml pe zi).
ARSENE DIMITROV - Tulcea
Coşuri pe picioare
Un tratament extern deosebit de eficient în tratarea diferitelor dermatoze (coşuri, abcese, antrax, furuncul, panariţiu) este argila. Amestecaţi două-trei linguri de argilă cu apă, până ce obţineţi o pastă puţin mai groasă decât smântâna. Întindeţi-o pe picioare şi lăsaţi-o să se usuce. Apoi spălaţi-o cu apă călduţă. Şase cataplasme de argilă aplicate pe ambele picioare de trei ori pe zi - dimineaţa, la prânz şi seara - vă vor fi de mare ajutor. Dacă lucraţi, aşteptaţi sfârşitul de săptămână. Tratamentul extern trebuie dublat de un regim alimentar bazat pe fructe şi legume şi de administrarea de argilă pe care internă (o linguriţă de argilă cernută fin la un pahar de apă). Se amestecă şi se lasă peste noapte să se dizolve. A doua zi dimineaţă, se bea, înghiţitură cu înghiţitură, pe stomacul gol. Dacă apar constipaţii, se micşorează doza de argilă, sporind cantitatea de apă. Cura ţine în prima lună trei săptămâni, apoi zece zile pe lună. Argila este incompatibilă cu alimentaţia grasă. Ea cere multe ceaiuri şi lichide. Efectul ei antiinfecţios şi bactericid este excepţional.
LUCIA VASILIU - Braşov
Dureri în gât
Durerile în gât se vindecă destul de repede făcând alternativ gargară cu ceai de salvie şi ceai de pătrunjel. Atenţie însă la modul de folosire: se ia mai întâi o lingură de ceai cu care se face gargară, apoi se scuipă; se ia o a doua lingură de ceai cu care se face gargară şi-apoi se scuipă; cu a treia lingură de ceai se face din nou gargară, dar apoi conţinutul se înghite. Pe zi, trebuie făcute trei gargare: dimineaţa, la prânz şi seara, cu salvie şi pătrunjel alternativ. Salvia se infuzează zece minute. Pătrunjelul se fierbe trei minute. Şi într-un caz şi în altul se pune câte o linguriţă de plantă la o cană de apă.
Foarte eficientă este şi împachetarea gâtului cu cartofi. Puneţi trei cartofi (de mărimea unor ouă de găină) la fiert; când devin moi, împachetaţi-i într-un şervet şi striviţi-i; apoi puneţi şervetul fierbinte de jur împrejurul gâtului şi acoperiţi-l cu un fular gros ori cu o blană. Culcaţi-vă pe spate, în pat, şi acoperiţi-vă. E important ca subsuorile şi braţele să fie învelite. Cartofii trebuie lăsaţi pe gât circa două ore.
MARIA POP - Oradea
Varice
În combaterea varicelor, singura metodă de gimnastică eficientă este aceea preconizată de medicul german dr. Rudolf Breuss, pe care v-o recomand: culcaţi-vă pe spate pe podea; ridicaţi piciorul drept şi ţineţi-l aşa numărând până la opt; scuturaţi-l aşa ridicat şi număraţi din nou până la opt; lăsaţi apoi piciorul pe podea şi număraţi până la opt. Ridicaţi apoi piciorul stâng şi faceţi aceleaşi mişcări de 3x8: sus, scuturat, sus, jos. Apoi repetaţi exerciţiul, dar cu amândouă picioarele. După ce lăsaţi picioarele pe podea, ridicaţi-vă doar după ce simţiţi că s-au umplut din nou cu sânge. Cu cât mai des se repetă exerciţiul zilnic, cu atât mai repede dispar varicele. Explicaţia constă în faptul că golirea şi umplerea cu sânge a venelor le întăreşte acestora pereţii leneviţi şi pune sângele în mişcare.
ELEONORA CLUCERU - Constanţa
Respectaţi ceasornicul biologic
Am fi mult mai fericiţi şi ne-am simţi mult mai bine dacă ne-am asculta ceasornicul organismului, spun oamenii de ştiinţă englezi. Ceasul biologic al fiecăruia dintre noi prevede:
* Timpul cel mai bun pentru a mânca este dimineaţa, când corpul nostru depune cea mai puţină grăsime. Timpul cel mai nepotrivit pentru masă, în schimb, e seara, atunci când metabolismul e foarte scăzut.
* Timpul cel mai bun pentru un pahar de alcool e prima oră a serii. Simţim mai tare alcoolul, dar influenţa lui asupra noastră e mai mică decât la celelalte ore ale zilei.
* Ora cea mai bună pentru gimnastică se află la lăsarea serii, când dispunem de cea mai ridicată rezistenţă de peste zi.
* Timpul cel mai bun pentru a trata afaceri financiare este dimineaţa la 11. Simţul nostru practic se află atunci în punctul maxim. Între 15 şi 18 după-amiaza, cei mai mulţi oameni nu se mai pot concentra.
GABRIEL ASOLTANEI - Botoşani
Somnolenţă
Iată câteva sfaturi de folos: dietă - suc de sfeclă roşie + suc de mere (ca să fie plăcut la gust) + drojdie de bere (o bucată de dimensiunea unei nuci la un litru de suc). Se beau trei pahare pe zi după mesele principale; lapte fortifiant: se pun într-un vas şi se mixează: o jumătate de litru de lapte crud + 4 linguri de drojdie de bere + o ceaşcă de lapte praf + o lingură de miere de albine. Se amestecă totul până când mierea s-a dizolvat complet. Atunci se mai adaugă o jumătate de litru de lapte nefiert, continuând amestecul. Se bea câte un pahar între mese şi unul seara la culcare; urzici proaspete - infuzie, două căni pe zi, cu două linguri de bitter suedez adăugat în ceai; alergări - ar fi ideal dacă s-ar putea alerga dis-de-dimineaţă, 10 minute, într-un parc din apropierea casei, şi după-amiaza; masaj rapid, pe tot corpul, cu un prosop înmuiat în apă rece şi apoi stors; duşuri alternative - călduţe apoi reci; ceai verde (rusesc) sau negru, băut în doze "homeopatice" (înghiţitură de înghiţitură).
DANIELA PETRESCU - Bucureşti
Dacă vreţi să vă îngrăşaţi...
De obicei, oamenii cer sfaturi ca să slăbească. Dar când eşti slab, precum un schelet, ai face orice să pui pe oase câteva kilograme. Denutriţia este cauzată adesea de boli: stenoza esofagului, stenoză pilorică, diaree cronică, boala Basedow, diabet etc. Dacă nu suferiţi de nici una dintre ele, atunci puteţi alege soluţiile pe care vi le prezint în continuare:
* Cura de supra-alimentaţie: vă aduce 3500 de calorii zilnic. Iată din ce se compune ea: proteine: 100-120 g carne, ficat, lapte, brânză, ouă; glucide: dulciuri, făinoase, pâine, fructe dulci - circa 500 g în 24 de ore; lipide - 120-150 g sub formă de unt, smântână, frişcă, ulei. Aportul de vitamine va fi asigurat prin fructe crude şi legume.
* Apiterapie: polen - o lingură de supă rasă pe zi; miere de albine - între 90-150 g pe zi; drojdie de bere - 4 linguri de drojdie la o jumătate de litru de lapte, sucuri de fructe sau de legume.
* Fitoterapie: rădăcină de obligeană - o lingură de plantă se pune într-o cană de apă rece şi se lasă să stea peste noapte. A doua zi se încălzeşte uşor, se strecoară; se beau trei căni pe zi.
* Gimnastică - preferaţi gimnastica suedeză, care sporeşte volumul muşchilor. Pentru picioare - faceţi genuflexiuni zilnic (porniţi de la 5 şi ajungeţi la 25, de trei ori pe zi), e cea mai complexă mişcare pentru coapse; pentru braţe - flexaţi antebraţele ţinând în mâini greutăţi (cărţi groase), de 3 ori pe zi, câte 50 de grupe de exerciţii.
IULIA POPA - Arad
Trichineloză
Tratamentul medicamentos al trichinelozei nu dă rezultate înainte de 2-3 luni de zile, iar durerile în muşchi rămân uneori pentru toată viaţa. Vă recomand două reţete, una germană, cealaltă franceză, aparţinând unor celebri terapeuţi naturişti: Maria Treben şi Jean Valnet.
* Metoda germană: din antichitate, trichineloza se trata cu ajutorul seminţelor de bostan. Luaţi zilnic 80-100 seminţe de bostan neprăjite, curăţite doar de coaja exterioară (cea groasă, pieliţa subţire care înveleşte sămânţa trebuie să rămână), împărţiţi-le în patru porţii, pe care să le mâncaţi peste zi, mestecând seminţele foarte bine, cam aşa cum fac veveriţele. Peste o oră luaţi o linguriţă subţiată cu apă de ulei de ricin. În plus, purtaţi zilnic o mică compresă de bitter suedez, fixată cu leucoplast pe ombilic (să fie mereu umedă).
* Metoda franceză: se pisează 50 de seminţe de bostan, se amestecă cu miere şi se iau în trei prize, la distanţă de o jumătate de oră. După o oră, se bea o infuzie purgativă pregătită în felul următor: o lingură de coajă de cruşin la o ceaşcă mare de apă. O dăm în clocot două sau trei minute. La urmă, se adaugă o lingură de siminic. Se lasă să stea 10 minute.
* Alimente recomandate în combaterea trichinelozei sunt: nuci (rase, adăugate în salate), morcov, varză, creson, pătrunjel, praz, năut, iarbă grasă, revent. Consumaţi-le proaspete, transformate în salate.
Contra durerilor musculare, vă recomand următoarea reţetă: tinctură de traista-ciobanului (se foloseşte planta întreagă, tăiată mărunt şi băgată într-o sticlă, până la gât; deasupra se toarnă rachiu de secară sau de orice fel de fructe (38-40°), astfel ca planta să fie bine acoperită. Se lasă 14 zile la soare sau în bucătărie. Se frecţionează zilnic zonele dureroase cu lichid. În plus, se beau obligatoriu patru căni de creţişoară pe zi. Puteţi să puneţi în ceai şi câteva picături de tinctură de traista-ciobanului.
ZOLTAN SZILAGY - Sibiu
Psoriazis
Reţeta pe care v-o recomand aparţine celebrului farmacist german Tobias Müller. Corespondenţa extrem de bogată care însoţeşte volumul său "Lumea plantelor şi taina sa" atestă un număr impresionant de vindecări în cazuri "disperate" de psoriazis. Müller consideră că boala este cauzată de o defecţiune a funcţiilor ficatului şi de aceea, în afara întrebuinţării plantelor medicinale, el prescrie şi o dietă alimentară severă, care exclude carnea de porc şi toate derivatele ei, acrelile (oţet, must, vin, lămâie, portocale, grepfruit, mure, coacăze negre, mere verzi), cafeaua boabe, ciocolata, cacao, mierea de albine - acestea din urmă formând acizi pe care ficatul nu-i suportă. Interzise sunt şi
conservele de peşte, peştele afumat, carnea din conserve, legumele uscate ca fasolea, lintea, bobul şi mazărea, precum şi orice fel de alcool. Se permit laptele şi derivatele lui, salatele de legume acrite cu iaurt, carnea de viţel, pui, carne fiartă de vită, peşte proaspăt şi, zilnic, ca înlocuitor pentru fructe, compot de mere.
Intern: 10 g coajă de stejar + 19 g coajă de salcie + 40 g barba-popii + 20 g fumărică + 20 g coajă de nucă + 30 g rostopască + 50 g urzică vie + 30 g şopârliţă + 30 g gălbenele + 20 g coada-şoricelului. Toate plantele se amestecă bine. Pentru o cană de apă se ia o linguriţă cu vârf de amestec, se fierb trei minute şi se lasă să se infuzeze. Din acest ceai se bea în fiecare zi 1-2 litri, înghiţitură de înghiţitură.
Extern: în fiecare zi, pielea bolnavă trebuie unsă de două ori, dimineaţa şi seara, cu untură de intestine de porc.
ELENA SLABU - Galaţi