36 de întrebări pentru medicul dumneavoastră
La adulţi, penumbra nu diminuează acuitatea vizuală, fiindcă globul ocular este pe deplin dezvoltat. Cel mult, le va vâjâi capul, întrucât cititul în condiţii de luminozitate redusă presupune efort, deci e mai obositor. În schimb, la copii, cititul la lumină crepusculară poate provoca tulburări de creştere a globului ocular, acesta căpătând o formă alungită.
Citeste tot articolul
GABRIELA MELINESCU - Lumina din întunericul lumii
Egal de frumoasă şi talentată, Gabriela Melinescu a părăsit România pentru a se stabili în Suedia. Un pogon de magie şi strălucire s-a pierdut prin plecarea ei. Poetă de excepţie, muză inspiratoare mult preţuită şi iubită de Nichita Stănescu, căruia i-a fost un timp tovarăşă de viaţă, şi-a lăsat tiparul făpturii în sufletul prietenilor şi cititorilor ei.
Citeste tot articolul
Sfântul Nicolae, marele făcător de minuni
Este cel mai prăznuit sfânt al creştinătăţii. Iubit nu numai de ortodocşi şi catolici, ci şi de protestanţii care, altminteri, nu-i cinstesc pe sfinţi. E de veacuri prietenul tuturor copiilor cărora le aduce în fiecare an daruri. Dincolo de imaginea sa de bătrân senin, cu plete albe, se ascunde viaţa unui sfânt puternic, ale cărui rugăciuni au făcut nenumărate minuni, încă din timpul vieţii.
Citeste tot articolul
Cântarea Basarabiei
În perioada 28 noiembrie-10 decembrie, la Muzeul Ţăranului Român este deschisă expoziţia de fotografii "Eşti floare de dor, Basarabie", avându-i ca autori pe Alecu Reniţă şi Lucian Reniţă din Chişinău. Tată şi fiu, jurnalişti şi artişti fotografi, autorii sunt cunoştinţe mai vechi ale redacţiei şi cititorilor noştri.
Citeste tot articolul
ADA MILEA - "Îmi pare bine că bucur oamenii cu ceea ce fac"
Un interviu cu ea nu poate fi nicidecum un simplu dialog, ci mai degrabă o stare. O stare prezentă. Nu foloseşte decât acele cuvinte care i se par potrivite, concise, precum în versurile sale ("Ştiu că raiul e aproape?/ Ştiu că iadul e aproape/ Dar ce mai înseamnă aproape, când aproapele-i departe"). Probabil, cea mai originală prezenţă a scenei româneşti, Ada nu pare să facă niciun efort ca să umple sălile de spectacol: un tricou, jeanşi, chitară, cuvinte bine chibzuite şi interpretare cu totul personală.
Citeste tot articolul
O poveste despre zăpezile de-altădată
Stăteam în sanie, învelită într-o pătură groasă de lână. Mama mă trăgea prin nămeţi, îngânând un colind. Ieşisem de pe străduţa noastră, îndreptându-ne către centrul oraşului. Era pentru prima oară când depăşeam graniţele universului copilăriei. Descopeream o altă lume. Casele cu ferestre mari şi obloane de lemn, acoperişurile cu ţiglă cărămizie, împodobite cu argintul zăpezii, îmi păreau castele din poveşti.
Citeste tot articolul
Ce vreţi să vă aducă drăguţul de Moş Crăciun?
La început, aş vrea să ningă. Să ningă mult, dar ştiţi, mult mult mult, să ningă cu fulgi mari şi să fie frig, cât să-ţi îngheţe nasul, cât să-ţi sufli în palme ca să le încălzeşti, cât să te superi pe fes, că îţi fuge veşnic de pe urechi şi îţi ajunge în creştetul capului. Aş vrea să ningă câteva zile şi câteva nopţi, iar fulgii să îţi intre în ochi şi, pentru o vreme, să nu mai vezi altceva decât un cer zbârlit, plin de făpturi mici care tot coboară şi coboară spre tine.
Citeste tot articolul
"Revoluţia" de la Moşna
E o sâmbătă înstelată de noiembrie şi cam două sute de oameni din toată ţara au venit în satul Moşna, din judeţul Sibiu, ca să-l elibereze din firele prospecţiunilor gazelor de şist, care au împânzit Transilvania...
Citeste tot articolul
UN TRATAT ISTORIC
Vineri, 29 noiembrie 2013, la Vilnius, Moldova de peste Prut a parafat Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE. Pentru români, data ar putea rămâne înscrisă în Istorie, pentru că reprezintă primul pas concret în noua încercare de reunificare a acestei provincii cu Ţara.
Citeste tot articolul
Ion Dumitrel a avut un vis cu îngeri: "Salvaţi Roşia Montană!"
O schimbare radicală în atitudinea faţă de proiectul minier Roşia Montană, publicată pe neaşteptate zilele trecute, îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, până mai ieri susţinător înfocat al acestui proiect. Speriat de mişcările moţilor din Câmpeni şi de pe Valea Arieşului, care s-au ridicat pentru apărarea slujbelor existente şi pentru protejarea Apusenilor...
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Relansarea relaţiei cu China s-a făcut pe stil vechi. Să sperăm că afacerile noastre cu China vor fi pe stil nou"
Analiza politică a lunii NOIEMBRIE
Citeste tot articolul
FLORIAN GHIMPU (Prima TV) - "De când mă ştiu, am fost un magnet pentru copii"
Sigur, era normal să existe o perioadă de acomodare, şi pentru mine, şi pentru spectatori. Virgil a făcut o treabă excelentă cu emisiunea asta, pe care a dus-o vreo şapte ani cu mare succes, numai că el a fost un altfel de prezentator: el avea stilul gentleman, era mai reţinut şi încerca să-i ridice pe copii la nivelul lui. Or, stilul acesta mie nu mi se potrivea, eu am un alt fel de personalitate.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru EUGENIA IRINA A. - Bucureşti, F. AS nr. 1096 - "Cum poate fi stopată evoluţia unui Parkinson rigid?"
Este cunoscut faptul că boala Parkinson se poate manifesta în diferite moduri, semnele şi simptomele definitorii fiind, în general, tremorul de repaus, încetinirea mişcărilor, dificultăţi de menţinere a echilibrului, înţepenirea sau rigiditatea membrelor, diminuarea expresivităţii feţei şi a clipitului etc.
Citeste tot articolul
"Torserul chiar face minuni"
Am citit în "Formula AS" mărturii ale celor care folosesc dispozitivul Torser şi aşa m-am decis să-l comand. După ce l-am primit, am început să-l folosesc conform instrucţiunilor. Acum mă simt foarte, foarte bine! Orice durere aş avea, pun Torserul cu partea frontală spre corp şi-mi trece imediat.
Citeste tot articolul
Ce nu ştiţi despre DIABET
Produsele dietetice pentru diabetici conţin înlocuitori de zahăr sau edulcoranţi, în locul zahărului obişnuit. Dar ele trebuie consumate respectând un program dietetic. Ceea ce înseamnă că sunt luate în calcul la cantitatea substanţelor nutritive, iar limita lor este stabilită de planul de regim.
Citeste tot articolul
Sănătate... strop cu strop
În ultimii ani, se vorbeşte foarte mult despre dieta alcalină şi beneficiile sale extraordinare pentru sănătate. Se uită însă că există şi alimente naturale acide care au efecte benefice pentru organism. Între acestea se disting sucurile de fructe acide care, folosite cu măsură, sunt un ajutor nepreţuit pentru imunitate, digestie sau echilibru hormonal.
Citeste tot articolul
Maeştrii fotografiei în expoziţii de marcă
Cele mai importante evenimente de fotografie ale anului s-au grupat în Bucureşti, spre sfârşitul acestei toamne. O expoziţie retrospectivă a maestrului fotoreportajului românesc interbelic, Iosif Berman, sosirea în Capitală a legendei fotografiei mondiale, Josef Koudelka, şi expoziţia "Eşti floare de dor, Basarabie", a lui Alecu Reniţă, despre care citiţi în pagina alăturată.
Citeste tot articolul
VIAŢA PRIN CELĂLALT
Filiala Timişoara a Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi din România, Liga Studenţilor din Timişoara şi Asociaţia Prologos, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei şi a Filarmonicii "Banatul" din Timişoara organizează MIERCURI, 11 decembrie a.c., ora 20.00, în Sala Capitol a Filarmonicii "Banatul" din Timişoara (Bd. C. D. Loga, nr. 2, tel: 0256/49.25.21), întâlnirea cu tema: Viaţa prin celălalt.
Citeste tot articolul
Moş Nicolae şi Moş Crăciun, celebraţi prin patinaj artistic şi dans
A început decembrie, cea mai veselă lună din an, luna Naşterii Domnului, cea plină de speranţă şi bucurie. Cei doi Moşi adoraţi de copii, Moş Nicolae şi Moş Crăciun, fac ultimele pregătiri înainte de-a porni la drum, ca să ducă daruri alese, în lunga lor călătorie prin ninsorile iernii. Bineînţeles că cei doi Moşi, veniţi de atât de departe şi de demult, vor primi o mână de ajutor şi de la bunici sau de la părinţi, reuşind astfel să facă înconjurul lumii într-o singură noapte.
Citeste tot articolul